Followers

nuffnang

Video Iklan BB Cream By Seqy Beauty di TV9

Jul 30, 2015

Terima Kasih Customer Dan Semua Yang Support Seqy Beauty

Tajuk taknak kalah, dah ala-ala menang award je gamaknya, huhu! Harini saja lah nak share dengan korang pengalaman-pengalaman aku sepanjang berada dalam kelompok 'bisnes online' ni. Yang mana korang rasa boleh ikut, silakan. Mana korang rasa tak kena dengan jiwa, boleh abaikan.

Aku start jual barang online since tahun 2010, memula sekali aku jual produk mandian bunga '7 love'. Masa tu aku still kerja farmasi lagi. Sambutan memang menggalakkan. Aku pernah tunjuk Ceera email yang aku belum reply, dia pun cam tak sangka eh eh banyaknya orang nak beli. Gitu. Tapi orang kata, tak ada jodoh yang berpanjangan dengan produk tu. Produk 7 love pun aku tak pasti still ada lagi ke tak sekarang ni, hihi!

Then kita jual handbag, jual perfume, jual jam, jual telekung. Memacam lah jual. Asalkan yang boleh mendatangkan keuntungan, aku jual je. Masa ni tak ingat pasal malu nak menjual ke apa. Sebab masa tu duit adalah keutamaannya. Keutamaan nak kumpul duit untuk bayar hutang kaklang.

Ha yang ni aku tak pernah cerita dengan sesiapa. Meh kita cerita. Masa aku kerja kat KPJ Selangor, aku memang ada mohon tukar ke KPJ Ampang Puteri. Besar lah harapan aku, ingat dapat tukar, sebab bos aku kata dia luluskan kalau aku nak ke sana, so tinggal keputusan GM je la. 

Satu hari, ada perjumpaan pharmacist2 kat KPJ Selangor, so aku terjumpa bos masa kerja kat KPJ Seremban and bos masa kat KPJ Ampang Puteri. Dah say hai hai bye bye dengan pharmacist-pharmacist tu, aku pun kerja lah macam biasa.

Bila dorang dah habis mensyuarat, bos bagitau aku. 'Hana, saya dah tanya pharmacist Ampang Puteri, kalau saya transfer awak ke sana, dorang terima tak. Jawapan dia apa tau, Oh Hana ke, saya memang nak dia kerja dengan saya, tapi dia terlalu comel. Nanti staff lelaki susah buat kerja'

Lol!! Hahaha! Aku bukan nak puji diri sendiri tau. Tapi itulah yang bos aku cakap. Aku tak tau la nak gembira dek kerana pujian tu, atau nak sedih sebab dah tau takkan diterima. Lepas tu, aku terus amik EL, cari kerja kat Pantai Ampang. Dan terus dapat, dan aku terus letak surat resign. Ofkos lah aku kena denda, kena bayar kat KPJ gaji selama 2 bulan. 

Aku tak ada duit, ofkos tak ada. Memang hidup aku semata-mata bergantung kat gaji je. Masa dapat surat bayar balik ke KPJ, mak abah aku bukak dulu. Then dorang risau la, tanya aku ada ke duit. Aku ni kalau boleh memang taknak ambik dah duit mak abah. Dah kerja tapi masih nyusahkan orang tua, apalah gunanya hidup 1000 tahun pun kan. Huhu!

So aku mesej kaklang pinjam Rm2000. Disebabkan aku pinjam RM2000 tu la, aku kelam kabut cari part time, untuk ganti balik duit tu. Ekceli camni, Qery gantikan balik duit kaklang, then aku bayar ansur-ansur kat Qery, haaa kita tak pernah ambik duit boifren okay, hahaha!

So memang aku bersungguh-sungguh la jual apa sahaja. Tak kisah la penat kerja macam mana pun, aku tetap kena cari duit lebih. Nak bayar hutang, and nak kawin. Memang tak pernah terlintas langsung perasaan malu nak bisnes tu. Aku fikir hutang orang je. Huhu!

Bila kerja kat Pantai, aku diikat 2 tahun. Tak boleh resign. Walaupun baru kerja setahun aku dah rasa nak resign sebab nak buat bisnes sendiri. Tapi aku taknak la kejadian dulu berulang lagi. Kang tak pasal-pasal bayar free free kat Pantai. Aku pun tunggu je lah 2 tahun tu. Tapi memang semua kawan2 farmasi tau aku tak sesabo nak benti kerja. Siap kira hari, tick dalam kalendar, siap tulis kat papan putih tinggal berapa hari lagi nak berambus, hahaha! Over gila. Orang berhenti kerja, buat farewell siap nangis-nangis sedih nak tinggalkan kawan-kawan. Aku gembira senyum sampai sekarang, seronok gila dapat berhenti.

Berhenti kerja, aku decide jual skirt. Ini pun kisahnya, tengah syok-syok jual. Tukang jahit balik Cina. Pastu tak datang-datang sini dah. Lol sangat. Nak cari tukang jahit lain, tapi tak sama kualiti jahitan dia. Sangat frust. So stop jual skirt, kita try jual benda lain.

7.11.2012, secara seriusnya aku jual produk kecantikkan. Dimulakan dengan TAK ADA modal, buat pre-order, seminggu punya pre-order, kentungan terus buat modal untuk next stok. Memula jual 1 produk, lepas tu bertambah-tambah sampai berbelas produk. Masa ni aku memang delete segala group wasap, sebab susah aku nak reply customer. Sampai group family pun aku keluar, hahaha! Ko bayangkanlah, masa tu group wasap memang tengah IN gila, so semua pun nak borak kat situ. Aku ni nak baca customer punya wasap, sekali wasap family naik. Banyak kali lah. Geram betul terus aku keluar group, hahaha!

Bukan group family je, ada group stokis-stokis pun aku keluar, buat habis bateri je. Dah la tu bukan nya nak cerita pasal produk, dorang suka nyembang pasal itu ini, gosip bla bla bla. Eh tak kuasa, pun aku delete. Sehari aku terima lebih dari 100orang punya wasap. Memang kebizian melanda. Ofkos priority aku kat customer, so yang lain-lain i'm sorry, i leave group dulu ye, kihkih! Lepas aku dah kawin baru aku di invite balik dalam group family wasap, haha!

Alhamdulillah, berkat doa mak abah, doa adik beradik, doa customer, doa readers blog, yang nak aku berjaya tu. Berbekalkan KOSONG MODAL , aku dan Qery mampu untuk keluarkan produk sendiri. TQ korang yang tak putus-putus support Sepet88. Since aku jual produk orang, sampai lah sekarang ni, korang still berdiri teguh, bagi kata-kata semangat, selalu promo barang-barang yang aku jual ni sama ada online atau offline. Ofkos lah aku bersyukur kat Allah SWT, sebab buka pintu hati korang untuk beli, untuk promo, untuk bagi testimoni kat aku. Tq sesangat.

Aku ceritakan semua ni bukan sebab nak bangga diri ke apa. Yela, orang boleh kata aku riak sebab cerita tentang apa yang aku dah dapat itu ini bla bla bla. Aku cuma nak kongsi kisah aku, sedikit sebanyak boleh memberi inspirasi kat orang lain. 

Jujur kata lah, aku memang suka baca kisah-kisah jutawan. Dari dorang susah, macam mana dorang bina empayar dorang. Bermula dari bawah, belajar satu-satu perkara, dari sekecil zahrah sehingga sebesar alam, dari alam mikro ke alam makro. Inspirasi dari dorang memang buat aku lebih bersemangat untuk maju, baiki taraf hidup keluarga.

Aku harap, dengan kisah aku ni boleh membuka hati korang untuk korang lebih berusaha nak memajukan diri, dan menaikkan martabat orang Islam. Aku dulu pun susah, aku tak lahir-lahir terus kaya. Family aku biasa-biasa. Aku tak pernah keluar shopping atau jalan-jalan kat shopping mall. Rasanya boleh dikira dengan jari je sepanjang aku bersekolah, berapa kali je aku keluar dengan family. 10 jari pun tak sampai.

Aku memang dah biasa hidup susah. Korang bayangkan, aku dapat masuk sekolah teknik masa tingkatan 4, pertama kali aku tengok dunia luar, first time balik rumah, mak abah suruh balik sendiri. Aku tak tau, pegi jalan-jalan pun tak selalu, tapi kena balik sendiri dari Rembau ke Cheras.

Dah la tak pernah naik bas, tak tau tunggu kat mana, dah sampai Pudu tak tau bas nombor apa, tak tau nak tunggu kat mana, dengan tak hafal jalan, dengan tak tau nak berhenti kat mana. Tak ada duit syiling nak call abah, duit cukup2 nak balik. Nasib baik lah ada kakak-kakak senior and kawan-kawan yang banyak tolong, bagitau nanti sampai situ sini bla bla bla, ada kakak tu siap tunjuk jalan nak tunggu bas, baru dia pegi tempat tunggu bas dia. Kadang2 cemburu bila Qery cerita, dorang adik beradik dari darjah 1 sampai tingkatan 5, ayah hantar pegi balik. Aku pulak, dari darjah 1, jalan kaki pegi balik sekolah. Tapi benda-benda macam ni yang buat aku lebih berani, lebih matang, lebih berdikari.

Tapi aku rasa, zaman-zaman aku memang ramai je orang yang susah macam ni. Ramai je yang hadapi benda yang aku hadap. Bukan semua orang yang duduk KL ni hidup dia senang lenang. Sekarang ni pun, ramai je yang rasa susah nak hidup, bukan kat KL je, negeri lain pun sama. Kos sara diri dah meningkat naik, berpuluh kali ganda. Bayangkan rumah tinggi 1000sqf pun dah 500k. Ini harga tahun 2015, tahun depan? 2 tahun lagi? 3 tahun lagi?

Gaji kita pulak, takat tu je. Walaupun gaji kita naik setahun RM100, tapi sebenarnya dan hakikatnya, nilai matawang dah susut. Nak naik berapa setahun baru setanding dengan taraf hidup sekarang? Siapa yang nak naikkan gaji kita setahun Rm1000?

Ekceli, korang boleh dapat duit tambahan lebih dari RM1000 kalau korang betul-betul nak. Bukan aku suruh jual produk aku, tapi buatlah apa yang korang rasa itulah bidang yang korang pro. Buat lah buat lah buat lah. Tolong lah buat. Jangan tunggu nanti, jangan tunggu semangat dah ada. Selagi korang tak mula, korang takkan tau apa itu nikmat berniaga.

Kalau korang rasa susah la, kawan tak ramai, kerja sorang-sorang, saudara tak ramai, adik beradik tak ramai, jiran jauh, facebook tak aktif, instagram tak reti buat, susah la nak berniaga.

Alahai, jangan la jadikan itu alasan. Tu semua alasan orang yang Malas nak belajar je tau. Kalau betul-betul kita ada rasa tanggungjawab kat ibu bapa, keluarga, agama dan bangsa. Ofkos susah macam mana pun kita sanggup redah. Belajarlah, belajarlah, belajarlah. Ilmu tu yang buat awak senang nanti, ilmu tu untuk kesenangan awak, bukan untuk kesenangan aku, dia ataupun semut di dapur. Huhu!

Aku dengan Qery, belum masuk fasa berjaya lagi. Kitorang baru masuk fasa memanjat. Gitu, haha! Masih lagi tak tau, boleh sampai atas, atau boleh terjatuh. Tapi jangan kisahkan kitorang, kitorang Insyaallah akan teruskan walau apa pun terjadi. Kisahkan diri korang, mula kan, cuba dulu. Silap tak apa, semua orang pun buat silap. Dalam hidup ni, paling kurang kita kena mencuba. Teori jatuh nombor 2, nombor 1 adalah praktikal. Praktikal dah master, boleh seiiringkan dengan teori, ilmu tambahan dan bla bla bla, haha! Nampak tak aku dah tak ada idea. 

Aku create entry ni bukan untuk aku, tapi untuk korang. Untuk korang yang still dalam mood terumbang ambing. Yang negatif kita tolak tepi, ambik yang positif je k. Bukan untuk orang lain, tapi untuk diri korang sendiri. Dalam hidup ni, tak ada sesiapa pun dalam hidup ni nak hidup susah. 

Kepada yang dah berkahwin, mintak sokongan dari suami memasing. Bagi suami korang baca blog ni, meh aku pesan kat suami korang, haha!

Suami, korang ni tulang belakang isteri. Bantulah isteri korang dalam apa jua hal sekalipun. Dorang nak berbisnes, mohon support. Mohon ambil tahu apa yang isteri korang jual, tolong poskan, tolong cod kan, tolong sama-sama. Duit tu bukan dia sorang nak guna, nak guna pun untuk seisi family. Isteri ni kalau tak dipeluk hari-hari pun tak apa. Kami tak mintak benda sweet-sweet melampau. Kami mintak suami support dan bagi idea, ambil berat, tu je. Mungkin susah sikit mula-mula, tapi nanti kesenangan tu for sure isteri akan kongsi sama-sama. Aku pun, memang jujur sejujur-jujurnya. Kalu bukan kerana Qery yang tersangat membantu, aku takkan dapat apa yang aku ada hari ni. Perempuan, walau sepenat mana pun, bila suami bagi kata-kata semangat, terus hilang penat tu. So, jalankanlah tugas anda, kami isteri-isteri sanggup bantu menaikkan taraf hidup keluarga tanpa berkira mahupun mengungkit.

Kepada yang belum berkahwin tu, mohonlah doa ibu bapa banyak-banyak. Doa ibu tiada hijab. Buat baik dengan kedua orang tua. 

Kesimpulannya, kalau bukan diri kita yang mulakan. Siapa lagi?

12 comments:

liyana said...

Sepet, boleh tak bagi tips nak buat dropship? mcm mana nak pilih produk ke, tips2 nak promote ke, etc. kriteria2 yang diperlukan lah. segala nasihat didahulukan dengan terima kasih...:)

nadiah hanum said...

seronok baca entry ni...tahniah yer dik...

strawberi said...

btol la tu..sama la..now tgh berbisnes..kwn2 tak phm..bila kita left sume grup...dorg siap perli lg..ye la..tgh senang...tak carik kawan.dah...teruk sgt ke bateri enpon..smpi grup xleh join...mcm2 laa...kita pekakkan telinga je la..xkn nk screenshot wassap sume...kang kata riak...hahaha


xpe.hanya kita yg tau camne susah senang tu kan

eyza said...

touching plak baca entry bos ni.. teringat masa kita kecik2 dulu.. sama je... Alhamdulillah.. Tq sebab buat Produk best ni.. eyza pun dapat tambah pendapatan dengan jual produk Seqy Beauty.. Nasib baik husband memang sokong bini dia bisnes.. siap tolong gi COD:)

noor faezah said...

thank u sepet bg semangat kat diri kami ni.. tq tq tq

~♥dieyba_baby♥~ said...

suka tengok akk berbisnes.. akk ni ibarat inpirasi saya nk berjaya dlm bisnes.. hehe tq share akk..

Farah Aida said...

kak sepet.. u really reallyyyyyyyyyy inspire me ... huwaaaaaaaaaaaaaaaaaaa..betul... nak harapkan gaji kite brape la sgt kan..pastu gaji dok takuk tu je..hmm..lagi2 dgn ekonomi sekarang ni.. setakat rm1k++ tu xsampai sebulan dah habis..nak menyimpan pon susah..nak simpan tok kawen lagi laa berjanggut..hmm..tq kak sepet..bce entry2 kak sepet dr dulu2 punya memang bg inspirasi sgt..smlm trus buat blog...ni pon tgh bertatih2 lagi..insyaALLAH..doakan saya ye..sblm ni just bce mcm tu je..moga murah rezeki kak sepet sekeluarga..insyaAllah Aamiiin.. much loved <3 <3



Aisha Inani said...

Eh eh kebetulan jee entry ni. Aku tgh berkira kira nak bt sesuatu yg best selain jd cikgu. Tp takut risiko. Yp dr entry ni macam... macam.. i think i can try.

Bosan aa dp gaji jumlah sama every month. X leh nak improve hidup. I need extra money.

Btw da ckup seminggu dah guna seqy, short term feedback is, dah kenapaaa aku asyik pegi kat cermin je lately? Lol

Love Razila said...

hemm tq sharing the story... pembakar semangat ni...chaiyok, saya minat berbusiness gak tgh kumpul modal nak start business balik ni =)

Kak Aya said...

Assalamualaikum my ladyboss

lama tak jengah sini sejak raya...kak aya memang selalu jadikan kata-kata Sepet sebagai inspirasi dan kekuatan ..

Sepet dah memanjat, kak aya baru nak belajar angkat kaki nak melangkah.


Teruskan bagi sokongan moral kepada kami kami kami semua ni.

Terima kasih dan tahniah untuk Sepet & Qery.

akish ali said...

bos mmg osem!
entry ini menusuk dlm kalbu hakak tauuuu...
tq bos!

ina's said...

salam sepet.. terima kasih dengan entri pembakar semangat ni...akak pon suka beli ngan sepet..cepat dan yg pasti dpt free gift :D