nuffnang

Jun 29, 2018

Raya AidilFitri 2018 Day 4 Melaka

 Harini masuk opis pagi, kita setelkan entry raya dulu sebab nak ambik mood raya. Haha!

Raya ke 4 kami anak beranak, dari Tronoh terus menuju ke Melaka. Raya kampung orang. Gigih betul saya. Sebenarnya nak anak-anak merasa syoknya raya. Dulu masa kita kecik-kecik memang seronok raya, bertandang rumah orang. Ikut la mak pergi sana sini walaupun tak kenal siapa. Haha! Selalu dapat masa raya je la kan. 

Lagipun Qaiser dah besar, dah boleh ingat pasal raya semua. Jadi biar dia ingat moment yang best-best. Main dengan sepupu-sepupu. Dapat duit raya, beratur panjang masa salam raya, tengok bunga api, makan kuih raya segala lah. Taknak la jadi macam aku, pernah satu masa dulu, bila fikir raya.. Alah raya je.. Bukan apa pun. Gitu. Not good kan. Raya ni sebenarnya best sangat. Kita yang jadikan raya kita best sebenarnya.

Kat Melaka ni ekceli ada saudara Qery, dia pun lahir Melaka. Mak-mak saudara dia ada lagi kat Melaka. Tapi kita nak singgah kampung Banglang dulu (suami Kaklang opkos). Kitorang memang kenal family banglang rapat sebab family Banglang the best. Orang Melaka memang ramah kan. Masa aku kekecik selalu gak jenjalan rumah saudara Banglang. Sibuk je iolls pun, hahaha!

So ni macam jejak kasih la. Sebab lama nau tak jumpa.

Anak-anak kaklang dah besar panjang. Kanan sekali Ajoi beza 8 tahun je dengan aku. sekarang umurnya 22. Ajai belakang aku tu dah 20 tahun, dan Ayin dan 18 tahun. Semua dah tak sekolah. Masa aku kecik umur darjah-darjah 6, dorang ni kekecik geram comei je. Sekarang semua dah besar dari aku termasuk Ayin tu. Mohon diet ye, hahaha!

Semua kena buat aksi power rangers.

Seronok la Qaiser dengan Runako, rumah tinggi-tinggi ni. Bunyi papan tu, pastu jalan kan papan tu lembut so dia asik nak melompat je. Haih nasib bukan sedara ngan Cefwan tau. Kalau tak habislah anak iolls kena viral. Pemenda anak Sepet ni berlari buat aksi Power Ranger rumah orang. Hahaha!







Raya ke 4 dorang dah tak raya dengan baju kurung, iolls pun takde baju baru. Raya pertama je baru. Lepas tu semua repeat pakai yang lama-lama.


Tingkap legend.

Suka rumah orang yang ada tingkap hai nasi goreng ni. Hahaha!

Lepas gi rumah Banglang, aku ada pergi rumah mak saudara Qery, tapi lupa snap gambar. Rumah Makcik Sitam. Selalu pergi sana mesti lupa ambik gambar.Tu la sibuk makan je keje ko. Hahaha!

Ingat nak singgah rumah Mak Uda, mak saudara Qery. Tapi macam dah lewat plus Melaka jem tak boleh bla. So kita balik lah. Next time datang kita singgah.

Habis raya Melaya iolls. 


KLIK SINI untuk order.

Jun 28, 2018

Raya AidilFitri 2018 Day 3 Tronoh

 Raya ke 3, plan nak beraya kat Tronoh. Balik kampung rumah Opah yang sekarang ni Cik Intan duduk dengan suaminya. Lepas tu macam biasa singgah rumah maklong dengan rumah ayahchik. Rumah wajib singgah kalau raya. Adik beradik mak ada lagi macam Ciklan, Acyahcho, Paksu tapi jarang sangat aku pergi. Adik beradik lain tak sure la kot dorang beraya sendiri-sendiri rumah makpak sedara. 

Aku dari KL ke Tronoh dalam 3 jam camtu. Ceera, Andak, Ode dari Sabak Bernam. Semalam lepas beraya Kuala Selangor dorang pergi Sabak Bernam (rumah mertua Ceera) tidur sana. Janji jumpa rumah Cik Intan terus. Yang bertolak dari Sabak tu dorang singgah Menara Condong kat Teluk Intan dulu.


Aku takde la singgah, terus sampai rumah Cik Intan tunggu dorang. Lepas tu wasap-wasap terus ke rumah Maklong sebab Cik Intan takde rumah lagi. Ok la berdesup ke rumah Maklong.






Tudung Oren tu Maklong.

Adik beradik mak ada 7 orang.

1. Maklong.
2. Mak
3. Ayahcho
4.Ayahcik
5.Cik Lan
6. Cik Intan
7. Paksu

Yang duk kampung ada 4 orang, maklong, ayahcik, ciklan, cik intan. Yang lain memang bermaustatin kat KL. Mak lepas kawin duk KL dengan abah.



Mak mak borak, ajak Ceera bergambar kat luar.






Ini anak makndak no berapa tak tau la. Hahaha! Banyak nau anak makndak pun.






Feeling kampung sangat Ciput pun, haha!


Struggle seorang isteri, haha! 

Baju ni beso benonya, haha! Masa adik ipar aku kawin. Mak mertua yang pi tempah jahit. Pastu masa tu agaknya terbagi baju sample yang besar maklumlah baru lepas beranak, pakai baju kurung beso-beso sebab nak muatkan perut. Haha! Tu la agaknya baju pun terjahit besar. Nak sedekah sayang sebab mak mertua hantar jahit. Kita pakai je la besar pun. 





Tengok Qaiser Runako memang berkepit je dengan Kakak Nisa dia. Haha!

Maklong sayang..

Muka potostet. Haha!



















Amboi mak pun, haha!

Pastu kitorang gerak ke rumah Ayahcik.


Kebetulan ada Cik Faridah sekali (adik abah) beraya rumah Ayahcik.





Bebudak main kat luar tengok haiwan ternakkan. 









Ceera suruh ambik gambar, bukti Yurika nak dengan dia, haha!

Haha, pekerja kontraktor tak balik beraya ke tu. Depan rumah ayahcik ada benda alah ni tak tau aku nama dia.







Lepas tu kami balik rumah Cik Intan, terus tak snap gambar. Pastu ada raya satu lagi rumah. Rumah mak saudara jugak la. Aku punya Onyang ni ada 2 isteri kalau tak silap. So ada la tiri tiri gitu, tapi semua baik-baik tak gaduh hahaha. 

Mak cakap, saudara kitorang tu mak Andak. Sebab dia yang bagi nama Andak. Lupa sangat snap gambar. Sibuk makan je, masak sedap ngat ngat. 

Pastu kami pun balik kat homstay. Itu lah cerita raya ke 3 kat Tronoh.Sekian sahaja.


 KLIK SINI untuk order.