nuffnang

Feb 22, 2019

Luang masa bersama anak-anak.

Hallu gais...

Harini nak santai-santai cerita je. Lately macam banyaknya kes penderaan anak-anak. Takut betul dengar. Lepas tu ada kes depress yang semakin galak pulak naik, makin ramai remaja mengalami tekanan hidup.

Tekanan hidup memang semorang pun mengalaminya. Hidup ni memang penuh dengan pancaroba. Itulah perkara alami dalam dunia ni. Bukan mendung je, kadang panas lit lit, kadang hujan rintik, kadang hujan lebat, kadang petir, guruh, ada tempat musibah banjir, gempa bumi, gunung berapi.

Sama macam kehidupan kita semua. Tekanan, cubaan, dugaan datang dan pergi. Ada orang yang boleh kawal emosi, Insyaallah boleh harungi semua ni. Ada orang yang perlu dibimbing, perlu kata nasihat, perlu sokongan.

Tapi bila kebanyakkan kajian mengatakan tekanan yang remaja hadapi sekarang ni, punca dia dari kurang kasih sayang dari ibu bapa. Aku paham. Aku paham.

Parent sekarang bizi cari duit nak tampung keluar, balik rumah penat, nak rehat. Anak pulak biar lah nak buat apa pun. Aku tak rotan, aku tak marah. Aku biarkan..... Biarkannnnnnn.. Habis nak buat apa?? Lantak la dorang nak buat apa pun. Dorang just main je dalam rumah ni. Biar je la.........

Kasih sayang ni, bukan biar la biar la. Memang anak kau ada dalam rumah, kau ada dalam rumah. Semua orang dalam rumah. Tapi kasih sayang ni dari segi belaian. Ucapan. Bahasa tubuh.

Boraklah, usaplah rambut anak, urut-urut badan anak, main dengan anak. Tanya kehidupan anak. Berinteraksilah dengan anak. Bukan setakat arahan semata. Bukan bangun je suruh mandi, suruh makan, suruh pergi sekolah, balik sekolah suruh buat kerja sekolah, suruh tidur. BUKAN.

Alahaiiiii.. ramai yang salah konsep. Dia ingat, just aku ada depan mata dah cukup..

Bagi kasih sayang kat anak, hidup penuh kasih sayang ni seronok tau.

Ini ada yang SENGAJA balik lambat sebab malas jaga anak. Sengaja hantar anak lama-lama kat playschool sebab malas nak jaga. Balik ambik anak, paksa anak tidur awal... Bagi anak ipad, bagi fon tengok la kau sampai tertidur.

Effect dia tak nampak masa anak kecik, tapi kesan panjang dia yang kita tak boleh ulang balik. Hidup ni memang kita banyak buat silap. Kalau sedar, cepat-cepat perbetulkan.

Anak ni dalam fikiran dia memang nak main 24jam. Itu normal. Dia just nak kasih sayang dari parent, tempat bermanja, tempat dia bercerita. Kita pulak asik fikir penat cari duit. Hehehe!

So, balance kan kehidupan kita. Dalam hidup ni, bukan perasaan kita saja kita kena jaga. =)

Feb 21, 2019

Apa plan 2019???

Assalamualaikum hallu semua...
Actually sekarang pukul 11.15 malam, tapi gigih la iolls kan blogger *kertu* yang hacah-hacah tegar, jadinya aku kena update walau Yurika nangis kat sebelah, biar je dia. Hahaha!

Benonya anak-anak dah tidur. Qaiser Runako kena tidur awal pukul 9 sebab esok dah sekolah. So Yurika wajib tidur sekali la kan, kalau tak cemana abang dia nak tidur. Suara dia cam petir. 

Aku update ni saja je la, sebab dalam instagram ada yang konfius aku jual produk apa sekarang. Seqybeauty dah tak jual ke.

Eh gilo ke tak jual produk seqy. Barang baik banyak permintaan walaupun tak iklan tapi tetap banyak permintaan tau. Tu sebab aku nak risik masuk produk Seqy ke Wellness. Masih dalam perancangan. Kalau ko ikut aku kat instagram, aku kan tengah kelam kabut pasal baju raya. So tak tau la sempat tak nak buat Seqy masuk wellness ni. Semoga dipermudahkan lah.

Ada yang tanya, merajuk ke Sepet dengan team Seqy. Tu lagi satu gilo. Hahaha! Aku ni bukan anje anje emo emo nak merajuk. Dah kenapa nak merajuk dengan produk sendiri pun. Hahaha! Bukan Zuhana la kalau merajuk ni. Ewah dia punya lagak tu. Hahaha! Aku tak merajuk pun, tapi cuma jalan terus aje. Siapa nak follow boleh follow, siapa taknak tiada daya dan upaya aku nak paksa.. Agen datang dan pergi ni kiranya aku dah hadap sejak 2012 lagi. 

Bukan produk Seqy je, sama semua produk pun gitu. Dia nak jadi agen kemain lagi pandai bagi salam, mintak ilmu pandai tanya. Tapi bila nak keluar, gitu je keluarnya. Sokey itulah manusia, tidak sempurna. Gitu redho dia. hahaha!

Sekarang aku jual macam-macam produk macam dulu. Sebab aku fikir, apa dosa jual produk orang lain pun. Contoh macam Tesco, dia ada produk dia sendiri, tapi dia masih menjual produk orang lain. Tak gaduh pun. Kita cuma memberi pilihan kat customer. Dorang boleh menimbang tara harga, mana yang sesuai, mana yang lebih serasi. 

Tapi still, ada jugak orang tak puas hati kenapa aku jual produk orang. Eh kalau ikut kata orang, sampai reput pun ada je tak kena ye tak.

Sejak aku mula bisnes Seqy lagi. Semua tak boleh. Ni la aku cerita sikit benda yang aku tak pernah cerita..

Masa awal aku bisnes, permulaan aku tak ambil agen. So once aku ambil agen... Agen cakap..

"Sepet takyah la jual retail, nanti semorang beli kat Sepet, takde sapa nak beli kat agen"

Okla. aku bodoh. Ikut je sebab nak bagi dorang customer, so takde la jual retails...

Lepas tu, aku nak bukak booth. Biasalah jual kat booth, mesti la nak letak harga rendah. Kita nak tarik customer beli kat booth. Sebab booth bukan free. Booth kena bayar. Booth bukan seposen ko dah boleh bukak. Sewa tapak, then nak kena ada meja, lapik meja, backdrop, tiang backdrop, bunting, banner, pamplet, hiasan atas meja, staff, baju staff, and etc, yang mana harga dia bukan free. Opkos kalau boleh kita nak jualan haritu dapat tampung atleast modal yang dah keluar. Tapi agen tak paham.

Agen cakap kat aku. Sepet jangan la bukak booth. Nanti customer semua beli kat booth, harga booth dah la murah, nanti kitorang takde sales. Sepet ni selfish la. Tamak. Tak fikir agen.

Gitu. Aku jugak yang tamak. Hahahaha! Aku lantakkan. Sebab aku bukan fikir mulut dorang je. Aku fikir nak naikkan nama Seqy. 

Lepas tu, aku buat website (dah tutup sebab orang yang buat website tu macam tahi haha), but aku ada war2 kan yang aku nak buat website. 

Ini pun dorang tak puas hati. Kenapa aku buat website. Nanti customer lari masuk website. Ini ada jugak di kalangan stokis yang berfikir macam tu. Aduhai, korang ada seorang je ke customer wei? Kalau dia beli kat wesbite HQ, habislah sale korang ye. Pening jap nak jawab. 

Kita buat website bukan nak caras customer orang. Kita buat website untuk tarik new customer yang suka beli kat website. Tapi ada certain agen yang duk sibuk risaukan customer dia lari. Langsung tak percaya rezeki Allah. Aku tak paham betul.

Lepas tu, baru-baru ni aku buat Shopee, aku belajar Shopee sebenarnya nak ajar agen aku buat Shopee, supaya dorang pun boleh sama-sama jual kat website. Tarik new customer dalam friendlist dorang. But end up, aku jugak yang tamak. Nak caras customer dorang. Hahahaha!

Pastu bila aku nak ajar, semua pun diam krik krik krik. Bila kita tak buat kelas, kau sibukkkkkk mintak kelas itu ini, nak belajar itu ini. Bila buat, kemana ko pergi. Alasan bertimpa-timpa. Itulah kalau rasa taknak, jangan la banyak bunyi sangat nak itu nak ini. Eh tetiba aku bebel kan. Hahahaha! 

Aku jenis malas nak bebel sebab aku rasa takde gunanya aku bebel kalau orang tu tetap tak boleh disekolahkan. Yang tetap rasa aku tamak, nak untung banyak. Geli weh telinga aku dengar kengkadang tu. Tapi sebab nak malas nak melayan benda-benda macam ni.

Ada sorang tu, sampai cakap... Sepet kena tau, kalau bukan sebab stokis, dia tak boleh sampai ke tahap ini. Padahal dia baru jadi stokis semalam. Pastu dia cakap tanpa dia aku tak kemana.. Ui lagaknya dia tu kan, hahaha. Macamkan restock 1000 botol. Restock 30 pun merayu lagi nak kurang. Haih. Hahahaha!

Aku ni kalau tamak, takde aku nak bagi reward, baik aku simpan makan 8 keturunan. Hahaha! Apa jenis reward yang aku tak pernah bagi. Semua pernah. Setakat emas, percutian, barang dapur, eh semua ada lah. Ko restock sikit pun aku bagi gak reward kasih sayang. Cuma tula manusia ni, mudah lupa. 

Eh aku kalau dah bebel, terlebih pulak kang. Tapi bukan semua agen macam tu la. Yang jenis bahenol ni semua dah berambus. Hahaha! 

Untuk agen yang aku sayang, dorang tau la dorang sapa. yang sentiasa setia, di kala HQ struggle untuk marketing, dorang support. Yang mana aku buat live, dorang tengok. Yang mana aku bagi task, dorang buat. Mana yang dah tinggalkan Seqy tu, ada la yang tinggalkan Seqy dengan beradab. Itu aku ok je la. Mana yang dia berbunyi paling banyak, tapi restock nanhado, pastu aku kick dari group, lega wei. Kose aku melayan negetip person ni. Tak de hasil.

Sebab tu aku buat banyak produk.. Macam Bawal by Seqy, Baju Raya (ontheway), and jual produk orang. Sebab itu jiwa aku. Aku suka menjual. Aku suka je layan customer. Tapi bila aku nak buat itu tak boleh, ini tak boleh, jual retails tak boleh, bukak shopee tak boleh, jangan ada website, tamak, nak untung besar, HQ patut kena dengar idea agen (yang menguntungkan agen je pun) pastu merugikan aku. So aku jadi tak syok la. Tak seronok nak bisnes macam ni.

Jadinya, aku bersyukur ramai agen yang spesis selfish ni dah keluar. Aku suka. Ko jual je la produk orang lain yang ko rasa HQ dia best. Ko pergi la keluh kesah sana, aku nak tengok founder dia layan kerenah ko sampai tahun bila. hahahaha!

Eh kasar pulak Ponder Sepet ni ye, hahaha! 5 tahun sekali je aku kasar. Selama ni iolls baik je. Kah!

Ada lagi lupa nak cerita, hahaha! Aku kalau balut kan memang nak yang terbaik la parcel. Sebab aku nak customer ni rasa syoknya order online. Macam dapat hadiah. Itu pun issue ko tau. 

"Sepet jangan la balut cantik sangat, nanti customer lari beli kat Sepet"

Ni tahap pemikiran bumi berbentuk flat wei. Hahaha! Ko balut la cantik-cantik kalau dah macam tu. Takkan sebab tu aku nak balut asal hado. Eii i cannot brain pipol like this.

Belum lagi bila aku nak buat diskaun untuk customer. Katanya takyah la diskaun, Sepet ni tak fikir agen la. Nanti agen untung sikit. Siyes laaaaaaaa weiii.. Hahahahaha! Kesian la kat customer yang beli dengan seller yang selfish ni. Asik fikir keuntungan dia saja. Asik fikir periuk nasi dia je. Kita memang disarankan buat promosi 3 bulan sekali supaya stok kita tak terperap, expiry date kita cun. Plus kita nak customer happy. Bukan kau je tau nak happy. Ko tak pernah jadi customer ke? Memang takkan beli produk diskaun ye.. Tolong la luaskan minda tu. Asik fikir diri sendiri je, pastu tuduh aku selfish. Eh eh eh ehhhhh....

Padahal entry ni nak kisahkan benda lain. Tetiba aku bebel pasal ni kenapa. Hahahaha!

Kesimpulannya, aku jual produk

1. Seqy Beauty.

2. Bawal by Seqy

3. Ratu by Seqy (baju)

4. Sexycurve (bengkung dan girdle)

5. Dianz (vitamin c dan mask)

6. Sisfel (jamu dan lotion)

7. Dyxy

Mana nak beli????

Klik sini untuk SHOPEE
Klik sini untuk WHATSAPP

Adiossss

Jan 25, 2019

Korea : First Time Tinggalkan Suami dan Anak-anak

Ahad lepas, aku bertolak ke Korea dengan ada satu team ni. Ekceli ni semua under Gov. Macam mana aku dapat tu, biarlah rahsia, wakakakaka...



Aku anggap ni rezeki la. Sebab aku dapat tau peluang ni pun dua minggu sebelum bertolak. Patutnya aku nak Qery je pergi. Sebab kalau aku yang pergi, akan ada macam-macam benda yang rumit la.

Qery pergi sekolah pukul 6.45 dah keluar rumah. Sekolah Izz Qaiser pulak boleh start hantar pukul 7 pagi. Yurika pulak taknak dengan nenek. Pastu memang kelam kabut la bagi aku. Kalau Qery yang pergi Korea, semua takde masalah. Sebab anak aku jaga. Aku jaga bebudak memang sap sap soi. Wah berlagak kan, haha!

Tapi disebabkan Cikgu tak boleh apply cuti lambat, lamaaaaa pulak tu. Qery tak dapat la cuti. Kesimpulannya aku jugak kena pergi. Aku tak nak bawak Yurika sebab kalau bawak Yurika apakah ertinya. Yurika memang menyusu dan tak minum susu botol. 

Tapi dia minum milo n susu dutch lady sejuk. So aku bagitau Qery, bekalkan milo dan susu sejuk untuk dia. Kerap bagi dia makan sebab dia suka makan. Bibik aku pesan suruh datang rumah mak haynya untuk jaga Yurika je, sebab Yurika hanya nak dengan bibik je.

So berlepas la aku ke Korea Ahad tu, aku pas tanggungjawab semua kat Qery. Qery ni memang sebenarnya pandai jaga anak. Dia kan cerewet cm pompuan, so sifat pandai jaga anak tu memang ada. Cuma normal la lelaki suka ngelat sesikit, hahaha!

Kan aku ke Korea ni under gov, so memang trip ni layanan dia actually agak VVIP sikit la. Tujuan aku ke Korea untuk tengok peluang apa yang ada kat sana, yang tak ada kat sini. Tengok teknologi dorang, apa bezanya dengan kita kat sini.

Kesimpulan apa yang aku nampak, memang ada banyak perbezaan.

PERTAMA.

Malaysia kebanyakkan produk kosmetik, menggunakan bahan chemical yang sangat kuat. Mengubat luar epidermis. Kiranya nak kulit cantik, putih, gebu. Merawat kulit, macam yang kita biasa dengar la. Rawatan dia hanya untuk komposisi epidermis dan kalau masuk pun sampai layer ke berapa je lah.

Korea, rawatan macam ni bukan zaman dia dah. Ini sejak zaman tentera bergajah abrahah lagi, hahaha! Sekarang dorang punya teknologi untuk merawat dalaman dulu. Sebab dorang percaya, kalau nak luaran elok, dalaman kena rawat dahulu. Bagi dorang, apa yang KORANG LETAK KAT MUKA, ADALAH APA YANG KORANG BOLEH MAKAN. Camtu sekali. Benda tu mesti selamat sampai korang sendiri boleh telan kosmetik tu. Gituuuuuu

KEDUA.

Malaysia, ko buatla produk merkuri ke, produk tiruan ke. Tak ada apa pun terjadi. Gov kita tak kisah sangat. Yang penting ko bayar tax, kohkohkoh.

Korea, dorang ni STRICTLY NO TIRUAN. Mana-mana yang dapat tangkap buat produk kosmetik tiruan, gudang dorang akan DIBAKAR, dan dorang TAK BOLEH BERNIAGA SEUMUR HIDUP.

Jadi, dorang memang berhati-hati untuk buat produk. Sikit kesalahan dalam produk dorang, boleh effect kesan seumur hidup dorang. Sebab tu dorang memang tersangatlah pentingkan kualiti. Dorang punya rakyat ramai. Dorang punya struggle untuk hidup lebih susah dari kita. Sebab tu dorang memang bebetul kena pandai dengan apa yang dorang buat.

KETIGA.

Malaysia, kalau ikutkan, setiap 6 bulan kita akan buat satu produk. Sebab produk kita akan viral dan boleh jual paling kurang dalam tempoh 6 bulan ni la.

Korea, produk baru akan keluar 1-3 bulan sekali. Setiap hari akan ada upgrade, dan ofkos teknologi dia berpuluh kali maju ke hadapan.

Ada banyak benda aku belajar kat Korea, kenapa kedut mata terjadi, bukan semata kulit ko kering maka terjadinya kedut. Tapi daya gariviti yang kuat, bila energy dalam kulit dah kurang, dia tak dapat tampung kulit kita. sebab tu kulit kita jatuh. Ehhh nak cerita panjang tapi macam tak sempat pulak ni, haha!

Nanti la aku cerita lebih lanjut. Tunggu aku bertenang memalam sikit. Masuk gambar best sikit. So harini aku cerita introduction je dulu. Kalau korang berminat nak tau ilmu yang aku dapat kat Korea ni, tungguuuuu....