nuffnang

Mar 28, 2019

PELABURAN YANG TIDAK SIA-SIA



Lately ni ramai dm n wasap nak join jadi dropship under aku. This time aku sendiri yang jaga dropship. Takde la bagus mana pun aku jaga, just aku bagi info apa yang perlu di iklankan. and beberapa tips yang aku tau.

Then aku takde la jaga bagai menatang minyak yang penuh. Kerana aku tau dropship datang dan pergi. Biasa tu lumrah kehidupan. Sedangkan anak kandung dah kawin pun tinggalkan makpak. Inikan pulak anak didik je ye tak. Pedih hati bila kita sayang, tapi balasannya macam tu. But apa yang aku belajar, apa yang aku tempuhi hari lalu, membuatkan aku belajar banyak benda. Dalam dunia yang penuh kepalsuan, datang dari hati yang tidak ikhlas. Datang kat kita hanya sebab kita ni ada kepentingan untuk mereka.. Wow madah berhelah tiber.

Berbalik kepada perenggan pertama tadi. Untuk hari pertama aku ambik dropship dalam pertengahan bulan 3. Ada la dalam lebih kurang dalam 25 orang. Pengambilan 1 hari sahaja sebab aku taknak ambik setiap hari, susah nak manage. So setiap sebulan aku akan ambik satu hari untuk kumpulkan siapa yang berminat nak jadi dropship.

Untuk next pengambilan adalah pada 29 March 2019 (Jumaat). Apa yang best menjadi drosphip under Sepet Noh. Kerana...

1. TIADA YURAN PENDAFTARAN.

Aku tak kata aku nak tolong korang buat bisnes. Aku tak tolong dan aku tak boleh tolong korang selagi korang tak tolong diri sendiri. Ini just aku membuka peluang untuk korang yang belum ada modal nak mulakan bisnes. Yang rasa nak berniaga tapi tak pandai, baru nak cuba-cuba. Yang rasa nak berniaga tapi takut rugi bila beli stok banyak. Yang nak bisnes online tapi takde masa nak pos barang..

2. PELBAGAI BARANG DALAM KEDAI SEPET NOH

Maksudnya, bukan setakat satu produk korang boleh cuba jual. Ada pelbagai produk yang korang boleh cuba. Sebab aku paham, korang sendiri tak tau barang apa yang customer korang nak beli. Korang sendiri tak tau apa interest kawan-kawan di sekeliling korang. Suka kurus ke, suka beli tudung ke, suka jaga penampilan muka ke, suka ambil collagen ke. So korang boleh try and error tanpa perlu rugi duit satu sen pun.. Hidup ni memang kita perlu cuba, selagi tak jumpa yang mana betul-betul dengan jiwa, selagi tu kita kena cari okay.

3. TAK PERLU POS BARANG.

Ini paling best. Aku tau ramai bekerja. Ater mana nak manage pos. Balik dah pukul berapa, nak berkejar pulak  balik, nak membalut, nak mengepos. Kerja dah la penat, stress. Badan tak rehat. Nak berniaga pun rasa tak syok je bila penat-penat ni. So korang takyah susah-susah. Just iklan-iklan macam korang main facebook n instagram je. Dapat order, just pas kat aku. Then aku akan poskan. Pengeposan setiap Isnin - Jumaat. Insyaallah tak ada apa masalah untuk pos lagi.

4. ADA FREE GIFT!!

Best ke tak la. Selalunya aku akan bagi free gifts untuk setiap pembelian RM20 ke atas. Jadinya, korang tak perlu lagi nak fikir beli free gifts apa. Semua tu dah disediakan. Dan kisah balut ni korang jangan risau. Aku balut sendiri produk. Ada banyak feedback dari customer yang suka dapat parcel, katanya macam dapat hadiah. Tak perlu korang nak pening fikir bila nak beli prabayar kat poslaju, takyah fikir mana nak beli bubble wrap. Korang hanya keep iklan dan pas order sahaja.

5. GAJI SETIAP BULAN.

Ini paling lain dari yang lain. Kalau selalunya korang jadi dropship ni, akan tolak komisyen terus kan. Tapi untuk dropship aku. Aku tak bagi komisyen on the spot. Aku taknak korang tak nampak berapa banyak keuntungan korang. Sebab kita ni kalau dapat setiap hari, kebanyakkan terus enjoy. Hujung bulan still eh mana pergi duit. Berapa eh aku jual, berapa banyak untung sebenarnya. So kat sini, setiap hujung bulan, aku akan bagi komisyen terkumpul selama sebulan korang join tu. So kat situ korang akan dapat UNTUNG BERSIH. Yang mana itulah hasil korang sebulan, hasil yang korang usahakan, segigih mana korang iklan. Itulah dia.. Konsep ni, memang aku bagi gaji every month hujung bulan. Siapa rasa setuju yang ini, then baru aku akan invite ke group DS.

Aku tak menjanjikan apa-apa untuk dropship. Kerana semua orang tau, siapa yang usaha dia lah mendapatkannya. Dengan ZERO modal ni, actually korang sendiri yang kena pandai grab peluang. Peluang dah ada depan mata. Tak pandai, tak tau boleh tanya. Memang kena disiplin. Kena rajin. Benda ni basic mana-mana pun sama. Kau jual lah produk apa pun, tapi kalau banyak alasan, nak bersuap je, memang tak kemana. 

So far, tak sampai dua bulan group DS aku ni, dah ada beberapa dropship yang ada sales. Alhamdulillah. Yang penting kita iklan. Selagi kau ada tenaga nak iklan, iklanlah sebanyak mana pun. Orang lain nak cakap apa, atau nyampah ke, biarkan. Sebab at the end, bukan dia yang bayar bil kau. Okay..

Jadi untuk pengambilan 29.3.2019 ni, boleh follow instagram aku siap-siap, aku akan update kat ig story atau korang boleh terus wasap nanti.. 

Peluang memang sentiasa ada, terpulang kita nak ambil atau tak.. Kalau dah kaya, abaikan. Kalau nak berjaya dan hidup selesa, boleh cuba dan ambil peluang....

Haritu kan aku pernah berborak dengan Dato Sri Salmah di Korea (pengedar utama toko-toko jamu seluruh Malaysia), dia pun cakap dengan keadaan ekonomi sekarang, memang agak struggle untuk hidup dengan satu pekerjaan. Jadi dinasihatkan untuk semua orang, kalau boleh bisnes banyak benda, teruskan. Jangan terlalu bergantung dengan satu bisnes sahaja. 

So, ada banyak produk yang aku jual. Korang boleh tengok sendiri kat shopee KLIK SINI. Dan pilih produk mana yang korang nak fokuskan. Aku dah mudahkan korang banyaaaaaaaak. Tinggal korang nak membaca dan mengiklan je...

Esok, aku tunggu wasap korang ye. We grow together as a team.. #teamfoundersuamsuamkuku 

Mar 25, 2019

KURUS SECARA SIHAT DAN SELAMAT

Hai assaamualaikum semua. 
Entry kali ni aku fokus untuk siapa yang mengalami masalah berat badan dan juga masalah membentuk body shape. Tapi kalau korang dah cantik, dah kerengga, boleh je la baca. Amalan membaca budaya kita #tiber haha!

Starting aku buat baju kurung awal tahun haritu, ramai mintak aku buat baju plus size. Aku bukan tak nak buat plus size. Tapi aku tau, orang yang plus size ni size dia tak menentu. Kadang badan steady, bahagian bawah yang besar. Ada tu problem kat lengan je. Ada tu bahagian atas bawah ada tak balance. So ada beberapa orang dm aku kat ig mintak buat size macam tu macam ni, situ besar sana besar sikit. So aku macam takleh imagine gaish. hahahaha!

Iye sebab aku tak mengalami, jadinya aku kurang paham la maksud korang tu. Tapi aku cuba nak selesaikan masalah korang. Duk fikir-fikir. Eh apa kata aku jual produk yang boleh tolong korang kecilkan bahagian atau part-part yang korang rasa pelik (ini bukan aku cakap eh, ini yang dm aku yang cakap). Aku tak pelik pun tengok orang plus size, biasa je aku tengok. Cuma bila dorang explain secara terperinci dan kata dorang ni pelik sini ok tapi situ besar. Haa aku dah takleh bayang. 

Jadi aku pun cam tinggg tinggg idea datang, haha! Terus teringat bengkung. Actually kisah bengkung ni pulak dia camni. Bengkung ni memang dari tahun lepas aku nak beli dengan kaklang, tapi asik la takde stok. aku nak beli bukan sebab aku nak kurus ke apa. Tapi sebab aku rasa cam aku dah bongkok. Tua sangat rasa badan bila membongkok. Bukan sengaja tau, orang yang nyusu badan je faham yang kita terpaksa bongkok sikit untuk menyusu. Dah tu aku 4 tahun tanpa henti menyusu badan. Ko ghaseee...

Jadinya, macam 2in1 la ni. Aku beli sebab nak structure balik (amboih over ayat tu,haha) tulang belakang aku plus aku boleh tengok helok ke tak bengkung tu untuk dijual ke sesiapa yang mahu kurus tapi pagi pukul 8 pagi dah fikir nak lunch apa. gicew. haha!

Gigih la mencari kat ig, tetiba nampak satu bengkung ni jenama Sexycurve. Eh baru teringat product ni sama-sama tempat buat kotak dengan aku. Ok la cuba contact HQ dia nak jadi agen.. Memula restock minimum je syarat nak jadi agen kena ambik 20 helai. So aku pakai satu dah tinggal 19. Aku ingat lagi hari yang aku iklankan kat instagram (ig story), pagi tu sebelum aku meeting dengan Go Shop. Habis meeting je, Ya Allah rasanya lebih 100 orang dm aku nak beli. Cemana tu aku ada stok 19 je. Harun betul.

Terus wasap HQ nak order Bengkung lagi 60. Yela 60 je la dulu. Kang bukan 100 orang dm tu semua nak beli masa tu kan. Haha! Pastu HQ offer takmo jual girdle ke. Aku ni pun satu, tak teringat pulak nak jual girdle sekali. So restock la 60 girdle jugak. Sampai je dua produk ni kat aku. Yes memang satisfied sangat. Lepas tu bermulah episode restock lagi restock lagi restock lagi sampai ke hari ini. Hahaha!

Untuk yang belum tau macam mana rupa bentuk Bengkung ni, adakah sama macam bengkung yang lain. Jujur aku cakap, bengkung ni memang firm sangat. Senang gilaaaaaa ye nak pakai, tak sampai 5 saat. Tak perlu bercinta nak cangkuk dari bawah ke atas. Dia sejenis DOUBLE STRAP. Memang bagi badan kita ada curve. So bengkung ni function dia sangat tip top la selain buat kita ada shape, boleh kurus, dan jugak boleh hadkan jumlah isipadu makanan ke dalam perut engko tu, haha! Kalau ko nak makan, pakai bengkung cepat. Nescaya kau makan secara berpada-pada. Siyes talk bebehhh...

Lepas tu, girdle dia pulak. Yang paling best adalah coverage dia sampai bawah dada. Kebanyakkan girdle yang aku beli semua macam cover sampai pusat . Yang ni memang sampai bawah dada. So semua lelemak ko digenggam erat tidak melimpah di tepiannnn.. Garisan panties pun tak nampak. Siapa nak pakai baju kurung nampak cantik terletak tu, tolong beli girdle ni ye.... Plish saya merayu, haha!

BENGKUNG DAN GIRDLE memang dah jadi wajib ataupun fardu ain untuk korang beli, siapa dah baca entry aku ni memang terpaksa beli ye..

Tapi, seperti yang warga ig story ketahui. Memakai bengkung atau girdle tanpa sapu losyen kurus sememangnya tidak berdosa. Tapi perbuatan tu agak sia-sia. Haha! Rugi kot, kalau sapu losyen kurus, kau akan dapat double action. Jadi mengapa tidakkkkkk di sapuuuu.. Why why why.. Tak kisah la korang nak sapu losyen kurus apa pun, yang penting tolong lah sapuuuuuu...

Pulak tu, kalau korang di fasa memang nak kurus tahap serius gaban punya. Tolong la minum Detox sementara belum bulan puasa ni. Puasa nak dekat wei, aku tak galakkan korang ambik detox bulan puasa sebab Puasa ni adalah proses detox secara natural ataupun secara alami. Jadi inilah masanya untuk korang detox + buang lelemak yang tidak diperlukan oleh badan.

So suggestion aku untuk yang memang dia dah tekad nak kurus, apa nak jadi, jadilah, nak sihat, nak selesa, nak senang pilih baju, nak pakai baju raya atleast size XL (sebab baju raya aku jual sampai size XL, kahkah), jadi inilah masanya untuk korang ubah.. Setiap apa yang kita impikan memang perlukan pengorbanan.. Memang kena berkorban duit, kena bekorban nafsu, kena berkorban masa ke toilet, demi secebis impian. Ewah, haha!

Apa yang korang perlu ada dalam hidup korang sekarang adalah...

1. Bengkung
2. Girdle
3. Lotion Kurus
4. Detox
5. Makanan tambahan (bagi korang kenyang). Yang ni aku dah order tapi belum sampai. Sesaat dia sampai terus aku roger. Gitu kelam kabutnya, haha!

Semua aku jual. Jangan risau semua best. Aku tau korang nak cakap elehhh ko jual memang la ko cakap camtu... Ikhlas dari hati, iye betul tu. haha. Memang la aku jual aku cakap best. Tapi sebab dia best la aku jual. Korang sahaja yang boleh ubah diri korang ye, bukan aku. Aku dapat membuka jalan dan memberi inspirasi je kat korang, tapi kalau korang rasa sokey sepet. Aku tak nyusahkan sesiapa. I love my self. Terpulang, itu hak masing-masing. Ada orang selesa je bila berisi. Ada orang dia nak kurus sebab mudah nak berjalan, nak bekerja, nak cari baju, nak solat.

Pastu sebelum ni ada orang cam sentap la dengan aku. Sepet ni asik nak suruh orang kurus je. Salah ke gemok. Ha gitu ayat dia bagi kat aku. Aduh aduh aduh. Bukan aku nak suruh semua orang kurus. Tak salah nak kurus ke tak. Kurus atau plus size ni adalah pilihan masing-masing. Nak kurus kena berkorban, nak berisi pun kena berkorban. Ikutlah mana yang suka.. Tiada paksaan.. Hidup ni simple je takyah rumit2. Gembira milik kita semua. Auw!

So di sini aku tunjukkan gambar bengkung supaya korang boleh nampak dan bayangkan..

Best lagi sebab dia takde tulang yang keras tu. Very flexibel. Tak berlipat. Korang boleh adjust double strap tu nak shape bahagian pinggang atau nak bagi perut firm. Orang berpantang memang boleh pakai. Yang beranak operate pun boleh pakai cuma tunggu luka baik dan jangan pakai terlalu ketat.

Bengkung ada 3 size. 

Petite ni kebanyakkan customer beli sebab dia nak bagi badan ada shape.
Size A ni yang pakai size S-XL
Size B 2XL - 5XL

Untuk girdle pulak...
Ha, ini satu lagi best, sebab dalam dia ada bintik tourmaline. Kalau korang takleh bayang, dia macam stokis kat bawah yang ada getah tu. Ha bintik tu ada kat bahagian dalam girdle. Dia tak berlipat, kain dia tak tebal tak nipis, tapi memang stretchable. Yang ni satu size je. 

Hq bagitau max berat untuk girdle ada lah 70kg, tapi pengalaman aku jual girdle ni, feedback customer lah....

Tinggi 155 Max berat 75kg masih muat
Tinggi 160 Max berat 80kg masih muat
Tinggi 165 Max berat 90 masih muat.

Siapa yang beli 1, mesti nak beli lagi satu, sebab selesa. Senang satu pakai, satu basuh. Gitu la. Lepas tu memang mudah je nak bukak kalau rasa nak terkucil tu. Takde struggle sangat. Kalau tak, takde la orang beli sampai 2 3.

Untuk losyen, aku ada 3 pilihan losyen untuk korang.

1. XXS Losyen Seqy (Sejuk)


2. Felinna Losyen (Panas)


3. Wonder Curve (Panas, ini brand Sexycurve)

Ikut la mana suka. Tapi aku suggest, kalau kerja luar tempat panas. better ambik losyen sejuk. Losyen panas pakai malam masa nak tidur. Lebih selesa. Tapi kalau korang jenis suka je panas. Boleh beli yang panas. Ikut keselesaan masing-masing.

Detox pun aku ada 3 pilihan.

1. Dflush She (mild tapi lawas sampai 2 3 hari)


2. Teatox Sisfel (yang ni aku tak rasa lagi, tunggu aku rasa nanti aku edit sini)

3. Detea Sexycurve (power effect, tapi sehari je)

Dflush dan Teatox, bf mom boleh minum. Detea bf mom tak boleh ambik ye.

Makanan tambahan pulak, aku masukkan satu je dulu iaitu MEALVY SISFEL. Belum sampai kat aku. Yang ni pun memang feedback kata best. Tu yang aku beli nak rasa. Nanti aku edit sini jugak bila dah rasa.

So sesiapa yang nak ubah, meh wasap aku, atau dm aku, atau boleh beli terus kat Shopee...

Kalau nak any suggestion boleh.. Klik link kat bawah.

1. WASAP
3. Shopee

Semoga tahun ni kita kurus dan sihat selalu. Sayang semua. Muah!

Mar 22, 2019

KISAH PERJALANAN SEORANG HASMAH

Assalamualaikum, kisah ni aku jadikan kenangan dan pengajaran untuk semua. Yang baik jadikan tauladan. Disebabkan ramai yang nak tau macam mana mak aku boleh buka kedai perabut atas nama "ZARA FURNITURE ENTERPRISE", kisah yang agak panjang. Jadi kalau korang rasa belum ada masa nak baca, tak perlu baca lagi. Nanti ada masa senggang baru la baca sebab panjang ni, kang korang tak paham. hehe!

Mak aku, Hasmah berkahwin dengan abah masa umur dia 17 tahun. 17 ke 16 ke aku tak pasti, yang aku tau umur mak 17 tahun dia dah dapat sorang anak. Jadi untuk pengetahuan umum, hasil perkahwinan ni, mereka dikurniakan 9 orang cahaya mata yang cecomel, makin besar makin comel. hashtag done puji diri sendiri. haha!

1. Zaki (Abang) 50 tahun
2. Zarina (Akak) 48 tahun
3. Zahirah (Kaklang) 46 tahun
4. Zaharah (Kakcik) 44 tahun
5. Zakhir (Ode) 42 tahun
6. Zaimah (Andak) 39 tahun
7. Zanira (Atam) 37 tahun
8. Zikri (Ateh) 34 tahun
9. Zuhana (Aku) 31 tahun

Adik beradik aku cukup nyampah kalau aku mention umur memasing, hahahaha! Aku sengaja nak sedarkan diri memasing tu dah tua. Perangai tu berpada-pada sikit, dorang ni makin tua makin over weh, haha! Lelagi yang 40-an tu. kahkahkah!!

Mak aku memang hidup susah. Sejak kawin abah bawak mak merantau, dari Perak ke Kuala Lumpur. Masa tu kat KL air pun takde kat rumah, kena jalan pergi ambil air kat tangki, letrik pun abah pasang carburator (maafkan aku tak tau eja), haha!

Abah kerja pemandu lori untuk sara hidup anak beranak. Mak orangnya memang sejenis berjimat cermat. Tanam sayur, jadinya mak tak pernah beli sayur. Tanam pokok buah-buahan. Dulu rumah aku ada pokok buah kedondong, buah rambutan, mangga, pisang, pokok jering, macam-macam lah.

Mak belajar jahit baju sebab tak mampu nak beli baju siap. Anak ramai.

Sampai satu masa, abah sakit. Abah tak kerja. Jadinya mak buat bisnes jual buah. Ambil stok kat hulu langat, setiap hari jual buah kat lorong atas rumah. Bisnes takde la bagus sangat, buah pisang, jual kat kampung pulak tu. Tapi mak cakap boleh la nak makan sehari-sehari guna duit tu.

Bertahun jual pisang, mak mengandungkan Atam. Mabuk teruk, terus tutup kedai. Abah pulak sambung kerja pemandu lori semula. Kerja pemandu lori ni, dalam sebulan, 3 hari je ada kat rumah.

Jadi mak memang bergantung dengan jiran-jiran jugak la kalau jadi apa-apa. Kalau abah tak balik, tiba-tiba makanan kat rumah habis langsung. Memang mak pinjam kat jiran-jiran. Sebab tu sampai sekarang ni sayang gila kat jiran-jiran macam Cik Mah bff mak. Memang paling sayang lah tu sebab masa tu saudara mara semua kat kampung, so itulah saudara paling dekat dan paling rapat.

Bisnes kecik-kecik menjual kat kampung, apa sangat lah boleh dibuat kan.. Nenek (belah abah) bagitau mak nak pergi haji tapi takde duit. Jadinya mak kumpul duit, cari duit sampai boleh hantar nenek pergi haji. Walaupun masa tu anak ramai, tapi mak dahulukan nenek sebab mak cakap nenek teringin pergi haji.

Nenek balik dari Haji, nenek sakit. Tak berapa lama lepas tu, nenek meninggal. Lepas nenek dah takde, mak kumpul duit perlahan-perlahan..2 tahun mak kumpul.

Abah sewa lori 3 tan. Arwah abah aku memang terkenal kat kampung tu dengan nama Noh Lori.. Mak cakap sewa bulan-bulan lori RM600. So duit yang abah dapat setiap hari, abah akan bagi semua dekat mak..

Abah memang sejak kawin, bagi semua duit kat mak sebab dia tau mak yang jaga akaun keluarga. Mak yang nak gi beli semua barang dapur. Jadi semua serah kat mak. Bila dah dua tahun, mak cakap mak senyap-senyap simpan LAPAN PULUH RIBU. Terkejut aku dengar, hahahaha!

Mak cakap, tiap bulan simpan RM200, takde siapa tahu. Tapi bila abah dapat tahu mak ada simpanan sampai RM80K, abah mintak beli lori 5 tan. Demi memikirkan masa depan, mak pun setuju beli lori second hand berharga RM8k.

Tak lama lepas tu, lori sewa 3 tan yang abah duk sewa RM600 sebulan tu pun, owner dia let go kat abah. Jadinya, masa tu abah ada 2 lori. 5 tan dan 3 tan.. Aku tak paham macam mana kerja pemandu lori ni berfungsi.

So mak cakap, setiap hari abah akan ke jerat cina, area tu memang tempat orang mencari lori untuk disewa. Jadi abah akan pergi sana tunggu customer datang sewa. Ada jugak regular cust yang dah kenal, dorang pagi-pagi datang rumah ambik lori. Macam tu lah kisahnya bila abah dah beli lori.

Duit yang mak simpan, pelan-pelan mak buat kedai. Kedai yang aku cakap sekarang ni la. Mak cakap lamaaaa buat kedai tu. 8 tahun tak siap-siap, sebab duitnya sikit-sikit.

Sementara tu, mak buat bisnes lipat kotak. 1000 kotak dapat RM3. Mak ambik duit tu setahun sekali, setiap kali nak raya. Duit tu untuk cover beli kain baju raya dengan bahan kuih raya. Kain baju raya tu, mak akan jahit. Yela anak 9 orang mana la nak beli sorang-sorang punya baju. Beli kain je la mampu dan mak jahit semuanya sekali. So setahun tu dapat la dalam RM700+. 4 tahun jugak mak kerja lipat kotak. Sampai tak tidur malam..

Mak cakap, abah dengan mak hidup susah. Setiap hari nak keluar rumah, abah mintak mak doakan rezeki keluarga, bila abah hidupkan enjin lori tu, dia doa Ya Allah, adalah rezeki untuk anak-anak aku..

Sejak tu jugak mak aku berjimat cermat. Bertahun tak beli baju. Balik kampung pakai baju sama. Orang mengata selekeh, miskin tapi nak anak ramai, macam-macam lah.. Hidup kena kata orang ni macam asam garam dah. Mak tak peduli pun. Asalkan mak tak susahkan sesiapa. Gitu...

Orang kata, rezeki Allah nak bagi dah sampai. Ada satu hari, customer abah kata nak sewa kedai sebulan dia bayar RM300. Masa tu kedai setingkat lagi. Tingkat atas masih buat pelan-pelan. Dia nak letak tabung gajah.

Orang yang lahir tahun 80-an tahu la kot. Tabung gajah yang bila letak duit ada lagu. hahaha! Dorang sewa kedai mak n abah sebab tak cukup ruang. So separuh kedai kat bawah tu penuh la tabung gajah. Habis je tabung gajah tu, ada orang lain pulak datang nak sewa.....

Dia nak sewa letak barang-barang Redifussion. Kalau korang google, Redifussion furniture atau electric rasanya mesti korang nampak banyak gambar lama-lama, sebab memang brand ni lama gila dah. Masa ni dorang offer nak letak barang kat kedai dengan sewa RM1000 sebulan..

Kedai tu memang besar gaishhh..hahaha! Zaman tu RM1000 sebulan, ko ghase... Lepas tu, barang redifussion ni bapak banyak gila ye. Dorang mintak mak abah tolong jual produk dorang, sebab masa ni dorang dah nak brankrap. So nak lelong semua barang..

Masa ni la mak dapat kumpul duit lebih, siapkan tingkat atas kedai. Bila dah siap tingkat atas. Orang Rediffusion tu nak sewa atas sekali. Jadinya setiap bulan mak sewa kedai atas dan bawah. Dan komisyen jual barang dorang.. Sampai licinnnnnnn habis barang dorang.. Kedai tu kosong lah......

Masa ni tak silap aku, abah dah ada 3 lori. 5 tan, 3 tan, 1 tan. Mak pulak beli Van senang anak beranak nak berjalan.

Ha ini kisah masa tengah jual produk Redifussion, memang ramai sangat orang membeli. Mak cakap sampai pukul 1 pagi orang membeli. Ada syarikat Singer kat lorong atas (lorong yang mak aku jual buah pisang tu), dorang report kat polis kata mak abah aku jual secara haram.

Jadi, malam tu, datang 3 trak polis ke kedai nak tangkap n buat rampasan la. Sekali bila cek-cek, dorang balik semula sebab memang abah n emak berniaga secara sah. Lesen semua ada. Paling mak terkejut, esoknya, polis yang datang 3 trak tu, datang bawak kawan-kawan beli banyak gila kat kedai. Hehehe! 10 kereta polis camtu la tak silap datang sampai 1 2 pagi membeli. Polis tu pesan, jual je. Memang orang dengki bila orang melayu menjual. Gitu..

Memang zaman mak aku dulu dah orang dengki-dengki ni, haha! Jadi jangan kisah la kalau sekarang ni pun terjadi. Takkan hilang sifat dengki ni.

Ok berbalik kepada kedai tu dah kosong..

Mak kata, orang kampung suruh jual perabut. Dorang takde tempat nak beli jauh. Abah kan ada 2 lori, so senang la nak hantar barang semua. Mak abah pandai bawak lori, jadi memang takde masalah bab hantar perabut rumah orang.

Mak abah pun round la mencari pemborong perabut. Ada satu tempat, dorang tengok mak abah selekeh je. Mak cakap, baju mak masa tu semeter 40sen, jahit sendiri pulak. Sapa la nak percaya pun. Orang Cina tu mintak tengok tapak tangan abah, dia geleng kepala. Dia tengok tapak tangan mak, terus setuju nak bawak mak round kedai tengok perabut.

Paling mak tal boleh lupa, Cina tu terdengar bunyi telefon. Mak cakap kat abah, telefon awak berbunyi. Bila abah cek, bukan. Pastu mak cari dalam beg mak, rupanya telefon mak. Terbeliak biji mata orang tu. 2 biji telefon bimbit. Dulu telefon bimbit stok baling anjing tu harganya LAPAN RIBU tau. Mak aku beli DUA.

Lepas round kedai dah pilih-pilih, total harga semua perabut EMPAT PULUH LIMA RIBU. Emak bayar CASH. Terpelanting pen orang cina tu. Bukan dia je, masa aku dengar cerita mak ni, aku pun terkejut wei, hahahaha!

Mak cakap, memang la sampak 45k, kedai tu dua tingkat. Penuh la semua sudut. Sejak bukak kedai, ramai supplier singgah kedai offer harga perabut suruh ambik dengan dorang. Sebab record mak bersih katanya, haha! Tak pernah hutang.

Sekarang mak takde duit dah, dah jalan-jalan, dah pergi umrah bawak anak-anak semua, kawinkan anak-anak, sekolahkan anak-anak. Sekarang ni hidup dengan duit anak bagi tiap-tiap bulan lah pulak. hahaha!

Pengajaran yang mak aku ceritakan. Bila susah usahalah. Tolong makpak (contoh bawak mak pergi haji tu), mak cakap, mak rasa sebab mak bawak nenek pergi haji, rezeki lepas tu tak putus. Biar hidup susah, jangan susahkan orang. Bila dah senang, beringat. Jangan nak nampak gah, low profile je. Bila kita nak sibuk nampak kaya, masa ni ramai yang ngaku saudara. Datang nak pinjam duit, nak itu nak ini. Biarlah kita nampak biasa-biasa je. Takyah sapa pun tau kita senang ke susah. Kita hidup je macam biasa.

Kisah masa mak susah, memang sedih takde la aku ceritakan semua skali dalam ni. Ada issue sensitif biarlah ahli keluarga je yang tahu. Tapi apa yang aku nampak dekat mak dan abah aku. Dorang ni tak pernah berdendam dengan siapa-siapa. Biar lah teruk macam mana pun orang mengata, sabar je la...

Habis cerita makpak aku la....

So ini bahagian aku tau.. hahaha! Aku darjah 2, kedai abah tu dah beroperasi (jual barang sendiri). So lebih kurang umur aku 8 tahun la. Walaupun masa tu mak abah aku agak senang (ikut cerita mak aku tu la kan), tapi aku tetap tak beli baju baru wei. Hahaha! Duk pakai baju kakak-kakak yang dah lusuh. Rasanya raya je la dapat baju baru. Mak abah memang langsung tak tunjuk kat anak-anak yang dorang ni sebenarya ada duit. Kan aku pernah cerita sebelum ni, duit raya simpan untuk beli barang sekolah macam pensel box, beg sekolah semua aku beli sendiri.

Tapi itulah dia. Siapa aku pada hari ini adalah hasil ajaran makpak yang sememangnya ohsem tu. Bangga betul jadi anak Noh Hasmah. Biarlah orang pandang rendah, yang penting kita bahagia. Bahagia cara kita....

 Ini semua barang yang aarwah abah tinggalkan lepas dia meninggal. Still banyak lagi barang dalam kedai, tapi masalahnya sekarang kebanyakkan barang takde harga, hahaha! Abah ni power. Dia boleh ingat semua harga barang dalam kepala otak dia je.

 Sebab tu kitorang susah nak bukak kedai ni. Tapi dengar-dengar mak nak lelong semua.











Kesimpulannya, segala kisah dalam blog ni, yang baik ambik. Yang tak baik buang jauh-jauh. Okbye