nuffnang

Jun 30, 2019

OPEN DAY SEQY : LELONG!! 30 JUN 2019

LOCATION : OFFICE SEQY
WAZE : FLAT TAMAN BUKIT CHERAS 
DATE : 30 JUN 2019 (SUNDAY)
TIME : 10 AM- 1PM
WASAP ONLY : 0182533160 

Sebenarnya aku nak bukak booth kat Shah Alam untuk raya haji ni (2 minggu sebelum raya haji), jadinya aku nak open dulu kat semua readers, followers kat ig, blog, dan facebook. Jual dengan harga
 BAJU KURUNG 2 PASANG RM100.

Tapi baju kurung aku bagitau siap-siap, size tak banyak dah. Available size dari XS sampai XL sahaja. Kecuali kebarung ada sampai size XXL. Itupun limited warna. 

Korang boleh datang bawak kawan2, mak, adik, kakak untuk teman. Tapi mohon maaf awal, office aku ni rumah flat. So paham la compact dia macam mana. Haha. Kecik je tempat ada hati la nak buat open day kan.. So maaf la kalau rasa sempit ke apa ke. Harap korang happy dapat harga murah tapi kualiti kain dia sejuk tau..

Aku susun baju ni ikut size, so siapa yang bersize S, M, L, atau XL, boleh la cari baju kat tempatnya, sebab baju tu banyak design dan dah tinggal sikit-sikit. Ada corak ni, tinggal size S je, ada tinggal M, nanti korang cari kat tempat yang sesuai dengan size. Senang sikit takyah ke sana ke sini belek baju.

Flat aku tu korang masuk je pak guard, terus cari parking kat area depan tu, sebab office aku tu memang bawah sekali, dan depan sekali. Jangan pi belakang2 sana cari parking, tapi kalau tak kisah jalan kaki boleh la. hehe!

Wasap aku untuk siapa yang nak datang, aku bagi alamat terus k. KLIK SINI.





Sekali lagi.

Size Available
XS -XL sahaja

Lepas tu aku open jugak produk Seqy bermula serendah RM5.





List Harga Produk Seqy

RM5
Lip Matte (Calm/Demand)
Gincu (Sarimah/Saloma)
MNF
Black Mekap Bag
Transparent Mekap Bag
Lunch Box
Tumbler She
Tumbler Seqy
Towel Seqy

RM10
Blusher (pink/peach)

RM20
BB Fair
Toner
Serum
Day n Night Cream

RM80
Set Skincare

10% Discount untuk produk.
BB Natural
BB Beige
Dflush

Korang boleh beli produk2 selain seqy jugak.
Bengkung
Girdle
Detea
Lotion Felinna
Teatox
Jamu Sisfel
Lipmatte Dianz
Vit Dianz
Mask Dianz
Produk Dyxy

Jumpa Ahad ni uolls....Muah!!

Jun 27, 2019

RAYA 2019 KCB - WAJIB TIAP KALI RAYA

Tahun ni dan tahun lepas, sebenarnya ada macam-macam jadi kat family aku. Ada suka duka semua tu dugaan hidup. Paling ketara nampak perubahan kat mak la. Mak kesian, dah la suami tak ada nak sembang cerita suka duka, lepas tu anak ramai jarang balik (aku la tu, haha). Mak ni kan aku cakap sangat soft spoken (abang, ayie ikut la), yang lain depan orang je soft spoken, depan adik beradik petir kilat guruh semua. hahaha!

Aku sebelum kawin memang cakap lembut wei. Sampaikan kawan2 mak aku mesti tegur suara anak kau lembut je. Korang baca jangan muntah ye, haha! Mak sampai balik rumah tu cakap sorang-sorang, elehhh mak dulu pun muda2 suara lembut sambil jeling kat aku. Siyes laaa mak hahaha. Tapi sekarang, kalau Qery baca ni, dia akan lempang diri sendiri. 

Mana taknya, aku ngikut perangai Qery la suka jerit2. hashtag done salahkan suami. hahaha! Aku rasa jiran pun tau aku suka menjerit. Anak satu sampai sekarang, berapa tahun dah tu. Lantok. 

Beberapa tahun ni, kitorang adik beradik cuba menggembirakan mak je la. Macam ritu bawak mak pergi hitea, adik beradik lain selalu je bawak mak jenjalan. Pastu kitorang decide belikan something untuk mak supaya mak gembira sikit. Gitu2 je la mampu. Mak pun sekarang kerap pi masjid sebab nak jumpa kawan2. tapi baru2 ni tak pergi sebab abang tak sihat, pastu mak pun tak sihat gastrik. Baru ni mak masuk spital sebab gastrik teruk. Itulah sekarang ni masih duduk rumah Ceera sebab mak memang suka duk rumah Ceera, Ceera masak sedap, rumah dia sejuk, rumah dia meriah. Ha gitu. hehe!

Mak dan Abang

Mak dan Akak

Mak dan Kaklang

Mak dan Kakcik

Ode takde ambik gambar dengan mak, sebab manaaaa entah dia pergi masa tu.

Mak dan Andak

Mak dan Atam

Mak dan Ayie

 Mak dan Aku

Aku rasa setiap anak nampak je kesusahan makpak memasing, cuma kita sendiri kena sedar atau ada rasa tanggungjawab untuk tidak lagi menyusahkan makpak kita. Patut anak dah besar-besar, tanggungjawab kita menyenangkan makpak pulak. Itu masing2 punya kesedaran lah. Macam aku pun banyak kurangnya. 

Untuk diri sendiri jugak lah. Aku kalau ada masalah ke, takkan cerita dengan mak sebab taknak mak risau. Aku cukup marah kalau Qery bagi mak dia risau. Pantang aku tu menyusahkan hati makpak. Haha! Tapi tu la, lelaki dengan perempuan ni sifatnya tak sama. Lelaki ni nak ambik perhatian lebih, kita ni selalunya lebih memahami perempuan, taknak bagi makpak risau. Betul tak uolls.. huhu!

So apa yang wajib tu??

Wajib bergambar kat jalan raya, hahahah! Lorong bukit ni memang kenangan mengusik jiwa la. Tempat aku duduk ni, dah berpuluh tahun, lebih 50 tahun. Dari jalan raya tanah je, dari air pun takde kat rumah, letrik takde. Sampailah sekarang ni semua ada. Tapi area rumah aku ni masih mengekalkan kampung. Ko boleh jalan kaki pergi kedai runcit. Banyak kedai, ada pasar malam, sekolah pun jalan kaki. Camtu la kiranya Cheras Baru ni memang kalau orang kampung datang bandar, kalau masuk Cheras Baru takkan rasa nak balik kampung sebab sini memang suasana kampung, tinggal takde sawah bendang je. haha!

 Lorong ni la semua adik beradik duk bermain.

 Aku rasa adik beradik aku je selalu main kat luar sampai besar, kalau balik rumah mak, mesti nak berjalan kat lorong ni. Dulu kitorang main badminton kat sini, riuh.

 Bila aku balik, nampak je lorong ni pun dah gembira, haha!



 So memang wajib bergambar kat sini.





 Tergedik-gedik mak orang ni, haha!

Namjahatnam.

Seronok tak ada adik beradik ramai?? 

Mestilah, hahahaha! Jadi, beranak la ramai2 kalau nak riuh camni.. Aku 3 je, bila nak tambah lagi tak tau lah, haha!

RAYA 2019 KCB - ABANG ZAKI

Mana yang ikut cerita ig story aku maybe dah tau la. Atau kalau yang follow kakak-kakak aku yang lain pun maybe tau jugak cerita Abang sulung aku ni. 

Actually, abang dah lama sakit. Sejak tahun lepas lagi tak silap aku dia mengadu sakit. Pernah batuk tu sampai keluar darah. Tapi bila pergi doktor, biasalah bagi ubat batuk semua. Dia memang dah mengadu sakit dada, sakit badan semua. Kitorang cuma mintak dia cek dengan doktor la macam biasa.

So agaknya satu hari tu dia dah tak tahan sangat, ke hospital jugak la perginya. Aku ni tak tau sangat berapa kali abang check up hospital. Tau pun kalau Kakwe atau Ayie update kat group family. Yela kalau balik Ceras pun, balik rumah mak je. Bukan singgah rumah abang pun. Kalau abang ada kat rumah tu baru la nampak dia. Kalau tak, tau dari mak cerita je. Mak ada cerita sikit2 abang batuk darah la, risau jadi macam abah la, susah nak telan la. Aku ni malas fikir sebab taknak percaya abang sakit teruk. Kalau boleh taknak fikir yang bukan-bukan. Kadang fikiran kita ni kan magnet. Sebolehnya nak fikir baik-baik je. 

Sampailah satu hari, abang masuk spital, buat MRI semua. So hari kenduri (mak aku buat kenduri tahlil untuk arwah abah kat rumah je, so semua adik beradik ada), kitorang lepak dalam bilik mak. Mak cakap, mak rasa abang ko ni dapat cancer sama macam abah. Aku dengan adik beradik lain semua sangkal. Eh tak kot mak. Mak cakap, abang ko nak telan susah. Macam ada benda halang, sempit lorong nak masuk makanan dia. Kitorang cakap maybe ada ketumbuhan kot kat saluran tu, sebab tu jadi sempit.

Memang berharap sangat bukan cancer. Lepas tu abang masuk bilik mak, kitorang suruh duduk cerita apa sakitnya. Abang pun cerita, nak makan susah, kena makan sikit-sikit. Minum air pun tak boleh teguk sekali, nanti semua keluar balik. Kenyang pun bukan kenyang kat perut, tapi rasa penuh kat dada. Makan rasa tak puas, tapi perut dah tak boleh masuk. Lepas tu MRI result pun dada abang nampak semua putih..

Bab semua putih tu sebenarya aku terkejut gila. Sebab masa arwah abah aku dulu, aku ikut pi buat MRI, aku sendiri tengok result MRI dia kat spital. Abah dulu result dia kat paru-paru memang ada putih, tapi tak de la banyak, still bertompok sana sini tapi bukan semua. Ini abang cerita penuh putih, aku macam tak boleh fikir dah. Tapi cuba la fikir yang maybe ketumbuhan kot sebab tu nampak putih sampai semua sekali. 

Tapi memang symptom suara hilang tu abang dah dapat. Bayangkan ye, arwah abah aku 4 bulan sebelum dia meninggal, suara dia bertukar. Bila abang suara bertukar aku rasa keras perut, tak tau nak cakap apa..

Beberapa hari lepas tu, dalam group family, abang bagitau dia disahkah penyakit Cancer Paru-paru stage 4. Semua orang sedih gila, mak la terutamanya. Aku rasa akak-akak aku semua dah nangis dah. Akak opkos sedih sangat sebab tu abang dia kan. Abang paling sayang la, kekecik membesar sesama. Aku pun sedih jugak, rasa kecewa dia lebih teruk dari arwah abah dulu.

Masa arwah abah dulu, takde siapa pun dapat sakit cancer. Aku tak tau apa akan jadi kat abah. Aku tak tau abah akan jadi makin kurus, tak boleh bangun, tak boleh bercakap, tak tau la bayangan keadaan pesakit cancer ni akan jadi apa. Jadinya memang kita ikut je step dari abah berisi, batuk, tak lalu makan, badan panas, suara takde, tak boleh jalan seimbang, jatuh banyak kali, meracau (cakap bukan-bukan), hilang kawalan (seluar nak pakai kat badan, baju nak pakai jadi seluar). Aku kalau ingat ni boleh nangis jugak la.

Tapi bila dapat tau abang dapat sakit sama macam arwah abah, aku jadi lebih sedih sebab aku dah tau apa akan jadi dekat abang kalau abang tak kuat. Aku terbayang apa yang jadi kat abah tu. Sebab tu sedih dia lebih dasyat. Kisah abang ni pulak family dan kawan2 terdekat je la yang tau. Baru kawin nak hidup bahagia, tiba2 dapat tau ada cancer, stage 4 pulak. Itula semua termenung..

 Abang masuk spital, dia wasap dia berak tapi keluar darah je, dia bagitau dia takut. Lemah je jantung aku dengar. Tapi tu la, sebagai adik beradik, nak tak nak kena bagi kata2 semangat kat dia.


Hari tu aku tak pi melawat. Esoknya baru melawat abang..

Sebab tu lah aku cakap, raya kali ni sedih tu rasa bertimpa-timpa. Sedihnya tak tau nak cakap macam mana. 

Kitorang memang suka ambil gambar, tapi abang jenis jarang raya ada sekali. Macam tahun lepas raya pertama dia kerja. Petang tu baru ada, tapi aku bergambar jugak la dengan abang, sebab memang nak bergambar sesama. 

Tahun ni patutnya abang beraya kat spital, tapi tak tau last puasa tu doktor bagi balik. Kitorang dah plan nak pergi beraya kat spital pukul 4pm gerak sesama. Mak pun dah tak semangat nak raya bila abang kena duduk spital. Mak cakap dah tahun ni takyah raya. Tapi bila dapat je tau abang dapat balik, semua orang gembira gila ye. Semua semangat balik nak beraya. 

Akak dan abang, ni bff la masa kecik dulu. 

Kaklang dengan abang

Kakcik dengan abang

Andak dengan abang. Andak ni mak nombor dua abang la. hahaha! Ada masalah je dia akan datang jumpa mak nombor dua dia ni.

Atam dan abang

Aku dan abang. 

Abang ni very soft spoken, tak pernah dengar dia jerit cakap kuat2, kitorang je selalu cakap jerit2 kat dia hahaha. Nasib la dapat adik2 suara petir camni. Aku takde rapat macam kakak2 yang lain, tapi still bertahun duduk dgn abang, gaduh selalu hahaha. tapi gaduh pun tetap saiyangggg sampai syorga. Gitu. Doakan abang sihat tau. 

Ok tu je nak cerita. Bukan nak mintak simpati, tapi mana yang baik ambik lah.. Ramai yang dm aku tanya macam mana symptom cancer. So apa yang aku ceritakan ni, incase jadi kat salah sorang yang korang kenal, just beware and mintak pergi cek kat spital. Kalau masih awal dapat tau, Insyaallah boleh sembuh. Segala ubat penyembuh tu dari Allah. Kita ikhtiar je dari cara macam mana pun. Kalau Allah izinkan kita sihat dengan cara moden atau tradisional, alhamdulillah. 

Ok semua, byeeee

Jun 26, 2019

RAYA 2019 KCB - FAMILY NOH

Disebabkan tahun ni fullhouse, semua adik beradik ada berkumpul. Jadinya lengkap lah nak cerita kat korang pasal adik beradik aku ni. Arwah abah je tak ada, tapi tetap dalam hati semua. Kalau nak kenang memang sedih la, tapi sebab kita nak happykan mak takmo dia sedih tiap kali nak raya, so anak-anak buat sehabis baik la even memang anaknya perangai memasing mata ke atas, hahaha!

 Ini abang, tahun ni umur dia 50 tahun. Baru 2 tahun kawin dengan Kak We (orang Kedah). Dorang ni tinggal kat kedai mak. Tingkat bawah mak buat 2 rumah sewa. So abang duduk situ la. Abang takde anak, tapi Kakwe ada 7 orang kot, ke 6 orang anak. Ke 8 orang, entah la aku tak sure sangat, ritu Kak we ada cerita tapi lupa sudah. Melayu mudah lupa kenn.. kekekeke! Kak We sangat baik, sangat pandai masak, selalu masakkan Laksa untuk adik beradik kami. Anaknya besar dah, sebab dia lebih tua dari abang, so anaknya besar dah la. Anak last tak silap umur pun dah 23 24 camtu aku tak ingat. Kiranya jodoh kali kedua dengan abang. Abang aku kawin lambat umur 48 baru kawin. Gicuuu..

Family Akak. Anaknya 4 orang. Dari kiri, Darwish (manja gila babeng ni wei), Danial (Ni pun manja tepuk dahi aku nengoknya, haha), Abangah, Mak, Akak, Iqa (paling tua, so paling kesian la haha), Angah (ni paling ganaih tapi hati kecik,haha)

Ni semua dulu opah jaga. Korang kena selalu datang tengok opah tauuuuu.. Haih dulu aku jaga bebudak ni (jaga la masak, suap, basuh berak, bawak pi shopping mall naik taxi, haha). Dorang ni dulu tiap hari ada je kat rumah opah, maknya hantar. Kadang sampai malam tak balik-balik lagi. Aku yang bila korang nak balik ni? Hahahaha! 

Jaga bebudak ni senang, perangai tak de la nakal mana. Biashe biashe je. Cuma zaman kecik aku sekejap je la. Zaman jadi anak bongsu sampai umur 6 tahun je. Lepas tu dapat dah anak buah, lepas tu bersambung-sambung dapat anak buah sampai sekarang, aku je yang beranak. hahaha! Walaupun orang kata anak bongsu manja. Benonya aku 6 tahun dah tak bongsu. Siap jaga anak buah ramai 9 orang lagi tau. Tapi tula. Jaga dorang ni, mudah banyak jaga anak sendiri. Pengalaman mendewasakan acegituuu cite dia, haha!


Ini family Kaklang. Dari Kiri Ajai (halah budak kuat nangis masa kecik, nangis dia boleh bersambung-sambung sampai kalau jiran aku pun tau dah siapa yang menangis tak berhenti tu,haha), Ayin (punya nakal masa kecik, ingat balik geleng kepala haha), Banglang, Mak, Kaklang, Ajoi (paling senang jaga, macam Qaiser senang giler)

Bebudak ni pun aku gak jaga. Tapi sebab perangai sorang-sorang baik je. Ayin ni dulu feveret Ceera. Asik berkepit je dua orang ni. Aku jaga tu takde la jaga sorang. Mak aku yang jaga sebenarnya, tapi aku tolong2 la kalau mak takde, mak keluar, mak gi kedai. Gitu.

Family Kakcik, dari kiri Nabil (anak bertuah yang asik tidur je), Qayyum (so funny dia ni, malas nak cite je haha), Bangcik, Mak, Kakcik, Merah (pemalu hashtag konon), Hadif (manja jugak ni)

Anak kakcik kejap je jaga. Sebab dia sekejap je duduk area rumah mak. Lepas tu dia duk klang jauh. Tapi family ni semua pun lawyer, lawyer buruk. Hahaha!

Family Ode. Dari kiri Hakim, Ode, Mak, Kak ida, Tika, Mia

Dorang ni aku tak jaga dah. Tapi masa sebelum kawin dorang selalu datang rumah so selalu la main borak2. Masa tu Mia kecik lagi, Hakim pun kecik selalu kulit dia merah2 naik allergy masa kecik. Besar ni dah banyak kurang, tapi still ada gatal2 kalau berpeluh atau kulit kering sangat.

Anak Ode pun semua baik belaka.

Family Andak , dari kiri Anoi (ratu nangis masa kecik dulu haha, sekarang helok), Bangndak, Mak, Andak, Nisa (kakak kesayangan Qaiser dan Runako ni, haha)

Aku takde la jaga anak andak, tapi masa tinggal rumah dia 3 bulan (praktikal kat KPJ Seremban), masa tu Nisa kecik lagi. So sempat la rapat sekejap dengan Nisa.

Family Ceera, Dari Kiri Yunnan, Keisha, Ciput, Mak, Atam, Bunyamin

Yang kekecik ni langsung la tak pernah jaga. Sebab Atam pun tak pernah hantar ceras suruh mak jaga. Plus dia pun suri rumah. So memang dia lah jaga sendiri anaknya. 

Tapi mujur la tahun ni, Ceera beli baju warna hijau. Kalau tak sebelum ni, asik kena carut je warna dia tuuu..

Family Ayie, Dari kiri Aira, Ayie, Mak, Kak Ninie, Atuf.

Dorang ni pun aku tak jaga. Jumpa kalau datang Ceras la. Anaknya pun baik sungguh tak de pepelik perangai. Hahaha!


 Family Zuhana kena lebih sikit gambar, hahaha!

Dari kiri Qaiser (kemain kaki dia wei, haha), Qery, Mak, Aku , Yurika (sejenis diva) dan Runako.

Family beshe beshe je ni. Tengok baju aku warna tak sama dengan yang lain. But dont care. Hahaha!Selama ni dah berkorban pakai je baju apa pun nak sama warna dengan anak2. But no more kali ni ye. Bagi can mak ko nak baju lain sikit. kekeke!!

 Cukup 9 orang anak mak. 


 Menantu mak.

 Cucu mak




Keluarga Noh + Hasmah. 

Entah la berapa orang tu tak koser aku nak kira. Hahaha!

Selamat Hari Raya uollssss... Muah!!