nuffnang

Jun 29, 2018

Raya AidilFitri 2018 Day 4 Melaka

 Harini masuk opis pagi, kita setelkan entry raya dulu sebab nak ambik mood raya. Haha!

Raya ke 4 kami anak beranak, dari Tronoh terus menuju ke Melaka. Raya kampung orang. Gigih betul saya. Sebenarnya nak anak-anak merasa syoknya raya. Dulu masa kita kecik-kecik memang seronok raya, bertandang rumah orang. Ikut la mak pergi sana sini walaupun tak kenal siapa. Haha! Selalu dapat masa raya je la kan. 

Lagipun Qaiser dah besar, dah boleh ingat pasal raya semua. Jadi biar dia ingat moment yang best-best. Main dengan sepupu-sepupu. Dapat duit raya, beratur panjang masa salam raya, tengok bunga api, makan kuih raya segala lah. Taknak la jadi macam aku, pernah satu masa dulu, bila fikir raya.. Alah raya je.. Bukan apa pun. Gitu. Not good kan. Raya ni sebenarnya best sangat. Kita yang jadikan raya kita best sebenarnya.

Kat Melaka ni ekceli ada saudara Qery, dia pun lahir Melaka. Mak-mak saudara dia ada lagi kat Melaka. Tapi kita nak singgah kampung Banglang dulu (suami Kaklang opkos). Kitorang memang kenal family banglang rapat sebab family Banglang the best. Orang Melaka memang ramah kan. Masa aku kekecik selalu gak jenjalan rumah saudara Banglang. Sibuk je iolls pun, hahaha!

So ni macam jejak kasih la. Sebab lama nau tak jumpa.

Anak-anak kaklang dah besar panjang. Kanan sekali Ajoi beza 8 tahun je dengan aku. sekarang umurnya 22. Ajai belakang aku tu dah 20 tahun, dan Ayin dan 18 tahun. Semua dah tak sekolah. Masa aku kecik umur darjah-darjah 6, dorang ni kekecik geram comei je. Sekarang semua dah besar dari aku termasuk Ayin tu. Mohon diet ye, hahaha!

Semua kena buat aksi power rangers.

Seronok la Qaiser dengan Runako, rumah tinggi-tinggi ni. Bunyi papan tu, pastu jalan kan papan tu lembut so dia asik nak melompat je. Haih nasib bukan sedara ngan Cefwan tau. Kalau tak habislah anak iolls kena viral. Pemenda anak Sepet ni berlari buat aksi Power Ranger rumah orang. Hahaha!







Raya ke 4 dorang dah tak raya dengan baju kurung, iolls pun takde baju baru. Raya pertama je baru. Lepas tu semua repeat pakai yang lama-lama.


Tingkap legend.

Suka rumah orang yang ada tingkap hai nasi goreng ni. Hahaha!

Lepas gi rumah Banglang, aku ada pergi rumah mak saudara Qery, tapi lupa snap gambar. Rumah Makcik Sitam. Selalu pergi sana mesti lupa ambik gambar.Tu la sibuk makan je keje ko. Hahaha!

Ingat nak singgah rumah Mak Uda, mak saudara Qery. Tapi macam dah lewat plus Melaka jem tak boleh bla. So kita balik lah. Next time datang kita singgah.

Habis raya Melaya iolls. 


KLIK SINI untuk order.

2 comments:

Aisya Ismail said...

Meriah raya.. heee selamat hari raya..

Siti Nurhayati Dollah said...

Chik Tie suka rumah kayu macam ni. Simpan angan-angan nak rumah kayu style lama satu hari nanti. Mungkin sebelum pencen boleh buat satu haha