Followers

nuffnang

Video Iklan BB Cream By Seqy Beauty di TV9

Aug 4, 2012

Entry Kopipes

Petang tadi baca entry dari blogger femes Fatin Liyana, terus kopipes masuk sini. Mungkin korang dah baca kot. Ah lantak, aku sibuk nak copy jugak. Hehe!

****************************************************

Copied from IIUM Online - Madam. Fauziah Mohd Noor.

Assalamualaikum dan salam Ramadhan.
Dua semester lepas, seorang pelajar saya (perempuan), pernah mengirimkan sms kepada saya, "Madam, terima kasih di atas segala2nya. Betapa saya ingin memeluk madam seperti memeluk ibu saya, tapi saya malu." Saya membalas sms dia, " Tak pe..insyaAllah, masih ada peluang utk kita berjumpa semester depan. Dan kalau jumpa nanti, peluklah saya kalau awak nak."


Semalam
Dia datang datang ke ofis saya, dengan wajah suram dan inai masih dijari.Belum sempat berbual panjang, dia memeluk saya dengan erat dan disulam dengan tangisan. basah bahu saya dengan airmatanya. Saya bertanya, "Kenapa? awak sepatutnya gembira sebab baru saja bernikah dengan pilihan hati awak." Dalam sedu dia menjawab, "Madam, saya nak bercerai, saya dah tak boleh nak teruskan hidup dengan dia. Dia sangat berbeza dgn dia yang saya kenal sewaktu bercinta dulu"

Astaghfirullah...hancur luluh hati saya waktu itu bagai kaca terhempas ke batu. Tak perlulahsaya sebut kenapa dan mengapa dia hendak bercerai ketika inai masih di jari. Saya cuma ingin menasihati pelajar2 saya, dan rakan2 FB saya yang masih muda, ingatlah pernikahan bukannya trial and error. Pernikahan bukannya ujian amali atau ujian praktikal. Janganlah hanya kerana kawan2 kamu telah bertunang, maka kamu rasa kamu juga perlu bertunang. janganlah hanya kerana kawan2 kamu telah bernikah, maka kamu rasa kamu juga perlu bernikah. Pernikahan adalah sesuatu yang sangat suci dan ianya memerlukan pengertian, pengorbanan dan kesabaran. Kesabaran bukan bertahan utk seminggu dua atau sebulan atau setahun. tapi kesabaran itu perlu utk membuktikan kamu beriman kepada Allah dan RasulNYA.

Kepada pelajar2 yg telah bernikah di usia muda dan masih belajar, saya merayu kepada kamu semua hari ini...tolong jangan terlalu dipaparkan kemesraan kamu di facebook. jangan terlalu menunjukkan kesronokan bernikah di facebook. saya mohon dengan setulus hati saya. tolong kurangkan posting2 romantik kamu di FB. Saya tidak mahu lebih ramai pelajar yang merasakan seronoknya bernikah.Tapi mereka lupa bahawa di sebalik keseronokan pernikahan itu dipenuhi dengan tanggungjawab yg amat berat.

Dan bukan semua orang bernasib baik mendapat pasangan hidup yang baik. Jadi, cukup2lah kamu berposting tenatng bulan madu kamu, hentikan dialog2 romantik kamu di FB, ucapan sayang dan cinta itu simpan utk tatapan kamu dan pasangan kamu saja.TOLONGLAH....saya merayu daripada kamu. Dan kepada pelajar2 yg masih berfikir tentang bakal suami atau isteri, berjumpalah dengan mereka yg lebih arif tentang hidup. Mintalah pendapat mereka tentang mencari pasangan hidup. Ingatlah anak2ku, adik2ku..pernikahan bukan satu percubaan, tapi satu tanggungjawab yang amat berat. Saya tidak sanggup melihat kamu menangis...tidak sanggup sebab saya sangat sayangkan kamu. jaga diri kamu baik2.

******************************************************

Aku setuju sangat dengan Madam Fauziah ni. Budak-budak sekarang senang terpengaruh. Perkahwinan memang perkara yang baik. Tapi fikirlah, jangan jadikan berkahwin ketika belajar satu trend. Kalau korang rasa nak kahwin jugak, kenal family pasangan dulu. Tanya mak bapak dia perangai dia yang sebenar. Tengok cara dia layan family dia. Jangan ko gatal nak kawin je. Lepas tu apa pun tak boleh. Sebelum buat apa-apa keputusan solat istikharah dulu. Hoi kahwin bkan benda main-main. Kalau ko rasa tak boleh bertanggungjawab dan tak boleh berkorban, ko jangan mimpi okey.  ingat kawin senang?? 

Dah bersedia takpe. Takde sapa halang ko. Kbye!

7 comments:

Siti (Butik Fatma) said...

kadang2 takut jugak nak kawen.bila dengar cerita2 mcm ni.yang paling penting bila buat keputusan jgn ikotkan perasan sgt.time bercinta kentut pun wangi kn~~

adriea said...

akak ada baca gak smalam.. nak kopipes gak la! penting ni.... =)

ibh_sue said...

Setuju dgn ckp madem Fauziah tu. .

Que said...

betul betul betul!
setuju 100% dengan madam Fauziah =)

sepet a.k.a zack_u said...

Siti (Butik Fatma) : Tu la, masa bercinta apa pun boleh...haha!

adriea : Kan..akak pun letak dalam blog hokey =P

ibh_sue : Saya pun setuju pat ploh kali

Que : Sama la kite..hehe!

Hati Kata Jujur said...

Nak Kopieeeee gak ler

acikpurple said...

mintak izin share .tq...