Followers

nuffnang

Video Iklan BB Cream By Seqy Beauty di TV9

Jul 31, 2015

NOW OPEN FOR DROPSHIP

Setelah berbincang-bincang dengan Qery, akhirnya kami buka juga dropship untuk sesiapa yang TAK ADA MODAL, yang baru-baru cuba nak berniaga.


Ok, sebelum ni memang kalau sesiapa nak jadi dropship, kita akan suruh refer ke Stokis-stokis Seqy Beauty, still korang boleh refer ke stokis kalau nak jadi dropship. Setakat ni kita ada 8 orang Stokis, so pilih la yang mana korang suka, huhu!

Tapi sejak entry semalam, ada yang wasap nak try jadi dropship dulu. Nak belajar, nak cari duit poket, nak simpan duit kawin, dan tak kisah la apa je alasan korang untuk mulakan bisnes dengan DROPSHIP, asalkan dengan niat yang mulia, kami tersangatlah alu-alukan.

Memula rasa berat hati jugak nak bukak dropship ni sebab staff kita yang bekerja untuk ambil order cuma seorang je. Risau dia pening, sebab staff kita pun still baru berjinak-jinak, orang kata masih belajar lagi lah. So diharap customer yang pernah contact staff Seqy Beauty, semua tahap kesabaran paling teratas. Mungkin dia lewat sikit balas, atau mungkin dia tengah balut parcel, tengah tulis alamat, tengah terbuang air kecik besar, hihi!

Tapi disebabkan nak menolong lebih ramai lagi kawan-kawan alam maya kita ni, nak bagi peluang korang merasa macam mana lah rasanya berbisnes online ni, meh la join family Seqy Beauty. 

Yang penting, buang jauh-jauh perkara negatif. Kentalkan hati, sentiasa niat yang baik-baik sebelum buat sesuatu kerja. Contohnya harini bangun-bangun tanam terus niat. Aku berniaga kerana Allah, nak bantu ibu bapa, keluarga. Semoga banyak rezeki dan boleh kongsikan dengan mereka yang kurang bernasib baik. Atau kalau korang nak kawin, boleh niatkan untuk nak kawin. Atau nak beli rumah, apa-apa je lah. Jangan la memula niat, aku nak hidup senang, boleh makan kat tempat best-best, boleh melancong, boleh beli handbag mahal-mahal. 

Bukan tak boleh, nak beli itu ini, kemahuan tu semua kita beli lah kalau ada lebih untuk kita. Tak salah pun. Tak berdosa pun kita mensyukuri nikmat yang Allah bagi, yang penting bukan niat kita nak menunjuk-nunjuk ke apa. Its up to you. Sendiri punya hati, sendiri tau. Hihi!

Untuk yang berminat nak jadi dropship, disebabkan tak ada modal yang kami pinta, ofkos kita kenakan syarat. Aku harap korang boleh bersetuju dengan syarat tu, sebab syaratnya sangat simple. Yang penting usaha. Ni mana yang student-student lagi, nak mulakan bisnes, gi telefon mak ayah. Bagitau korang nak cari duit lebih, mintak dorang doakan setiap kali solat.

Mana yang dah berkeluarga tu, minta restu suami. Boleh tak nak niaga, bincang elok-elok. Okay, dah get ready, korang dah boleh try iklan-iklankan produk Seqy Beauty, kalau boleh korang pakai dulu produk Seqy Beauty, bila dah tau feel pakai macam mana rasa, lagi senang korang nak jual. Lagi senang nak menjawab dengan customer. Gitu. 

Best tau berniaga. Aku dulu pun tak ada modal jugak, bermula dari bawah jugak. Mintak rezeki pun dari Allah jugak. Alhamdulillah, hasil keuntungan kita boleh buat macam-macam, yang pertama sekali ofkos untuk orang tua. Lebih kita bagi, lebih lagi rezeki yang dapat lepas tu. Bawak mak ayah jalan-jalan, gembirakan hati orang tua, belikan hadiah itu ini ikut kemampuan. 

Kalau aku yang tak pandai ni boleh buat, aku rasa korang lagi boleh buat 10 kali ganda bagus dari aku. Korang lagi boleh berjaya berganda-ganda dari aku. Selagi mana korang disiplin dan yakin dengan diri.

Ok, kalau nak meh wasap-wasap kami.

Contact
011-2107 6726
Atau contact Stokis/Agen berdekatan

Esok Adik Ipar Nikah!!!

Akhirnya, kawin juga adik iparku itu, hahaha! Aku memang seronok bila dengar orang kahwin. Teringat dulu-dulu masa nak kawin, memang membara-bara perasaan. Tak sabar nak bina hidup sendiri, tak sabar  nak tau kesusahan kesenangan hidup berkeluarga.

2 bulan sebelum kahwin, aku dah start sewa rumah. Dalam masa 2 bulan tu jugak, aku n Qery beli semua perabut dalam rumah. almari, sofa, tv, mesin basuh, meja makan, kabinet barang-barang. So dah kawin senang je, masuk rumah terus susun siap-siap. 

Masa mula-mula pindah rumah, kitorang laki bini sama-sama kemas rumah, angkat almari tolak tepi, lap, vakum, susun stor. Hahaha! Seronok gila kot. Alhamdulillah, duit yang kami guna untuk kawin kedua-dua belah baik aku n Qery, untuk beli barang rumah, semua hasil dari bisnes online. Ha korang nak kawin tu silakan bisnes, *tetiba je kan aku ni, hahaha*

And ofcourse bila adik ipar nak kawin, aku excited gila. Tak sabar nak tengok dia pakai baju pengantin, makan beradab, dan yang paling penting, masa akad nikah. Hahaha! Aku yang berdebo sekarang ni. Lols

Persiapan untuk adik ipar aku kawin, aku tak banyak tolong sangat. Sebab dia kata semua ok je. Tinggal haritu kitorang ada tolong sikit-sikit untuk buat doorgift. Tapi sikit sangat pun aku tolong, kekeke!

Makin sunyi lah mak ayah mertua aku. Yelah, anaknya 3 orang je. Esok 2 orang dah kawin, sorang lagi tengah SPM. Nanti tahun depan mana la tahu ada rezeki sambung belajar, dah habis dah anak, hahaha! Tak ada la habis, ada je la 3 orang tu. Maksud aku, semua dah besar. 2 orang dah keluar rumah, sorang duduk asrama. Kesian betul.

Aku cakap dengan Qery, takpe lah. Ada rezeki kalau kita dapat duduk rumah besar, kita suruh la mak ayah duduk sekali. Senang dia nak tengok mak ayah dia. Tak ada la risau memanjang fikir sihat ke tak. Gitu.

Ha, adik ipar aku kawin dengan orang Klang. Kawan se UiTM katanya. Sebaya lah dengan dia. Eh, teringat aku. Kan adik ipar aku umur 28, tua setahun dari aku. Tapi kalau kira bulan, 5 bulan je beza dengan aku, hahaha! Masa buat doorgift tu, dia ada la ajak kengkawan dia buat sekali. Sekali kawan dia pun sibuk nak panggil aku Kak Hana. Excuse me, hahaha! Terus aku cakap, Hana Hana, takyah panggil kakak. Kekeke!

Aku ni ada perangai dari dulu, kalau lelaki aku tak suka ber-abang, ber-adik, ber-kakak bagai. Eiii tak suka. Kalau perempuan takpe aku tak kisah. Mungkin sebab dari dulu aku menyampah gila dengan senior nak jadi abang-abang angkat la, dengan junior nak ber-adik angkat la, please la, tepi sikit boleh? hahaha! 

Mungkin la nampak cam rude gila, orang nak panggil diri dorang abang sebab umur ke apa kan. Tapi setakat 2 3 tahun tu toksah la haih. Panggil je nama. Kalau tua 8 9 10 tahun ke atas baru aku ok nak panggil abang ke apa. Sebab tu aku tak pernah panggil Qery abang, haha! Walaupun Qery tua 4 tahun, aku panggil dia nama je. Pastu mula la Qery feeling sebaya aku. *mata ke atas*

Lepas tu Qery kan ramai adik angkat, bila dorang mesej panggil Abang Qery je aku rasa nak termuntah terus kat situ, hahaha! Dulu masa orang nak jadikan aku adik angkat, aku selalu lah bagi alasan 'taknak, saya dah ada 5 kakak, 3 abang. Cukup dah takyah nak tambah2 lagi'. Kekwat gila. Lempang diri sendiri.

Eh tetiba dah kemana-mana cerita aku ni, nak cerita pasal adik ipar nikah esok je. So malam ni kitorang akan tido hotel berdekatan. Sebab esok pagi nak nikah. Tengah hari sanding. Cheras nak ke Klang, kala bawak slow mau sejam jugak. Dan kalau jem mau lebih sejam jugak. Baik kita tido hotel sana je. 

Apalah perasaan adik ipar aku sekarang ni kan

Gambar curi dari blog kak Peej, kekeke! Tahun 2008, bulan 12, sewaktu kakak aku si Ceera tu kawin. Aku tak pakai tudung lagi so blurkan, Qery kiri sekali, dan yang tengah tu adik ipar, Syah.

Saja letak gambar lama, sebab masa ni Syah kurus. Kepada Syah, sila buat come back ye. Hahahaha!
Dan kepada Qery jugak, minggu depan kita diet sesama, sekian terima kasih.

Jul 30, 2015

Terima Kasih Customer Dan Semua Yang Support Seqy Beauty

Tajuk taknak kalah, dah ala-ala menang award je gamaknya, huhu! Harini saja lah nak share dengan korang pengalaman-pengalaman aku sepanjang berada dalam kelompok 'bisnes online' ni. Yang mana korang rasa boleh ikut, silakan. Mana korang rasa tak kena dengan jiwa, boleh abaikan.

Aku start jual barang online since tahun 2010, memula sekali aku jual produk mandian bunga '7 love'. Masa tu aku still kerja farmasi lagi. Sambutan memang menggalakkan. Aku pernah tunjuk Ceera email yang aku belum reply, dia pun cam tak sangka eh eh banyaknya orang nak beli. Gitu. Tapi orang kata, tak ada jodoh yang berpanjangan dengan produk tu. Produk 7 love pun aku tak pasti still ada lagi ke tak sekarang ni, hihi!

Then kita jual handbag, jual perfume, jual jam, jual telekung. Memacam lah jual. Asalkan yang boleh mendatangkan keuntungan, aku jual je. Masa ni tak ingat pasal malu nak menjual ke apa. Sebab masa tu duit adalah keutamaannya. Keutamaan nak kumpul duit untuk bayar hutang kaklang.

Ha yang ni aku tak pernah cerita dengan sesiapa. Meh kita cerita. Masa aku kerja kat KPJ Selangor, aku memang ada mohon tukar ke KPJ Ampang Puteri. Besar lah harapan aku, ingat dapat tukar, sebab bos aku kata dia luluskan kalau aku nak ke sana, so tinggal keputusan GM je la. 

Satu hari, ada perjumpaan pharmacist2 kat KPJ Selangor, so aku terjumpa bos masa kerja kat KPJ Seremban and bos masa kat KPJ Ampang Puteri. Dah say hai hai bye bye dengan pharmacist-pharmacist tu, aku pun kerja lah macam biasa.

Bila dorang dah habis mensyuarat, bos bagitau aku. 'Hana, saya dah tanya pharmacist Ampang Puteri, kalau saya transfer awak ke sana, dorang terima tak. Jawapan dia apa tau, Oh Hana ke, saya memang nak dia kerja dengan saya, tapi dia terlalu comel. Nanti staff lelaki susah buat kerja'

Lol!! Hahaha! Aku bukan nak puji diri sendiri tau. Tapi itulah yang bos aku cakap. Aku tak tau la nak gembira dek kerana pujian tu, atau nak sedih sebab dah tau takkan diterima. Lepas tu, aku terus amik EL, cari kerja kat Pantai Ampang. Dan terus dapat, dan aku terus letak surat resign. Ofkos lah aku kena denda, kena bayar kat KPJ gaji selama 2 bulan. 

Aku tak ada duit, ofkos tak ada. Memang hidup aku semata-mata bergantung kat gaji je. Masa dapat surat bayar balik ke KPJ, mak abah aku bukak dulu. Then dorang risau la, tanya aku ada ke duit. Aku ni kalau boleh memang taknak ambik dah duit mak abah. Dah kerja tapi masih nyusahkan orang tua, apalah gunanya hidup 1000 tahun pun kan. Huhu!

So aku mesej kaklang pinjam Rm2000. Disebabkan aku pinjam RM2000 tu la, aku kelam kabut cari part time, untuk ganti balik duit tu. Ekceli camni, Qery gantikan balik duit kaklang, then aku bayar ansur-ansur kat Qery, haaa kita tak pernah ambik duit boifren okay, hahaha!

So memang aku bersungguh-sungguh la jual apa sahaja. Tak kisah la penat kerja macam mana pun, aku tetap kena cari duit lebih. Nak bayar hutang, and nak kawin. Memang tak pernah terlintas langsung perasaan malu nak bisnes tu. Aku fikir hutang orang je. Huhu!

Bila kerja kat Pantai, aku diikat 2 tahun. Tak boleh resign. Walaupun baru kerja setahun aku dah rasa nak resign sebab nak buat bisnes sendiri. Tapi aku taknak la kejadian dulu berulang lagi. Kang tak pasal-pasal bayar free free kat Pantai. Aku pun tunggu je lah 2 tahun tu. Tapi memang semua kawan2 farmasi tau aku tak sesabo nak benti kerja. Siap kira hari, tick dalam kalendar, siap tulis kat papan putih tinggal berapa hari lagi nak berambus, hahaha! Over gila. Orang berhenti kerja, buat farewell siap nangis-nangis sedih nak tinggalkan kawan-kawan. Aku gembira senyum sampai sekarang, seronok gila dapat berhenti.

Berhenti kerja, aku decide jual skirt. Ini pun kisahnya, tengah syok-syok jual. Tukang jahit balik Cina. Pastu tak datang-datang sini dah. Lol sangat. Nak cari tukang jahit lain, tapi tak sama kualiti jahitan dia. Sangat frust. So stop jual skirt, kita try jual benda lain.

7.11.2012, secara seriusnya aku jual produk kecantikkan. Dimulakan dengan TAK ADA modal, buat pre-order, seminggu punya pre-order, kentungan terus buat modal untuk next stok. Memula jual 1 produk, lepas tu bertambah-tambah sampai berbelas produk. Masa ni aku memang delete segala group wasap, sebab susah aku nak reply customer. Sampai group family pun aku keluar, hahaha! Ko bayangkanlah, masa tu group wasap memang tengah IN gila, so semua pun nak borak kat situ. Aku ni nak baca customer punya wasap, sekali wasap family naik. Banyak kali lah. Geram betul terus aku keluar group, hahaha!

Bukan group family je, ada group stokis-stokis pun aku keluar, buat habis bateri je. Dah la tu bukan nya nak cerita pasal produk, dorang suka nyembang pasal itu ini, gosip bla bla bla. Eh tak kuasa, pun aku delete. Sehari aku terima lebih dari 100orang punya wasap. Memang kebizian melanda. Ofkos priority aku kat customer, so yang lain-lain i'm sorry, i leave group dulu ye, kihkih! Lepas aku dah kawin baru aku di invite balik dalam group family wasap, haha!

Alhamdulillah, berkat doa mak abah, doa adik beradik, doa customer, doa readers blog, yang nak aku berjaya tu. Berbekalkan KOSONG MODAL , aku dan Qery mampu untuk keluarkan produk sendiri. TQ korang yang tak putus-putus support Sepet88. Since aku jual produk orang, sampai lah sekarang ni, korang still berdiri teguh, bagi kata-kata semangat, selalu promo barang-barang yang aku jual ni sama ada online atau offline. Ofkos lah aku bersyukur kat Allah SWT, sebab buka pintu hati korang untuk beli, untuk promo, untuk bagi testimoni kat aku. Tq sesangat.

Aku ceritakan semua ni bukan sebab nak bangga diri ke apa. Yela, orang boleh kata aku riak sebab cerita tentang apa yang aku dah dapat itu ini bla bla bla. Aku cuma nak kongsi kisah aku, sedikit sebanyak boleh memberi inspirasi kat orang lain. 

Jujur kata lah, aku memang suka baca kisah-kisah jutawan. Dari dorang susah, macam mana dorang bina empayar dorang. Bermula dari bawah, belajar satu-satu perkara, dari sekecil zahrah sehingga sebesar alam, dari alam mikro ke alam makro. Inspirasi dari dorang memang buat aku lebih bersemangat untuk maju, baiki taraf hidup keluarga.

Aku harap, dengan kisah aku ni boleh membuka hati korang untuk korang lebih berusaha nak memajukan diri, dan menaikkan martabat orang Islam. Aku dulu pun susah, aku tak lahir-lahir terus kaya. Family aku biasa-biasa. Aku tak pernah keluar shopping atau jalan-jalan kat shopping mall. Rasanya boleh dikira dengan jari je sepanjang aku bersekolah, berapa kali je aku keluar dengan family. 10 jari pun tak sampai.

Aku memang dah biasa hidup susah. Korang bayangkan, aku dapat masuk sekolah teknik masa tingkatan 4, pertama kali aku tengok dunia luar, first time balik rumah, mak abah suruh balik sendiri. Aku tak tau, pegi jalan-jalan pun tak selalu, tapi kena balik sendiri dari Rembau ke Cheras.

Dah la tak pernah naik bas, tak tau tunggu kat mana, dah sampai Pudu tak tau bas nombor apa, tak tau nak tunggu kat mana, dengan tak hafal jalan, dengan tak tau nak berhenti kat mana. Tak ada duit syiling nak call abah, duit cukup2 nak balik. Nasib baik lah ada kakak-kakak senior and kawan-kawan yang banyak tolong, bagitau nanti sampai situ sini bla bla bla, ada kakak tu siap tunjuk jalan nak tunggu bas, baru dia pegi tempat tunggu bas dia. Kadang2 cemburu bila Qery cerita, dorang adik beradik dari darjah 1 sampai tingkatan 5, ayah hantar pegi balik. Aku pulak, dari darjah 1, jalan kaki pegi balik sekolah. Tapi benda-benda macam ni yang buat aku lebih berani, lebih matang, lebih berdikari.

Tapi aku rasa, zaman-zaman aku memang ramai je orang yang susah macam ni. Ramai je yang hadapi benda yang aku hadap. Bukan semua orang yang duduk KL ni hidup dia senang lenang. Sekarang ni pun, ramai je yang rasa susah nak hidup, bukan kat KL je, negeri lain pun sama. Kos sara diri dah meningkat naik, berpuluh kali ganda. Bayangkan rumah tinggi 1000sqf pun dah 500k. Ini harga tahun 2015, tahun depan? 2 tahun lagi? 3 tahun lagi?

Gaji kita pulak, takat tu je. Walaupun gaji kita naik setahun RM100, tapi sebenarnya dan hakikatnya, nilai matawang dah susut. Nak naik berapa setahun baru setanding dengan taraf hidup sekarang? Siapa yang nak naikkan gaji kita setahun Rm1000?

Ekceli, korang boleh dapat duit tambahan lebih dari RM1000 kalau korang betul-betul nak. Bukan aku suruh jual produk aku, tapi buatlah apa yang korang rasa itulah bidang yang korang pro. Buat lah buat lah buat lah. Tolong lah buat. Jangan tunggu nanti, jangan tunggu semangat dah ada. Selagi korang tak mula, korang takkan tau apa itu nikmat berniaga.

Kalau korang rasa susah la, kawan tak ramai, kerja sorang-sorang, saudara tak ramai, adik beradik tak ramai, jiran jauh, facebook tak aktif, instagram tak reti buat, susah la nak berniaga.

Alahai, jangan la jadikan itu alasan. Tu semua alasan orang yang Malas nak belajar je tau. Kalau betul-betul kita ada rasa tanggungjawab kat ibu bapa, keluarga, agama dan bangsa. Ofkos susah macam mana pun kita sanggup redah. Belajarlah, belajarlah, belajarlah. Ilmu tu yang buat awak senang nanti, ilmu tu untuk kesenangan awak, bukan untuk kesenangan aku, dia ataupun semut di dapur. Huhu!

Aku dengan Qery, belum masuk fasa berjaya lagi. Kitorang baru masuk fasa memanjat. Gitu, haha! Masih lagi tak tau, boleh sampai atas, atau boleh terjatuh. Tapi jangan kisahkan kitorang, kitorang Insyaallah akan teruskan walau apa pun terjadi. Kisahkan diri korang, mula kan, cuba dulu. Silap tak apa, semua orang pun buat silap. Dalam hidup ni, paling kurang kita kena mencuba. Teori jatuh nombor 2, nombor 1 adalah praktikal. Praktikal dah master, boleh seiiringkan dengan teori, ilmu tambahan dan bla bla bla, haha! Nampak tak aku dah tak ada idea. 

Aku create entry ni bukan untuk aku, tapi untuk korang. Untuk korang yang still dalam mood terumbang ambing. Yang negatif kita tolak tepi, ambik yang positif je k. Bukan untuk orang lain, tapi untuk diri korang sendiri. Dalam hidup ni, tak ada sesiapa pun dalam hidup ni nak hidup susah. 

Kepada yang dah berkahwin, mintak sokongan dari suami memasing. Bagi suami korang baca blog ni, meh aku pesan kat suami korang, haha!

Suami, korang ni tulang belakang isteri. Bantulah isteri korang dalam apa jua hal sekalipun. Dorang nak berbisnes, mohon support. Mohon ambil tahu apa yang isteri korang jual, tolong poskan, tolong cod kan, tolong sama-sama. Duit tu bukan dia sorang nak guna, nak guna pun untuk seisi family. Isteri ni kalau tak dipeluk hari-hari pun tak apa. Kami tak mintak benda sweet-sweet melampau. Kami mintak suami support dan bagi idea, ambil berat, tu je. Mungkin susah sikit mula-mula, tapi nanti kesenangan tu for sure isteri akan kongsi sama-sama. Aku pun, memang jujur sejujur-jujurnya. Kalu bukan kerana Qery yang tersangat membantu, aku takkan dapat apa yang aku ada hari ni. Perempuan, walau sepenat mana pun, bila suami bagi kata-kata semangat, terus hilang penat tu. So, jalankanlah tugas anda, kami isteri-isteri sanggup bantu menaikkan taraf hidup keluarga tanpa berkira mahupun mengungkit.

Kepada yang belum berkahwin tu, mohonlah doa ibu bapa banyak-banyak. Doa ibu tiada hijab. Buat baik dengan kedua orang tua. 

Kesimpulannya, kalau bukan diri kita yang mulakan. Siapa lagi?

Jul 29, 2015

Borak Di Petang Hari

Dari pukul 11 tengah hari tadi aku nak update cerita ni, tapi ada je benda. Qaiser nak main-main, lepas tu tidurkan dia. Lepas tidurkan dia aku masak sup jap. Sebab nanti Qaiser bangun nak bagi makan. Teringat ada basuh baju, sidai kejap. 

Baru habis sidai baju, Qaiser dah bangun. Bagi pulak dia makan. Eleh sebenarnya makan sesama lah dengan aku, haha! Kenyang perut dua beranak. Tetiba Qery balik, eh? Rupanya dia tertinggal bibs kat rumah. So lari balik ambik barang, then pegi balik sekolah.

Qaiser macam biasa, ajak main. Ajak seloroh-seloroh. Tetiba aku saja la aku nak rasa gusi dia, mana la tau dah tumbuh gigi ke. Sekali, OMG OMG!! Memang dah tumbuh la! Punyalah excited terus bukak lampu, suruh Qaiser nganga, hahaha!

Susah nak tengok sebab gigi bawah tumbuh dulu, dia pulak sibuk nak jelirkan lidah. Huhu! Takpe, nanti Qery balik aku suruh ambik gambar gigi pertama dia tumbuh. 

So sekarang ni Qaiser tengah leka baca buku. Meh kita update lelaju.

Beberapa hari ni, aku cam bertekad nak hidup secara sihat, konon. Lagipun Qaiser dia bangun pagi. Subuh2 dah bangun. Merasa lah aku bangun terus lepas Subuh tu, tapi takpa lah. Sebab dia dah tidur awal. Aku pun boleh tidur awal. Selalunya Qaiser pukul 2pagi pun belum tido lagi. Pening kepala aku. So bila dia dah tidur awal bangun awal ni, Alhamdulillah sangat, boleh la aku berehat pada waktu yang betul. Huhu!

So, mari buat air madu + limau.

 Limau tu aku pakai separuh je, separuh lagi boleh guna esoknya. 

 Tuang air panas, minum suam-suam. Perghhhh, sedap gila ok. Aku hari-hari minum ni, sebab sedap sangat, huhu!

Qaiser pulak cam biasalah air dia

 Sekarang dah pandai minum susu botol sampai habis.

Budak ni kan, kalau kat rumah, jarang lah habis susu dia sebab dia lagi suka nyusu badan. Tapi lepas puasa haritu, susu aku tak sure la makin berkurang ke apa kan. Rasanya kena ambik supplement banyakkan susu balik lah. 

 Banyak dah pandai, dah boleh jalan 2 3 tapak, dah boleh melompat-lompat. Belum pandai jalan sangat dah tau melompat, hee budak ni lah.

 Susu dah habis!



Tepuk tangan, happy susu dah habis.

Sekejap je dah besar budak ni, dah nak masuk setahun pun. Cam tak caya je kan. Hihi!

Eh ok la, nak tidurkan anak jap. Dia dah ngendeng2 kat kaki aku ni ha, bye

Tosei Milo Onne

Selalu korang dengar Roti Canai milo kan. So kali ni cuba lah order Tosei Milo pulak. Aku ni bukan penggemar tosei sebab ya ampun, masam gila ye, huhu! Tapi arwah bapak aku suka gila tosei, aku pun tak paham kenapa la suka makan masam2 ni, mungkin aku dah tua sikit baru suka kot. Huhu!

Aku tak sure la kalau korang first time dengar Tosei Milo. Tapi Qery dah order Tosei Milo ni dah lama jugak, rasanya since aku dah kawin dia selalu je order Tosei Milo. 

Tapi bukan semua mamak buat tosei milo ni, ada kedai mamak yang tak pernah buat, kitorang selalu pegi mamak kat area rumah ni, memang dia dah tau la sebab Qery selalu order. Kalau kitorang gi mamak tempat lain dorang buat muka pelik jugak, tapi dorang still buat. Huhu!

Dulu mamak area rumah aku ni, first time dengar tosei milo.

Qery : Tosei milo satu
Mamak : Itu macam mana buat?
Qery : Tabur milo saja la anne.
Mamak : Oo..Ok ok

Lepas dia hidang je, sibuk duduk tepi Qery tanya sedap tak, hahahaha! Opkos sedap. Aku pun menumpang sekaki. Sekarang ni kalau Qery order, aku suruh order dua sebab aku nak curi sikit-sikit.

Andak lepas dia dengar tosei milo, dia pun nak try kat Seremban, tapi mamak sana pun tak pernah dengar, hahaha!

A photo posted by Kak Jeng (@viruspadu) on


Kesian, huhu! Esoknya kitorang gi kedai mamak tempat selalu pegi tu. Order la tosei milo lagi.


Sekali mamak tu buat muka berlagak siap cakap, order la itu tosei  tissue milo, ada buat juga. 

Amboiii.. kemain lagi. Hahaha! Bangga la tu dah ada resepi baru. Nyampah kita. Takpe, nanti next time datang saya order ye anne. 

Korg yg belum cuba tu, cuba-cuba kan la.


Jul 28, 2015

Testimoni Sakura Mask : Luka Kemalangan

Aku pernah cerita yang adik ipar aku yang bongsu tu excident, hari pertama tu memang kesian la tengok, lengan, jari, lutut, semua berdarah. Kesan calar tu punyalah besar. Masa berbuka tu kitorang tengah makan, darah dia mengalir tik tik tik. Aku tengok pun dah rasa ngilu-ngilu. Apatah lagi dia sendiri yang rasa. 

So malam tu dia ikut kitorang balik rumah, kat rumah aku ada first aid. Cuci-cuci tepi luka, kulit-kulit yang ada darah kering. Pakai alcohol swab, pun dia dah ter aduh aduh. Belum lagi cuci kat tempat luka. Huhu! Oh lupa, lepas excident tu dia memang dah gi klinik. Dah sapu untuk matikan kuman semua. So yang datang rumah aku ni sebab nak bagi Sakura Mask lah.

Ini hari ke 2 atau 3 kot. Hari pertama nanti aku gabung-gabungkan bagi korang tengok eh.

Yang korang tengok ni sikit, banyak lagi tempat, tapi takyah la bubuh sini, tengok yang ni je dulu. 

Memula nak letak tu, Cepul cam seriau-seriau je, mana tak seriau. Nak letak kat daging kot. Huhu! Belum letak dah terasa pedih. Kalau aku dah nangis dulu kot. 

Sakura Mask ni memang sejuk ye, tapi sejuk kalau kena kulit. Kalau kena daging opkos la pedih melampau-lampau. Daging wei, haha! Kita luka sikit, angin sepoi-sepoi bahasa lalu kena luka kita pun kita terasa cam ngilu kan. Inikan pulak nak sapu gel. 

Tapi nak buat macam mana, kena jugak sapu. Aku pesan dengan Cepul, sekarang ni la elok kalau nak sapu. Sebab sel-sel masih aktif lagi. Sok sok kulit tu dah kering, banyak sel dah mati, susah sikit lah kulit tu nak tumbuh balik. Eh korang paham tak apa aku cuba sampaikan ni. Hihi!


Setelah 10 hari sapu secara konsisten, 2 kali sehari. See the result. Amazing WOW WOW WOW! haha! Overnya.

 Ini bru 10 hari tau. Cepul kata kulit tu dah keras, so dia buang sendiri. 

Ish, selalunya kalau luka-luka macam ni, lama jugaklah nak elok. Huhu! Kesian abang sado kita.

Banyak dah pulih ni, nanti kalau lengan dia dah bertambah baik, aku update lagi kat sini k.

So uolls, Sakura Mask Seqy Beauty, bukan je untuk kulit muka. Sakura Mask ni multifunctional gel. Ruam bayi boleh, gatal-gatal boleh, jerawat boleh, kulit kering boleh, luka excident boleh, parut boleh, kulit terbakar pun boleh. Tinggal korang nak beli je. Eh. Haha!

Contact
011-2107 6726
Atau contact Stokis/Agen berdekatan

Frame Allah Muhammad Murah

Haritu dah share gambar frame ni kat instagram.


Sabtu lepas aku mencari barang kat GM, so jenjalan lah dari tingkat bawah sampai tingkat 7. Nak beli barang-barang untuk masukkan dalam goodies bag. Ke sana sini lah, tengok tu rasa nak beli, tengok ni rasa nak beli. Haih!

Nasib baik lah dah limitkan satu goodies bag berapa harga dia. Kalau main redah je pegi beli, aku rasa semua benda aku ambik sebab comel-comel sangat.

Lepas tu singgah la ada satu kedai pakistan ni, nak beli tasbih, sekali nampak frame tu tergantung. Dalam hati berkata-kata, ish lawa jugak tapi mesti mahal. So malas lah nak tanya. Nanti kalau mahal, dah satu hal pulak tersakit hati sebab tak mampu beli. Gitu, haha! Suka psycho diri sendiri.

Beli itu ini kat kedai pakistan tu, tetiba aku cam tak puas hati. Laju je mulut aku tanya. Ni satu berapa??

Oh itu frame 1 RM10.

???????????????????????????????????????

??????????????????????????

Haku bagaikan tidak percaya, ahahahaha! Kena gelak sebab dah gigil2 tangan mencari dompet.

Sekali Qery menyampuk.

Murah la lagi, bagi diskaun sikit, ambik banyak barang ni.

OMG, dia ni kan.. Dah murah la tu. Sobs.

Pastu orang tu cakap, okay la RM8.

?????????????????????????????

Terus aku jeling Qery, bukan jeling bengang tau, tapi jelingan kasih sayang, kahkahkah! Suka mak nak, terus jadi RM8.

Sepi seketika, tetiba orang kedai tu cakap..

Ambil la dua, saya bagi RM15.

Okay fine, meh sini tengok corak apa ada, aku dah bersila kat situ cam memakcik. Hahaha! Eh mana boleh cenggitu, kena ambik dua ni. Satu bagi mak aku, satu bagi mertua. Walaupun bukan untuk aku, tapi kalau tak dapat beli tu, boleh termimpi jugak, hahaha!

Kat rumah mertua lupa nak ambik gambar, tapi lain sikit la. Dia more to classic. Yang bagi mak aku ni cam ceria-ceria kan. 

So harga dia 1 RM7.50. Murah gilaaaa kan. Tapi kau jangan lah bayangkan kualiti dia tip top ke hape. Dia guna plate yang nipis tu je. Bukan yang jenis batu berukir berat baling anjing boleh mati tu. No no no. Tak kisah la, yang penting chantekkk. Kennn..

So, kalau korang nak, frame ni ada jual kat GM KL (Chow Kit), Tingkat 7.  Dekat dengan kedai jersi. Aku rasa situ je kot ada kedai pakistan. Depan kedai jual paper bag. 

Tapi takyah la semata-mata pegi situ nak beli frame. Kecuali kalau korang memang nak ke situ, boleh la beli. Atau ada kawan2 nak ke sana, boleh la kirim. Tapi kalau korang masuk GM KL ni, kompom korang akan beli memacam punya, rambang mata.

Ok, diharap membantu semua. Kbye

Pemenang Testimoni Skincare : ItsmeHoney Bee

Assalamualaikum, pepagi dah sebarkan gambar testimoni, haha!

Sepatutnya nak update semalam, tapi tak cukup masa pulok. Ok semua, kali ni pemenang kita ada masalah jerawat and bekas jerawat kat muka. 

Dia pakai Skincare Seqy Beauty ni dalam tempoh lebih kurang sebulan, tapi banyak jugak kurang. Alhamdulillah sangat kan.

 Ini hari pertama, masa dia beli set skincare.

Pakai mesti konsisten tau, kalau konsisten insyaallah berhasil. Huhu!

 Nampak berubah sangat-sangat kan.


 Walaupun belum 100% pulih, tapi dah bersyukur sangat kalau ada perubahan, mana tau pakai lagi 3 4 5 6 bulan, terus jelita melampau2, kekeke!


Tahniah ItsmeHoney Bee, nanti contact HQ semula ye, kita akan pos hadiah awak. =)

Again, hadiahnya berupa :

1. SET SKINCARE
2. BB CREAM CODE 1
2. BB CREAM CODE 2
3. BB CREAM CODE 3
4. CLEANSER
5. SAKURA MASK
6. WANG TUNAI BERNILAI RM100.

Uolls, masih ada lagi ruang dan peluang untuk korang join dan menang contest Skincare ni, silakan contact HQ 011-2107 6726

Jul 27, 2015

Raya ke-3 (Pasir Salak, Menara Condong)

Lupa nak cerita pasal raya ke-3 ni. Gambar dah lama upload. Cek-cek kat post, sekali yang ni belum up lagi. Ok lah. Kita cecepat update sebab anak tengah tido. Kang kalau Qaiser dah bangun, apa pun tak boleh.

Raya ke-3 ni pagi-pagi *takdela pagi sangat pun, pukul 10 lebih baru bangun mandi, haha*, Dalam pukul 10.30 ke tak ingat lah, kitorang dah siap-siap, dah check-out. Dekat dengan hotel ni ada shopping mall Billion. So mak mertua cakap mamak situ pun sedap. So ke sana je lah kita.
Plan nak ke Pasir Salak dengan Menara Condong, tapi tak tau jalan. Redah je la ikut google map. Haih tp tulah sakit hati kita tau asik gps connection lost je.
Yang tu nanti cerita. Kitorang pun lepas makan kat kedai mamak, masuk la Billion tu mencari mak n pak mertua. Dorang awal-awal dah sarapan, so dorang datang sini jenjalan la. Kitorang kan bangun lambat, so krik krik krik je. Kekekeke!


Tahun ni warna feveret kelabu kot. Berapa banyak baju raya aku warna kelabu.


Masuk-masuk je terus terserempak dengan ayah mertua.


Mertua aku kata, kat sini murah-murah. Shopping alas gosok baju tu, kat Jusco dalam belas-belas ringgit kan. Kat situ RM8 je. Bantal pun mertua aku beli, haha! Seronok deme shopping.


Tengok camera sana.


Ha tengok dorang jual kerongsang. Pun murah gila. Kat sini paling murah 6 Rm10 kan. Kat sana 10biji RM5. Terus ayah mertua belanja, haha!
 Mak mertua aku ambik yang batu-batu, aku ambik yang tak ada batu. Sebab selalu ambik yang batu mesti tertanggal. Murah la kan 10biji RM5.


Qery ni entah hape mimpi asik melompat je kejenya, huhu!

So lepas dah makan, dah shopping, kitorang pun terus ke Pasir Salak.

Tengok pintu gerbang pun dah seronok, haha! Aku tak pernah sampai sini lagi.
 Sekali, sampai-sampai dorang tutup!!??!!

Aduiii, punah harapan tau, huhu! Kitorang round-round, nampak ada resort sebelah kompleks Pasir Salak ni, so jenjalan dalam tu.
















 
Tak dapat jalan dalam kompleks, kat sini pun jadi lah. Kitorang pun tanya la receptionist kat situ, kenapa tutup. Rupanya dekat setahun dah tutup, sejak banjir tahun lepas. Dorang punya kabel bawah tanah tu rosak, so tengah repair, maybe dalam bulan 11 ni kot baru bukak semua.
Ok tahun depan je lah baru pegi.
Kat resort tu ada jual labu sayong, so beli 3 ketul. Untuk aku, mak, and mertua. Sejuk je air kalau letak dalam labu tu kan. Lepas tu kitorang pun gerak la nak ke Menara Condong.


Xtau la jalan mana, nampak rumah pink ni, terus teringat Andak.

Sapa punya rumah ni ngaku cepat, huhu! Pastu kitorang nampak durian besar gila tepi jalan, takde orang makan pun.
"saja test lawak jadi ke tak"
krik krik krikkkk..
Sampai-sampai kat Menara Chondong, pun tutup! Haihhhhhh


Ambik gambar kat luar je


Seronok Izz Qaiser bapak dia melompat.


Dari tempat kitorang ni tak nampak sangat condong dia, kitorang salah pilih tempat, huhu!


Anak bapak.

Sekian saja perjalanan kat kat Perak, huhu! Lepas tu balik Cheras. Jalan punyalah jem.

Tahun depan ada rezeki kita datang Perak lagi ye. Tapi kena tanya korang yang duduk Perak ni dulu mana tempat yang best. Tak ada lah meratapi sangat kalau pegi-pegi semua tutup. Bahaha!

Stroller Kecik Murah-Murah!

Ha ingat tak aku pernah share kat instagram pasal stroller kecik cenonet dan murah. Jap kita copy paste sini


Ha ni lah dia.

Masa aku bersalin dulu, Ada dua orang hadiahkan aku stroller. So aku memang dah takyah beli stroller lagi. Suka, hahaha!

Yelah, stroller kan mahal gila. Kalau yang bagus tu ofkos lah RM500 paling murah kot. Aku pun jarang jugak la survey harga ni, tapi kalau lalu kedai dorang tunjuk harga situ memang telan air liur je la. Pastu bersyukur sangat kawan ada hadiahkan.

Tapi pepahamlah shopping mall ni, tangga dia kan ada penghadang. Tak boleh lalu stroller, yela dorang pun utamakan keselamatan jugak, tak boleh nak marah-marah dia letak penghadang tu. Tapi marah la bila lift tak banyak. Dah la tak banyak, ada yang rosak. Itu ok lagi, yang menyakitkan hati, ada spesis yang tak ada anak, tak bawak stroller, mahupun kerusi roda tapi mengada-ngada nak naik lif.

Spesis ni bila nampak kita nak naik lif terus buat-buat tak nampak, siap rebut nak masuk dulu. Haih, nasib baik la anak orang, kalau anak aku tu dah berdas-das kena sound. Huhu! Dan disebabkan ni jugaklah aku rasa macam alahai, malasnya nak keluar jalan shopping, leceh tau nak naik turun.

So aku hanya pegi shopping tempat yang senang tolak stroller seperti Alamanda, dan The Mines. The Mines takda penghadang. So kita boleh tolak ikut situ lah, cuma masa turun atau naik tu, anak aku dukung. Gitu.

Kebetulan kat kawasan rumah aku ni, ada kedai jual barang baby. Sesaja lah naik nak tengok-tengok kononnya. Sekali ternampak stroller kecik cenonet ni. Tengok pulak harga less than RM100. Stroller biru tu masa aku beli tak ada GST, bahaha. Harga dia RM64 je. Tak kelam kabut aku beli? Terus keluarkan dompet campak kat mamak tu, haha! Over sangat cerita aku ni. Nampak nau di reka-reka, kekeke!

Eh suka lah. Sebab kecik, then bila ada penghadang pun still muat je lalu kat celahan tu. Takyah nak angkat stoller tu, takyah nak tunggu lif. Bagus. Pulak tu walaupun dia murah, masih boleh baringkan dia, masih ada tempat letak bag, tapi kecik lah. Cukup lah kalau kau nak letak pampers, baju, botol susu. Ala mak-mak sekarang ni suka beli handbag besar, segala sumbat sana kan. So tak kisah sangat kot pasal stroller boleh letak barang ke tak, ye dok.

Disebabkan kitorang suka sangat bawak stoller tu, habis tempat tanah tak rata pun kitorang lenjan. Jadi tayar dia balancing lari, haha! Masih boleh pakai la. Cuma tak smooth tapi bagi aku ok je kalau nak pakai lagi. Tapi haritu nak beli pagar penghadang tangga tu, pegi la sana lagi. 

Sekali tengok OMG banyak gilaaaaaaaa stroller baru dan cantik-cantik!

Tak iri hati kau melihatnya. Aku masih beriman lagi. Masih cam takpa lah, stroller dah ada, boleh pakai lagi. Tapi iman aku sahaja tidak mencukupi, haha! Aku tengok tetiba Qery dah ada kat kaunter sambil pegang stroller merah, tersengih2 dan bercakap 'Qaiser yang nak lah'.

Eh?? Cerita dongeng apakah ini?

Takpa lah, bukan duit aku pun, Bahahaha!

 Dulu aku punya warna biru, barisan depan sekali dan tengah-tengah tu.

 Kali ni beli warna merah pulak. Yang belakang warna pepel tu. Harga dia RM84 kot tak silap. Tapi still less than RM100 lah.

 Aku tak sure tempat korang ada tak Kidz World, tapi aku tanya mamak yang tukang jaga ni, dorang ada 3 cawangan kot. Korang pepandailah cari.

Yang aku beli ni, dekat area Alam Damai, sederet dengan Maybank tu. Betul2 atas kedai mamak Ameen Bistro ni. Kedai tu memang Mamak punya. Anne lagi kaya dari kita, haha! Kongaja sungguh, huhu!

So uolls, mana-mana yang mengalami masalah seperti aku boleh la beli. Kbye