nuffnang

Apr 14, 2014

Kisah Teladan : Bantuan Ikhlas

Hari sudah malam dan hujan mulai turun rintik-rintik. Seorang lelaki sedang memandu pulang ke rumah terlihat seorang wanita berdiri di sisi sebuah kereta mewah di tepi jalan.

Oleh kerana wanita itu kelihatan dalam kesulitan, lelaki tersebut memberhentikan keretanya di belakang kereta mewah wanita tersebut.

Dia turun dan meniliti keadaan kereta si wanita. "Oh, tayar kereta puan pancit. Biar saya bantu tukarkan tayarnya," kata lelaki tersebut. Tanpe berlengah, dia terus bertindak menggantikan tayar yang pancit itu.

"Terima kasih," jawab wanita itu sambil berdiri berpayung dan memerhati.

"Okey, sudah siap." Tayar sudah siap ditukar. Pakaian lelaki itu basah dek hujan renyai-renyai dan sedikit kotor kerana dia meniarap dan berlutut di atas jalan.

"Berapa harga upahnya encik? Katakan sahaja, saya akan membayarnya." Budi harus dibalas.

"Tak perlu puan. Saya tak perlukan apa-apa. Cukuplah puan doakan keberkatan hidup saya sekeluarga. Oh ya, nama saya Saiful Izhar," jelas lelaki tersebut sebelum beredar.

Sebelum pulang, wanita itu berhasrat untuk mencari sesuatu untuk dimakan. Perutnya sudah berkeroncong. Entah kenapa kali ini dia singgah di sebuah warung kecil. Biasanya dia hanya makan di restoran mewah. 

Setelah duduk, seorang wanita muda menghampirinya untuk mengambil pesanan makanan. Wanita muda itu dilihatnya berbadan dua, sarat mengandung. Wajahnya sangat manis, tidak lekang senyuman di bibirnya.

Setelah selesai makan, wanita itu meminta dikirakan bayaran yang perlu dibayar.

"RM8 sahaja puan," beritahu wanita muda tersebut.

Wang kertas RM100 dihulurkan. Wanita muda itu beredar untuk mendapatkan bakinya. Namun sebaik kembali ke meja tersebut, wanita itu sudah tiada. 

Dia mendapati sehelai nota ditinggalkan di atas meja.

"Kamu tidak berhutang apa-apa dengan saya. Saya berada dalam kesusahan dan ada orang membantu saya.  Saling membantu yang diasaskan dengan rasa ukhuwah yang tinggi ini jangan biarkan berakhir. Saya berniat membantu orang lain pula. Di bawah kertas tisu ini ada empat keping lagi Rm100. Semua milik kamu."

Malam itu, wanita yang sarat mengandung itu pulang dengan hati berbunga-bunga. Sebaik tiba di rumah, di dapati suaminya sudah lena. Penat bekerja dari pagi hingga ke malam mencari rezeki untuk mereka sekeluarga demi anak yang bakal lahir.

"Abang, rezeki Allah ada di mana-mana. Allah membantu kita," bisik wanita itu di telinga suaminya yang sudah lena. Duit itu bakal digunakan untuk menanggung kos kelahiran anak mereka.

"Saya cintakan abang, Saiful Izhar," bisik wanita itu sebelum dia juga terlelap.

Pengajaran : Bantuan ikhlas yang diberikan kepada orang lain, Allah akan balas ganjarannya dengan kebaikan yang berlipat ganda.

******************************************************


Haritu g jakarta beriye cari lace. Sekali ada je yg jual kat sini. Harga berpatutan. Kalau korang nak beli meter2 boleh. Nak beli corak dia sikit2 pun boleh. Sbb ada yg beli kain plain nk tmbh2 kat tgn kat leher kat hujung kain, pun dia ada jual. Follow @lacenlace atau fb http://facebook.com/ainil.husna @lacenlace @lacenlace @lacenlace atau wasap 0162544365 @lacenlace

2 comments:

Didi Kartika Osman said...

Suka cerita ini ^^

lizzy said...

best:) blh share x nama buku yang ada kisah teladan ne?