Followers

nuffnang

Video Iklan BB Cream By Seqy Beauty di TV9

Oct 18, 2013

Futsal Raya Haji

Sambungan cerita semalam. Begini ceritanya..kekeke!

Malam raya tu, dalam pukul 11 lebih kot. Nabil call aku

Nabil : Maksu, esok boleh tak ajak Abang Qery main futsal.
Aku : Main futsal kat mana?
Nabil : Kat belakang Petronas ni je.
Aku : Sapa lagi nak main?
Nabil : Ajoi Ajai Danial semua lelaki nak main.
Aku : Ok nanti Maksu bagitau Abang Qery

Abang Qery?? Nak pitam sangat. Oh time aku panggil Maksu, time Qery panggil Abang Qery. Penganiayaan jenis apakah??

Disebabkan masa tu aku buat loud speaker. Jadinya Qery tau la yang anak buah aku ni nak main futsal.

S : Boleh ke? Ada apa-apa hal tak esok?
Q : Pukul berapa nak main?
S : Petang la kot. Boleh?
Q : Boleh je. Ramai ke nak main? Court dah tempah ke?
S : Tak tau la pulak.
Q : Takpe esok kang kite call ane tu.

Qery memang selalu main futsal kat situ. So nombor fon ane tu memang dia dah simpan la. Ane pun dah kenal sangat, yela dah berapa tahun main.

Esoknya, masa aku tengah makan-makan dengan family mertua, Qery ajak adik beradik dia, Syah dengan Cepul join futsal dengan anak buah aku. Pastu Qery suruh Syah ajak kawan-kawan Syah sekali, saja nak ramai-ramai baru syok katanya.

Sampai rumah mak aku, Nabil tanya lagi sekali.

Nabil : Maksu, jadi tak petang ni?
Aku : Ko ada kasut tak? Sapa lagi main?
Nabil : Sepupu-sepupu kite la.
Aku : Sepupu ko tu sapa?
Nabil : Sepupu kite la. 

Lolss... Hahaha! Sepupu tu bukan lah ramai mana pun. Ajai dengan Ajoi je la pun. Pastu Qery ajak sekali Ayie dengan Abanglang main. Apalagi tengah hari tu semua mencari kasut. Yang Nabil pinjam kasut sport aku. Eh rupanya aku ada kasut sport kat rumah mak. Tapi dah buruk la, siap bagi terus kat Nabil, ko tak yah pulang kat Maksu, kalau bagi Maksu alamatnya memang ke tong sampah kasut tu. Jadi baik ko pakai je.  Yang abanglang Ajoi Ajai sanggup patah balik Shah Alam amik kasut seluar semua. 

Semangat nak main futsal punya pasal. Semangatlah sebab anak buah aku tu tak pernah main futsal. Jadi dorang berkobar-kobar la kan. Qery dah booking dengan ane tu pukul 5. Sebelum aku balik rumah, aku pesan dengan anak buah aku, pukul 4.45 dah ada kat gelanggang. Aku balik rumah membuta sampai pukul 4.20. Kelam kabut bangun. Huhu! Bersiap semua, call Syah, call family aku, semua dah ontheway. bagus-bagus. Aku sharp2 pukul 5 baru datang. Kekeke! Suruh orang datang awal sekali kau lambat. Bukan apa, secara tetiba mak Qery call suruh hantar rumah saudara, tu yang melencong ke tempat lain sikit. Nasib la dekat je pun.

Kat sini ada dua gelanggang je. Qery amik yang besar. Bergelimpangan anak buah aku. Semua bajet terror. Huhu! Panaskan badan dulu. Main sepak-sepak tanpa hala tuju.

 Qery berbaju Oren. Sebelum main dia dah pesan dengan kawan-kawan Syah jangan rembat sangat, sebab ramai budak-budak.  Main pun jangan serius sangat, kiranya main nak peluh je la. Corak permainannya di sini adalah geng orang besar (kawan-kawan syah) lawan dengan geng budak kecik (family aku termasuklah Cepul)

Sekali main punya main, budak kecik ni yang rembat bola. Dorang tendang gila punya tendangan. Hahaha! Kesian kawan-kawan Syah tak bersalah. Main dalam sejam lebih sikit. Ini bukan peluh lagi, dah macam mandi, Qery kata Syah 2 kali tukar baju, sebab baju dia lenjun habis. Hahahaha! Yang abang aku Ayie keluar amik napas, lepas tu kena bahan dengan adik beradik. Ciput dengan Atam datang lambat sikit, tertidur katanya. Huhu! Takpela asalkan datang kan. Ciput masuk masuk terus skor gol. 

Sedang mereka gembira bermain.......

Drama pun bermula. Kahkahkah!

Ye aku tau dress up aku macam cikgu yang nak ajar PJK. Ni semua salah Qery *tetiba*

Poyo cam nak kena lempang. Akak2 aku mash berjubah raya kerana mereka tak balik rumah. Hikhokhikhok.

Korang tau aku memang tak pandai main futsal mahupun apa sahaja permainan dalam dunia ni kecuali merentas desa. *mata ke atas*, tapi gaya perlu menang.

Dalam pukul 6 lebih macam tu, dah habis main, semua orang tukar baju. Aku pun tanya la anak buah aku.

Aku : Nabil, berapa gol harini?
Nabil : 3 je.
Aku : Ajai berapa?
Ajai : 6 je maksu
Aku : Ajoi??
Ajoi : Ajoi mana skor, Ajoi kan jaga kat belah gol kite.
Aku : Qery?
Qery : 1 je

Der?? 1 je? Amat memalukan. Hahahaha! Anak buah aku kemain banyak skor. Sekali dia selamber je jawab 1. Cepul skor lagi banyak gila kot. Kesudahanya, family aku lah menang. Alah main-main je, takde kira gol pun. Tapi saja la nak bagi budak2 ni happy. Kawan2 syah pun memang bagi peluang dorang rembat bola. Kekekeke!

 Wajah keletihan. Abanglang jaga gol sampai jatuh tersungkur. Dasaaaattttt....huhu!

 Ayie muka merah-merah tak cukup oksigen.

 Antara peneman atau tukang sorak yang hadir.

 Ceera kenapa dah kuwus???!!???

OMG, korang tau kan, Ceera dia kurus 1kg dari aku. Dan ini amatlah memalukan. Aku sampai sekarang ni masih tak dapat terima kenyataan. Mulai saat ini, aku tak suka orang yang lebih ringan dari aku.

tsk tsk tsk

Dan kesimpulannya, futsal raya memang bagus, sebab lepas makan banyak-banyak pagi tu, petang boleh terus bakar kalori. Tapi bukanlah kalori aku. Berat aku masih macam tu. Sekian.

2 comments:

Hidayah said...

haha meriah giler..
seronok tengok..

seronok baca.. hehe..

Seri Selaseh said...

Petang2 raya main futsal. Bess gak tu time2 semua famili berkumpul.