Followers

nuffnang

Video Iklan BB Cream By Seqy Beauty di TV9

Oct 21, 2013

apa la yang bizi sangat sampai tak boleh update

Sejak jadi suri rumah tangga ni, bukan main action tak nak update kan. Hihihi! Bukan apa uolss, line internet kat sini memang menguji kesabaran. Sebab aku pakai broadband. Jadi memang line sedikit beruk la. Haritu dah call Astro ingat nak ambik pakej dengan line internet tu, sekali dia kata kena pakai sekurang-kurangnya 2 tahun, kalau tak kena denda. Eh eh eh, tak nak la camtu. Mana tau tetiba aku nak pindah ke nanti. Tak pasal-pasal je. 

Minggu lepas aku kan ada balik rumah mak. Dia kata nak belikan aku dapur. Berbunga2 hati aku. Aku sebenarnya bukan tak nak beli dapur tau. Kalau korang nak tau, aku ni memang tak pandai pilih pun dapur mana yang okey, brand apa yang bagus. Nak pasang gas pun aku tak tau. Aku cuma tau masak je. Hahaha!

Eh tetiba mengaku tau masak kan. Sesuatu sangat. Sebenarnya aku ni bukan la dalam golongan yang tak tau masak. *tetiba up diri sendiri*.Kihkihkih! Sebab memang aku dah memasak sejak sekolah rendah. Korang tau kan aku darjah 2 macam tu dah kena jaga anak buah. Jadinya kadang-kadang bila mak aku jaga kedai, atau mak aku pergi mana-mana, kadang2 tak sempat masak, Aku lah yang kena masak untuk anak buah aku. 

Setiap kali mak pergi umrah atau haji, aku jugaklah yang kena masak kat rumah. Dan masa mak aku sakit tempurung lutut dia pecah, tak boleh jalan beberapa bulan, aku jugak lah yang masak kat rumah. Tapi takde la masak yang susah-susah. Yang susah susah aku tak tau. Yang simple je la. Macam masak lemak cili api, masak sambal, masak merah. 

Tapi apabila dah lamaaaaaa gila tak masak. Lama okey. Korang pun tau kot. Hahaha! Sebab aku memang jarang gila update pasal masak masak ni. Sebab aku bukan jenis yang masak sambil ambik gambar. Masa puasa pun kalau masak, mak aku yang masak. Aku tolong tengok je. Kahkahkah!!

Kalau rajin tu aku tolong la potong-potong sikit. Buat sambal belacan. Family aku suka la cakap aku pandai buat sambal belacan. Padahal aku paham sangat yang dorang nak lari dari kena buat sambal belacan kannn... Taktik sangat. Huhu! 

Haih sebenarnya aku ni memang pemalas gila nak masak. Kalau untuk diri sendiri, memang masak maggy je la. sebab perut aku je nak makan. Tapi Qery gawang gila dah sekarang. Tak bagi sangat aku makan maggy. Tapi lama-lama aku pun muak jugak. Hihi!

Sabtu haritu, disebabkan dah beli barang-barang dapur, semangatlah sikit nak masak. Konon nak masak lemak cili api, tapi serai takde. Haih.. Terpaksa la masak kurma je. Tapi tak amik gambar. Gambar ni pun curi kat IG Qery.


Qery memang suka gila kat kicap. Ko masak la apa pun, mesti dia nak kicap. Lepas tu memang dia tak suka nasi sangat. Dia makan nasi sikit, tapi dia suka ayam. Dan dia tak suka makanan berkuah. Macam sup ayam ke, soto ke. dia tak suka sangat, tapi still boleh makan la. Ada beberapa lauk berkuah je dia makan, macam tomyam, tapi kena pastikan tomyam tu pekat, lepas tu sup ekor pun kena kuah yang pekat. kalau yang cair macam air basuh tangan tu, aku pun tak lalu. Kekekeke! Kalau laksa, dia nak kuah je. Mee dia tak usik. Haih..begitulah laki aku. Terima je la. Sebab tu aku jarang masak benda yang ada kuah. Tapi asam pedas dengan lemak cili api ada feveret dia. 

Semalam masa pukul 4 petang macam tu, aku tanya Qery dia nak makan kat rumah ke atau dia nak diet. Yela sebab masa aku masa kurma tu, dia cam 

'haih...baru nak diet'
'rosak plan nak kuwus'
'ish terpaksa makan nasi'

Jadi aku tak nak la kang tetiba aku masak, dia kata tak nak makan kan. 

S : Nak kite masak ke tak?
Q : Masak la, tapi kite tak nak makan nasi tau.

Ayok. Tak nak makan nasi. Habis aku nak masak apa? Mula lah berfikir nak masak apa yang tak nak makan dengan nasi ni. Ish ish ish. Takkan nak masak kupang. Kupang tak best kot makan ratah. Muak rasa dia. Yang ada dalam peti ais hanyalah kupang. Hahaha! Sebab ayam dah habis semalam. Ikan tak de, sebab aku tak reti pilih ikan. Haih tak boleh ni, kena jugak la aku berpura-pura pandai lepas ni. 

Last-last fikir nak masak telur puyuh sambal. Sekali asam jawa takde. Mesej Qery suruh belikan asam jawa atau asam keping masa balik nanti. Tapi Qery lambat sangat. Terpaksa aku masak merah telur puyuh. Goreng la nugget dengan ayam. Takut Qery tak makan telur puyuh. Lepas tu masakla sayur sekali. Nasi memang masak la. Aku memang nak kena ada nasi. Sebab kang kalau takde nasi aku meroyan. Hihi!

Sekali Qery balik. 

Q  : Yaaaaanggggg, nak nasi lah. Tapi nak sikiiiiittttt je. Hihi!
S: Kata tak nak nasi
Q : Tak boleh tahan la pulak tengok.

Dalam hati iolls berbunga-bunga. hahahaha! Tapi muka menten. Kreadibiliti sebagai seorang yang cool harus dijaga. hikhokhikhok.


Tengok, mesti nak ada kicap. Mula-mula Qery tengok air tu.. 'Ni air apa' Pastu muka macam pelik-pelik. Aku buat tak tau je. Pastu dah habis makan semua, dia minum..

Q : Air apa ni?
S : Sunkist campur anggur.
Q : patut la sedap!!

Berbunga lagi. Lalalalala. Pandai jaga hati aku kan. Nak kasut baru lettew. 

Sayur tu dia habiskan. Ayam goreng tu aku makan seketul je. Yang lain dia habiskan. Telur tu separuh dia makan. Lepas tu kenyang terus tidur. Lepas tu sentap bila kawan2 kata dia gemok. Hahahaha!

Itu sahaja setakat ni.

*****************************************************

Set Kebaikan Ibu Berpantang
Tak suka makan Jamu?
*Susu ibu bertambah banyak
*Mengatasi Sembelit
*Membuang angin badan jadi ringan
*Luka bersalin cepat sembuh
*Bayi sihat dan kulit cantik


 Contact Sepet 0122678134

7 comments:

drnotts said...

salam, nak tanya. tempurung lutut mak yang pecah tu bagaimana kejadiannya ye. seriau pulak rasanya. boleh ceritakan sedikit supaya saya lebih berhati2. terima kasih

Sya Mimie said...

waaa..isteri mithali..pandai ikat perut suami.. terasa takut pula nak kawin ni..takut nak masak..hehee

ohmaiwedding said...

qery sama lah mcm suami akak.sebijik.x kire la apa pon semua nak ada kicap.mmg hantu kicap.haha...:)

Nur Mai said...

harap rajin2 la update ye lps ni.... :-*

Nur Mai said...

harap2 lps ni rajin2 la slalu update ye...

Nur Mai said...

harap rajin2 la update ye lps ni.... :-*

ika sulaika said...

hehehe isteri mithali :3