Followers

nuffnang

Video Iklan BB Cream By Seqy Beauty di TV9

Jun 16, 2014

Bercuti : Jakarta + Bandung (4H3M)

Sebenarnya tak rajin mana pun nak update entry bercuti ni. Bila tak rajin, maka marilah update sekali harung.

Pergi akhir bulan March. Masa tu badan dah ok sikit. Dah start tanya-tanya Qery tempat bercuti yang best. Aku kalau boleh nak dekat-dekat je senang boleh bawak kereta. Entah macam mana alih-alih ke Jakarta pulok. Nasib baik Kak Azlin n husband kata boleh temankan. Kalau tak ada orang teman, mungkin pergi Cameron je. Mihmihmih!

Khamis pagi lepas subuh tu terus ke KLIA, perjalanan ke Jakarta tak lama pun, dalam 2 jam gitu kot kalau tak silap. Waktu kat Jakarta awal sejam dari Malaysia. Contoh kita pukul 1 tengah hari, kat sana pulak pukul 12 tengah hari.

Sampai Jakarta, kitorang terus ke Hotel. Memang jalan jem gila-gila kat sana. Dari airport nak ke hotel dekat je, tapi sebab jem boleh jadi 5 6 7 jam. Gila kan. Nasib baik masa aku pergi tu jem sejam dua je. Boleh bersabar lagi la.



Sampai hotel, solat dulu. Aku tukar baju sebab tak selesa baju ni gelebeh sangat. Tukar pakai Tshirt terus. Motif ke sini sebenarnya nak jalan-jalan, tapi dah bertukar secara tiba-tiba. Tetiba la nak berniaga kain bagai. Tak kelakar. Nasib baik memang dah standby duit lebih. Kalau tak jalan sambil tutup mata je la. Huhu!

Tempat nama-nama kedai aku memang tak berapa nak ingat. Sebab aku ikut je Kak Azlin ni, dia kata kain kat sini cantik, aku pun ikut. Tapi bila dah survey dua-dua tempat (Jakarta n Bandung), memang kain kat Jakarta lagi cantik dan banyak pilihan. Walaupun mahal sikit, tapi berbaloi la.

Sampai rambang mata aku. Kain aku pilih kat sini dekat 50pcs jugak lah. Itu cantik, ini cantik, geram betul.




Tapi tak boleh lawan Kak Azlin, dia segala-galanya tokey, kalau supply tabita sebulan order beribu-ribu set, ko bayangkan kain ni dia borong berapa punya banyak. Siap kena hantar pakai kargo. Kalau nak bawak naik flight memang patah bahu nak angkut. Huhu!

Beli beberapa telekung, tapi sejujurnya eh. Kalau beli telekung, better cari je kat area masjid india, harga lebih kurang je. Tapi tak tau la kot aku tak tau cari tempat murah. Sebab dulu pernah beli borong untuk mak jualkan, memang kat Masjid India punya kain boleh tahan berkualiti dan murah. *kalau borong la*

Tapi tshirt nak pakai hari-hari, nak jalan-jalan memang murah sangat. Qery beli baju batik berapa je. Kalau kat sini jual rm100, kat sana rm25 gitu. Sapa-sapa yang jenis kerja kerajaan suka pakai baju batik tu, silakan beli di sana ye. Huhu!

Dah lapar, mari makan pulak.

 Oh lupa nak bagitau. Kat Jakarta ada banyak kenderaan awam. Naik je mana-mana, tapi kalau taxi orang kata naik taxi yang bewarna biru.

 
Makanan kat Indonesia memang dah lama tak kena dengan tekak aku. Hahaha! Kenapa aku sebut dah lama padahal ini first time pergi. Sebab jiran belakang rumah aku orang Indonesia. Setiap kali dorang nak buat kenduri, dorang akan pinjam tapak rumah aku untuk buat makan-makan. Jadi setiap kali dorang buat makan-makan, memang dorang akan bagi lauk-lauk yang banyak kat kitorang satu keluarga. Bukan sekali dua aku cuba makan, tapi banyak kali jugakla.

Habistu, rumah sewa mak aku pun orang indon jugak. Makanan Indon tu memang selalu jugak la merasa. Selalu memang takkan habis sebab tak kena dengan tekak. Kihkihkih! Tapi aku tengok orang lain makan elok je. Selera tak sama gamaknya.

Lepas kenyang, kitorang jalan-jalan kat menara apa entah.



Tempat ni bersebelahan je dengan Keretapi. Dah puas jalan-jalan, balik tu tidur rehat-rehat kat hotel. Sebab malam nak jalan-jalan makan makanan seafood. Oh seafood pun aku tak seberapa gemar. Aku makan la,tapi tak banyak, sejak bila tak suka seafood aku pun tak tau.


Qery mengidam makan ketam.


Aku tak tau la, dulu aku makan semua benda rilex je. Sekarang ni je tak berapa suka itu la ini la. Mengada sungguh. Tapi memang ketam kat situ terbaik sangat. Besar melampau-lampau. 

Dah kenyang, marilah lah pulang, sebab esok pagi pukul 7 pagi nak naik keretapi ke Bandung.

Barang2 shopping kat Jakarta, kitorang tinggalkan kat hotel, kena bayar tips sikit. Gila nak angkut ke Bandung, jangan nak menyusahkan diri ye. Bawak luggage pun dah terhuyung hayang, hahaha!



Kak Azlin yang setelkan semua tiket train, kitorang tinggal nak naik je. Beli tiket yang bisnes klas, so dapat la duduk selesa sikit. Yang ekonomi tu tempat dia macam monorail tu. Kalau ada tempat duduk, duduk la ko, kalau tak ada, berdiri lah. Jadi, sebab nak ke Bandung amik masa berjam-jam jugak, 3 jam kot. Jadi better ambik bisnes klas. Rakyat Malaysia kan manja, tak boleh berdiri lama sikit. Muahahaha!

Beginilah keadaannya.

Selesa lah dari naik kapal terbang. Pemandangan pun cantik sangat.

Dah sampai Bandung dalam tengah hari tu.


Kat Bandung upah supir. Sebab kat sana lagi senang kalau ada supir. Supir ni dia ada kenderaan. Boleh bawak kita jalan-jalan ke mana je yang kita nak. Tapi kena cari supir yang pandai lah ye. Jangan la kau cari supir yang bila kau sebut nama tempat, semuanyaaaa tak tau. Pandai2 la survey, gi google sendiri. Huhu!

Nasi Padang kot tak silap. Walaupun kat sini makanan dia ala-ala Malaysia, tetap la tak kena jugak dengan tekak aku. Atau tekak aku yang masalah. Hahaha!

Kat sini la kitorang makan. Memang ramai gila rakyat Malaysia kat sini. Semua orang pun nak cari makan ala-ala lauk kita. Huhu!

Petang tu kitorang ke Tangkuban Parahu. Sini macam tempat wajib pergi la. Cantik sangat, first time aku tengok tempat berkawah-kawah ni.



Indahkan ciptaan Allah. Pak Supir kata dulu-dulu boleh turun bawah ni, tapi sejak ada orang mati sebab hidu gas dia yang kuat, terus kerajaan dorang tak bagi pegi bawah. So sapa-sapa datang boleh tengok dari atas je.


Lepas je kitorang ke Tangkuban Parahu, jom pegi shopping ke Rumah Mode pulak.


Orang kata Rumah Mode ni murah, bukanlah tahap murah selai RM5. Bukan ye. Konsep Rumah Mode ni macam barangan berjenama dijual dengan harga yang lebih murah. Macam baju-baju Zara kalau kat KL jual RM150, kat Rumah Mode ni kau boleh dapat RM80. Gitu la. Walaupun begitu, aku shopping kat sini banyak jugak. Hahahaha!



Baju Qery la paling banyak. Dengan batik dia, tshirt, baju baby pun aku ada beli kat sini. Sebab dia comel sangat. Tak boleh tahan nak beli jugak. Huhu!


Dah berseronok shopping, marilah melantak. Kali ni makan kat tempat santai-santai, ada band. Best jugak tapi tak ingat nama apa. Belacan kot.


Pak Supir kami namanya Pak Iman. Baik sangat. Ko tanya dia apa-apa, mesti dia jawab dengan telus dan jujur.

Dah makan, balik hotel. Esok nak jalan-jalan kat rumah kain. Orang kata kat situ kalau nak borong kain memang murah sangat.

Jadi esok lepas sarapan semua, dalam pukul 9 macam tu, berangkatlah kami ke rumah kain.

Ni jujur tau, rumah kain ni kalau beli borong memang tak digalakkan sangat sebab susunan dia berterabur plus korang kena pandai-pandai cari sendiri. Kalau nak beli untuk diri sendiri n sedara mara boleh la.

Walaupun begitu, banyak jugak la aku beli. Muahahahaha!

Bukan apa uolls, saja nak try try jual. Mana tau, balik Malaysia tu, semua habis dijual. Tak sempat aku nak masukkan dalam blog pun. Huhu! Rasa nyesal pulak, kalau tau laku aku beli ratus2 helai. *bunyi orang tamak* hahaha!

Lepas ke Rumah Kain, kitorang ke Kartikasari, beli kerepek2.



Baju yang aku pakai ni beli dari Rumah Mode (Zara), aku tak tau Zara kat Malaysia ada ke tak, patutnya ada la kot. Korang nak gi beli sendiri ye. Kekekeke!

Seluar pun beli kat Rumah Mode.

Pastu kami ke Amanda

Beli brownes.




Banyak ni lah hasil kita selama 2 hari di Bandung. Nasib baik tak bawak kain2 borong kat Jakarta, kalau tak memang tak muat kot kereta ni.

Lepas tu kitorang ada ke shopping complex mana entah. Beli kain lace.



Setel shopping jalan-jalan kat Bandung, kitorang pun gerak ke stesen keretapi sebab nak balik Jakarta, tapi sebelum naik mari makan dulu.



Lepas makan apa lagi, posing kulit album lah. Huhu!


Posing tu posing jugak, jangan sampai kena langgar tau. Huhu!

Bila dah bye bye dengan Pak Iman, marilah kita tunggu train ke Jakarta.




Beli makanan comel2 ni masa kat Kartikasari.


Comel tempat straw dia kat tengah-tengah. Jakun terus ambik gambar. Hihi!

Sampai je Jakarta dah malam.

Naik cab pergi hotel.


Letak barang2 dalam hotel. Kita ke Anggrek Mall. Kak Azlin kata sini tempat orang indonesia yang kaya-kaya lepak. 



Datang sini semata-mata nak makan je.






Abaikan kehodohan ittew, hahaha! Satu-satunya makanan yang aku boleh makan dengan gembira. Sebab dia lebih kurang Teppanyaki jugak. 

Besar n cantik sangat Mall ni, lagi cantik dari KLCC Pavillion semua. 

Dah penat, balik tu tidur. Esok kita nak berangkat pulang dah.

Baju ni pun beli kat Rumah Mode. Korang kalau datang Indonesia takyah la bawak baju jalan, beli je kat sana. aku bawak baju buat berat beg, last2 aku beli baju kat sini je. Huhu!


Nampak tak beg yang besar tu, itu baru kain-kain dari Jakarta, yang kecik sikit tu dari Bandung. Bawak beg camni je senang, lepas tu kita wrap kan.



Dah wrap cecantik, bawak masuk check in. Heret luggage je bawak masuk flight

Ekceli banyak gambar kat camera fon, tapi aku malas transfer. Ini sebab transfer camera haritu. Mana yang ada je kita share. Gambar sarapan kat hotel semua takyah la. Aku malas nak cari kabel. Hihi!

Tapi memang best pergi sendiri dari pegi ikut trip. Sebab kalau ikut trip agak penat jugak. Kalau pergi sendiri boleh santai-santai. 

Sekarang ni tengah fikir nak jalan mana lagi sebelum beranak. Huahahaha!

10 comments:

Juz Haira said...

Rajin plak mom to be ni jalan2 ek.. Lepas ni tak boleh dah.. kena kuarantin sebulan lebih..hehe.. Btw, banyaaaak nya sepet shopping.. Boleh tahan...hehee...

Afasz said...

wahh seronok nye.

sy follow awak..

awk telekung kat bandung harga nye brapa ek? leh share???? apa lg yg murah2 ek?

xbeli bj baby ke?

assalamualaikum dr http://afasz.blogspot.com

Chekgu Azrine said...

Jakarta mmg macet..dok dalam van lg lama dr berjalan..huhuhu

anakomak said...

Menara tu nama nya MONAS adik sepet heheh.. yg atas menara tu emas tulen tu 😆

suelly said...

sepet dh kenapa dr ats spi bawah bercorak2 dah..... adehaiii hahaha

wany asdy said...

Boleh bagi nama hotel yang awak stay kat Jakarta dan Bandung tak? tq

wany asdy said...

boleh share tak hotel apa awak stay kat jakarta dan bandung...tq

NUR NASRIAH MD NASIR said...

salam akak comey.. nk tny ni.. kan akak beli borong bnyk2 gitu.. balik malaysia bnyk x kena cukai dri kastam.. sory tny.. 1st timer nk shopping luar :)

Azlin Jahaya said...

bestnya....

mEnina bOnitO said...

Bole trip 1ari jakarta bandung yer?? Bole kasi tips n budget x??