Followers

nuffnang

Video Iklan BB Cream By Seqy Beauty di TV9

Apr 11, 2014

Tahlil Arwah Abah hari ke 43

Semalam kitorang 1 family ada tahlil kat masjid untuk abah. Selalunya orang buat malam ke 40 kan, tapi mungkin mak nak buat tahlil malam Jumaat, jadinya lajak sikit jadi hari ke 43.

Semalam pulak dah lambat pegi rumah mak. Pukul 7 lebih baru sampai. Sebabnya semalam parcel nak balut tu pun boleh tahan. Plus tetiba Qery lapar nak makan. Mula-mula kata nak makan kat luar je, sekali balik buat muka lapar. Dah kelam kabut aku nak masak lagi. Tapi pun masak yang simple je la. cepat dan senang. Nasi masak je lauk pun siap. Gitu. Kekeke!

Sampai rumah mak, Qery meluru ke pos laju. Aku kena singgah rumah mak sebab nak tumpang kereta sapa-sapa gi masjid plus aku belum amik wuduk lagi. Lepas tu tengok atam dengan mak dah pergi dulu. Pastu buat muka kesian kat andak sebab nak pegi masjid awal boleh solat maghrib sekali. Nasib sempat, sampai2 je terus dorang dah bangun nak solat. 


Ramai jugak kat masjid semalam. Dalam hati tu bersyukur pastu rasa nak ucap terima kasih kat semua orang yang sudi bacakan surah yasin untuk arwah abah.

Semalam Ustaz Omar tu ada cerita2 sikit sebelum bacaan yasin dan tahlil.  Katanya siapa yang baca surah yasin waktu malam, esok pagi dia bangun, gugur semua dosa-dosa kecil. Bagusnya surah Yasin ni. Ada banyak lagi, tapi aku macam tak ingat sangat. kang main tulis takut salah pulak. Kihkih!

Mak pun ada sedekah makan-makan sikit lepas solat isya. Balik tu mak kata senang buat tahlil kat masjid. Nanti masa 100 hari pun dah buat lagi kat masjid. Masjid dekat sangat dengan rumah aku. Jalan kaki 5 minit kot dah sampai. Kalau lama pun sebab traffic light kat simpang tu.

Rumah tu dekat je dengan masjid. Tapi kemain liat betul nak pegi masjid kan. Apa nak jadi dengan aku ni. Huhu!

Balik tu aku sakit perut membuang sampai lah ke pagi ni. Agaknya makan banyak sangat kot. Lepas tu baby kemain lagi galak menendang ke menari ke aku pun tak tau la apa dia buat. Tanjat2 je nak tidur semalam pun tunggu dia dah puas main dalam perut, dah diam, baru aku dapat tidur. *padahal memang mata pun tak ngantuk sangat*

Eh kisah teladan tu aku memang update hari-hari insyaallah selagi ada orang suka baca. Hehe! Bukan sebab aku baik ke apa tau. Dah kompom2 aku tak baik. Haha! Tapi cuma nak share kisah2 ni kat semua orang je. Kadang2 kita lupa. Biasalah kita semua manusia kan. Tapi buku aku ni tak boleh kalahkan buku kisah wali kat rak mak aku tu. Rasa macam nak cari buku yang sama. Sebab mak tu sayang sangat buku dia, persetujuan untuk buat pinjaman ke atas buku tu macam sukar jugak. Kekeke!

Dulu masa tak kawin aku pinjam buku tu masuk bilik pun hari2 mak ingatkan suruh letak balik kat rak kalau dah habis baca. Pffttttt. Huhu! ok la Qery dah balik, bai bai baiiiiii

3 comments:

NinaAz said...

Alfatihah buat ayah sepet.

Arora's said...

Majlis tahlil dalam islam x blh kira kira hari

chean TP said...

takziah atas pemergian ayah tercinta..