Followers

nuffnang

Video Iklan BB Cream By Seqy Beauty di TV9

Apr 9, 2014

Kisah Teladan : Syaitan Mengejutkannya Untuk Solat

Satu hari, akibat keletihan yang amat sangat Syeikh Abdul Qadir al-Jilani hampir terlewat bangun tidur walaupun waktu subuh hampir tiba.

Melihat keadaan itu, syaitan telah menyamar menjadi seekor kucing dan menggigit ibu jari kaki Syeikh Abdul Qadir.

Syeikh Abdul Qadir pun terbangun. Mujur waktu subuh baru sahaja masuk. Dalam pandangan mata hatinya Syeikh dapat melihat Syaitan yang berupa seekor kucing itu. 

'Mengapa kau kejutkan aku untuk solat subuh, padahal kau amat benci kepada orang yang solat?"

"Aku bimbang sekiranya kau terlewat bangun subuh," jawab syaitan.

Dengan rasa hairan Syeikh Abdul Qadir lalu bertanya, "Kenapa?"

Syaitan terpaksa menjawab kerana dia takut kepada orang yang takutkan Allah. 

"Aku takut jika kau terlewat bangun untuk solat subuh, kau akan menampung kelewatan solat itu dengan amalan lain yang lebih banyak lagi dan dengan lebih bersungguh-sungguh." Kata Syaitan.

Tambah syaitan itu lagi,"Kau akan bersedekah. Kau akan membantu orang lain. Kau akan mengajar lebih lama. Kau akan mengajak orang lain kepada kebaikan. Kau akan lebih banyak membaca Al-Quran. Semuanya untuk menampung kesalahanmu yang sedikit. Dengan itu nanti, aku dengan kawan-kawanku pula akan bertambah susah. Kerja kami akan bertambah banyak dan sukar. Jadi, lebih baik kamu solat subuh tepat pada waktunya dan kami tidak akan susah menghadapi banyak kerja untuk menyekat amalan-amalan baikmu itu nanti!"

Pengajaran : Begitulah kreatif dan inovatifnya syaitan dalam menyesatkan manusia. Syaitan bukan sahaja arif tentang amalan baik dan jahat tetapi arif juga tentang keutamaan amal.

**************************************************



Sekarang aku pun tengah terfikir2 nak beli set bersalin n berpantang yang mana. Survey sana sini. Mak aku kata tak kisah mana2 pun bagus. Bendanya sama jugak. Tengok kat Set Bersalin N Salindah II ni, ada banyak jugak pilihan. Lepas tu ada special price plus ada free gift lagi. Korang yang menunggu hari tu boleh la usha2 set bersalin ni. Ada set Nona Roguy, Set Salindah, Set Sendayu Tinggi, Set Leesa Formula, Set Anugerah, Set Dherb, Set Mak Dara. Pastu ada jugak untuk keperluan berpantang, beli sekali je kan senang. Macam barut, bedung, tungku herba baby, mandian herba, tungku herba ibu, bengkung. Sekarang ni susah nak cari kat luar. Plus mana la larat nak berjalan sangat kalau perut dah besar. Nak harapkan suami tu boleh tapi susah sikit sebab dorang tak familiar sangat dengan barang2 berpantang ni.

Contact 019-2229682

No comments: