Followers

nuffnang

Video Iklan BB Cream By Seqy Beauty di TV9

Jun 11, 2013

HIV Test

Korang yang dah kawin mesti pernah buat HIV test ni kan. Procedure dulu aku tak tau la macam mana. Start tahun bila kena buat test HIV ni pun aku tak tau, tapi bagus jugak kan. Sebelum kawin kite nak tau la kite ni normal ke tak. Hihi. Mana la tauuuuu kan, kite rasa kite okey, tapi sebenarnyaaaa.... haaa.. 

Sapa-sapa yang nak kawin atau belum kawin boleh la baca mana tau dapat tolong mana-mana kan. Apa yang perlu korang buat untuk HIV test..

1. Print borang HIV. Korang boleh google sendiri dan download. Lepas tu baru print.
2. Pergi mana-mana Klinik Kesihatan terdekat dengan rumah, bayar RM1. bawak bersama-sama dengan borang yang korang print tu.
3. Cakap nak buat ujian HIV sebab nak kawin. Nanti korang akan diberi satu lagi borang untuk diisi.
4. Tunggu sehingga turn korang, dorang akan amik tekanan darah, amik darah. Dan result terus tau, takyah tunggu-tunggu sehari. Sebab dorang guna alat yang macam buat pregnancy test tu. Terus dapat result serta merta.
5. Buat HIV test dalam masa 3 bulan ke tarikh perkahwinan. Sebab result dia dah takde value kalau ko buat lebih dari 3 bulan. Paham??

Contoh ko nak kawin bulan 12 ni, tetiba ko nak buat HIV test sekarang. Tak pasal2 je nanti nak nikah dah tak laku. Kalau nikah bulan 12, buat la bulan 10. Bulan 11 12 pun takpe, jangan rajin gila buat bulan 9. Okeyhh...

Semalam aku buat HIV test, Qery pun buat kat situ. Dua-dua takut. Seram okey, padahal memang la takde buat apa-apa kan. Tapi tetap aku seram. Haha! Tak sampai sejam pun, tunggu turn semua. Dapat dah result. Best!

Darah dia amik sikit je. Macam ko tercucuk pin tudung kan. Lepas tu ko picit darah kat jari bagi keluar. Sikit je kan...

 Lagi 3 bulan.

Dalam masa 3 bulan ni, aku kena terima pelan2 bahawa lepas kawin, 100% kena dengar cakap Qery. Jangan nak degil sangat. Jangan nak ikut kepala sendiri je. Kena banyak sabar. Kena bayak redha. Walaupun sekarang aku macam tak boleh terima lagi. haha! Persediaan memang perlu banyak dari segi mental. OMG dah la Qery ni psycho. 

Tapi sapa suruh kau nak kawin dengan lelaki psycho kan. Takde orang paksa. Ko yang nak kawin. Ko pun lebih kurang je Sepet. Lagi psycho kot. Ok tanamkan dalam hati. Qery baik. Qery baik sangat. Qery baik sangat sangat. Qery terlalu baik. Qery sangat sangat sangat baik. Qery paling baik. Qery tersangatlahhhhhhhhh baik. Qery BAIKLAAHHH SANGATTT... *mata ke atas*

Kbye

14 comments:

NJihe.am said...

Salam singgah. Wah macam ni ke kak? Seram juga tengok. :) studioous.blogspot.com

cikji said...

betul,harus bersedia mental fizikal sebelum kawen ni. jauh beza time berkapel dgn berkawen nih.

bila dh kawen, dalam segala hal suami kena duk depan.xleh ikut kepala kita masa zmn berkapel dulu dah.hikhik

NinaAz said...

WshhaahahahH... qery baik sgttttt. 3 bulan lagi ehh. Xsabar nak g wedding seppet. Ehhh. Bajet org jemput. Wakakaakaka

Mimie Najib said...

insyaAllah, sy pun akn kawin dlm thun ni juga..pernah dgr pasal ni..tp sy ni tak pernah la buat ujian darah ke apa..tkut tu, erm..adalah skit.. tp xnak fkir..fkir nak kawin je..blh camtu?? hehehe

mazs mazlan said...

Hahah..nk g knduri sepet leh?

Shahada Fauzi said...

kite pun lagi 80 hari nak kawen..hahaha..(-_-")

kat penang borang tu dapat kat pejabat agama..free je..valid sampai 6 bulan kot kalau tak salah..

yana2605 said...

pasal HIV test nie la sy terpaksa kawin awal...hehehehe.. alkisahnya gie jumpa tok kadi akhir bulan 10 tp tok kadi penuh smpai bulan 12 klu nikah bulan 1 HIV test expired so tok kadi kata dia free mgu depan..pikir2 punya pikir..decide kt situ jer la on mgu depan..nikah jer la dulu...huhuhuhu

Felis Domestica said...

mmg panggil Qery tu mcm spongebox panggil siput dier eh...

he...he....

Felis Domestica said...

mmg panggil Qery tu mcm spongebox panggil siput dier eh..

he...he

Nur Mai said...

suke bace blog awk...n lps ni kena cri juru nikah plk..hehe..

Irfa said...

ZAMAN AKAK DULU XDE TEST MCM NI
ADA KOT TP X WAJIB BUAT..
TP SEBENARNYA BAGUS TEST NI
SKURANG2 KALAU PSNGAN ADA BUAT HAL SBLUM KAWEN .. ADA LAK PENYAKIT BAHAYA..BOLEH LA PK DULU NAK TERUSKAN @ NAK GOSTAN /HEHE

shu said...

bkn valid 6bln eh?

Nini Mohd said...

test HIV tu dah mcm UPT test dah. hehee~
masa buat HIV test dulu x tgk plak camane alat dia.
btw, borang HIV test tu berbeza kot ikut negeri.
ada sesetengah negeri, kena isi borang yg beli sekali ngan borang kebenaran nikah.
kalau tak isi borang tu, kena reject.

http://ninimohd.blogspot.com

mrs kayrul said...

dah sebijik alat tue macam pregnant test...