Followers

nuffnang

Video Iklan BB Cream By Seqy Beauty di TV9

Aug 19, 2015

Taman Burung Kuala Lumpur

Hai uolls, dapat jugak aku habiskan edit gambar sebanyak 56 keping ni. Berkobar-kobar nak cerita pasal jenjalan kat Taman Burung.

Ekceli ini plan mengejut. 2 minggu lepas kan adik ipar aku punya reception belah lelaki. Buat hari Sabtu kan. So Ahad tu tak ada buat apa-apa. Plan nak berehat je. Kitorang keluar rumah nak gi makan je.

Sekali Qery kata jom lepas makan kita bawak Qaiser jalan gi Taman Burung. Eh aku ok je la, sebab bukan buat apa pun. So terus google map, walaupun hidup 27 tahun kat KL ni, ini first time aku datang ye, hahaha! So biarlah kalau aku jakun ke apa. Korang dendiam je.

 Kat sini ada banyak tempat nak jalan-jalan. Maksud aku, kalau korang tak nak gi Taman Burung, korang boleh pegi Taman Rama-Rama atau ada Taman Bunga. Dekat-dekat je tempat dia. Aku pilih Taman Burung sebab setiap pagi aku akan duduk belakang rumah dengan Qaiser sambil tengok burung. Belakang rumah aku ni memang tetiap pagi banyak sangat burung.

So Qaiser excited je bila kita cakap nak tengok bird. Yuran masuk sini kalau warganegara RM27 kot, entah la. Lebih kurang la, kalau bayi bawah 2 tahun FREE je. So bayar untuk 2 orang dewasa je lah.

Dinasihatkan kalau korang nak datang sini, silalah pakai topi koboi tu, yang boleh cover 1 badan korang. Sini burung dia bukan dalam cage tau. Berterbanganlah atas kepala kau. So pakai lah topi sesiap supaya tak berlaku drama Aku, Burung, Taik Burung dan dot dot dot. Huhu!

Kitorang sampai sini pukul 2 lebih macam tu. Masuk-masuk terus aku terjerit-jerit suruh Qaiser pandang, hahaha! Nasib baik tak ada orang. Ha lagi satu, masa aku datang sini, 99% semua warga asing. Orang arab lah, Pakistan lah, yang jenis hidung patuk patuk tu. Orang kita ada la 2 3 family je. So korang meh la datang sini. Hihi!

 Entah la nak, mak tak tau nama burung ni. Tapi burung ni warnanya hijau. Mak kau hijau tak ada kena mengena pun dengan burung ni. Krik krikkkk krikkkkkkk.

 Qaiser dah menunjukkan reaksi yang sepatutnya, huhu!
 
 Rasanya burung kakak tua ni kan. *pertanyaan sambil buat muka tak bijak*

 Ada burung yang dorang sangkarkan, ada yang lepaskan. Tak tau kenapa. Mungkin spesis susah nak dapat kot.




 Lepas tu kita jalan ke tempat lain pulak.

 Sekali ada ikan da. Besar-besar pulak tu, nak je aku ambik seko.

 Cecantik betul dorang design dalam ni.

 Ada banyak air terjun yang kecik2 untuk burung-burung ni.

 See, bertebaran burung. Macam bertebaran daun pulak, hahaha! Bersepah sana sini. tetiba terkejut opocot mak kau ada burung melintas betul2 10cm atas kepala. Kuajaq sangat. 

 Acah-acah berani je Qaiser tu.



 Burung ni, tak tau la aku apa nama dia. Kalau aku tau kang terkejut pulak korang, hahahaha! Dia punya rambut kerinting gerbang-gerbang. Cam kak limah.


 Ha nampak tak, hihi!

 Jangan nak buat-buat berani lah Qaiser, tak ada sapa heran pun kalau awak pegang burung tong sampah ni.

 Burung hantu. Ada burung hantu yang bukak mata, ada yang tutup mata. Aku pun suruh la burung tu tutup mata, baru pukul 3 petang, tidur dulu lambat lagi nak malam.

 Pastu dalam hati aku berkata-kata, mungkin dorang ni ikut shif jugak kot.

 Ok selpi sikit dengan burung hantu. Lek la burung, kita ni sedara, iolls perangai cam hantu gak kengkadang.



 Lalu jambatan pun nak selfie.

 Oh excited ada burung ekor nya panjaaaaaaannnnggggg sangat.
Kalau libas ni mau melayang ke antartika sana.

 Pastu dah penat, kita rehat kat pondok. Sini banyak pondok untuk rehat. So jangan risau lah kalau bawak anak2 kecik. Boleh je duduk2 kejap. 


 Anak beranak minum.



 Oh yang tadi korang tengok tu bukan ostrich ye, itu Emu. Emu ni burung kedua yang terbesar selepas Ostrich. Bijak kan? Sebab aku baru baca tadi. Hikhokhikhok.

 Qaiser dah start boring.


 Ikan lagi.


 Budak ni kan bukan boleh tengok air kolam2 camni. Dia nak terjun masuk. Dia ingat pool ke hape. Sabo je la.

 Cecantik Flamingo kat sini.

 Tempat dia pun cantik sangat, ada air terjun.



 Lama lepak sini sebab tempat ni cantik sangat. 

 Masa aku snap gambar ni, Qery tengah masuk toilet. Aku berlegar-legar kat luar, sekali nampak burung ni, dia besar sangat, tapi kaki ketot je. Hahaha! So cute. hashtag mudah terhibur sambil mata ke atas sangat, haha!

 Lepas je Qery keluar, kitorang pun jalan la. Sekali ada mamat Arab ni dia mengucap panjang gila. Sekali Qery tengok kat leher dia banyak gila taik burung yang masih segar bewarna merah. Huhu! Kesian gila ye.

Terus Qery tunjuk toilet kat mana. Haaa sebab tu lah aku suruh korang bawak topi. Kitorang alhamdulillah sangat tak kena taik burung. Huhu!


Cuaca memang panas gila, tapi tak terasa sangat sebab sini banyak pokok. Memang redup, cuma kalau kau dah berjalan selama 2 jam, berpeluh jugak ketiak. Sekali ada pulak tempat beraircond, ha cecepat masuk.

 Tempat ni cam masuk ke dalam dalam lagi, so tak ramai orang and tak ramai yang nak masuk. Masa masuk tu memang kitorang je lah. 


 Ambik angin kejap sambil bagi Qaiser minum. 


 Perangai ni, korang selalu buat kan. Rasa hala tuju aircond ke mana, hahahaha! Pastu aku halakan muka Qaiser ke angin aircond tu.

 Terus dia cam lek lek je. Hahaha! Jap aku zoom.

 Tengok, layannn sangat tu. Sedap je angin tu kena kat muka dia. Pastu kitorang decide nak balik, sebab tak mampu nak jalan lagi. Besar sungguh laaaaa Taman Burung ni.

 Qaiser pun dah letih, kalau korang perasan, dia tak pernah sandar kan. Tengok bila dah penat masuk stroller terus sandar. Muka pun tak boleh senyum dah.


 Penat sangat. hahaha!

 Pastu Qery ajak lagi tengok burung.

 Terus buat muka geram, kekeke! Pandai protes dah sekarang ni. Ok lah jom balik.

 Nak keluar memang kena lalu kedai ni dulu, so dapat aircond lagi.

 Keluar-keluar Qery belikan ice-blended. Haduiiii memang syorga sangat.

Ok lah uolls semua. Jangan lupa melawat Taman Burung. Kenalkan anak-anak korang sedari mereka kecil. Jangan jadi macam aku, dah 27 tahun baru dapat rasa. Tu yang terjakun-jakun, tengok burung tak tau nama.  Ok bye!

12 comments:

Jueliza Jamani said...

yg kaki ketot tu comel.. tak pernah pergi2 lagi taman burung tu.. hehehe

IQ = Iez Qis said...

menarik, rasanya taman burung ni dekat belakang masjid negara tu kan? ke salah? heeee...nanti dah ada anak boleh bawak jalan2 macam ni =)

Zumie said...

putih melepak btl qaiser ni tau geram nau

-iLLa- said...

dh banyak berubah tmn burung tuh..

yoorin melacolea said...

alahaii.. behave nye Qaiser... x pernah lg nak pi taman burung.. soon nak bawak irine sebelum umur dia 2 tahun..kang over kena bayar pulak..haha

Nazima said...

aduii..tergelak2 baca caption pic..lawak la sepet ni. hahaha

Mira Adzlia said...

comel Qaiser..cm ank mat salleh :)

Ummul Azkee said...

bestnye,,nnti boleh ajak en.suami ni..slm perkenalaan dari www.housewifearts.blogspot.com

Mummy Julia said...

comey betui Qaiser... Nak protes pun pakai mimik muka je..hahahaha

Afidah Azmi said...

teringin gak nak p...kalau p laki bini...pelik tak?

narya zakri said...

sepet & hsbd slalu shopping kitschen eh..

sya mimie said...

Bestnya bwak ank jln2 kn.. Teringin nk bwak zahra.. Tunggu pndai jln. Syok sikit. Skrng ni jnuh nk berdukung.
Qaiser.. Hnsem nya awk.. Mcm ank mat saleh.. Aunty book tuk jd mnantu blh? Haha..