Followers

nuffnang

Video Iklan BB Cream By Seqy Beauty di TV9

Aug 6, 2015

SEDAR DIRI, PAKSA DIRI.

Semalam, terbaca kawan kat facebook update status. Seronok baca status-status dia sebab dia memang tesangatlah positif. Orang yang betul-betul positif kita boleh baca dari segi penulisan dia. Kan?

So apa yang dia tulis ni, memang apa yang aku rasa. Hihi! TQ Nana sebab karang ayat sebagus ni, then kita boleh share je kat sini. =P

"Kadang-kadang bila dengar alasan yang diberi oleh downlines yang tidak bersungguh buat bisnes, nana tersenyum.. Sebab kadang-kadang nana sendiri pernah rasa apa yang mereka rasa..

Kalau nak kata MALAS, nana pun kadang-kadang ada jugak rasa malas datang.. Malas nak buat segala-galanya.. Kalau boleh nak tidur je tambah-tambah hormon mengandung yang buat rasa malas nak buat serba serbi ni..

Kalau nak kata FED UP dengan downlines yang tak serious, nana pun selalu sangat rasa fed up.. Kadang-kadang disebabkan rasa kecewa pernah je rasa nak remove semua manusia-manusia ni daripada group dan tak sudi lagi dah nak beri ilmu pada mereka..

Kalau nak kata DOWN bila diduga, nana pun pernah rasa macam-macam dugaan.. Kalau nak cerita 10 mukasurat pun tak habis.. Rasa sampai dah taknak buat bisnes Shaklee dah kadang-kadang..

TAPI, kalau nana ikutkan emosi yang NEGATIF tu apa yang nana dapat?

Adakah impian-impian nana akan tercapai?
Adakah orang lain yang sudi menunaikan impian-impian nana?
Adakah nana masih boleh memberi manfaat kepada orang lain dengan ikhlas?


Sesungguhnya impian nana sangat banyak dan besar!

Dan nana tahu, kalau bukan nana yang mengejar impian itu sendiri, tidak akan ada orang yang sudi bagi free-free dekat nana..

Maka dengan itu nana PAKSA DIRI untuk buang segala sifat dan pemikiran negatif dari diri nana..
Nana bukan ROBOT! Nana manusia biasa yang ada hati dan perasaan.. Tapi yang buat nana masih bertahan hanya satu, Nana SEDAR DIRI..

Nana sedar diri yang nana ini manusia biasa yang bukan Nabi bukan Rasul dan bukan banyak mana pun pahala sampai melayakkan nana untuk masuk syurga tanpa hisab, yang melayakkan nana untuk mendapat rezeki tanpa usaha..

Sebab nana tahu, Nabi dan Rasul yang Allah sayang dan Allah janjikan syurga pun masih perlu berusaha.. Masih beribadat siang dan malam.. Masih BEKERJA mencari rezeki..
Allahu, kerdilnya kita..

Sudah lah dosa bertimbun.. Pahala pun entah cukup entahkan tidak..
Hidup pun tidak lah seselesa mana.. Nak beri duit dekat parents pun masih berkira-kira.. Nak sedekah pun masih berkira-kira..


Maka LAYAKKAH kita untuk melayan rasa MALAS, DOWN dan PUTUS ASA kita?

TIDAK. Kita tak layak untuk layan semua rasa negatif tu selagi kita SEDAR DIRI yang tiada siapa akan beri kejayaan PERCUMA kepada kita

Nana tiada rahsia istimewa untuk berjaya kerana nana masih manusia biasa yang kadang-kadang masih didatang emosi-emosi negatif.. Cuma apa yang nana buat ialah, nana PAKSA DIRI untuk fight semua rasa negatif kerana nana SEDAR DIRI nana bukan siapa-siapa yang boleh berjaya dengan MUDAH dan PERCUMA 

-MNM-"

Apa yang aku boleh ulaskan kat sini, hidup ni memang perlu paksaan. Kita kena berperang dengan KEMALASAN kita sendiri, kena berperang dengan PERASAAN NEGATIF kita sendiri. Musuh kita adalah diri kita. Ok semua. Bye Bye

1 comment:

Click-Buy-Go said...

eee... asal bila rasa down je, mesti akan TERbaca your blog. Then lepas tu bila dah baca your entry mesti akan rasa TERmotivasi sampai rasa nak sepak2 muka sendiri sebab selalu sangat cari alasan yang ntah hapa-hapa.

Bila tengok org lain ada duit - jeles
Tengok orang kaya - jeles
Tengok orang bahagia - jeles

Tapi tengok diri sendiri, macammm tuuu jugakkk...

*Moga sepet terus istighamah update blog dan aku pun terus maintain motivasi gak. hehehe