Followers

nuffnang

Video Iklan BB Cream By Seqy Beauty di TV9

Jul 2, 2016

Izz Cemburu dengan Luth?

Semua orang ada perancangan keluarga kan. Macam aku mula-mula kawin dulu, kitorang memang plan nak anak secepat mungkin. Laki bini suka budak kecik. Aku memang suka sangat budak kecik sebab dorang ni comel macam aku gak. Seronok main dengan budak-budak sebab dorang ni kalau kita marah pun buat muka tak reti je. Haha! Kadang tu kita yang sakit hati lama-lama, dorang rilek je macam tak ada apa berlaku. Kitorang punya nak anak tu sampai tak ada lah nak tunggu honeymoon dulu ke, nak berdua dulu ke apa. Ada rezeki Alhamdulillah.

Pastu bila anak cepat lekat tu kawan-kawan tanya apa tips. Huahuahuahua! Soalan nak kena penampauu sorang-sorang. Opkos lah usaha dengan bersungguh-sungguh. Kahkah! Kembang-kembang hidung aku tahan gelak. Tak ada lah, dah nama pun rezeki. Rezeki jangan ditolak, musuh jangan dicari gittew. Tak gheti-gheti uolls....

Lepas bersalinkan Izz, aku period macam biasa even menyusukan anak. Memang cantik je tiap-tiap bulan datang. Eh orang lelaki tak baca blog aku kan, hahaha! Ni blog untuk perempuan je eh. Kalau korang baca mohon jangan muncul ataupun komen kat sini. Awas sana. Huhu!

Plan anak kedua ni memang nak cepat gak. Amboi kau ni Sepet tak sesabo dah kenapa. Haha! Bukan apa, aku nak Izz ada kawan. Disebabkan aku suri rumah, jaga anak sendiri jadi kesian lah dia sorang-sorang je. Jadi kami laki bini macam biasalah usaha bersungguh-sungguh sekali lagi. Haha! 

Alhamdulillah dapat lah Luth. Then masa beranak Luth aku punya emosi dan fizikal agak penat jugak lah. So fikir untuk anak ketiga ni nak tunggu Luth cukup 2 tahun dulu. Pastu aku suarakan pendapat aku kat Qery. Eh Qery ni memang tak penyabo, haha! Dia cakap takpe lah beranak ramai-ramai meriah sikit. Takyah tunggu-tunggu. 

Ewahhhh bunyi macam dia pulak yang beranak kan. Kembang kempis hidung aku mendengornya. Huhu! Tapi bila dah hampir nak 100 hari ni, aku rasa eh boleh je la kalau nak beranak lagi. Kahkahkah! Tampo diri sendiri kali sejuta.

Jadi, bila Izz dapat adik masa umur dia belum 2 tahun. Hari pertama tu dia macam blur jugak. Asik jeling-jeling je bila aku pegang Luth. Lepas tu dia macam jauhkan diri dari aku. Asik main dengan Qery je. Nak tidur je cari aku. Kesian gak tengok, sebab dia belum paham. Even aku bagitau banyak kali. Izz ini adik, lepas ni kena kongsi mami. Luth nak mami, Izz pun nak mami. Daddy pun nak mami. Ops, haha! Mainan kena kongsi dengan Luth. Kena sayang Luth, mami sayang Izz dengan Luth, Luth sayang Izz, Izz pun kena sayang Luth. 

Dia dengar perkataan sayang sayang tu terus dia cium adik dia. Haha! Tapi still la dia bukan paham sangat. Dia rasa kalau dia nak mami, then mami kena layan dia. Gitu.

Muka tak puas hati tak dapat duduk kat riba mami, huhu! Dulu dia je yang duduk situ, sekali kena turun pangkat pulak duduk kat sebelah je. Monyok gila muka.
Mula-mula struggle jugak sebab dia tak puas hati kalau Luth menyusu. Dia punya mengamuk. Sampai sekarang pun still macam tu jugak, huhu! Tapi sekarang ni kena pandai pujuk la. Kena cakap baik-baik. Luth haus, lepas Luth minum, Izz pulak, lepas tu kita tidur sama-sama. Nanti Izz hug mami je ok. Baru dia ok. Tapi kalau pujuk time dia mengamuk, habuk pun takdok. haha!

Stress gak kalau dua-dua pakat nangis. Tapi sedapkan hati sendiri je. Dorang tak tau apa. yang tauu apa-apa tu kau. Haha! Kau yang nak beranak rapat camni. Jadi kau kena terima semua ni. Pandai-pandai pujuk anak sendiri. Gitu.

Anak sulung ni, dia lain tau. Bukan la lain apa. Sebab dia dah biasa diberi perhatian. Dia biasa dapat mainan takyah kongsi. Dia dah biasa kalau nangis nanti dia boleh hug makpak dia takyah rebut. Dah biasa berkepit dengan makpak. Tu yang bila ada adik, dia rasa pelik. Kena kongsi semua. Ofkos kena bagi masa kat dorang untuk adapt dengan situasi.

Mula-mula dulu, kalau aku pegang Luth, dia akan duduk jauh sorang sorang. Kena panggil meh duduk sama-sama dengan Runako, baru la dia datang.

Jangan kau berimaginasi nanti bila ada adik, anak pertama ni akan terus sayang adik, akan kongsi mainan, akan jaga adik elok-elok. Mungkin la terjadi kalau anak sulung kau dah besar. Dah paham. Tapi biasanya kalau anak pertama pun kecik. Dorang memang takkan paham. Hahaha! Mesti nak berebut, mesti tak bagi mainan kat adik. Mesti nampak macam jeles.

Normal. Takyah macam risau sampai nak jumpa pakar kanak-kanak. Anak kau normal. yang tak normal tu kau. Yang kena pegi belajar cara ajar anak tu pun kau. Hahaha!

Aku la tu yang kena banyak membaca perihal anak-anak ni. Umur macam ni apa kefahaman dia. Apa dia nak, kenapa dia memberontak, kenapa dia cemburu semua lah. Itu makpak kena main peranan. Explain lah kat anak walau sejuta kali pun, tak paham pun bagitau je. Gitu.

Sekarang Izz dah boleh borak dengan adik dia. Borak apa aku pun tak tau. Pagi-pagi bangun dia akan cari adik dia dulu. Siap paksa adik smile kat dia. Haha! Pantang lah kalau Luth bersuara, laju-laju lari pegi kat Luth nak bercakap cara Luth gak. Yang aku tak tahan tu, pandai pulak gosok2 kepala Luth. Penyayang sangat lettew. haha!

 Prinsip abang. Barang dia, dia punya. Barang adik pun dia punya. Haha!


 Semua barang Runako memang dia akan rasmi dulu. Huhu! Nasib Runako tak paham pape lagi.

Sekarang ni dah sayang sangat kat Runako. Cuma ada masa-masa dia nak mami. So Runako kena beralah. Hehe!

 Asik nak baring sebelah Luth je. Tangan Luth kan tak boleh nak kawal lagi. Kalau terpukul muka Izz, kemain Izz ketawa seronok. Dia ingat adik dia nak main dengan dia. Haha!



 Siap suruh Luth pandang camera lagi. Haha!





Sekarang ni, walaupun memang tak boleh percaya pun Qaiser jaga Runako, tapi aku selalu gak bagitau Qaiser. Kalau aku nak gi dapur tu, aku pesan. Izz tengok adik jap mami nak gi dapur. Nanti dia duduk je la sebelah Runako. Duduk tepuk2 adik dia. Aku duk ngintai je dari tepi bukan gi dapur pun. Haha! Saja nak tengok apa dia buat. Biat dia rasa yang dia dah besar dan mami boleh harapkan dia. Hihi!

Sekarang pun kalau dia boring, dia ambik fon suruh kol daddy. Bila Qery angkat. Dia cakap..

Daddy, bunga api pop pop pop. Alik. 

Haha! Qery tergelak2 sembang dengan dia. Terus wasap aku lepas tu, bagitau Qaiser borak dalam fon macam brader-brader sangat. Padahal pelat. Hahaha!

Ok sekarang ni anak ketiga bila?

Krikkkkkk...... (sambil kira bila lah nak hari ke 100)

2 comments:

Puan Wawa said...

comelnye baby ngan izz.. tahniah dapat baby baru. seronoknya la hai..")

Miss sepet, tolong bisik kat baby doakan untie wawa dapat baby juga.. ")
Thank you dear..:)

Angah said...

eh..dah dua dah anak..tahniah..comey anak-anak awak..