nuffnang

May 24, 2018

Tips Bawak Anak Jalan-Jalan.

Aku tak sure la entry ni membantu atau tak. Rasa macam malu je nak up, sebab aku baru 3 orang je anak. Tapi ada yang mintak bagi tips, apa yang perlu bila bawak anak jalan. Katanya anak sorang pun rasa ralat nak bawak keluar jalan-jalan. Okay uolls.


Untuk bawak anak keluar jalan-jalan, aku akan senaraikan apa yang paling perlu.

1. SABAR

Korang perlu bawak kesabaran korang yang paling banyak. Hahaha! Kita selalu jalan sorang-sorang, free and easy, jaga diri sendiri, jaga perut sendiri. Tapi kali ni kita pergi dengan anak dan suami, jadi korang kena banyak bersabar sebab nanti macam-macam perangai akan keluar, hahaha!

2. PLAN MAKAN KAT MANA, JALAN KAT MANA.

Sebagai seorang ibu, dah tentu kita kena fikirkan perut SUAMI dan ANAK. Bargantunglah berapa orang anak yang korang ada. 

Sebelum holiday, pastikan tempat makan yang korang nak pergi. Senaraikan beberapa tempat makan (tekak melayu, tekak omputeh, tekak mix). Kadang tu tanya suami, tengah hari dia rasa nak makan apa, suruh dia bagi cadangan. Kalau dia tak membantu, baru korang buat keputusan. Cuma aku mintak korang senaraikan kedai makan, supaya nanti kalau tempat tu jem, atau ramai orang, kita boleh tukar terus nak makan kat mana. Sebab MASA ADALAH SANGAT PENTING bila bercuti.

Kita takde masa nak fikir nak google makanan sedap kat mana semua. 

Jalan kat mana pun korang kena cari siap-siap. Pun buat option banyak sikit. Supaya korang boleh adjust masa, mana sesuai pergi malam, mana sesuai pergi pagi, mana yang sesuai petang. 

3. BAWAK MAKANAN ACAH-ACAH LAPAR.

Bila bercuti, perut anak lah yang paling penting. Bila perut anak kenyang, jadi dorang tak meragam. Bawak makanan tu tak perlu banyak sampai satu beg pun. Cukup la biskut ke, roti ke, untuk alas perut je. Yang menyusu, bawak susu yang cukup. Sebab nak mencari kedai runcit pun dah boleh dikatakan membuang masa. Jadi baik korang bawak lebih. Sebab kadang tu kita lambat nak ke tempat makan, sebelum perut anak masuk angin, kita mesti bagi susu. Susu memang cepat habis bila Holiday. 

4. STROLLER PERLU ATAU TIDAK

Survey tempat yang korang pergi tu, perlukan stroller atau tidak. Contohnya nak pergi ladang teh, takyah bawak stroller sebab tempatnya berbukit bukau. Tapi kalau singgah mall, boleh pakai stroller. Tengok review dulu, atau tanya je kat facebook kalau dah tak tau nak cari mana, orang Malaysia semua sangat baik, suka bantu membantu. Kalau korang tanya mesti ada orang jawab. Contoh, tumpang tanya, kalau kat Cactus Valley tu korang dukung je anak, atau buh dalam stroller. ha gitu. 

5. BAWAK BAJU YANG SELESA DAN SESUAI.

Jangan bawak baju yang buat anak tak selesa. Cuaca Malaysia bukan macam London. Jadi kita kena redho je okay. Tapi kalau korang holiday luar negara, bawak la yang sesuai. Aku kalau jalan tempat panas, akan pakaikan Yurika baju lengan panjang sebab taknak kulit dia hitam, hahaha! Dari kecik dah kena jaga kulit uolls, Dasyat mak ko. Tapi sukati korang lah. Kalau anak tak selesa, then ikut mana selesa okay. Panas sangat pun kesian kat anak, Cahaya matahari sekarang ni pun terik sangat, bahaya jugak terdedah lama-lama. 

6. SELALU PESAN DAN NASIHAT ANAK.

Sebelum pergi, banyak kali pesan dekat anak apa yang boleh buat, apa tak boleh buat. Nanti makan jangan memilih, pegang tangan, jangan lari-lari, kalau perangai elok boleh selalu jalan-jalan. Dalam kereta pun ulang banyak kali sampai dorang bosan, hahaha! Tapi ofkos la bla excited dorang akan hilang arah kan, itu biasa. Jadi kita pun kena alert jugak lah, kita dah tau anak akan excited pergi sana, so kita pun kena lebih memerhati. 

7. JANGAN STRESS, CHILL JE.

Bila berjalan, jem sikit jangan stress, kalau kedai ramai orang jangan stress, kalau makanan sampai lambat jangan stress, kalau anak terberak terkencing dalam kereta jangan stress. Kita jalan nak happy happy. Bukan selalu bawak anak berjalan. Kita lek lek je okay. Baru lah best nak berjalan. Penat sikit takpe, asalkan happy. Penat tu kejap je awak, tapi bila tengok anak happy, hilang terus penatnya.

Kakak share ni dulu, nanti kakak share lagi kalau ada penambahan. Semoga bermanfaat untuk semua. =)

p/s : Siapa yang malas nak wasap-wasap, nak beli terus produk Seqy, boleh terus ke Website Seqy. KLIK SINI.

No comments: