Followers

nuffnang

Video Iklan BB Cream By Seqy Beauty di TV9

Sep 23, 2016

Bisnes Gaya #teampemalu

Bismillahirrahmanirrahim. Fuh!! Sebelum aku celoteh panjang, meh nak cerita sikit pasal pemalu.

Aku dengan pemalu memang berpisah tiada. Kalau korang jumpa aku personal, jumpa depan-depan. Mungkin aku akan pandang bawah je. Gitu sekali. Haha!

Ekceli aku bukan jenis yang baru sekali jumpa dah sembang begitu begini. Jumpa 2 3 4 5 6 7 8 kali pun belum tentu aku boleh mesra. Aku pun macam #teampemalu la. Malu memanjang.

Aku tak yakin untuk ke depan. Paling fail bila ada presentation. Masa belajar, kalau Jumaat tu ada presentation, hari Isnin aku dah down, hahaha! Kenapa aku malu, sebab aku tak yakin dengan diri sendiri.

Dapat kerja, tiba-tiba kena jumpa patient. Setiap hari, setiap masa. Mula-mula tu sejuk tangan. Bukan tangan je, satu badan sejuk kot. Hahaha! Ilmu tak banyak, takut bila patient tanya soalan susah. Okaylah. Contohnya, patient tu batuk. Then aku bagi lah ubat batuk. Itu je. Setel.

Cuma takut, kot la patient tu tetiba tanya.

'macam mana ubat ni bekerja dalam sistem badan kita ye'

'ubat X dan ubay Y, mana lagi bagus, apa beza dia?'

'kenapa ubat X ni mahal, kenapa ubat Y murah?'

Soalan tu kalau boleh jangan lah kena kat aku. Sebab aku tak tau nak jawab. Gitu. Huhu! Tapi bila dah selalu dispense, langsung tak ada rasa malu ke apa.

Benda yang kita tak biasa buat, memang mula-mula tu rasa pelik, janggal, tak yakin, malu, takut. Tapi bila dah lama buat, baru kita boleh adapt dengan keadaan. Kita dah tau nak handle customer, dah tau macam mana nak toleransi bila dapat customer yang cerewet sikit. Kita dah boleh tolong selesaikan masalah customer.

Okay. Stop. Semua yang kat atas ni semua orang tau. Dan korang tetap rasa malu. Hihi! Aku paham sebab tahap pemalu aku pun memang agak luar biasa sebenarnya. So aku paham.

Sebab tu aku nak ajak #teampemalu ni join berniaga. Sebab ekceli orang yang pemalu ni comel-comel. Contohnya AKU lah. Muntoh... Hahaha!

Aku baca komen korang semalam.

1. Malu nak up status jual barang.
2. Malu kalau tak ada orang like
3. Malu kalau tak ada orang beli
4. Malu nanti kawan-kawan tanya,perli, ejek.
5. Malu sebab tak pandai nak buat ayat menjual
6. Malu kalau tak dapat nak jawab soalan customer

Masalah no 1, ini benda paling penting dalam menjual. Jangan malu nak bagitau korang jual barang. Aku paham mula-mula nak up status tu debor rasa nak tekan button send. Gigil2 jari tu. Hihi! Tapi inilah langkah PERTAMA korang. 

No 2, risau tak ada orang like. Jangan camtu, hahaha! Kak Sepet friend kat facebook dekat 5000, tapi yang like pun tak sampai 10 orang tau. Kalau macam stress sangat tak de orang like, meh tag facebook Kak Sepet tiap kali up status tu. Kompom akan ku like yang love love tu. hahaha! Tapi jangan risau, Team Seqy rajin like like. Kami suka support each other. Jangan risau okay.

No 3, Jangan malu. Tak ada siapa pun tau ada orang beli ke tak. Hehehe! Normal bila kita baru meniaga tapi tak ada orang beli. Seminggu atau sebulan meniaga, itu adalah fasa product awareness. Itu fasa pemberitahuan kat orang sekeliling. Walaupun korang rasa cam cakap sorang-sorang, tapi sebenarnya kawan-kawan sekeliling tengan memerhati. Oh dia ni ada jual gak rupanya produk ni, nanti tunggu gaji baru beli. Ha gitu. 

Jangan seminggu dua minggu up status then stop sebab rasa tak ada orang nak. Bukan orang taknak, tapi orang nak tau apa lagi kebaikan produk yang kita jual. Keep update okay. Samalah macam kita jugak. Kita aim something, then nampak oh budak ni ada jual. Tapi nak tunggu gaji lah. Atau nak tunggu yang stok lama habis dulu lah. Macam tu. Jangan give up. Kita teruskan melangkah.

No 4, malu sebab nanti kawan duk membahan dalam ofis. Dorang bukan nak support pun. Bila kita jual, sibuk mintak diskaun. Ok lah tak dinafikan memang ada kawan macam ni. Hahaha! Tapi ada je kawan yang bagus. Kawan-kawan yang kerja suka membahan ni memang kita tak boleh kawal tahap kebahanan dorang tu. Dorang memang win tak pernah kalah. Haha! 

Pekakkan telinga. Senyum. Itu je ubat dia. Yelah sebab kita ni sejenis pemalu. tak mungkin lah kita boleh lawan balik kata-kata sakti dorang tu kan. Kita hanya mampu memaki dorang di dalam hati je. Binawe, kongajo, nate beghuk. Dalam hati ye dalam hati. Muka senyum je pastu gelak fake sikit-sikit. Kemon gais u can do it. Hahaha!

Korang up je status menjual macam biasa, then lama-lama kawan-kawan korang yang suka membahan ni akan penat jugak. Mula-mula je dorang rancak duk mengata kita. Tapi lama-lama dorang akan beli bila tengok kita bertahan lama. Dan jangan tak percaya, kawan yang suka membahan ni jugak lah bila dia dah start beli, dia akan war-warkan kat orang lain. Syukur selalu. Dapat kawan gini pun redho je la ok. Ada hikmah dikemudian hari. Wah positif sangat. Lempang kang. Hahaha!

No 5. Jangan risau. Once korang dah join. Kitorang akan bagi contoh-contoh ayat. Korang cuma perlu copy and paste sahaja. Kalau rasa cam tak sesuai, then boleh la korang edit mengikut kesesuaian personaliti masing-masing. Yelah, ada orang jenis pemalu tapi tak berapa nak gediks. Macam aku, aku gedik. 

Ada orang pemalu tapi jenis gedik, ada orang pemalu tapi cool, pemalu tapi kasar, pemalu tapi alim. Haaaaaaaaaa....

Ini contoh ayat gediks dan pemalu macam aku.

Hai kawan-kawan kat facebook. Kita tau kita jarang up status. Tapi kita terpaksa jugak up status ni, mungkin lepas ni akan lebih kerap nama kita keluar kat wall korang. Sebabnya kita nak meniaga. Nak cari duit sikit. Korang kalau nampak status kita, taknak beli takpe, tolong like pun dah alhamdulillah. Tapi kalau rasa kita punya status mengganggu, jangan la sampai block, hihi. Boleh unfollow facebook kita. Sorry and TQ semua. Bytheway kita jual produk kecantikkan. Nanti kita cerita lagi.

Kalau korang jenis cam tak gedik tetiba up status macam ni, maigoddddd memang la kawan-kawan rasa omg fake ni fake. Facebook dia kena hack. Report report. Hahahaha! 

Kalau korang jenis lek lek cool. Boleh la ubah ayat. Tak reti? takpe. Team Seqy kan ada. =)

No 6. Tak reti jawab soalan. Jangan takut. Ingatlah yang kita ni bekerja as a team. Kita ada team yang boleh tolong menolong. Soalan tu mungkin baru bagi kita, kita tak pernah dapat soalan tu. Tapi mungkin soalan tu soalan yang biasa ahli team kita dapat. Ada apa-apa yang tak tau nak jawab, boleh tanya. Insyaallah mana yang boleh tolong, team seqy akan tolong.

Jangan risau jugak, sebab kitorang dah ada contoh-contoh soalan feveret customer dalam file group. Korang kalau malu nak tanya kat group. Boleh terus bukak file tu baca. Membaca amalam mulia, begitulah. Huhu!

Percayalah, lepas sebulan korang berniaga. Mesti korang rasa seronoknyaaaaaa. Rugi dari dulu lagi tak cuba. 

p/s : macam mana nak jadi agen atau dropship. Hubungi stokis di bawah.

Seremban 012-205 2091 Kak Jeng
Shah Alam 012-978 9311 Kak Ira
Klang 016-204 8884 Kak Zara
Bangi 018-664 0882 Kak Teh
Bandar Sri Permaisuri 012-338 8457 Ceera
Bandar Tun Hussien Onn 019-319 0117 Nina
Johor 012-374 7284 Aza
 
Next entry untuk
#teamtakadamodal
#teamkurangkeyakinan
 Jaga-jaga semua. Hihi! 

4 comments:

Cik Puan Fairul said...

baca blog sepet, membuak2 nak meniaga dibuatnya...salam kenal sepet

Irfa said...

tq fr tips pemalu (baca smbil tekup muka)

nurul asiken.apandi said...

kita ni kat Kelantan.ada stokis x kat sini

Hidayah said...

Akak nih seriously adalah #teampemalas KAHKAHKAH tapi ntahlah sebab memang minat meniaga... so.......

Dah lama gak slow down.. sebulan dua kebelakangan nih memang dok terkenang je macam rindu nak meniaga (tapi sumpah MALAS yang amat huhu)

Actually nak meniaga nih malas tu la nak kena tolak jauh kan!

Setiap malam i akan belek entry sepet maklumlah nak amik nak carik aura positif masuk dalam urat saraf dan lemak lemak malas yang ada nih ha.... :p

I tengah nervous sangat nih. Mampu ke i jual produk kecantikan sebab i tak cantik. Seram gak kang kena keji je tak sudah sudah..

Huhu..