Followers

nuffnang

Video Iklan BB Cream By Seqy Beauty di TV9

Mar 18, 2015

Cuti-cuti Malaysia : Port Dickson (Muzium Tentera)

Assalamualaikum semua. Walaupun cerita ni dah berlalu sebulan yang lepas. Tetap lah aku poyo nak update jugak.

Bercuti bulan lepas sebenarnya tak plan sangat pun. Macam tetiba je nak bercuti. Mungkin sebab rasa dah beratus tahun tak bercuti. Luls, jadi aku dah berzikir kat telinga Qery nak jalan-jalan nak jalan-jalan nak jalan-jalan, sambil efek muncung merajuk. Aku kalau dah muncung tu petanda kalau kau tak bawak jalan-jalan alamatnya binasalah kasut-kasut sukan dalam stor itu akan ku campak ke tong hitam. mihmihmih!

Jadi Qery cakap ok boleh, tapi suruh aku plan nak ke mana, aktiviti apa, jalan-jalan kat mana. So terpaksalah jugak aku tanya kawan-kawan cyber ku yang baik hati tersayang olololo tu. (ayatmanis)

 Tengok lah hashtag kemain lagi. Tapi memang dorang tu sweet sangat. 

Perbincangannya nak ke Port Dickson dulu, then baru ke Melaka. Kitorang ke PD hari Rabu (esoknya raya cina). Jalan memang cool and steady lah. 

Kitorang plan camni. Aku, Qery, Mak, Ayah satu kereta. Syah and Cepul satu kereta. Tapi Syah and Cepul gerak dari KL malam sebab Syah kerja. Kitorang bertolak awal pagi. Ingat sampai PD boleh la jalan-jalan dulu sebelum check-in hotel. 

Kitorang singgah RNR sarapan dulu. Aku cam biasa la, jenis tak sarapan pagi. So bagi FIL makan kenyang-kenyang, baru senang hati nak berjalan. Sementara tunggu mak and ayah gi toilet, kitorang bawak Qaiser kat taman ni.

Macam biasa jugak, makpak dia yang over excited. Lari sana sini paksa anak main menan. Padahal budak tu bukan tau apa pun, bahaha!

 Nak selpie tapi panas.

 Budak aktif ni. Dia hanya reti duduk diam kalau tidur je. Kalau tak, masyaallah.

 Lepas tu taknak orang pegang.

 Dah dah dah. Mak ayah dah sampai, nanti kita beli taman permainan ni letak kat rumah kita. #ceritadongeng

Sampai je PD, aku suggest kat dorang kita masuk muzium tentera dulu, sebab dah dekat dengan hotel. So senang la nak check-in terus. Memula nak masuk tu, tengok takde sebijik kereta pun parking. 

Dalam hati cam pelik, takut la kot-kot muzium ni tak boleh masuk ke apa. Sekali tengok abang askar sengih-sengih kat tepi cakap boleh je masuk. Tak ramai orang sebab bukan hari cuti. Yeayyyy! Senanglah i nak selpie bajet model sikit. Maklumlah, semenjak dah tua ni, makin malu nak ambik gambar kalau ada ramai orang. Kalau tak dulu aku yang paling gedik. 

 Anak beranak.

 Sombong abang askar ni, takmo senyum. #lawakhambar
Sekali kalau dia senyum, tak cukup tanah aku lari, huhu!
 
 Budak kicik garang.

 Pahlawam veteren kita. kihkihkih!


 Alamak ayah bergerak lah pulok

 Kat muzium ni, ada banyaaaaaaaaaak sangat kereta kapal jentera yang best-best. Rasa nak bawak balik satu. 

 So encik, kalau kereta kebal ni auto i nak beli patploh. #dalammimpi

 Tayar besar-besar nak gi mana.

 Bagi can la anak branak ni feeling sikit. hihi!


 Korang, itu mak mertua kita yang tersangat lah baik tau. 

 Asik nak dukung Qaiser je, terpaksa lah iolls berlenggang kangkung. kekekekeke!

 Tengah survey-survey nak beli seketul.

 Auto please. Manual i tak pandai drive. *bawakbasikalpuntaklepasadahati.......

 Kalau korang datang sini, jangan lupa lalu laluan bawah tanah dia. Seram jugak. Kami tak berani amik gambar. Takut la kangggg dot dot dot. Ada yang demam. Huhu


 Syukur sangat lah cuaca walaupun panas tak ingat. Better panas dari hujan kan.

 So kawan-kawan, ni lah jet pejuang peribadi i.

 I beli tanpa GST, bahahahaha!

Sudah-sudahlah berangan.
 
 Ayah pun nak berangan jugak lettew, hihihi!

 Masa ni mak dengan Qaiser tengah lepak kat satu kedai. Mak mertua aku ni, dia tersangatlah menjaga Izz Qaiser, memang kalau boleh tak nak bagi kena panas. Yela budak kan sensitif. Takut la cuaca macam ni kang demam sakit tekak, kan susah. So mak suruh kitorang selfie puas-puas. Dah nak balik baru dia join.

 Jadi kami pun berpura2 nak balik. Hahahahaha!

 Sengaja buat muka konon comel tu. Tau dah saham tidak akan melonjak naik. Kekekeke!

Paling menyampah bila orang selfie muka bajet comel, pastu last-last hashatag , comotnya, tak comel. Kau rasa tak apa aku rasa. hahaha!

 Ok dah dah. Jom kita check-in hotel pulak.

Tapi sebelum check-in hotel, mempersembahkan dua kesayangan kita kat belakang tu. 

Next entry bersambung...

p/s : Kesimpulannya, muzium ni kalau korang ada anak-anak kecik lagi best. Boleh bawak dorang berlari sana sini sebab sini dataran dia boleh tahan besar jugak. Makin besar langkah dorang, makin kurus uolls, hahaha! Sapa mak-mak nak diet, silakan bawak anak ke sini setiap hari, nescaya sebulan turun patratuskilo. kbye

7 comments:

yayang laling said...

mak ngan anak same je shomel!
geram!

Shuriana Khamisan said...

cantiknya kulit sepet :)

Love Razila said...

Teringin nk pergi gak . HEHEHE

Sharinginfoz said...

Lama tak pi sana, memang anakl2 suka betul pi sana

zeera lily said...

knp kulit sepet makin lawo???

ni yg teracun nk beli brg seqy beauty nih..

blogwalking invitation to blog zeera :
http://belogzeera.blogspot.com/

Nurashikin ZA a.k.a NAZECK said...

Dulu masa akak keje Klinik Kesihatan Port Dickson n asben keje IPDA..memang dekat sangat ngan MTD ni..tapi xpernah pi pun :)

zeera lily said...

cemei je selpiee