Followers

nuffnang

Video Iklan BB Cream By Seqy Beauty di TV9

Jun 30, 2016

JANGAN SAMPAI AKU BUKAK KOMPUTER

Tempoh berpantang ada orang enjoy, ada orang stress, ada orang boring.

Aku?

Opkos BORING GILA KUASA BOBOIBOY LAPANPLOH JUTA.

Okay lah memang penyeri kita anak-anak. Haha! Kongajo sangat ni nanti orang fikir aku boring tengok anak pulak. Bukan begitu ye bukan bukan bukannnnnnn... *sambil jari telunjuk ke kiri dan ke kanan*

Boring la semua kerja nak buat tapi kena limitkan. Contoh tak boleh angkat barang berat. Semua benda aku kena tunggu Qery balik. Jenis tak penyabar macam aku ni memang susah betul lah nak tunggu. Aku tunggu la, tapi rasa cam lamaaaaaaanyaaaa suami aku ni balik, dating ke apa ni? Padahal tau dia tengah ngajar kat skolah. Bini psycho. Haha!

Kadang tu stokis order barang, then ko pepaham la stok kotak kat rumah, mesti la kena alihkan. Kalau la aku ada kuasa kat mata. Tenung lama-lama pastu kotak beralih sendiri. WOW kau punya perangai dah macam Qaiser dah Pet, hahaha!

So nak taknak kena tunggu Qery. Pastu tak boleh naik tingkat atas. Mak aku marah naik takut bentan. Dah tu kain berlipat menimbun kat tangga. Pun nak kena tunggu Qery balik. Kalau aku nak apa-apa dari tingkat atas pun kena tunggu Qery balik.

Eh tapi kalau kesabaran aku di tahap cipanzi, aku naik je. Alhamdulillah syukur tak bentan. Naik tu berkali-kali gak siap laju2 lagi. Mujur takde CCTV kat tangga ni. Kahkahkah!

Oh dari hari pertama lepas aku bersalin, ramai duk tanya aku, tak sakit ke Sepet duduk bersila? Eh takpe ke duduk bersila? Tak seriau ke Sepet? Entah la korang. Beranak Izz dengan Luth takde pulak sakit ke apa. Rezeki aku beranak dua ni ok, tapi untuk ke 3 4 5 6 tak tau lagi. Mana tau nanti sakit ke apa aku takde la duduk bersila. Hihi!

Aku punya bosan tu memang tak boleh bla. Siaran kat TV ni memang bukak kartun je. Qaiser pun dah macam kartun aku tengok. Huhu! Aku pulak jenis tak suka tengok drama-drama ni. Kalau aku tengok tu, mesti sebab hero dia hensem taste aku sangat. Kalau cam hero ala-ala badan je sado, muka jambu. Sorry dek hakak tak boleh nak feel. Kahkah!

Taste aku tu macam Adi Putra, Hans Isac. Perlu ke bagitau. Haha! And opkos macam Qery *ambik ati laki oiiii, kalau merajuk tak pasal-pasal aku kena belanja beliau kasut futsal* 

Paling-paling pun aku tengok Go Shop. Itupun suka kalau Shakireen dengan Jimmy tu jadi hos. Dorang kelakauuu gila so fanehhhh. Nampak tak aku punya tahap bosan tu sampai terus bertukar menjadi seorang yang mudah terhibur. Tengok Go Shop pun gelak. Hahaha!

Pastu kalau dah tengok Go Shop ni memang terpengaruh nak beli je. Siap bercita-cita nak beli semua yang dorang jual. Dah susun ayat nak bagi kat Qery dah. Nak beli vakum ni, bagus bla bla bla bla. Nak beli mesin mop lantai ni senang zas zas. Nak beli periuk ni senang nak masak. Padahal dapur kau tu perhiasan je, hahaha! Pastu belek-belek handfon konon SAJAAAAA NAK CUCI MATA TENGOK BAJU.

Tet!!!!!!

Aku silap. Tak ada istilah cuci mata untuk aku. Hahaha! Korang tau kan aku memang bukan jenis survey-survey. Memula bukak online Whitesoot, then Pretty Chase. Ok dah screenshot gambar baju nak bagi Qery approve dulu boleh ke tidok beli baju tu. Solehahhhh sangat tanya suami dulu. haha! Sekali terbukak Fashion Valet (FV). 

Fuhhhh... yang ni kena tarik napas panjang sikit lah. Kau dah kenapa baju cecantik ni. Memula tu aku bertenang lagi. Tapi lepas scroll next next sampai 10 pages. Eksekiusme. Tak boleh jadi. Duduk baca Bismillah dulu, then satu satu kita ADD ON CHART. kahkahkahkah!

Solehah tak tau dah kemana peginya. Aku terus beli je takde screenshot ke apa. Beli sampai 16 helai. Itupun aku dah cut banyak sebab rasa macam melampau nau pulak. Lepas dah beli bagitau kat wasap adik beradik. Sebab excited sangat dapat beli baju walaupun tengah dalam pantang, haha! Nak bagitau Qery tak boleh kan. hikhok.

Nak dijadikan cerita, lepas setel ambik video iklan nak masuk TV (nanti aku cerita lain). Macam biasa selfie dulu dalam kereta.

 Seronok sangat pantang baru 28 hari ke apa dapat keluar, hahaha!

 Aku memang tak boleh pakai spek hitam. Nampak macam belalang terus.

 Sebab muka bersize kecik. 

Balik dari shoot video terus ke rumah mertua ambik anak-anak. Sekali mertua bagitau Poslaju ada hantar barang. Sekotak besar.

Gulp! Excited tapi tengok muka Qery dah pelik pelik. Dari raut wajahnya aku macam dapat baca SERIBU SOALAN yang berdesup laju memanah tepat ke arah muka aku, ahahaha!

 Tu muka gabra plus excited la tu sampai hidung kembang tak boleh control keluasan paksi simetri dia.

 Eh suka sangat dapat barang. Macam hadiah masa berpantang gittew. Haha!

 Aku kan first time beli kat FV, so pelik la pemenda la kertas-kertas ni.

Sekali invoice uolls. Hahahaha! Bergetar jantung kejap bila Qery rampas tengok amount yang aku bayar. Tak tau la nak buat-buat pitam kat situ ke, atau nak buat kena sawan, atau nak buat muka orang kaya ke apa, hahaha! Hanya mampu tersengih buat muka tak bersalah.

 Ish FV ni, lain kali kalau iolls beli takyah la susah2 bagi resit camni. Jimat kertas tu, huhu!

Dan seminggu lepas tu, Qery call aku. Dia tanya aku ada beli baju kat FV lagi ke sebab FV hantar barang lagi. 

Eh?? Aku rasa takde beli lagi. Dalam hati tu memang la ada perasaan nak beli lagi tapi masih belum sempat nak bukak komputer. Takkan lah baru beli online sekali, FV dah tau gerak hati aku nak beli baju yang mana. Pelik pelik. Huhu!

Pastu Qery cam nganjing aku la. Cakap beli sorok-sorok taknak bagitau dia. Bila Qery balik dia bagi aku parcel ni.

 Cecepat bukak. 

Oh rupanya haritu dia bagi baju tak cukup. Aku pulak takde la kira berapa helai semua. Sebab gabra punya pasal cecepat nak simpan je. Haha!

Qery cakap dia bebel-bebel kat mak dia masa ambik parcel ni. Dia ingat aku duk shopping lagi. Pastu mak dia cakap 'Takpela Zuhana nak beli, dia banyak duit, dia kan bos besar'

Krikkkkkkk... Kayaaaaaaaaaaa lah sangat. Hahaha! Kalau lah mak mertua aku tau yang aku dah 3 bulan tak membeli baju baru. Mesti dia akan ubah ayat dia 'Takpela Zuhana nak beli, dah 3 bulan dia kumpul duit nak beli baju-baju ni'

Haha! Sadis.

Kau orang lelaki jangan ingat orang pompuan ni shopping kat mall je. Dalam rumah pun kitorang boleh bershopping sakan tau. Kau simpanlah kad bank segala pun takde kami kisah. M2U CIMB click ada. Kitorang boleh bernapas ikut situ. Ingat tu sampai bila-bila. *jeling sikit kat laki masing2*

Jun 29, 2016

Beza Izz Qaiser dan Luth Runako

Ramai yang tanya aku apa lah maksud nama anak kau ni Pet. Selalunya aku bajet diva malas nak jawab, kahkah! Takde lah, aku ni ada perangai buruk. Aku RAJIN jawab SEKALI je. Contohnya family aku dah tanya, then aku jawab untuk pertama kali. Bila orang seterusnya tanya aku suruh tanya Qery, hahaha! 

So aku bagitau kat sini je la, walaupun korang dah google ke apa ke buat-buat je la tak tau. 

Izz (Kekuatan) Qaiser (Raja)
Luth (Nama Nabi) Runako (Tampan/Indah)

Nama Izz, aku yang bagi. Opkos anak pertama yuwolllssss. Hakak yang kena bagi, kalau tak murka sangat rasaaaaa hati tu. Huhu! Memula sebelum dapat anak, aku decide dengan Qery, anak lelaki aku letak nama, anak perempuan dia letak nama. 

Sekali second pregant pun lelaki. Aku dah pening nak fikir nama. Terus bagi takhta kat Qery. Mintak dia cari nama, then aku tukang approve je mana yang ok. 

Kalau ikut aku letak Runako je. Aku memang tak suka nama panjang-panjang ni. Dulu ingat nak letak Qaiser je, tapi sebab Qery kata nama anak Jepp pun Kaiser gak. Ok la bubuh Izz kat depan. Anak kedua Qery nak letak Izz Runako. Aku tak bagi. 

Aku cakap pehal letak nama anak sama. Aku tak suka kalau nama aku sama macam kakak-kakak aku. Hahaha! Pastu aku jenis panggil nama anak kejap Izz, kejap Qaiser, kejap Izz Qaiser. Dedua aku panggil. Nanti kalau anak kedua pun Izz dah tak best la. Eh takde la gaduh pun letak nama anak. Qery dia sangat baik, dia mesti dahulukan kemahuan aku sebab aku yang beranak oiiiii. Hahaha!

Kitorang pilih nama masa aku tengah sakit contraction tu. Hahaha! Kau mampu? 

Pastu Qery nak letak Aisy Runako. Aku ok je asalkan nama yang first tu satu sebutan je. Tetiba tak jadi sebab Qery takut orang ejek anak dia AIS AIS AIS. Ek eleeee, lantok lah sana orang nak ejek AIS pun, hahaha! Keturunan aku jenis kebal. Bab ejek-ejek nama ni tak terkesan pun kat hati mahupun jiwa. Huhu!

Last-last Qery tanya aku nak Aisy ke Luth. Ok la pilih Luth, nama nabi sedap jugak. Runako tu Qery yang pilih. Itu tak boleh ubah dah, sejak dalam perut dia dah panggil Runako Runako. So sekarang ni paling banyak nama dalam rumah ni opkos lah Luth Runako. Kejap aku panggil Luth, kejap kang Runako, kejap Nako, paling pendek aku panggil Run. Qaiser panggil adik dia Ako. Lantak kau lah Bang Izz, asalkan ada bunyi cukup lah.

Eh nak cerita pasal beza Izz dengan Luth yang sebenarnya kan.. huhu!

1. Izz ni kalau tidur kena senyap. Masa baby dulu aku cukup stress. Stress tak tau lah tahap apa. Kau bayangkan petik api gas pun dia boleh terjaga. Qaiser tidur kat bawah, aku masuk toilet tingkat atas. Bunyi flush dari tingkat atas bukan kuat pun, itupun terjaga gak. Paling aku stress bila dia baru tidur, Qery asik batuk tak berhenti. Luth pulak memula tu dia terkejut jugak kalau dengar bunyi bising. Tapi tak ada la seteruk Izz. Dia still boleh tidur kalau TV on. Dia boleh tidur lagi kalau Izz bising. So takde la aku stress sangat.

2. Izz dia jenis taknak buai. Memang tidur sambil menyusu dari kecik sampai besar. Cuma kalau dia dah penat sangat tu dia tidur sendiri lah. Rumah mak aku ada buai, pernah try masukkan dia. Mengamuk taknak. Fioneeeeee. Tapi Runako masuk buai dia ok. Rilek je tido. Cuma aku tak tidurkan dia pakai buai la. Kat rumah sendiri tetap tidur sambil menyusu badan takpun tepuk2 dia nanti dia lena. Tak susah langsung jaga dia. Aku tau dia boleh naik buai sebab saja try masukkan dia kat buai rumah mak. Sekali dia ok je cam suka pulak. Huhu!

3. Izz putih lagi dari Luth. Luth dia tak gelap cuma tak seputih Izz la.

4. Mata Izz bulat sikit, mata Luth cam redup gitu.

5. Hidung Izz ikut maknya, hidung Luth ikut bapaknya.

 6. Luth lebih cepat besar dari Izz. Gambar atas ni Luth baru lahir dan sebulan selepas itu. Cepat gila besar dan memanjang. Huhu!

Walaupun orang komen muka sama adik beradik ni, memang nampak sama lebih kurang gak la. Tapi disebabkan memang dua-dua pun tak ikut muka aku. Jadi aku malas nak layan. Hahaha!

Apa yang sama dua beradik ni. Dedua jenis senang nak jaga. Opkos ada masa perangai masing2 boleh tahan jugak menduga. Huhu! Maksud aku senang tu, senang lah. Tak menangis malam. Nangis kalau lapar je. Alhamdulillah tak ada allergy apa-apa, jarang sakit. Kalau demam selesema pun manja-manja gitu je. Syukur sangat kan. Itulah maksud aku senang. Orang lain ada anak dia eczema, kesian aku tengok, mak ayah susah hati tengok anak sakit, nak berulang alik ke hospital, ubat macam-macam tukar. Ada tu anak memang suka menangis. Perut kembung la apa la. Kesian nengoknya.

Kalau anak buat perangai tu memang normal sangat. Takyah nak stress melampau-lampau. Jangan nak expect anak ni baik duduk diam-diam paham and dengar apa kita cakap semua. Budak-budak memang gitulah. Kita yang tua ni pun perangai entah apa-apa. Kita sendiri degil taknak dengar cakap makpak kita kannnnn. Pastu nak anak yang kecik ni dengar cakap kita je. Amboiiiiiiidiaaaaatuuuu. 

Setakat ni tu je lah beza dorang adik bradik ni. Kot ada lagi nanti aku bagi ehhh..

Kisah Param Pada 1 dan 2 Ramadhan

Dah nak raya la Pet, hahaha! Uolls jangan cakap camtu dalam hati ye. Huhu! Lama dah nak carita kat korang. Ingat nak taip kat facebook je. Tapi rasa cam panjang pulak nanti, so kita cerita je la kat sini. 

Macam biasalah aku ke Param Taman Tasek. Param kesayangan sangat ni since 2009 gittew. Padahal banyak je param tempat lain, tapi kami laki bini masih tak boleh move on, huhu! Sayang sangat dengan abang roti john tu, rasa cam tiap kali pegi mesti nak kena beli gak. Pastu yang syok kat situ ada pakcik jual ulam. Dia bukak van kat tepi jalan. Selalu gak la aku membeli petai dengan jering. Toilet masa bulan puasa WAJIB asing aku dengan Qery, kahkahkah!


Ok la sambung cerita, ini kisah hari pertama puasa. Macam biasalah nak membeli kuih kat satu gerai yang memang tiap-tiap tahun ramai orang ni. Hari pertama memang semua penjual kelam kabut takyah cerita. Mana letak duit syiling, duit kertas, pastu cam pening nak layan customer mana satu dulu. Belum dapat rentak lagi.

Masa kejadian, ewahhhh cam apa je kejadian kejadian bagai. haha! Kat kedai tu ada 3 customer je. Dari kiri AKU, MAKCIK, dan BRADER ni. yang menjaga gerai tu ada dua orang je, KAKAK1 KAKAK2. 

Nak dijadikan cerita, aku beli kuih berharga RM6.50
Makcik tu beli kuih harga RM3.50.

Kebetulan kitorang bayar sama-sama kat KAKAK1 ni. 

Aku bagi RM10 (balance aku RM3.50)
Makcik bagi RM5 (balance makcik ni RM1.50)

KAKAK1 ni dah kelam kabut. Dia mintak KAKAK2 ambikkan 50sen. So KAKAK2 ni bagi 50sen kat makcik tadi. KAKAK1 pulak dia duk mengira RM1.50 nak bagi kat makcik tadi.

Makcik tadi yang 50sen dia ambik. Yang RM1.50 pun dia ambik. Padahal aku dengan Brader ni nampak kot, huhu! Pastu KAKAK1 dengan KAKAK2 macam blur sebab dorang rasa dah ada bagi 50sen kat sapa tapi tak ingat. Aku tercongok la kat situ sebab belum dapat balance lagi kan. Yang KAKAK1 ni nampak aku tak bla lagi so dia bagi la balance RM3.50 kat aku. 

Aku ni dalam kepala ligat terfikir pasal makcik ni. Sanggup dia ambik 50 sen tu, dia cepat-cepat simpan dalam bag pulak tu. Aku pusing cari Qery, pastu dengar KAKAK and BRADER tu terjerit panggil Kak Kak Kak. Aku toleh la kat dorang ingatkan panggil aku ke. Rupanya dorang panggil Makcik tadi.

Makcik tadi punyalah laju jalan bila dah dapat balance duit lebih 50 sen sampai tertinggal kuih. Huhu! Pengajaran dia kat aku, kau nak kejar 50sen, kau tamak duit 50 sen, kau ambik hak orang 50 sen, Allah ambik balik rezeki kau yang RM3.50 tu. Sia-sia makcik oiii...

Aku tak pasti la sama ada makcik tu ambik ke tak kuih dia, sebab masa dorang panggil, makcik tu jalan laju gila, yela orang kalau dah bersalah opkos akan lari kan. orang panggil2 lagi laju makcik tu jalan. Huhu!

Habis cerita makcik tu.


Hari kedua aku pegi param. Teringin sangat nak air tebu. Sampai satu gerai ni aku dengan Qery cakap la nak air tebu ni bang. Abang tu macam terpinga-pinga. Pastu dia tanya kitorang balik nak air mana. Aku cakap la air tebu yang ni. Abang tu cakap ohhh air ni, so dia bungkus lah.

Sampai rumah, tuang-tuang. Bila minum rasa air asam boi. Hoiiiii, dah kenapa warna air tebu. Hahaha! Aku dengan Qery memang frust sangat. Dedua ngidam air tebu kot. Patut la bila kitorang cakap nak air tebu dia diam je. Tak baik tau, kalau bukan air tebu cakapla bukan air tebu. bagitau je la air apa. Sebab abang tu takde label nama air. Pastu tak beli dah air kat situ. Tengok pun taknak, haha!

Habis cerita abang yang tak jujur ni.

Pastu ada satu gerai ni memang tetiap kali pegi mesti aku beli kuih keria dia. Yang lawak nya. Aku rasa dorang punya matematik sangat ohsem. Kalau kita tanya dia kuih ni berapa ringgit. Dia akan jawab 5 dua ringgit. Oklah. Selalunya aku akan beli 4 ringgit so dapatlah 10. Memang kuih keria dia sedap sangat. 

Satu hari, Qery kata nak beli RM5 kat makcik tu. Aku cam pelik eh boleh ke beli RM5. Pastu makcik tu pun kata boleh je. Balik tu aku kira la kuih keria RM5 tu ada 13 bijik.

Maksudnya 4 ringgit dapat 10. lagi singgit tu dapat 3.

Korang dah paham tak??

Singgit dapat 3. 
Dua ringgit dapat 5.

Camtu baik aku beli singgit singgit singgit sampai 5 ringgit. dapat gak 15 biji kuih, hahaha! 

Tapi disebabkan kuih keria dia sedap, aku buat-buat fail matematik jelah. Beli je hari2 walaupun tiap kali beli tu rasa cam nak ajar makcik tu matematik. hahaha!

Ok tu je sesi luahan aku kali ini. Byoiiiiiii....

Jun 28, 2016

PERSIAPAN RAYA

Wahhh, lama tak tulis tiba-tiba je cerita pasal persiapan raya khennnn. Hihi! Puasa kali ni rasa lebih best dari yang lepas-lepas. Opkos lebih best sebab ada baby Luth. Makin bertambah ahli dalam keluarga, lagi excited aku rasa. Aku je la yang rasa kot, haha!

Bukan apa, excited nak membeli baju raya anak-anak je pun. Seronok tengok dorang pakai baju baru cantik-cantik. Makpak pakai sendu tidak mengapa, zaman up up menjobo sudah berlalu.

3 tahun lepas, berdua je dengan Qery. Kitorang beli baju raya last minit. Lagi seminggu gitu baru hegeh-hegeh mencari. Dah ada Qaiser, cari baju Qaiser dulu then baru cari baju kitorang. Yela baju size baby ni cam tak banyak pilihan. So pilih la baju anak dulu then baru ngam-ngam kan dengan baju makpak. 

Kali ni dah ada Qaiser dengan Runako, minggu pertama puasa kitorang dah cari baju. Tapi cari baju memang cepat gila. Jenis aku ni tak reti nak pusing-pusing dulu, tak reti nak survey-survey. Nampak terus beli. Aku tak kuasa nak berjalan berjam-jam semata nak cari selai baju. Oihhhhh memang tak masuk akal betul kan, hahaha!

Dulu Qery jenis yang survey gak la. Leceh gila kalau ikut dia cari baju raya. Stress je, haha! Aku lagi suka kalau dia kata nak gi beli baju raya dengan parent dia, lega terus hati takyah penat mengikut cari baju. Ya ampun.... FIL aku lagi gila tau. hahaha! Bukan aku kata dorang gila ye. Dorang punya gila survey tu memang WIN gila.

Bulan puasa ni, makpak mertua aku boleh pegi Jalan TAR keluar rumah pukul 9.30 pagi balik rumah pukul 6.30petang. Mengucap dalam hati aku dengar Qery cerita. Tapi memang makpak mertua aku jenis gitu. Dorang boleh je berdua naik train gi jalan-jalan round Kolumpo. Kadang tu tak membeli pun, saja jalan survey harga, belek-belek barang, cuci mata. Hoihhhhh, aku memang tak boleh langsung ikut mak mertua aku shopping. Kalah tang berjalan tu. Aku bukan suka shopping sangat pun. Kalau ko ajak aku berjalan bercuti tu iya aku suka, ini kalau jalan shopping naik train bagai aduhaiiii, bukak komputer online je la wei. Huhu!

Itu aku tak cerita dorang setiap malam raya pegi Jalan TAR cari baju murah. Aku selama hidup 28 tahun kat KL tak hingin nak mengadap Jalan TAR, lagi-lagi malam raya. Tak sanggup nak berhimpit-himpit, dengan ramai orang lagi, pastu nak pilih baju pun susah. Dorang siap naik train satu family pegi Jalan TAR. Aku sejak kawin taknak ikut langsung dorang pegi sana, hahaha! Baik aku join Takbir kat rumah mak aku kenyang dapat makan sup tulang. Kahkahkah!


Ok berbalik cerita tadi, aku ke PKNS cari baju untuk hari raya pertama. Motif kita memang nak cari baju raya untuk hari pertama sahaja. Lepas tu balik. Jangan nak melilau ke tempat lain. Anak-anak mintak mertua jagakan sekejap. Kitorang ke Shah Alam pukul 3 petang, balik pukul 4 petang. Gittew sejam je jangan lelebih, haha!

Nasib baik sekarang ni Qery dah mengikut perangai aku sikit. Jenis dah tak memilih beli sangat. Redho je baju tu cantik ke tak, pakai je jangan banyak bunyi. Haha! Kadang tu aku sedapkan hati Qery dan hati sendiri. Takpe yangggg, kita pakai kain buruk pun nampak cantik je. Gitu skali membongaknya.

Seronok sebab dah terbayang anak-anak pakai baju raya warna sama dengan kitorang. Minggu depan kitorang ke Kenanga pulak. Beli baju omputeh untuk Izz, Luth dan Qery. Senang cari baju budak kat Kenanga. Cantik, harga berpatutan. Aku cam onggila pilih baju dorang. Tu cantik ni cantik eh yang sinun pun cantik. Last-last beli semua, kahkah! Aku ada perangai gila jugak. Kalau cam susah nak buat pilihan, aku beli je dedua. Itu kalau mampu la. Kalau tak mampu aku tak beli langsung. Krik krik krik je terus keluar dari kedai. Tapi itu jarang berlaku, kalau aku tak mampu sekalipun, aku akan gunakan kuasa mengepau Qery. I punya teknik peralihan suara doremon ke suara manja miaw2 masih bergiat aktif. Jangan tak percaya. Huhu!

Aku untuk raya ke dua dan seterusnya takyah beli. Hoi baju kurung aku berpuluh helai dalam almari tak pernah pakai. Wah cita gebang gila puluh-puluh konon, hahaha! Tak de lah aku kira, tapi sejak aku kahwin, ingat tak aku pernah gi Jakarta n Bandung, borong banyak gila kain. Ada kot seploh helai aku tempah jahit sampai la ni tak pernah pakai. Itu belum kita beli jubah-jubah online, pastu ada beli untuk raya tapi tetiba time raya aku termengandung so simpan tak pakai-pakai. 

Kali ni ko pakai lah sampai lebam. Kot iye aku pakai. Entah-entah sibuk pakai baju omputeh gak. Yelah, laki n anak pakai baju omputeh, tetiba aku pakai baju kurung. Nampak isteri solehah sangat, padahal solehaktuih je.

Sekarang ni baju semua dah takyah cari. Tinggal nak tunggu kuih raya siap je. Itupun order dengan kakak-kakak sendiri. 5 balang Ceera dah paksa beli dengan dia. Kongajo sungguh. Ko tak ada pilihan, memang kena beli bila Ceera jual. Dia siap paksa adik beradik ambik sorang empat balang. Biadap betul. hahaha!

Pastu beli dengan Akak. Akak aku punya ipar memang buat kuih. So beli je la dengan Akak, senang. Aku bukan letak kuih kat rumah aku pun. Nak letak rumah mertua. Rumah aku beli kerepek keropok je. Kuih takyah. 

Pastu semalam sediakan sampul raya untuk dua-dua belah family. Urut dada sejenak bila kira ada 30 helai sampul. Aku sanggup kira sampul je. Jumlah dia aku tak sanggup nak kira. kang kalau kira berkemungkinan besar aku akan makan maggy je untuk 2 3 bulan selepas itu, hahaha! Punyalah nak sedapkan hati. Alah Zuhana oi, orang lain kemain kau sedekah, dengan family setahun sekali je pun nak berkira. Okay terus cam insap walaupun korang pun tauuuuu hakikatnya, hati manusia itu berbolak balik, kahkahkah!

Anak Akak 4 orang
Anak Kaklang 3 orang
Anak Kakcik 4 orang
Anak Ode 3 orang
Anak Andak 2 orang
Anak Atam 3 orang
Anak Ateh 2 orang
Mak
FIL ada 5 orang
Anak aku 2 orang
Duit Raya untuk Qery

Wow, untuk Qery pun ada. Semoga Qery tak baca entry ni, haha! Tak pernah bagi dia duit raya, sebelum ni aku je mintak dia duit raya siap paksa bagi banyak lagi. Kalau Qery tanya nak berapa siap keluarkan sepuluh jari campur jari kaki sekali, pastu tarik jari kaki Qery sekali. Kau nampak dia punya tamak tu, haha!

Eh ok lah. Nanti rajin aku update lagi. Kalauuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu rajin ye. Aku punya KALAU tu bila dah 6 harkat ko pepaham je lah. Macam tak biasa. Hihi! Bye