nuffnang

Followers

Video Iklan BB Cream By Seqy Beauty di TV9

May 7, 2018

Perlu pakai krim SPF setiap hari WALAUPUN SURI RUMAH

Haritu aku dah share kat instagram and facebook pasal SPF ni, tapi still nak tulis kat blog sebab senang nak refer kalau orang tanya plus lebih mudah nak cari.

Sekarang cuaca memang semakin tak menentu berbanding 5 10 20 tahun yang lepas. Lapisan ozon bumi semakin menipis yang menyebabkan sinar UVB meresap masuk dengan jumlah yang lebih banyak. Ok harini kita belajar sikit tentang BUMI kita. 

Kakak tau dulu kat sekolah dah belajar, tapi cam tak berapa nak ingat kan. Ok kita ulang balik matapelajaran kegemaran ramai ni (mata ke atas).

Lapisan Atmosfera kita terbahagi kepada beberapa layer. Tengok gambar ye lebih mudah untuk korang.

Lapisan Ozon bumi adalah kat atas garisan STRATOSPHERE tu iaitu lebih kurang 50 - 60km jaraknya dari bumi. Garisan lain takyah belajar lagi ye, haha! Kita fokus apa yang kita nak kena tau dulu.

Sekarang kita berlalih pula kepada sinaran cahaya matahari.

UV terbahagi kepada 3.

1. UVA cahaya paling panjang. Boleh menembusi kulit sehingga ke lapisan dermis.
2. UVB cahaya sederhana panjang, menembusi sehingga ke epidermis
3. UVC (Catheter), cahaya paling pendek, tidak menembusi ozon 

image sumber dari shutterstock

Jadi, masalah kita sekarang adalah pada sinar UVA dan UVB. Jangan dikisahkan lagi tentang UVC tu okay.


Apa perbezaan UVA dan UVB.

UVA = Aging. Effect dia adalah penuaan. Apa yang membentuk penuaan? Kedutan, jeragat, kulit pramatang, and loose of skin. 
Menembusi cermin. Sebab tu even kita dalam rumah, kita bukak langsir, tapi kita tutup sliding door, still cahaya boleh sampai ke kulit kita.

UVB = Burning. Effect pada kulit luar iaitu terbakar, kulit kemerahan. Dan juga effect pada penglihatan.
Tidak menembusi cermin. Jadi bila duduk dalam rumah kulit tak terbakar, dan kalau kita pakai spek mata pun, mata kita tak terdedah dengan UVB.



Sebab tu Kakak mintak walaupun uolls duduk dalam rumah, perlu pakai krim yang mengandungi SPF. UVA masuk rumah gais. Walaupun korang tak rasa pedih kat kulit, tapi UVA adaaaaaaaaaaaaaa. Huhu! Tolong ye, jangan pelik kenapa korang suri rumah, rasanya tak terdedah cahaya matahari sangat, tapi kulit ada jeragat. Jangan tanya kakak kenapa ye. Kakak dah cuba terangkan kenapa.

Then masih ada yang belum tau, SPF mana yang saya perlu ambil. Paling tinggi nilai SPF tu makin elok ke????

SPF ni sama. Ko pakai SPF 10, 15, 30, 50 semua function dia melindungi kulit dari sinar UV. Yang membezakan adalah.. berapa lama krim SPF mampu melindungi sinar dari menembusi kulit korang.

Anggaran kulit terbakar dalam tempoh 20 minit untuk seseorang yang tak pakai kirm SPF. Actually bergantung  juga, setiap orang lain masa dia. Semakin putih atau semakin cerah kulit, semakin cepat terbakar. Sebab tu omputeh lebih terdedah dengan pigment, sebab kulit dia cerah. 

Function SPF ni adalah memanjangkan masa tempoh dari kulit kita terbakar.

SPF 15 x 20 minit = 300 minit = 5 jam
 SPF 30 x 20 minit = 600 minit = 10 jam.

KRIM DAY & NIGHT SEQY / BB CREAM SEQY = SPF30+


Kesimpulannya, bila korang pakai BB Cream Seqy, atau Day n Night Cream Seqy, automatik kulit korang dilindungi dari sinar UV selama lebih kurang 10 jam. 

Keluar pergi kerja pukul 8, balik pukul 6, takde hal. Okay. Hihi! 

 
BB Cream Packaging lama (Tube Hitam) sekarang offer 2 botol RM90. Normal Price RM55.
Boleh wasap HQ 011-21076726 (Klik pada Nombor). Atau contact stokis agen dan dropship Seqy.


Day and Night Krim Seqy ada dalam set skincare. Skincare Rm130.

Jom lidungi kulit kita dari sinar UVA dan UVB. =)

Again,
Boleh wasap HQ 011-21076726 (Klik pada Nombor). 
Atau contact stokis agen dan dropship Seqy.

No comments: