Followers

nuffnang

Video Iklan BB Cream By Seqy Beauty di TV9

Apr 15, 2016

Merindui Arwah Abah

Kali terakhir sambut hari bapa
Aku rasa, orang yang dah melalui kehilangan mak ayah je yang paham perasaan ni. Rasa tak complete.  Rasa ada yang kosong.

Masa aku tingkatan 3, abah pernah sakit teruk. Abah sakit dada masa tengah jaga kedai, aku ingat lagi masa tu dah malam. Aku tengah masak maggy kat dapur. Sekali emak bagitau abah terjatuh kat kedai. Aku terus tutup api, berlari naik kedai. Abah masa tu shaking separuh badan. Dada sakit. Then jiran tolong hantarkan terus pegi hospital. 

Aku pulak esoknya ada exam PMR paper English. Tak boleh fikir apa dah. Duk tunggu kat luar gelisah. Dalam hati tu doa macam-macam. Janji dengan Allah pun macam-macam. Dulu aku selalu mengeluh kalau abah mintak urut badan dia. Pastu aku janji la dengan Allah, kalau abah sembuh, aku taknak ngeluh dah. Aku urut je. Huhu!

Alhamdulillah lepas tu abah sihat. 

Tapi aku cam trauma sikit lah. Tiap kali balik sekolah, aku cakap kat diri sendiri. Abah dah tua sangat, kalau abah pergi aku kena terima. Tak kisah abah pergi bila, aku kena terima. Aku lahir2 abah dah 46tahun. Masa aku tingkatan 3 abah dah 61 tahun. Lama gak la aku selalu termenung, bukan sehari dua, tapi berbulan gak, nak prepare mental dan fizikal. Aku risau kot tetiba dalam masa terdekat abah sakit lagi. Camtu.

10 tahun lepas tu, abah sakit balik, kali ni memang dapat tahu kanser paru2 stage 4. Sebelum dapat tahu pun aku dah prepare siap-siap untuk terima apa je kemungkinan. Bayangkanlah masa tu dah nak kawin, abah dah teruk. Boleh tak masa nak kena jumpa imam untuk setelkan dulu borang and bagi ic then nak kena sign dokumen, abah tak nak ikut. Huhu! Dia kata abang2 aku wakilkan dia je. Mana boleh kan, mesti lah dia kena ikut. Orang paling penting pulak tu. Masa tu abah ingatan dia dah 30% lost. Padahal berapa ramai anak dia dah kawin. 

Masa abah meninggal, memang alhamdulillah aku dapat kawal emosi kat rumah mak. Rumah mak je lah, hihi! Balik rumah sendiri aku nangis sorang-sorang jugak. Cuma aku tak nak nangis depan mak. Nanti mak kesian kat aku. Yela masa tu aku mengandung 4 bulan. Mak mana yang tak sedih tengok anak dia sedih. Dah la anak bongsu pulak tu. So aku try untuk bertenang setenang tenangnya. huhu!

Sekarang ni, memang redho je abah dah tak ada. Kat telinga tu teringiang2 suara abah panggil aku. Kalau tetiba merajuk dengan Qery, mesti rindu kat abah sangat. Kalau demam pun teringat kat abah, sebab aku sampai besar pun kalau demam abah yang hantar gi klinik. Huhu!

Ni dah dekat nak beranak, lagi lah rindu. Seronok kalau anak-anak dapat kenal atuk dia. Tapi bukan rezeki anak-anak aku. Tak ngapelah. Semoga arwah abah tenang kat sana. Diberi pengampunan atas segala dosa. di berikan syurga, di kelilingi orang2 beriman. Aminnnn =)

Apr 14, 2016

Kalau dah nama pun PEREMPUAN

Aku rasa, kebanyakkan perempuan ni memang sensitif pasal berat badan. Tak kisah la kau jenis halus ke, atau jenis tak berapa halus. Kalau berat naik sikit pun rasa nak diet kemain lagi atkin bagai, malam tu sibuk tengok menu diet and resepi semua. Padahal naiknya 0.5kg, haha! Kalau yang berisi ni, kurang 1kg pun perasaan tu happy gila lah kan.

Tapi ada je la orang yang dia tak kisah pun berat dia berapa, asalkan dia sihat. Gitu. Tapi tak ramai cenggini kot. Kebanyakkannya mesti cam sensitip je. Bila berat naik, tetiba orang tanya berat kau berapa. Mendapatlah jawap dengan jelingan. Kekeke!

Aku masa zaman sekolah menengah berat 45 46kg. Masa tu zaman aktif kan, walaupun aku tak aktif sukan, tapi aku aktif pi dating, kahkah! Takde lah. Pepaham la kehidupan di asrama. Bangun pukul 5.30 pagi, mandi, pastu kena turun surau, pastu kena naik balik dorm siap2 pegi sekolah. Sehari tak terkira berapa kali naik tangga turun tangga, dah la dorm aku tingkat 3. Nak kena jalan kaki ke perhimpunan, nak ke bangunan belah sana pun kena jalan kaki, kang nak kena pegi bengkel bangunan lain pulak. 

Pastu balik solat kat surau berjemaah, nak kena beratur lama nak makan, petang kena buat aktiviti riadah, kalau nasib tak baik kena denda petang dan malam. Haha! Aktiviti pek gila so berat maintan lah gitu je. 

Habis sekolah, berat naik sikit 48kg. Walaupun aku kerja kat Time Square (jual barang2 silver) tapi dudukkkkk je lah. Kalau berdiri and jalan pun bila nak tunggu bas nak naik bas. Tapi still okay lah berat tu pun.

Masa belajar kat MSU, naik 52kg yang terpaling gemok. Belajar lagi la tak buat apa. Nak gi kelas kawan ambik naik kereta. Pastu habis kelas makan, kelas batal makan, takde kelas makan, boring makan, ada pasar malam pesan makan, kerjanya bukan belajar, tapi makan. Hahaha!

Masuk kerja farmasi, berat terus drop 47kg, sebab terlalu penat. Ini memang kerjanya kerja kerja kerja. Makan pun tak sempat, hahaha!

Berhenti kerja. buat online dari rumah. Berat maintain 47kg sebab pun asik lupa makan. Seronok layan customer, balut parcel, kadang tu tak makan. Kenyang tengok duit kot, kahkahkah! 

Masa beberapa bulan nak kawin sampai lah dah kawin, berat 48kg. Seronok kannn kawin... Krik krik krikkk.. 

Masa mengandungkan Izz Qaiser, berat sebelum beranak 57kg. Naik dalam 9kg. Tak naik banyak sebab mabuk teruk gila. 

Lepas beranak maintain 48kg balik. 

Sekarang ngandung yang second, 40w dah 60kg. Uihhhhhhhh! Terpaling berat sekali woiii. Kagum mak sejenak. huhu!

Naik 12kilo. Terbaik sangatlah. Seronok adik beradik aku kalau tau ni. Dorang memang berdoa siang malam supaya aku gemok. Hahahaha!

Mesti korang cam rasa aku hebat gila sebab boleh ingat berat berapa semua. Eh opkos, aku adalah salah seorang perempuan yang sensitif dengan berat. Huhu! Kalau mengandung ni takpe lah kan. Nanti lepas dah beranak ni memang kena pulun habis-habisan. Gaisssss, nak cecantik untuk diri sendiri. Suami gemok lantakkan sana, hahaha! Yang penting diri sendiri yang nak cantik. Aku lettew. Aku jenis takde otot tau. So kalau 49 50kg tu memang dah rasa gemok siap ada spare tyre dah.

Kalau orang yang jenis berotot pegy gym, atau super mom ni, 50kg masih kurus lagi. Sebab dia berat tang otot kan. Masing2 tau badan masing2. Tapi sekarang korang dah takyah risau sangat, sebab nanti aku keluarkan losyen kurus. Rasa gelebeh sikit, sapu je. Eh belum keluar lagi dah semangat cerita kat korang, haha!

Ok tu je sekian melaporkan berat badan sebelum beranak. Korang doakan aku beranak secepat mungkin ye. Aminnnn..

Apr 13, 2016

Pelupa

Aku tak sure lah kenapa, sejak ada anak ni manjanggggg lupa. Kalau nak bandingkan dengan zaman anak dara dulu, aku ni jenis akan ingat banyaaaak peristiwa yang best-best. Nama cikgu sekolah tadika pun aku ingat, aku main apa kat sekolah pun aku ingat. Masa memula kawan dengan Qery pun aku ingat, setiap ayat yang aku cakap pun aku akan ingat.

Sekarang ni, nak ingat apa yang aku makan semalam pun cam termenung kejap. Eh itu lauk semalam ke kelmarin. Pastu macam banyaaaaaak sangatlah kerja yang tak buat-buat sebab aku pelupa. Kena tengok buku baru Ya Allah tak buat lagi yang ni. Sobs.

Kismis kena makan lebih la camni. Apa yang aku ingat, nak mandikan anak, bgi makan, buat susu, sediakan baju, kejap lagi nak main apa dengan dia, nak borak apa, nak kemas rumah, baju tak sidai lagi, nak lipat baju, botol susu dalam sinki tak basuh lagi, mainan Qaiser tak kemas lagi. Hoih!

Rasanya semua emak pun macam ni kan, tapi still lah ramai je yang tak pelupa macam aku. Haha! Qery selalu ingatkan aku, contact orang ni, buat itu, buat ini. Otak tepu sangat la aku rasa. Ha ni nak bagitau ada kombo Seqy Beauty pun hampir terlupa. Padahal dari minggu lepas tu fikir-fikir nak update kat blog. Takpe kombo tu nanti aku buat sticky mode. Senang korang nak budget beli banyak terus, lebih murah lebih jimat, berbaloi-baloi. huhu!

Semalam kecoh la aku kat ig and fb bagitau pasal berat badan aku dah nak 60kg. Dah hujung2 ni memang aku makan je apa yang aku suka. Lantak kau sana. Sebab aku fikir nanti pantang susah nak keluar cari makan. Hihi! Dah hujung2 ni memang berat naik berkilo-kilo. Seminggu sekilo kot, kahkah!

Aku la kecoh, orang lain buat tak tau je. Dorang kata tak berat pun 60kg. Tapi bagi aku tu lah yang paling berat dalam seumur hidup. Sebab sebelum beranak berat aku 48kg. Agak2 dah naik 12kg lah ni. Itu pun tak beranak lagi, nanti kang mesti boleh naik lagi sampai 62 63. Huhu!

Tapi takpe, sebab losyen kurus Seqy dah nak keluar. So masa pantang nanti takde la aku kalut sangat. Aku pantang pun makan banyak gak. Dah tu nyusu badan kan lapo manjang. Ehhhh mana boleh tak makan, mesti nak kena makan and minum banyak-banyak. Hihi! Sebelum makan, selepas makan sapu la losyen banyak-banyak. Barulah tak rasa berdosa sangat masa makan tu.

Ramai gak tanya bila losyen keluar, tak sabar nak beli. Tunggu KKM keluar, kita war-war sini. Dapat stok kat tangan aku, tak kisah la aku dalam pantang ke apa, haha! Aku update jugak bagitau kat korang semua. Kena marah dengan mak sebab tengok komputer pun aku tak kisah. Gitu sekali gebangnya, huhu!

Eh ok lah, lupa baju tak sidai lagi. huhu! bye

Macam mana nak jadi positif?

Wow! Macam nak bagi ceramah pulak tajuk tu. Huhu! Aku ni pandai menaip je, bila orang suruh bercakap memang kelaut. Self konfiden masih kurang lagi, sifat pemalu tak bertempat tu ada 80% kot dalam diri. Tak reti nak susun ayat, bukan apa. Sebab mulut aku ni kalau tak jaga memang puaka tu boleh tahan gak. Hahaha! Qery tau lah aku ni kalau sound orang macam mana. Tak bagi sikit-sikit. Memang padu habis. Sebab tu aku selalu berjaga-jaga kalau bercakap dengan orang. Taknak orang kecik hati, kalau boleh kata-kata yang aku keluarkan tak kecikkan hati sesiapa. Gitu.

Korang kata aku positif. Actually aku tak ada lah macam baik gilaaaaaa. Haha! Aku pun ada gak sifat prasangka, marah, memberontak, tak puas hati, degil, bla bla bla. Cumaaaaaa aku dari dulu memang dah di ajar bersangka baik. 


Contohnya lah, kalau ada kereta laju gila, tercucuk2 orang depan. Aku selalu suruh Qery anggap yang dia dah tak tahan nak terkencing, takpun bini kat rumah nak beranak dah. Gitu. Memanglah dalam hati, eh pemendalah kau ni nak lelaju, depan tu traffic light jugak. Hew hew hew! Tapi bila berprasangka baik, kita dapat kawal la sikit kemarahan tu.

Apa lagi contoh? Kalau kita buat something tapi tak sama dengan apa yang kita plan. Paham tak, ni contoh untuk aku lah. Kononnya aku nak kilang keluarkan produk A bulan April, tapi tak siap-siap. Lambat lah itulah ini lah. Kalau ikutkan memang rasa nak marah je kan. Tapi anggaplah itu bukan waktu yang sesuai untuk dikeluarkan. Mana tau kalau keluar bulan April tapi produk kelam kabut buat, then tak berkualiti. Semua yang jadi mesti ada hikmah. 

Dulu, aku ada lah beberapa kawan yang suka ambik kesempatan di atas kebaikkan. Wahhh baik lah sangat kan, hahaha! Menggunakan kita atas kepentingan sendiri. Tapi bila kita sabar, bila kita redha, bila kita terima setiap kekurangan orang, bila kita memaafkan. Percayalah rezeki kita jadi berlipat kali ganda. Hati akan rasa tenang. Banyak laluan rezeki yang datang secara tiba-tiba. 

Nak gaduh-gaduh kat dunia buat apa. Sementara je kan. Kat dunia ni lah kita nak cari kawan-kawan, supaya kawan2 boleh doakan yang baik-baik untuk kita sekali. Macam korang yang selalu doakan Sepet berjaya dunia akhirat. Aminn. Eh? haha! Tetiba terdoa pulak. Kekeke! Korang memang baik sebab selalu support aku. Walaupun aku memang kekwat kat alam cyber. Selalu je tak balas komen korang. Bukan taknak balas tau, kadang tu korang komen cakap cantiknya Sepet. Aku nak balas 'Tau takpe', haha! Tapi cam tak sanggup pulak. Tu yanggg krik krikkkk je. 

Titik hitam dalam hati kita ni bahaya tau. Aku rasa kalau boleh scan hati aku ni, dah hitam pekat likat kot, haha! Yelah dalam bersangka baik aku pun kadang2 tu ada je suara kecik yang berkata-kata dalam hati. Cuma tak diluahkan je. Tapi try la ubah. Mana yang boleh. Bersangka baik sesama manusia. Buatlah baik sesama kita. Kita je yang boleh ubah diri kita sendiri. 

So kat bawah ni ada beberapa ayat yang mungkin boleh gain balik sifat berprasangka baik untuk kita semua. huhu!






Sekian dari ustajah Zuhana, mihmihmih!

Apr 12, 2016

MISI DAN VISI : CANTIK DAN JELITA KETIKA BERPANTANG


Amboi amboi amboi, hehe! Bukan main lagi nak cecantik masa pantang kan.

Disebabkan dah hujung2 due ni aku terlalu bizi, muka memang bengkak habis lah. Selalu sangat jalan kaki pun bengkak dan kembang. Huhu! Bila tengok rupa sendiri memang ngucap dalam hati. Tapi terpaksa redho je.

Actually banyaknya tak prepare lagi. Belum contact orang yang nak datang mengurut. Dekat dengan rumah ni memang ada satu kedai urut orang berpantang. Tapi tu lah tak call ke apa semua. Risau tetiba full ke apa, dah naya. Yang dulu punya tukang urut cam leceh sikit. Bukan leceh apa pun, sebab kena berambik berhantar bagai. Jadinya harap2 dekat dengan rumah ni free lah.

Pastu baju baby tak bawak turun bawah lagi. Macam biasa aku mesti berpantang kat tingkat bawah. Tak kuasa aku nak naik turun tangga masa pantang nanti. Duduk je bawah ni.

Mekap eye brow dengan maskara tak beli lagi. Lols! Hahaha! Ehhhhhh tak nak la sendu je walaupun duduk rumah kan. Nak gak cecantikkkkk biar Qery terkira-kira 100 hari. Auww! Lempang satu kali. kahkahkah!

Rambut pun belum sempat gi salon lagi. Opkos lah masa pantang nak kemas dan rapi. Masa beranak Qaiser tak gi buat rambut, memang sebijik cam niyang rapik. Nasib baik tak meroyan, hahaha! jadi memang nak kena pegi salon ni.

Pati ikan haruan ke, ayam brand ke, semua tak beli lagi. Tu takpe, sebab tak tau beranak normal ke operate ke kan. Nanti dah beranak baru suh Qery gi beli. Kat Guardian Watson ada banyak. Orang kata kalau normal Pati Ikan Haruan bagus kan. Semoga normal lah macam Izz Qaiser. Aminnn..

Apa lagi eh yang tak ready lagi. Haaaa baju-baju aku nak letak kat bawah pun tak buat lagi. Senang buh kat almari bawah ni ha.

Barang basah memang satu hape tak beli lagi. Cam ikan haruan ke, ikan salmon ke, ikan bilis ke. Takpe yang tu suruh Qery gi beli masa lepas beranak pun takpe kot. Tapi tak boleh bagi dia gi sorang, kena bawak mak mertua sekali. Masa Izz Qaiser dulu, aku suruh beli buar pir, dia pegi dengan ayah mertua aku, balik rumah aku bukak plastik tengok buah lai. Urut dada. Hahaha!

Pam susu tak sterilize lagi. Nak kena rendam air panas lagi sekali. Senang kang terus pam je. Huhu!

Eiii banyakkknyaaaa tak buat lagi, hahaha! Tapi badan rasa malas je ni. Nanti nak mintak Qery import bibik kemas rumah hujung sabtu ahad lah. Rumah ni banyak nau habuk. Baju dah la banyak gila. Haih haihhhhh!

Ok lah. Nak lipat baju. Byeeeee

BOOTH SEQY BEAUTY 3.0 2016 (PART 2)

Hari kedua bukak booth kat Shah Alam, tukar baju putih pulak lah.Yang penting tudung hijau. Huhu! Hari Ahad aku dengan Qery datang ngam2 pukul 10. Eh pukul 10 lebih, haha! Bangun dah awal, Qery pulak bersiap lambat beno. Jadinyaaaaaaaaa lambatla mak hencik sampai.

Bebudak ni dah sampai dulu. Dorang dah susun sesiap semua benda. 

Macam biasa bergambar dulu. kekeke!


Sebelum aku masuk dewan, bungkuskan dorang roti. makan dulu ye semua orang sebelum bekerja. Nanti perut lapar, sian. Huhu! Bersilalah semuanya. Korang makan roti ye, Kak Sepet makan bihun goreng telur mata. Jangan mintak nanti tak cukup, kahkahkah! 




Macam biasalah pepagi dah gerak gempur. Masing-masing mencari customer.

Tapi kebanyakkannya customer yang datang cari dorang, haha! Terus nak beli.





Hari Ahad bizi sikitlah, sampai aku pun tak sempat nak update instagram sangat. Sebab kebetulan ada kakak ni datang interview kat booth. Nak masukkan Seqy Beauty dalam surat khabar katanya. Nak jumpa aku and Qery asik bizi memanjang, haha! Sampai kena datang booth. Kekwat gila kan Si Sepet ni, the very not good. 

Bincang kemain banyaaaaaaak dengan kak editor ni, suka sebab dorang baik sangat. Nak tolong anak melayu yang baru nak cipta nama. Alhamdulillah sangat di kelilingi orang yang baik hati. Padahal aku bukanlah baik sangat. Seperti biasa, syukur selalu, kekeke!


Petang sikit pukul 3 lebih gitu pegi makan tengah hari jap. lagi sekali staff handle. Eh bukan staff, tapi biras aku handle, haha! Tak pasal2 kena tolong jagakan booth. 










Ha pukul 4 gitu sampai terus bergambar dengan customer, huhu!


Petang2 sikit tak ingat lah pukul berapa, rasanya lepas aku turun solat, staff cakap kakak aku datang. Rupanyaaaaaa Stokis Ira Noh ni datang. Tapi kejap sangat datangnya. Baru balik dari PD, penat lettew. Datang kejap ambik gambar, round-round pastu balik. huhu!



TQ roomate kita masa kat MSU pun datang support.


Hakak yang sorang ni... Memang datang masa aku kawin, bukak booth kat globe dulu pun ada datang, terus kena marah dengan aku sebab beli setahun sekali. hahaha! Tak pasal je dah la datang nak membeli, tetiba kena marah, pastu siap janji lagi 6 bulan beli lagi. Awas ye kak, lagi 6 bulan tak beli siaplah! Kekeke!


Masa ni tak ingat borak apa, tapi aku tanya Qery mana Lina. Sebab lama sangat Lina menghilang. Kalau dia keluar rehat takpe tak kisah. Aku risau dia pengsan kat mana-mana takde orang perasan ke apa kan.

Bukan apa uolls, petang tu kitorang ada cek kesihatan kat satu ustaz ni, dia ada bukak booth gak. So dia cek la tangan kami ada sakit apa semua kan. Si Lina ni Ustaz cita kalau dia tak jaga kesihatan, mungkin lagi beberapa tahun akan ada masalah jantung. Cuak la memasing pun. Tu yang dia hilang aku risau, eh dia ni sakit jantung secara tetiba ke apa kan, haha! Choii sangat mulut.

Tapi Qery cam buat tak tau je pertanyaan aku tu. Qery kata Lina dengan Cepol dedua takde. Bila dia cakap camtu aku cam lega sikit. Kalau Cepol ada dengan Lina tak apa lah kan. Jadi apa2 ada orang tau. Gittew.


Lepas maghrib semua cam merehatkan diri jap kat booth.


Tengah syok posing2, sekali semua orang nyanti lagi happy befday to you. OMG!!

Tanjat kita, hehe! Ni Qery punya kerja la kalau bab terkejut2 ni. Huhu! Dengan bunga lah, belon lah, kek lah. Patutlah Lina takde, dia gi beli semua ni. Haha! 

Habis semua booth-booth sebelah terintai2, apa kena lah Seqy Beauty punya staff ni memekak je, hahaha!

Alalala, so sweet laki sapa lah ni. Pastu kan aku cam lek lek takde perasaan. Qery tanya tak happy ke? Ehhhhh mestilah happy kan. Takkan lah nak pelok ciom dia kat situ. Tunggu lah balik. Krik krikk krikkk.. Hahahaha!

Dah lamaaa tak dapat bunga. Suka sangat bunganya cantik.

Dorang semua tauuuuuuuu, patutlah dorang asik berkeliaran kat booth. Selalunya dorang jenjalan sana sini cari customer. huhu~




Pastu suruh potong kek, bagi booth2 sebelah sekali. Uih pestime kita sambut kat tempatawam cenggini, malu tau. haha!

Lepas sambut befday, terus ada customer.







Lagi sejam nak pukul 10, sekali bebudak ni kata nak beli produk Seqy, kawan2 pesan katanya. 


Semua pakat beli pulak tu. Hihi!

Pastu kita tutup kedai awal lah cam biasa, sebab dah penat gila. Kemas-kemas pukul 9.45 camtu setel. Balik tu singgah makan jap. Pukul 11 gitu ambik anak rumah mertua. Sampai rumah loading barang, pastu terus terbungkang tido. Huhu!

Setiap booth lain pengalaman yang aku dapat. Banyak benda baru yang aku belajar. Tak semestinya kita dah lama meniaga online kita tau semuanya. Orang meniaga berpuluh tahun pun kalau silap jalan melingkup jugak. Kalau aku ada salah, ada kekurangan kat mana-mana, tegurlah dengan baik. Ilmu kadang2 kita dapat dari orang yang lebih muda. Macam aku, banyak aku belajar dari staff cara dorang bekerja. Aku banyak mintak pendapat orang kalau aku tak mahir. Jadi bos tak semestinya tau semua. Cuma jadi bos kau kena cekal hati lah. Kena banyaaaak bersabar dengan kritikan, kena berfikir untuk semua orang, kena pasrah kalau rugi, kena sentiasa ada idea baru. 

Doakan yang terbaik untuk Seqy Beauty tau uolls. Supaya Seqy boleh pergi lebih jauh, setanding dengan jenama-jenama terkenal dunia. Gittew angan-angan aku, haha! Muah!!