Followers

nuffnang

Video Iklan BB Cream By Seqy Beauty di TV9

Dec 31, 2014

Kenapa tak babywearing?

Hallu everybody. Ramai orang tanya kenapa Sepet tak babywearing? Mudah tau. Nak buat kerja semua pun senang. Nak masak boleh, kalau shopping lagi mudah. Nak masuk toilet pun boleh bawak baby.

 Ye opkos i know memang banyak kebaikkannya bila babywearing ni.

Jawapan kenapa aku tak babywearing adalah....

1. Aku malas.
2. Aku malas.
3. Aku malas.
4. Aku malas.

Boleh? Hahahaha!

Kerana bila kita pakai babywearing, semua benda pun kita boleh buat. Aku rasa cam, ish tak bestnyaaaaaaaaa. Kalau semua perempuan buat kerja dalam rumah, bila masa kita nak rehat? Apa guna suami? Ha gitu...

Eh Sepet. lelaki pun boleh babywearing jugak tau.

Ye, tapi tidak suamiku, kehkehkeh!

Kitorang pernah cuba pakai masa IzzQaiser 3 bulan, masa tu jalan2 shopping. Opkos la Qery kena pakai. Itulah gunanya sang suami. Tolong isteri semasa isteri nak shopping. Aku pegang kalau Izz Qaiser nak menyusu je. Muahahaha! 

Qery jenis kuat berpeluh. Ko suruh dia sidaikan baju pun dia dah basah lenjun. Kalau dia tak selesa pun dia akan berpeluh. Bila aku mintak dia pakai baby carrier, habis basah baju dia. Elok2 seronok nak gi shopping, terus kena balik rumah je. Huhu!

Kenapa Sepet tak pakai? Tak baik tau. Sepet kan Emak, berkorban sikit untuk anak apa salahnya. Nanti kalau babywearing rasa anak dekat je tau dengan kita. 

Maksud anak dekat dengan kita? Kat sini aku tak berapa pasti sebab aku tak babywearing pun tetap Qaiser melekat dengan aku. Huhu! Baby akan rasa nak dekat dengan kita ekceli sebab kita ni emak dia. Kita susukan dia. Kita yang jaga dia. Opkos, aku suri rumah kot, kadang2 anak perlu jugak penjagaan dari ayahnya. Dah kenapa tak boleh nak berenggang langsung pulak dengan maknya. haha!

Nanti nak hantar rumah Nenek pun susah dah kalau nak melekat dengan aku je kan. Huhu! 

Anak satu boleh la dukung. Tengok nanti anak 2 3 orang, ko nak dukung semua?

Kalau anak aku 2 3 orang, pandai la aku jaga. Haaaa gitu.. Hahahaha!

Sepet tak pakai stroller ke?

Setakat ni Izz Qaiser tak nak masuk pun dalam tu. Jadi bila bawak tu buat penat je. Dah la berat. Sekali dia takmo pakai. Mungkin dia dah besar sikit, aku dah tak larat nak dukung baru paksa dia naik stroller. 

Bukan lah maksudnya aku tak pakai babywrap langsung tau. Aku pakai bila aku nak pakai sahaja. Aku rasa bila pakai babywrap, aku tak boleh nak gojes sangat. Aku tak kata korang tak gojes eh. Aku cakap aku je. Nanti kang tak pepasal sentap. Hihi!

Dan aku sangat menyayangi pinggangku. Kalau kita asik angkat benda berat terlalu lama. Boleh effect lutut, tumit, dan pinggang tau. Aku bukan nak beranak sekali. Aku kalau boleh nak beranak banyak banyak banyak kali. Hihi! Simpan tenaga untuk anak yang kendian. Krik krik krikkkk..

Haritu aku ada baca kat mana entah, ayatnya 'dukungla anak tu puas-puas masa dia kecik, nanti dia dah besar, dah kawin, dia jarang balik baru nyesal masa kecik dulu tak belai, tak dukung puas-puas'

Erk? Aku belum dengar lagi masa mak bapak aku nak kawin kan anak-anak, dorang rasa nyesal sebab dulu tak dukung puas-puas. Mak bapak aku masa anak2 nak kawin dorang rasa happy kot. Lepas beban. Haha'

Nanti dah besar sikit, awak duduk dalam stroller je tau. Sekarang ni mampu lagi la nak dukung. Senang nak passing. Kalau dia nangis aku dukung, kalau dia nak susu aku dukung, kalau dia bertenang and nak tidur aku bagi Qery. Dah lenguh dedua kita balik rumah. Hahaha!

Kepada yang suka pakai babywrap, teruskan. Baguslah. Tak kata tak bagus pun. Pilihan masing-masing. Aku je yang malas. Ada lah alasan aku kalau malas nak masak. Muahahaha! Boleh bagi alasan IzzQaiser asik nak main agah-agah je. Kekeke!

Kita ni perempuan, kalau kita tunjuk kat suami kita boleh buat semua, kita ni serba boleh. Ehhhhhhh besar harapan semuanya nanti kita kena buat sendiri. Lelaki ni bukan boleh. Sebab tu banyak benda yang walaupun aku boleh buat, tapi aku tak nak buat.Sekali kita boleh buat, bila kita dah tak nak buat, nanti suami argue, eh haritu awak boleh buat sendiri, tetiba sekarang nak saya tolong pulak. Eh eh eh???

Jadi isteri, kena bijak. Bijak jangan tunjuk kat suami, simpan je untuk diri sendiri. Bijak auta jugak ye. 

Mesti lelaki lain bersyukur tak dapat isteri perangai macam aku, hahahaha!

Dec 29, 2014

Bean Bag

Bean bag kat rumah aku ni memang dah lama gila tersadai kat ruang tamu sejak memula kawin, tapi tersangatlah jarang digunakan. Qery yang dulu beriye nak beli. Aku tak de la suka pun, baik aku duduk kat sofa lagi best boleh baring lagi. Huhu!

Cuma kalau ada tetamu datang tu dorang suka la duduk situ. Mak mertua iolls terpaling suka duduk situ. Kalau datang je mesti dia cop situ dulu. Kekeke!

Haritu aku saja letak Qaiser kat situ tengok dia nak ke tak. Eh eh eh, suka pulak dia siap gelak kuat2. Motif gelak kuat-kuat dah kenapa? Terkejut aku tau. Aku letak terus dia gelak. 

 Muka abang kawasan sangat. Muka je la. Kena tinggal sikit nangis sedu2. 

Happy kemain.

 Esoknya still happy lagi, tapiiiiiiiii

bila bagi mainan sama je terus buat muka bosan.

 Nak mainan lain pleaseeee.. Huhu!

Dec 23, 2014

Shopping Sebagai Penenang Hati

Aku rasa semua orang pernah rasa tension kot. Tak kisah la tension penat tak rehat-rehat ke, tension jem ke, gaduh dengan pakwe ke, banyak keje ke, takde keje ke. Amboi sangat takde keje pun nak tension. Tension aku mendengarnya, haha!

Lain orang lain kan cara mengatasinya. Ewah, cara mengatasi okey. Feeling budak sekolah menengah pakai tudung bawal jahit tengah. Tetiba.

Ada orang kalau tension je makan. Aku ni tension ke tak tension ke makan tetap makan. Kalau tak dapat makan boleh amarah sangat. Rasa nak tarik rambut Qery dan hentak2 kepala kat bantal.

Ada orang kalau tension je dorang jalan-jalan gi pantai. Ada orang jalan-jalan shopping complex. Tak beli tak apa. Asalkan jalan-jalan. Gitu.

Aku pulak?? Aku kalau tension, aku suka masuk pasaraya beli sayur, buah-buah, keropok, biskut comel-comel. Haihhhh.. Tebiat ni aku perasan sejak aku tingkatan-tingkatan lagi. Kalau tension, pegi kedai, beli biskut yang comel-comel. Kalau duit banyak sikit, pegi pasaraya beli sayur.

Bunyi macam alalalala bagusnya beli makanan tak membazir. Mihmihmih! Jangan kau berfikiran sebegitu rupa ye. Sungguh tidak adik bagiku. Huhu! Sebenarnya, apa yang aku beli 50% aku tak makan pun. Dulu sebelum kawin, beli itu ini sumbat peti ais, tukang makannya mak abah dan sesiapa je la yang ada kat rumah. Aku dulu liar kan, mana reti duduk rumah. Wakakakaka

Bila dah kawin, kengkadang sayur tu basi je dalam peti ais. Basi? Layu la kan. Pemendeeeee la Sepet ni basi basi basi. Kalau tak layu pun dia mesti dah hitam atau dah tak keras. Paham tak tak keras tu camne. Huhu! Kalau sayur kailan kan kite pegang dahan dia (lemah lembut tak sebut dahan, muahaha) kan dia keras. Kalau dah lama terbiar dalam peti, kite pegang dia cam lembik. Eh LEMBIK lah berpakataan ittew. Kalau dari tadi aku bagitau sayur dah lembik kan senang. Haih. Nyampah. Penat taip.

Haritu masa interview majalah Ibu&Anak, Kak Fiza tanya aku tak tension ke kerja camni. Tak ada cuti, kerja 24H, melayan customer macam2 ragam. Tension? Kalau takde customer kot baru tension. Haha! Aku suka sangat-sangat meniaga. Asalkan barang yang aku nak jual tu aku suka. Gitu.

Tapi baru-baru ni, aku terfikir jugak. Agen-agen aku ni suka tak meniaga. Agen aku dah hampir 100 orang tau. Bukan 100% semua nya minat nak berniaga. Ada yang terpaksa sebab nak bantu family. Ada yang minat tapi tak ada semangat. Ada yang minat tapi selalu kena kondem. Ada yang minat tapi tak pandai nak start. Stok beli tapi malu nak jual. Gitu.

So semalam masa jalan-jalan kat Alamanda, tetiba terfikir nak bagi reward kat agen yang bertungkus lumus jual BB Cream. Ekceli aku sebenarnya memang nak bagi something kat agen tapi nak bagi tanpa pengetahuan dorang. Sebab aku tak nak dorang jual semata-mata nak dapat reward. Gitu. Nanti niat dah jadi lain. Tak nak camtu. Tapi pepahamlah aku pun excited, muahahahaha! Haa terbagitau jugak dalam ig. Lols.

Bila bagitau, bertambah semangat dorang. Suka la hati kite tu. 

Jakun masuk Coach. Aku tak pernah membeli barang kat coach kecuali perfume masa kawin haritu. Hihi! Jadi nak amik gambar pun takut. Siap tanya lagi abang tu boleh ambik gambar ke tak. Kalau kedai LV kan tak boleh ambik gambar, tu yang cuak-cuak takut kena usir pulak. Dah la rupa pun macam kampungan, kalau dia panggil security acaneee...

Nasib la abang tu baik. Dia layan je walaupun iolls nampak cam wanita terdesak. huhu! Tak terlintas pun nak beli sekali 3. Ingatkan nak beli 1 je la untuk best agen. Pastu Qery kata takpe la. Ada diskaun ni, beli la 3 boleh kongsi rezeki 3 orang. Amboi baiknya lah bos SQB ni. Iolls ikut kan aje.

Korang yang penggemar handbag Coach sila terjah butik dia kat Alamanda ye. Bahagian belakang sekali tu yang ada diskaun. Bahagian depan2 takde diskaun. Pandai tau dorang, saja letak belakang bajet boleh meng-kaburi mata ku. Tidak ye. Aku kalau masuk kedai mesti round belakang dulu baru round depan. Ni kalau aku jadi mak mertua, jenis mak mertua melawat kawasan dapur dulu, baru ruang tamu. Awas sangat sapa yang kawin dengan Izz nanti. Muahahaha!

Qery pilih semua yang aku tak minat. Dia tunjuk itu itu itu aku geleng kepala no no no. Tak cantik. Pastu abang jual Coach tu buat2 tak dengar aku cakap tak cantik. Haha! Berani sungguh minah ni mem-buruk2 kan beg yang aku jual. Kata abang itu di dalam hati.

 Suka beg ni. Ok beg ni aku beli ye. Siapa la yang dapat tu. Untungggg laaaa.. Huahuahua!

Dulu kan, masa aku jual macam-macam produk. Jual 1000 botol dalam masa sebulan pun tak dapat apa-apa reward tau. Sobsssssss... Reward beli sendiri tapi tetaplah aku bersyukur.

Belikan dompet Qery jugak. Dompet hantaran dia dah koyak. Aku pun cakap lah dengan Qery, best agen dapat handbag, bos besar dapat dompet. Aku????

Aku dapat air minuman ni je. Huhu! Syukurlah dapat free boleh basahkan tekak. Kebetulan aku tengah ulcer ni susah benau nak makan. Takpe lah, esok pegi pasaraya beli sayur sebagai reward untuk diri sendiri. Kekekeke!

Siap mintak dorang balutkan terus. Senang aku takyah balut2 lagi. Tak sabar rasanya nak bagi kat pemenang.

Shawl beli kat @byceeranoh, baju dan seluar kat LeisureMall. Pegi cari sendiri ye. Huhu!

Aku berharap kuranglah tension agen2 ku menjual BB Cream. Dorang ni lah tulang belakang ke dua aku. Susah payah naikkan nama Seqy Beauty. Product baru yang belum boleh bertatih pun lagi. Auww ayat rasa nak lempang. Haha! Ok lah semua.

p/s : Nak tanya, korang kenal tak blogger Jumie Samsudin. Yang pernah buat entry pasal Asma kes MH17 tu. Dia kalau review product kan seikhlas hati dan memang detail melampau kan. Kite nak bagitau, Jumie tu ada review pasal BB Cream SQB jugak tau. Jom la baca. KLIK SINI =P

Dec 17, 2014

First time daddy mandikan Izz Qaiser

Hai korang. Oleh kerana tak tau nak update apa, meh kite cerita pasal anak ye. Entry makcik2 sangat kan, muahahaha! Aku benda-benda first time memang aku akan cerita kat blog sebab kengkonon feeling memori manis sangat. Huhu!

Sejak IzzQaiser lahir sampai lah umur dia genap 4 bulan, memang aku je yang mandikan dia. Qery tak berani lagi. Dia just tolong-tolong bukakkan baju, tukarkan pampers, siapkan air nak mandi. Gitu. 

So semalam mintak Qery mandikan dia. Saja la cuba nasib kot kot dia dah berani ke apa kan. Sekali Qery kata OK. Terkejut tapi cam cover2 buat rilex je. Terus laju iolls siapkan air mandi Qaiser. 


Nampak tak parut luka bawah mata tu. Hoihhh.. Budak ni kan, kalau mengamuk mula lah cakar sana sini, genggam pipi sendiri. Haritu pukul 2.30 pagi mengamuk nak tidur. Nak tidur pun mengamuk. Tidur je la. Kang penat nak mengamuk2. Pastu tak pasal2 luka. Padan muka awak. Sendiri cari pasal sendiri mau ingat ye. Kekekekeke!


Tengok la kalau daddy dia punya kerja. Suka sangat buat baju dia macam pegi sawah. Huhu! Aku tak tengok pun cara Qery mandikan anak. Aku lalu2 bilik air tengok dia tengah main2 air, bunyi orang nak berperang, bunyi bom bom jatuh kedebabom, haha! tu kira lulus la tu. Kang komplen itu ini dia tak nak mandikan anak lagi susah.

Aku siap puji2 lagi. Emm mangi nya Qaiser daddy mandikan. Pandainya daddy mandikan Qaiser. Bersihnya. Gituuu.. Padahal.... Haahaha!


Ingatkan lepas mandi dia nak pakaikan baju Qaiser, sekali dia suruh aku pakaikan. Dia cakap mandikan Qaiser sekejap pun dia rasa dah penat sangat. Eh?

Boleh pulak. Huhu! Takpe, pelan2 ye. Mula2 mandi, lepas tu mandi and pakaikan baju. Lepas tu semua lah daddy buat. Mommy boleh beranak lain. Krik krik krik krikkk krikkkk...

Dec 15, 2014

Main-main photoshoot

Nak cerita pasal semalam. Huyooooo!! Hebat kan. Selalunya aku akan perap cerita sebulan dua, kali ini tidookk ye. Huhuhu!

Minggu lepas hari Rabu camtu la tak silap, Qery kata nak buat photoshoot untuk aku. Kiranya nak ambik gambar bebanyak la. Senang nak buat banner or pamplet. Then banyak la gambar boleh pos kat instagram. Ini tak, asik la gambar yang sama. Nanti orang pun bosan. Qery kata mesti kena ada banyak2 gambar. 

Baiklah. Tak baik durhaka. Mihmihmih!

Contact Onald, nasib baik dia free. Tanya mak mertua dia ada hal tak Ahad sebab nak mintak jagakan anak sementara tengah shoot. Bila dua2 kata okay, baru kita boleh tanya adik beradik kot dorang nak join. 

Ahad nak buat photoshoot, Sabtu tu baru hegeh-hegeh tanya. Haha! Nasib baik dorang free. Cuma kaklang je la tak free, dia dah berjanji dengan kawan dia. Takpe la. Next time mana tau kita ada buat photoshoot lagi.

Dah alang-alang nak buat photoshoot. Andak tanya nak mekap tak. Actually aku nak shoot muka natural je. Tak nak la yang heavy make up tu. Sebab aku pun tak berapa suka make up yang over-over sangat. Aku ni kalau salah make up boleh dijadikan bahan boneka jugak lah. Hahaha!

Sebab kulit aku putih dia kan lain. Selalunya kalau make up tebal memang ala-ala muka nak masuk pementasan opera. Mata pulak kalau salah lukis akan di bahan adik beradik sampai 7 keturunan. Sebab tu lah aku tak suka make up. Selalunya memang aku akan pakai BB Cream dengan lipstick dengan eye brow je. 

Paling menyampah dengan Ceera. Dulu masa tak kawin lagi aku kan selalu mekap dalam bilik dengan dorang sekali. Bila aku dah siap mekap, aku cakap la 'Kite dah siap mekap'. Pastu nanti Ceera akan cakap..

'Muka tak siap mekap ko macam mana? Sama je. Ko mekap ke tak mekap ke tetap sama cam tak siap'

Kongajo sangat kan. Pahit ku telan jua. Huhu!

Fikir punya fikir, eh boleh la make up. Tapi xyah tebah sangat. Nasib baik la kakak-kakak aku ni ramai je kawan dengan make up artis. Nak harap kan aku. Kawan aku Qery je la. Muahahaha! Ok lawak hambar.

Berjanji dengan adik beradik suruh datang awal sebab nak mekap lagi. Amy cakap dia mekap sorang sejam. Ada 5 orang nak mekap. Aku, Atam, Andak, Kakcik and Lina. Dah alang-alang dorang jual BB Cream kan. Lagipun photoshoot tu kat rumah aku je. Boleh la lepak2 sekali. Kalau photoshoot kat studio leceh kot. 

Masa nak posing ni stress gila. Tiap kali aku senyum dorang kata aku senyum fake. Hoi aku memang senyum camni la. Memang aku biasa senyum fake. Lama dah tak senyum ikhlas. Kah!!

Lepas tu, kitorang semua pakai bulu mata pelesu yang sama jenis. Bila tiba time aku shoot. Boleh pulak nampak bayang2 bulu mata tu kat bawah mata. Time orang lain tak ada pun. Onald kata sebab aku putih sangat sampai bayang2 pun nampak. Haihh.. Abis tu nak buat camne. Ada ke collagen bagi hitam sikit. Huhu!

Nak tak nak, bukak balik bulu mata. Mintak amy potong kan. Huahuahua! Kelakau je tak pasal2 kena pendekkan bulu mata. Tapi takpe, tetap jelita. *iyelahtu*

 Kakak-kakak aku yang lain semua make up beriya. Kiranya lengkap la mata pakai eye shadow segala. Aku bagitau Amy, aku cuma nak dia letak foundation, bulu mata pelesu, eye liner, eye brow, dengan lipstick. Mata takyah warna2. 



Start shoot gambar pukul 12 kot. Habis dalam pukul 3 lebih. 
 

Gambar Lina je tak ada sebab dia last make up. Kitorang ambik gambar ni masa dia tengah mekap. Huhu!

Photoshoot ni untuk apa? Haaaaa, nanti dah siap gambarnya korang tau la untuk apa. Hihihi!

Dah habis photoshoot terus korek hidung. 

Eh nak tau tak, aku pakai contact lense warna pink tau. Tapi cam tak nampak sangat kan. Harap2 dalam gambar Onald nanti nampak lah. Bukan senang ok nak pakai. Itupun Andak masukkan lens, atam pegang mata aku. Nangis keluar air mata baru la selamat lens tu masuk kat mata. Sobs..

Ok dengan itu, aku nak bagitau. SQB dah keluarkan product terbaru, iaitu Cleanser. Korang boleh cek kat website SQB ye. Aku dah update sana. Cleanser boleh beli kat Miss Lora SAHAJA buat masa ini. Kalau berminat terus contact Miss Lora 

Order : 019-298 6997
Miss Lora
WhatsApp/Telegram/Msg
Email : seqybeauty@gmail.com

TQ kepada semua yang terlibat. Ecewah. Kbye =)

Dec 12, 2014

Excited pulak kite. Hihi!

Semalam banyak benda yang buat aku bertambah-tambah semangat tau. Pertamanya ialah dah start bagi BB Cream kat artis. Siapakah artis itu? Kalau korang follow blog Seqy Beauty atau ig aku mesti la dah tau. Hihi! Berurusan dengan manager kak Yatt Hamzah.


Bagi Kak Yatt free product untuk dia review kat ig. Seronok. Walaupun aku tak berkesempatan nak jumpa. Sepatutnya aku ikut pagi tu, tapi sebab tak boleh tinggalkan Izz Qaiser rumah mak mertua, so nak tak nak Qery kena pegi sorang.

Bukan tak boleh bawak anak, boleh je. Cuma kalau Izz Qaiser buat perangai susah sikit la. Lagipun bukan nak jenjalan makan angin pun. Huhu! Frust jugak tak dapat jumpa, tapi takpe. Sebab nanti nak bagi product SQB yang lain jugak kat Kak Yatt, so mungkin ada sinar harapan lagi untuk ketemu. Kihkihkih!

2nd, aku happy sebab BB Cream dah masuk beberapa vendor dan butik. Happy sebab vendor tu milik kawan satu dorm sekolah teknik dulu. Hihi! Kalau korang pernah Pop Donna, yang dah ada 3 cawangan tu. Melaka, Senawang dan Bangi. Tapi BB Cream baru masuk 2 cawangan Pop Donna kat Melaka dan Senawang.

Ada jugak agen yang bawak masuk BB Cream kat butik area Perak. Korang boleh check blog Seqy Beauty, aku ada update kat sana. *sengihsorangsorang*

BB Cream kat Pop Donna cawangan Senawang

Agen BB Cream bersama owner Pop Donna (Izzati Insyirah)
3rd, happy dan bangga dengan kawan aku Izzati Insyirah atau nama glemer dia Eazy. Masa kat sekolah aku panggil dia 'kechik' sebab dia kecik molek orangnya. Gambar Kak Jemah dengan staff yang jaga Vendor kat Senawang tu pun kawan aku jugak Nadia. Kitorang semua satu dorm masa tingkatan 5.Semua sebaya iolls, 26 tahun. Hihihi!

Aku pernah bagitau kan, Kechik ni la yang banyak tolong aku masa mula-mula nak bisnes online. Dia stokis dan aku dealer bawah dia je. Macam2 la soalan aku tanya itu ini sebab tak pandai. Hihi! Tapi dia jawab je dengan berhemah. Sekarang tokey vendor, siap bukak 3 cawangan lagi.

4th, happy sebab start next week aku akan start jual Cleanser SQB. Tapi stock very the limited. Huhu! Nanti dah ada aku akan war-warkan kat sini dan details korang boleh refer blog Seqy Beauty.

5th, seronok sangat bila dapat agen-agen yang positif. Sebab dorang semua lah aku berusaha untuk terus maju lagi walaupun terpaksa merangkak-rangkak *slow sebab aku dengan Qery tak ada pengalaman, belajar pelan-pelan, huhu*. Aku tak ada niat nak kaya raya beli handbag mahal-mahal, beli yang limited edition mahupun nak berjoli sakan. Aku buat ni semua dengan niat nak bantu sama-sama kawan yang ada inisiatif dan usaha untuk naikkan taraf hidup sekarang yang penuh pancaroba ini. Huhu!

Terima Kasih kat pembeli SQB. Yang tak beli tapi gigih promo produk SQB pun aku sangat2 berterima kasih. Korang tersangatlah membantu. Sebab tu aku sayaaaaaang korang semua. Hihi!

Nantikan product terbaru SQB nanti tau tau tau. Kbye =)

Dec 10, 2014

Telinga Lintah

Perubahan Izz Qaiser dari bulan ke bulan aku rasa lebih kurang dengan semua bayi lain. 15.12.2014 ni tepat lah dia 4 bulan. Sepanjang menjaga dia, biasalah kadang2 rasa nak bertukar singa. Aku ni walaupun korang tengok cam lemah lembut ala-ala kesayangan mertua, lols tapi aku bukan seorang ibu yang penyabar.

Kalau dah 2 jam aku cuba tidurkan, tapi dia main-main cak-cak tutup bukak mata. Panas jugak hati aku. Orang kata sayang anak tangan-tangankan. Aku rasa aku ni dalam kategori kalau kau tak paham paham cakap sampai 10 kali tak nak dengar jugak meh aku ajar guna tangan. Pilih nak kanan ke kiri. Ha gitu. Qery kalau nampak aku dah bengang tu, cecepat dia ambik anak dia, hahaha!

Dulu masa jaga anak buah memang aku garang. Anak buah aku mencarut terus kena lempang. Huhu! Biar bodoh belajar tapi jangan kongajo. Gitu lah konsepnya. Sebab tu masa aku jaga anak buah, dorang tak berani langsung mencarut depan aku. Aku rasa kakak-kakak aku pun redho je anak dorang kena rotan dengan maksu dia, hahaha! Aku tak suka orang mencarut walaupun perkataan 'bodoh' dan aku rasa semua orang tak suka kot.

Mak aku kata kalau anak orang kite boleh la nak pukul-pukul, nanti bila dah ada anak sendiri, tak pukul pun. Dan aku setuju jugak kata-kata mak aku tu, sebab aku boleh nampak ramai masyarakat sekarang yang gitu kan. Tengok anak orang nakal rasa geram je. Bila anak sendiri nakal takpe. Eh boleh pulak?

Aku rasa aku bukan kategori itu. Kalau salah tetap salah. Salah tetap kena marah, tetap kena rotan. Nasib awak la Izz Qaiser dapat mak sebegini rupa. Sayang ofkos sayang, tapi kalau dah salah tu, silakan merasa hanger. Kahkahkahkah!

Setakat ni, perubahan macam dah pandai pusing, pandai meniarap, pandai hisap ibu jari kaki, suka hisap jari, suka kemam bibir, suka bla bla bla *cakap apa tak tau* dengan suara kuat, pandai buat-buat nangis, tak suka baring. Pastu kawan Qery bagitau anak dia suka baring. Untung laaaa... Untung laaa... *cemburudimanamana* Huhu

Start Izz Qaiser habis pantang, dia tak suka baring. Bukan la kata nak berdukung aje. Dia tak kisah kalau tak dukung, cuma kena dudukkan dia. Dia nak duduk. Kalau kita suruh sandar pun taknak. Kadang2 aku saja suruh dia duduk macam kat kerusi malas tu kan. Tapi dia angkat kepala dia. Nak duduk jugak. 

Jadi aku kena adaaaaaa je la dengan dia. Kalau baring nanti nangis gigil-gigil. Yang paling tak boleh bla, sejak dia habis pantang jugak, telinga dia peka gila. 

Bunyi aku petik gas nak masak pun dia boleh terjaga. Aku nak masak tak boleh biarkan dia sorang. Mesti kena tunggu Qery balik. Nak buat apa-apa memang kena tunggu Qery, sebab takkan la aku tengah masak, tetiba dia terjaga, takkan nak stop masak. Atleast Qery ada boleh jagakan kejap.

Haritu Qery nak makan kacang pun tak jadi, ko bayangkan bunyi orang mengunyah pun dia boleh terjaga. Der sangat. Tapi bukan la every time dia macam tu. Kalau tengah sunyi tetiba ada bunyi spray wangian automatik tu memang dia akan jaga. Kalau masa dia tengah tidur tu bunyi bising, so dia akan okay je kalau bunyi bising. Cuma selalu malam-malam kan sunyi. Tetiba Qery batuk la, bukak tutup botol air pun dia boleh terjaga. Aku ni bertabah je la. Semalam Qery nak makan kacang, aku dah jegilkan mata suruh makan kat dapur je. Huhu!

Dalam rumah aku laki bini cakap berbisik-bisik ok. Macam lahhh romantik sangat. *matakeatas*

Orang kata kena biasakan budak tu dengar benda-benda bising. Nanti lama-lama ok lah. Entah la aku tak tau la benda tu boleh diguna pakai ke tak. Sebab sepanjang menjaga anak buah aku, memang ada anak buah yang jenis perangai ala-ala Izz Qaiser, tak boleh dengar tapak kaki orang jalan. Lagi parah. Hahaha! Ada anak buah aku tu kalau bom jatuh pun dia lena je. 

Ada anak yang kalau kita biarkan, dia ok je main sorang-sorang. Ada anak yang tak boleh tinggal. Ada anak yang tidur mesti nak ada mak kat sebelah. Ada anak yang boleh tido kat mana-mana pun tak kisah. Lain bayi lain peel dia. Ko jangan ingat anak orang lain akan sama perangai dia macam anak ko. Gitu.

Setakat ni baru nak masuk 4 bulan. Tak tau apa pun lagi. Kena marah pun tak paham. Haritu aku membebel kat Izz Qaiser dia gelak beriya2. Geram je tengok. Huhu! Rasa nak gigit pipi tu.

Nanti dah besar tolong mak kemas rumah, cuci toilet, masak, jaga adik adik. Eh? Huhu!

Jangan nak anjeeee angat. Huhu!

Dec 9, 2014

Majlis Aqiqah + Buaian Berendoi : Izz Qaiser b. Khairi Fizairi

Punyalah lama ambik masa nak update ni, edit gambar pun sejam deknon. Krem jari aku. Sekali upload buat-buat terperanjot monkey ada 133 keping gambar. Syabas *tepuktangankuatkuat

Majlis Aqiqah ni memang dah rancang buat rumah mak mertua, sebab mak aku awal-awal dah bagi mak mertua aku yang buat. Yela kan, mak aku tiap kali cucu buat rumah dia, kali ni bagi la besan raikan cucu pertama. Aku tak kisah, buat mana-mana pun boleh aje.

Sebulan sebelum majlis, bincang dengan Qery nak ambik siapa untuk buat buai, untuk marhaban, untuk katering, untuk buat goodies. Orang-orang yang terlibat ni last nanti aku bagi contact number kalau-kalau korang nak guna khidmat dorang ni.

Buai berendoi cam biasa, upah Kak Nor sebab memang takkan mengecewakan aku dan Qery, suruh buat goodies sekali. Senang takyah fikir. Bagitau je untuk berapa orang. Biar Kak Nur yang pening. Kita rilex bersenang2 tau-tau dah siap. Dasar orang pemalas nak fikir. Kekekeke!

Majlis ni buat hari Sabtu (1 Muharam), start pukul 10.30. Mulakan dengan marhaban, cukur jambul, bacaan tahlil, dan makan-makan sampailah jam 3 petang. 

Aku dengan Qery sampai rumah mertua dalam pukul 10pagi. Kongajo sampai lambat. Saudara mara dah sampai dulu, tuan punya badan datang lambat. Elok sangat perangai tu. Muahehehehe!

 Konsep ala lip lap lip lap gitu.




 Aku suka ada lampu-lampu tu, macam omputeh sangat. Feeling kengkonon dalam i-City. Eh? Hihi!

 Sampai je kami, semua orang la gilir-gilir pegang Izz Qaiser, nak selfie, nak main-main, nak acah-acah, nak geli-geli ketiak.

 Aku dengan Qery dengan Izz Qaiser bertemakan warna putih. Aku cakap kat Qery, nanti masa majlis aku nak dia pakai baju cam Aqasha. Lols! Cari kat The Mines baju Aqasha ni, nasib lah jumpa. 


 Antara door gifts yang Kak Nur sediakan untuk tetamu dan geng marhaban.

 Sebelum majlis kita beramah mesra dulu dengan tetamu.


 Ha ni lah dia baju gaya ala-ala Aqasha. Patutnya dia kena bukak butang kat dada tu baru la cam auwww sikit, hahaha! Tapi Qery memalu. Tunjuk kat istewii aje. suwit sangat. #matakeatas huhu!



 Izz Qaiser tengah bertenang

 Geng-geng marhaban dah sampai.



 Qery kena panggil untuk azankan lagi sekali ke telingan Izz Qaiser sebelum dorang mulakan bacaan doa dan selawat.


 Belum apa-apa dah mengantuk budak ni, ikut perangai mother sangat tidur sampai ke tengah hari, tu lah pasal bangun awal lepas tu dah sibuk nak mamai-mamai.



 Habis je bacaan doa tu, dorang panggil aku dengan Qaiser. Masa ni la baca selawat, puji pujian ke atas Rasul.

 Asik la nak usha mana mother dia pegi. Kalau tak nampak mula la ter ek ek ek. Sabo je la. Aku rasa semua bayi menyusu macam tu, tak boleh nak lekang. Jauh je sikit melalak macam kena pukul. #urutdada


 Kekeke! Nak marah pun tak sampai hati.







 Sementara tu mak mertua lepak kat atas.


 Baju mak aku pakai tu, aku beli kat Ampang Park. Nasib baik ngam-ngam. Maklumlah mak sekarang ni dah single pandai dah pakai shawl lilit-lilit sendiri.  Wakakakaka! Selalu je usik mak, tanya tak ada orang ngorat ke masa mak jaga kedai. Sekali mak jawab 'ramai sangat yang ngorat, tapi mak malas nak layan'. Amboiiiiii... kalah menjunam dah aku punya market. Tak boleh lawan mak. Hahaha

 Izz Qaiser dah bosan dalam buai, dia cam nak start ek ek ek, aku dukung dia. Kang kalau menangis, tak pasal-pasal je.





 Habis bacaan doa, terus nak cukur jambul.


 Mula-mula dia bertenang je kan.


 Sekali kena air kelapa tu kat kepala dia, terus menangis sampai gigil-gigil. Hahaha! Dia ni tak boleh la sejuk sikit. 


 Sampai ke sudah la dia nangis

 Muka mintak simpati

 Aku terpaksa gelakkan Izz Qaiser sebab kelako sangat. Orang lain dah cam kesian-kesian, sampai tak nak gunting dah, usap-usap kepala je, hahaha!



 Qery terkejut bila orang bagi sumbangan. Dia cakap dia tak tau yang majlis aqiqah pun ada orang sumbang duit. Lols. Aku pulak terkejut yang Qery tak tau. Hahaha!

Q : Tak sangka orang akan bagi duit.
S : Memang lah. Duit Qaiser tau, jangan usik
Q : Oh bukan duit cover majlis eh? Hahaha!
S : Opkos la bukan, belanja majlis tanggungjawab makpak la. Pebendaaaa pakai duit anak, huhu!

 TQ semua yang sedekah kat Izz Qaiser, kitorang dah selamat masukkan dalam Tabung Haji. Yang beli barang kat aku then bagi duit lebih suruh bagi Izz Qaiser pun dah selamat masukkan dalam bank. TQ korang. Murah rezeki korang semua. Aminnn =)

 Kak Jeng berpura-pura gunting rambut Izz Qaiser, semata-mata nak ada gambar. Terpaksa upload gambar ni, hahaha!



 Sampai ke sudah nangisnya. Haiiii la anak, dalam dunia ni bukan kita bertiga je tau. Ada ramai orang lain lagi. Jangan la nampak orang tak kenal je nak nangis. Gigit kang sia-sia je.

 Anak Ateh si Aira, geram betul aku dengan budak ni.

 Siap sedia untuk bacaan tahlil pulak.

Sementara dorang baca tahlil. Yang lain dah start makan. Makcik-makcik tak boleh makan lambat. Kena jaga kesihatan, kang kalau gastrik ke apa kan susah. So kita jamu lah dorang terlebih dahulu.

Katering macam biasa Abang Khalid kita. Aku ni kalau Khalid tak dapat masakkan untuk apa-apa majlis yang aku buat, rasa frust tau. Memang first choice akan tanya Khalid dulu. Sib baik dia ok. Kalau tak hentak-hentak kaki siap guling-guling protes. Huhu!
 Lauk kambing paling win! Siyesly aku suka sangat2.







 Aku suka sangat Khalid punya catering sebab dorang ni selalu jaga kualiti dorang. Bersih. Sedap. Best sangat tau. Ini bukan iklan berbayar eh. Ini sebab tersangatlah satisfied dengan servis dia. Kalau korang nak tempah silakan. 50 orang pun dia ambik. tapi silakan book awal-awal. Gov punya makan-makan pun dia boleh cover. Syarikat swasta pun dia banyak cover kalau ada majlis perpisahan ke, jamuan makan ke, parti harijadi ke.


 Ustaz tengah baca doa tahlil.




 Habis je bacaan doa, terus semua orang serbu makan. 

 Oh disebabkan Izz Qaiser kena korbankan 2 ekor kambing, jadi lagi sekor tu kitorang buat kambing golek special.




 Ini golek depan rumah okey, kereta lalu lalang sila ambil bau aje. huahuahua!

 Door gifts balance masa kawin kitorang. Botol dia je la recycle balik. Print sticker dan beli gula-gula masuk dalam tu. Hihi!


 Sampai sekarang kagum mak boleh lilit shawl sendiri. Hihihi!

 TQ Kak Nur dan team sebab buat buai cecantik, fikir tema, peningkan kepala Kak Nur and Yaya, tak tidur buat door gifts. Nanti masa befday Izz Qaiser tolong pening lagi ye. Kompom mintak Kak Nur buatkan lagi. Kalau Qery call jangan buat-buat tukar nombor tepon tau. Kekekeke!


 Amboiiiidiaaaaatuuuuuu =P

 Bergambar dengan tetamu


 Perempuan ni kerempeng je. Nyampah sangat



 Mak Ayah mertua kite ni memalu orangnya, hihi!



 Tak sabar tunggu Syah kawin tahun depan, ada la geng menggedik. 


 Adik beradik mak mertua.



 Jiran tetangga geng ayah. hihi!




 Tetiba promo BB Cream kan dah kenapa, hahaha!

Aku lupa nak bagitau, sepanjang hari tu aku memang pakai BB Cream dengan lisptick sahaja. Walaupun haritu panas dia sampai berpeluh2, tapi muka iolls tetap maintain tak berminyak. 

Ha, bagitau skali, aku dah buat blog SeqyBeauty tau. Segala info, testimoni, review, contact agen, soalan cepu emas pasal BB Cream SQB semua ada kat sana. Produk2 akan datang pun akan menyusul kat sana. Senang korang nak refer. Tak ada lah bercampur-campur. #tetibapromo #ambikkesempatan

 Gambar ni paling kelakar, berdekah-dekah aku gelak, tapi dalam hati la. Hahaha! KRU betul. Kanan skali Syah dah nak kawin pun tahun depan. Kiri Cepul baru 16 tahun. Sapa nak ngorat silakan add ig dia @izzaini. Sekian

 Tiga adik beradik ni anak manja mak sangat. Lols. Huhu!




 Bergambar dengan jiran belakang rumah. 


 Daddy kalau tak sakat Qaiser memang tak sah.


 Kawan ala maya. Aunul Superb. TQ datang. Muah!!

 Kawan facebook =)

 Datin Dato kita. Hehehe! Kak Azlin n Abang Akram tersayang!

 Kesian, hari2 kena buli. Haha! Nasib mu lah.

 Tak muat nak peluk. lalalalala~~

 Ayah mertua punya kakak. 

 Bersama mak mertua.

 Menantu kesayangan sangat kan, hahaha!



 Dah nak habis majlis, bagi Qaiser main buai.


 Nangis kena kacau dengan Daddy






 Okbye, saya dah mengantuk!

***************************************************************

Khafa Catering (Encik Khalid) : 013-6646 300
Kak Nur (FB : Symbolique Asia) : 012-2559769

Symbolique Asia kalau tak silap dorang tengah buat promosi akhir tahun, sapa-sapa nak kawin tu boleh la usha kot-kot la nak majlis kawin kedebabom dengan harga special. Gerenti tak nyesal. 

Catering pun memang aku suggest Encik Khalid. (Area KL Selangor, kalau negeri lain aku tak sure) Pastu bagitau dapat dari blog Sepet. Mana tau dapat diskaun atau gifts2 seperti kuih muih free ke kan. muahahahaha! Khalid ni dia suka sedekah. Tu pasal la rezeki dia limpah ruah. Dia selalu memang bagi lebih punya.

Itu je. Kbye =)