Followers

nuffnang

Video Iklan BB Cream By Seqy Beauty di TV9

Aug 27, 2014

Acah-acah update

Ha gitu, terkejut tak tetiba iolls bersiaran di kala petang yang gering ini. Lols. Baby tengah tido so aku sengaja keluarkan sedikit kerajinan lalu mengupdate blog.

Ekceli nak update barang tinggal berapa je, tapi dah alang2 tu meh la kita borak kejap. Sementara budak ni tengah tido. Kang dah bangun apa pun tak boleh.

So anyone yang cam tertanya2 aku dah beranak ke belum, ofkos la dah beranak. Sepatutnya due aku 10.8.2014. Akan tetapi tak beranak2 sampai kena induce. Sapa-sapa yang nak baca entry baby iolls, boleh la jenguk blog Ceera.

Dah la dengan entry raya, entry pengalaman bersalin, entry pengalaman berpantang, entry nak pilih nama baby, semuanya aku tak up lagi. Bukanlah tak ada masa sangat, tapi sebab malas. KALAU lah apa yang aku cakap dalam hati tetiba boleh ter type sendiri kat blog kan ke bagus. Hehe! Tapi nak cerita KALAU tu sampai ke sudah tak habis. Huhu!

OMG korang, pantang hari ke 4 aku memang dah start pos. Itu pun masih ramai yang cam memalu kucing nak order. Kekeke! Sopan2 je tanya kot aku terima order ke tak. Eh jangan la risau, iolls masih buat postage. Dari dulu Qery yang pegi pos pun bukan aku, so memang tak ada masalah untuk pos barang. Setakat ambik order tu aku boleh la buat, cuma lembab sikit la.

Kot cepat tu mesti baby tengah tidur. Hehe! Kalau terlambat ke apa, korang beranggapan la aku tengah jaga baby ke, tengah mandi ke, makan ke. Ok. Tapi insyaallah akan balas wasap korang 24h  (waktu bekerja, ecewah) haha!

Bukan apa, kadang2 sabtu ahad ada hari yang aku rasa nak rehat sebab badan penat sangat, aku memang tak tengok langsung wasap. Tu yang ada customer risau, dia dah bank in sabtu, tapi aku tak reply2 sepanjang sabtu tu. Maafkan diriku ini. Biasalah perempuan lemah lembut *mata ke atas* ada satu masa dia perlukan rehat berganda. Huhu!

Ok la, si kenit tu dah ada ura2 nak bangun, menggeliat semacam je. Baik aku stop dulu. Kang tak ter publish entry ni. Bye

Aug 12, 2014

Perihal bisnes

Hallu korang, lama tak bersiaran waktu-waktu pagi cenggini. Alah macam biasa entry ni aku taip malam tadi. Tapi auto publish kengkonon dah bangun, padahal waktu2 macam ni aku masih mamai-mamai terkelip-kelip mata fikir nak basuh baju, nak sidai baju. Tapi selalunya tak bangun pun lagi. Kahkahkah!

Semalam buat clearance stok, terkontang kanting laki bini mengira barang mana yang dah habis, barang mana yang orang booked, malam tadi jugak tulis terus alamat, bagi tracking number kat customer, terus balut. Mana taknya, malam tadi pun dah berpuluh order. Paling win orang nak bedak arab. Murah kot mana nak dapat 1 rm25. Ko beli borong pun belum tentu dapat harga tu kan. Tapi warna tak banyak, nasib la. Kekeke!

Selesai laki bini balut barang, itupun dah pukul 1 lebih. Aku suruh Qery tido dulu. Esok dia kerja. Kesian pulak kang esok bangun lambat, dah la esok ada hal nak setel, nanti lembik pulak dia nak ke sana sini. Tapi bila fikir-fikir, setakat dia tidur pukul 1 tu takde hal sangat kot. Dulu masa bola dulu lagi la tak tidur pun ada. Cuma kengkonon aku poyo2 la risau, nampak la mithali dia sikit. Kihkihkih!

Ramai yang tetiba wasap aku tanya kenapa nak stop jual tabita. Eh tak tak. Tabita aku masih jual lagi ye. Tabita semua set ada jual. Loose item pun ada jual. Ibu putih pun masih jual.  Yang lain tu je aku nak clearkan. Bukan sebab barang tak bagus ye. Jangan pulak korang membuat spekulasi barang2 itu tak bagus ke apa. No no no. Semua barang tu bagus. Cuma perancangan masa hadapan *ecewah lempang tau la* membuatkan aku rasa baik aku stop jual barang2 tu sekarang.

Ada yang bagitau aku, yang korang tak tau sapa lagi yang jual selain aku. Amboiiii, jaga hati aku sangat lettew. Saja bagi hati iolls berbunga2 dengar korang suka beli dengan aku kan. Mihmihmih! Takpe, jangan risau, kalau korang nak beli barang tu, tapi tak tau sapa lagi yang jual. Aku boleh bagi contact number dealer2 lain.

Harini aku pos awal tau. Payment sebelum jam 2. Then sapa buat payment after 2pm pos Rabu ye. Eh sekarang ni aku tak tau la, poslaju punya servis makin menjadi2 kan. Dulu2 macam okay lagi. Tapi lately ni lepas raya agak menyakitkan hati sikit. Tak tau la kot customer aku je yang tak bernasib baik.  Tapi macam melampau sangat la.

Aku paham kalau barang banyak. Tapi agak la kan, lepas raya barang dah kurang sikit kot. Abang kat kaunter tu pun selalu kita sembang2 dia bagitau barang lepas raya clear. Ofkos benda ni kan ikut musim. Musim raya kita paham barang pending segala. Masalah yang aku tak suka pasal poslaju ni adalah.. Kau tak hantar pun.

Paham tak? Kau tak hantar pun barang tu. Kalau kau hantar, then orang tak ada rumah. Kau boleh tinggalkan notis yang kau dah sampai rumah tapi tak ada orang. Itu bukti kau dah sampai tempat yang sepatutnya tapi tak ada orang. Fine itu aku boleh terima.

Ini dalam sistem, nak senang kerja. Setakat tulis alamat tak jumpa. Pastu suruh customer pick up barang sendiri kat pusat pos laju. Excuse me? Apa guna kitorang bayar duit pos? Jangan la macam tu. Kita sama-sama cari rezeki. Walaupun selalunya aku tak ambik pun duit pos kat customer, selalu niat tu takpe la sedekah. Tapi kesian la customer yang tak ada kenderaan nak pegi amik barang. Kadang2 terpaksa pulak naik bas, naik cab nak pegi ambik barang. Bila mintak buat penghantaran kedua, alasan dia tak tau alamat. Alahai, kalau tak tau alamat takyah apply kerja poslaju. Buat la kerja lain yang korang pandai.

Apa lah masalah kalau tak tau kat mana alamat. Kan boleh call. Setiap borang pos laju dah tertera no telefon customer kot. Tapi bukan semua la yang buat perangai gini. Kalau brader yang betul2 ikhlas tu memang dia akan call, hantar sampai dapat. Mungkin la 2/10 orang yang pemalas lipas sikit. Kerana nila setitik la ni cerita dia. Hihi!

Kadang2 rasa amarah tau dengan keadaan yang macam ni. Abang poslaju hantar lambat, iolls yang kena mintak maaf kat customer. Poslaju hantar barang sampai barang kemek-kemek *even dah stick sticker fragile*, pun kita yang kena jawab dengan customer. Barang tak sampai, barang salah tempat, semua kita yang nak kena mintak maaf dengan customer. Huhu!

Dapat customer paham ok la. Kebanyakkan customer yang memang dah selalu beli online, dorang pandai cek tracking number sendiri semua, barang tak dapat dorang terus call poslaju sendiri. Itu alhamdulillah sangat. Dapat customer yang kita dah bagi tracking number, tapi nak suruh kita cek kan, dan call kan poslaju, rasa macam..lahaiii lahaiii.. Hahaha! Padahal kerja kita sampai situ je. Kalau customer paham konsep online ni senang. Yang tak berapa paham ni la, nak tak nak kena juga memberi layanan exclusive. Kekekeke!

Tapi kengkadang ada customer yang memang tak pernah beli online. Aku kena ajar la dia cara2 macam mana nak cek tracking number semua, so nanti kalau dia nak beli kat tempat lain senang dia boleh terus cek online. Yang tak tau dengan yang mengada2 ni lain tau. Yang tak tau kita ajar, then next time dia buat sendiri. Yang mengada ni pepaham lah ye. Muahahahaha!

Tapi tu la. Orang kata, jangan merungut. Itu semua sumber rezeki dan pengalaman. Kalau benda tu tak jadi kat kita, kita kurang la belajar. Kalau benda yang sama jadi hari-hari, tak berkembang otak. Kalau ada masalah itu ini, so kepala ni cergas sikit nak berfikir, nak  solve masalah semua. Pro n cons la. Semua berlaku ada hikmahnya. Gitu. Cuma kita manusia biasa kan. Perasaan tu banyak, lagi2 perempuan. 1001 emosi menyelubungi. Hahaha!

Eh okay la. Nanti aku membebel lagi. Gambar tak ada angkara malas transfer. Malas nak cari kabel. Dulu laptop ni boleh tranfer via bluetooth. Pastu tak tau kenapa tak boleh. Whatever lah laptop. Nak beli lain macam tak payah kot. Bukanlah kaya sangat setakat tak boleh transfer guna blutut pastu terus beli laptop lain. Amboi sangat ni. Hihi!

Sekali lagi, sapa-sapa nak barang di pos harini, boleh buat payment sebelum jam 2 petang tau. bye bye bye

Aug 11, 2014

Kemalasan berlipat ganda yada yada...

Terasa nak sepak diri sendiri kerana perilaku biadap tak nak update blog tanpa sebab yang munasabah. Padahal unifi laju kemain, laptop bersepah 10bijik *tipu sangat, saja up cite, haha*. Haih kalau nak cerita pasal malas ni, takde kesudahanyaa.

Aku belum beranak lagi tau korang. Stress menunggu si kecik ni nak keluar. Sekarang ni setakat perut mengeras jela. Dah seminggu mengeras tapi tak ada tanda-tanda nak keluar lagi. Wahai anak, takkan la nak duduk dalam perut mak sampai dajah 2. Agak2 la. Meh keluar meh, mak bapak kau dah tak sabar nak buli anak sendiri. kekekeke! Dah overdue pun.

Haritu aku tak sempat jumpa doktor tan. So aku call nurse dia, bagitau aku cek kat klinik luar dulu. Incase kalau ada problem, aku terus buat appointment jumpa doktor tan. Sehari sebelum due date, aku pun cek la kat klinik dekat dengan rumah. Last-last pregancy ni yang paling penting nak cek adalah air ketuban kan.

Normal air ketuban 10cm. Aku punya kira banyak la doktor kata 13.7cm, cek jantung baby semua ok. Tapi doktor pesan suruh kira pergerakkan baby bila dah overdue sebab takut jantung baby lemah ke apa. Before ni aku tak pernah kira pun. So start dari tu terus la aku macam alert sikit, alhamdulillah baby memang aktif macam biasa lagi-lagi waktu malam. Kekadang tu sampai tak boleh tidur. Doktor cakap perut aku dah penuh, tu pasal susah nak nafas. Hihihi!

Tiap2 hari aku berdoa cepatlah keluar. Bukan aku tak takut sakit. Takut jugak nak bersalin kan. Mesti sakit yang amat. Tapi tu la, tak penyabo namanya. Dengar kawan2 yang 35w 36w baby dah keluar, aku pun masa tu mengharapkan jugak la 35 36 37 dah boleh keluar. Sekali dah 40w pun tak mo keluar jugak.. Seronok duduk dalam perut agaknya.

Rabu ni kalau tak keluar jugak, aku kena jumpa balik doktor tan, sebab nak tau berapa hari dia boleh tunggu, ada doktor bagi 10 hari, ada doktor bagi seminggu. Then kena jugak cek air ketuban masih banyak ke atau dah tinggal sikit. Semoga aku bersalin normal la. Takut dengar kena induce ni semua. 

Eh banyak sebenonye nk bebel ni, tapi dah nak maghrib pulak. Cerita pasal raya pun macam akan masuk dalam kategori sekadar dipinggiran je ni. Tengok la kalau rajin, tapi tak best la kan kalau tak cerita. Dah la first time raya dengan Qery. Pastu malas nak cerita. Perangai memang dah win sangat.

Ok la, tq yang doakan aku dimudahkan bersalin tu.. Semoga korang korang korang pun mudah jugak bersalin nanti. Aminnnnn.. Bye bye =)


Aug 4, 2014

Malas nak update

Serious tak ada mood langsung nak update pasal raya. Huhu! Nanti lah tunggu ada mood baru cerita ceritun. Tapi tak tau la bila tu. mihmihmih!

Dulu hari pertama raya pun sibuk nak update kan. Kengkonon live update lah. Phuiii sangat kan. Hahaha! Sekarang ni bila raya, rasa lain sikit. Sedih sebab mengenang abah dah tak ada. Tambah pulak kesian kat mak, mimik muka dia beraya tanpa abah. Rasa ala tak bestnya.

Pulak tu aku dah sarat ni, lagi lah tak ada perasaan nak raya pun, orang lain sibuk kira berapa hari lagi nak raya, aku sibuk kira berapa hari lagi nak beranak. Huhu!

Aku baru 9 bulan 5 hari ye. Belum nak beranak lagi. Kalau ikutkan family aku, kebanyakkan adik beradik dan jugak mak, kitorang akan beranak cukup bulan. Jarang la yang akan awal. Selalu akan ikut date, ataupun lambat seminggu dua. Gitu. Aku macam watever lah nak bila-bila pun. Asalkan keluar sihat. Tu pun dah bersyukur kan. Pastu sekarang laki bini pening fikir nama anak. semalam dua2 tak tidur fikir nama. Macam-macam lah keluar. Last2 masing2 tertidur. Hihi!

Ekceli ramai yang tertanya-tanya aku dah start pos barang ke. Khamis lepas aku dah start pos barang. Sebab aku tak balik kampung. Aku berada kat KL je, tak berani pun nak balik kampung. Qery takut jadi apa-apa dalam masa perjalanan. So dia kata takyah balik mana-mana kampung Perak mahupun Melaka. Kita duduk KL diam-diam. Iolls menurut perintah je.

Lepas tu ramai la yang cam tanya aku, nanti aku beranak macam mana? Buat postage lagi tak? Eh ofkos la buat lagi. Hihi! Sebab yang tukang balut dan tukang posnya nanti adalah Qery. Dia kata dia akan buat sementara aku dalam pantang. Aku setakat tulis alamat boleh je. Tak ada masalah pun.

Ha lupa nak bagitau. Trial Tabita yang RM110 tu akan naik harga ye. Last day sampai Rabu ni je. So start Khamis harga Trial A akan bertukar menjadi RM120. So sapa-sapa yang nak beli harga RM110 silalah beli sebelum hari Khamis. Kenapa naik, aku pun tak tau, aku menurut perintah je. Trial yang RM150 masih lagi harga tu. Tak tau la kot nanti-nanti akan bertukar jadi lain ke apa. Tapi temporary begitulah harganya.

Trial A
Trial B

Sapa-sapa yang cam kekonfiusan apakah trial rm110 trial rm150, boleh direct wasap aku terus. 012-2678134. Seperti biasa, wasap atau mesej je tau. Jangan call. Kalau korang call pun tetap takkan dapat sebab aku buat blocking mode. Orang tak boleh call in pun. Sebab fon ni memang aku buat untuk bisnes je. Kalau 10 orang nak call, nanti melambatkan proses aku buat kerja. Gitu. Dah la aku balas wasap pun lembap. Bila orang call nanti bertambah2 lembap la kerja aku. Kihkihkih!

Pastu ada yang dah save number aku, tapi tak keluar icon wasap. Untuk sesiapa yang tak tau la. Kalau korang nak ada icon wasap tu, korang kena save full number, +60122678134. Begitu. Baru dia akan keluar. Kalau korang tak letak tambah dengan nombor 6 kat depan, memang icon wasap tu memalu sikit nak keluar. Huhu!

Stok ibu putih pun dah ada ye (warna pink mahupun putih), minggu lepas ramai tanya tapi aku tak ada stok kan, semalam baru restock. Sebenarnya aku nak letak gambar raya, tapi malas nak transfer gambar.

Sekarang ni banyak benda nak setel la. Nak buat itu ini bla bla bla bla bla. Tak boleh cerita sekarang, nanti benda dah jadi i pung pang pung pang kat uolls k. =)

Kbye