Followers

nuffnang

Video Iklan BB Cream By Seqy Beauty di TV9

Jul 22, 2014

Terlajak Sahur

Selalunya, hari Isnin memang hari yang tak boleh rehat sangat kan. Kerja la kat mana-mana pun, aku rasa kebanyakkannya sama je. Kalau boleh semua benda nak setel Isnin tu, konon2 Selasa sampai Jumaat boleh rilex sikit, padahal.... 

Semalam aku buat clearance stok untuk beg kan, inform korang nak pos harini, tapi ada yang dah pos semalam. Sebab plan petang tu nak ke bank ada urusan sikit. Tapi tak jadi sebab Qery ngantuk pulak. Tu yang aku sempat je balut beg-beg korang. 

Pagi semalam macam biasa la aku tidur kejap. Sebab selalunya aku tak boleh tidur. Lepas sahur baru la mamai-mamai sikit. Nanti pukul 9 aku bangun la kejap2 cekfon, dah balas sikit aku tidur balik 30 minit kang tengok balik fon. Pukul 10 bangun terus basuh baju, bukak tingkap, bukak pintu, bagi udara masuk. Dah start reply dengan gigih. Semalam pulak kena update pasal beg kan. So before tu edit gambar la. 

Kerja amik gambar pulak nasib baik Qery tolong isikan plastik dalam beg, bagi kembung sikit beg baru la boleh ambik gambar kan. Kerja tu kami buat pukul 2 pagi ye. Huhu! Masing2 dah penat, tapi buat jugak la. Inilah kesusahan peniaga online yang orang takkan nampak. Tau-tau je nanti dengar ayat 'bukannya penat sangat pun duduk rumah aje' Pfttt. Hihi!

Tak kisah la apa-apa pun, yang penting kita enjoy dengan kerja yang kita buat. Orang nak kata apa, lantakkan. Semalam aku menunggu stok trial tabita yang besar tu. Dah tau nanti balik sekolah Qery akan bawak balik dalam 30 set. Tapi tu la, kena tunggu Qery balik baru boleh balut parcel untuk trial tabita tu. Kebetulan semalam supplier datang rumah mintak tolong poskan barang. 

Lepas je dia balik, Ceera datang. Kalau sapa-sapa yang tak tau lagi, sekarang Ceera tolong aku buat COD barang2 tabita, kaylena, ibu putih, dengan skincerity. Tapi bukan semua tempat la. Kalau boleh korang datang la area rumah dia kat Cheras, Bandar Sri Permaisuri. Barang2 lain aku tak bagi kat dia, tapi incase sapa nak tolong roger aku dulu, so aku boleh pas barang kat dia. 

Mula-mula aku tak minat sangat nak layan COD ni, aku pernah buat dulu ye. Tapi aku tak suka customer tak puctual. Wah gitu. Hahahaha! Serius, masa aku terhad. Kalau dapat customer yang jadi tak jadi macam ni, lagi memeningkan kepala aku. 2 tahun berniaga online ni baru la aku nak tanya Ceera kot2 dia boleh COD. Pastu dia kata okay je tak ada masalah. Kalau dia kata tak ada masalah, bagus sangat lah kan. Haha!

Dia tak cukup stok, trial kecik tu ada orang nak beli sampai 5 skali. So dia datang rumah ambik. Tapi tak lepak lama pun sebab customer nak datang pick up pukul 5 camtu katanya. Ceera balik terus aku sambung balut tulis alamat semua. Pukul 5 gerak pos. Itupun aku dah membebel2 dalam kereta sebab pukul 5 tu dah lambat sangat untuk pos. Bukan sebab pos tutup, tapi sebab parking tak ada. 

Aku ni memang ada lesen kereta, tapi pernah bawak kereta sekali je. Haha! Kereta Qery aku memang tak pernah bawak. Jadinya, masa Qery pegi pos, aku tunggu dalam kereta. Park la tepi tepi jalan. Memang ramai sangat park tepi jalan tu. Selalunya memang ada orang tunggu jugak dalam kereta. Sebab kalau ada bas nak lalu, then tak muat ke apa boleh la alihkan.

Semalam, ada satu kereta proton merah park kat tepi tu. Tapi tak ada orang tunggu dalam kereta. Kebetulan ada bas nak lalu. Dan tempat park tu memang selalunya orang takkan park sebab memang dah tau bas takkan dapat lalu kalau ada kereta park. Tapi aku tengok kereta merah tu selamber je. Bas ni pun ekceli boleh je la lalu kalau dia bertimbang rasa, dia boleh reverse sikit, kedepan sikit, sampai la boleh lalu kan. Bas lain ok je lalu. Tetiba ada satu bas ni, dia rempuh je kereta tu. 

OMG, depan mata aku ok. Dia terus rempuh, habis kemek belah pemandu tu. Kalau rasa-rasa tak boleh nak lalu, hon je la dulu mana tau kot pemandu dia ada kawasan situ kan. Ini tak ada hon tak ada apa, terus langgar. Aku dah cuak sebab kereta aku pun boleh kena jugak kalau bas ni main corner je. Dia tak ada la nak pelan2 ke apa, kemain laju je corner. Nasib baik lalu kat kereta aku betul2 ngam2 lepas. Sikittttttt je lagi dia nak langgar. Tarik napas panjang aku. 

Kebodohan apakah mamat tu. Bertimbang rasalah sikit. Atleast hon dulu kan. Tak pasal2 kereta merah tu remuk gila. Lain la kalau dia dah hon then still tak ada orang, atau dia dah cuba reverse tetap tak boleh ke apa. Ini main rempuh je. Aku pulak tak ambik number bas tu. Sebab risau kereta sendiri kena langgar kan. Tak baik la buat macam tu. Cuba nanti kereta kau orang langgar lari, tak ke sakit hati? Aku harap2 kereta merah tu kaya raya so dia tak kisah sangat kereta dia remuk. Huhu!

Terus call Qery suruh dia pos cepat sebab trauma tengok kereta kena langgar. Hihi! Qery masuk kereta je dia pun geleng kepala tengok kereta merah tu. Kesian memang remuk gila. Tapi tuan dia dah 10 minit kereta kena langgar pun masih tak nampak batang hidung. Kekekeke!

Lepas pos, terus call mak. Dah bagitau nak berbuka sama semalam. Macam biasa aku bagitau takyah masak, aku beli je kat param. Kesian kat mak aku tu, dia penat bukak kedai, pastu macam over pulak nak suruh masak itu ini kan. Kita ni kerja sikit balik nak masak pun malas. Inikan pulak orang tua. Mak tu dah 63 dah. Patut duduk rumah je. Tapi sebab minat berniaga, plus abah dah tak ada. Boring la dia kot. Tu gagahkan diri berniaga jugak.

So beli makanan semua. Berbuka sama-sama. Tapi tak boleh lama sebab malam tu pukul 9 ada orang nak datang rumah hantar tilam dengan almari. Aku beli almari baju baby. Mak tanya kenapa tak ambik je kat kedai mak, ada almari kartun2 tu. 

Aku ni kan poyo. Aku tak suka kartun2 tu. Aku suka yang kosong tapi banyak laci. Hihi! Lagi satu beli tilam single. Sebelum kawin kan aku tidur kat katil single kan. Bila pindah, aku bawak katil je, tilam aku tinggal rumah mak. Jadinya dah setahun duduk sini, baru hegeh-hegeh beli tilam, sebab nanti senang aku dalam pantang, lepak kat bilik baby je.

Singgah kedai perabut tu, beli kan kerusi mak. Bilik mak kan dah besar. Mak renovate rumah, so dia extend belakang jadi besar sikit. So sudut tu aku tengok2 kalau letak kerusi swing tu agak cantik jugak. Plus emak ni suka membaca.  Rak buku dia pun area situ. So aku bayangkan kalau mak baca buku sambil duduk kerusi tu kan cam best je. Haha!

Aku pun belikan lah satu.


Lebih kurang gini la bentuk dia. Tapi bantal warna pink la ofkos. Mak iolls suka pink.

Tak sabar nak tunggu orang kedai ni hantar sekali dengan sofa. Pasang sekali wallpaper. Harap2 cantik la seperti yang aku bayangkan. Kalau tak cantik boleh sentap beberapa tahun tau. Hahaha!

Pukul 9.30 mcm tu orang lori sampai. Kesian gila aku tengok pakcik tu angkat almari naik tingkat atas. Aku beli yang memang kayu jati, kan solid dan berat. Rasa nak tolong angkatkan sekali, tapi tak boleh la kang terberanak pulak. Huhu! Yang angkat nya pakcik tua dengan sorang bangla. Aku dah la teringat kat arwah abah. Dulu macam ni la kerja dia. Jual perabut bukan ada pekerja. Sendiri hantar rumah orang, kadang2 naik flat bagai. Pernah sekali masa hantar barang abah terjatuh tangga rumah flat. Ok takyah cite, haha! Yang penting bila tengok kesusahan pakcik tu angkat barang, aku teringat abah.

Lepas tu keluar ingat nak gi ambik barang. Sekali call-call supplier tak ada rumah. So patah balik. Beli ais kat 7e. Sebab Qery kata nak minum milo ais. Ok fine, balik ni kena masak air la nampaknya. Huhu! Sampai rumah pukul 11 gitu. Masak air, terus ajak Qery tolong kemas baju baju sama-sama, masukkan dalam almari semua. Alihkan kedudukan almari. Pasang cadar. Oh dah cantik dah bilik baby.. Suka mak dia. Haha!

Habis kemas pukul 12 lebih, turun bawah buat milo ais, bahagialah suami ku ittew. Huhu! Suka sangat minum milo ais. Aku siap pesan tin susu ni last. Kalau nak milo lagi kena beli lagi. Cepat2 dia angguk nanti dia beli. Pfttt

Pastu dia makan la biskut raya sebelum tidur. Pukul 2 lebih kitorang dah baring. Aku memang dah sakit pinggang sangat. Tak berhenti2, tak ada rehat langsung. Qery pun dia tak cukup tidur.  So dua2 tertido. Pagi ni bangun sedar2 dah pukul 6.10. Terkelip2 mata aku tengok jam. Terus segar mata. Hahaha! Gerak Qery, rasa serba salah sebab dia tak sahur. Selalu kalau sahur Qery akan minum air banyak2. Dia cikgu kan, banyak bercakap. Jadinya, bila dia tak minum n makan sahur, aku rasa cam alamak camne la dia nak lalui dugaan harini. Harap2 harini tak panas sangat lah. Huhu!

Aku tak boleh tidur sampai sekarang. Tu yang gigih update blog. Tapi nak membebel je. Gambar malas nak upload. 

Harini last pos tau. Payment sebelum jam 2 petang. Esok sampai raya ke dua kita dah tak ada buat postage lagi. boleh la aku rehat puas2. Kekekeke!

Okbyeeeeee =)

Jul 18, 2014

Al-Fatihah untuk penumpang MH17

Ya Allah, rasa macam tak percaya betul benda ni terjadi kat negara Malaysia. Macam-macam dugaan kita hadapi untuk tahun ni. Semoga keluarga yang terlibat tabah dan redha dengan apa yang terjadi. Ofkos kita nak kan pengadilan. Tapi apa pun result dia, harap kita semua dapat terima Qada' dan Qadar yang Allah tentukan.

Semalam masa ambik stok, aku lepak lama jugak rumah kawan aku tu. Tapi tak ada la bukak berita ke apa. Kebetulan aku tertinggal fon kat rumah. Balik rumah pun dah pukul 12 macam tu. Terus amik fon sebab nak reply order. Lepas reply bukak la segala notification yang ada. Sekali tengok ramai orang  hashtag prayforMH17. Aku pun macam pelik-pelik, terus bukak Astro Awani 501.

Terkejut bila pemberita bagitau pesawat Mas MH17 terhempas, semua meninggal. Pilunya hati. Masa tu aku tak tau lagi penerbangan tu dari mana ke mana. Pembaca berita pulak bagitau info terhenti-henti. Takpe la paham sebab live kan. Mungkin info yang dapat tu lambat keluar kat skrin ke, entah la sebab tak pernah tau kerja dorang macam mana. Tapi bersyukur la dapat tau maklumat walaupun sikit-sikit pun takpe.

Dah pukul 2 pagi, Qery suruh tidur. Dia cakap takpe esok kita tengok lagi berita. Suruh aku rehat. Pagi ni lepas gosok baju melayu Qery, solat, terus tengok instagram dulu. Cek-cek la kot ada yang berita terbaru. Bila tengok ada gambar orang share sana sini, okay konfem memang betul2 pesawat kena tembak, then semua meninggal.

Allah...... terus aku terbayang family mangsa. Yang nak sambut anak beraya. Yang family ramai-ramai nak balik raya, ada yang keluarga dah lama tak jumpa. Sedihnyaaaaaaaa...

Bukak facebook, ramai la orang share news yang dari Astro Awani punya page. Aku tak mampu nak baca kalau yang sedih-sedih tu. Baca tajuk pun sedih. Ada yang tajuk dia  'Adik mangsa sedih tak jumpa kakak 5 tahun'. Alahai, mesti excited nak balik nak cerita macam-macam, tapi tak kesampaian.



Saat pesawat MH17 terhempas

Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui. Dialah Perancang Dunia dan Akhirat. Semoga kita semua hidup dan mati dalam keadaan beriman. Aminnnn... ='(

Jul 17, 2014

Dah lama tak update

Huaaaaaa, rasa bernapas sikit. Order harini masuk satu persatu. So tak kelam kabut aku nak reply. Selalunya masuk sekali harung. Itulah tak ada masa nak buat benda lain. Harini Allah nak bagi aku lek lek sikit kot. Hihi! Dah dapat rehat sikit, boleh la nak bukak laptop. Kalau tak jangan harap. Aku kalau kebizian melampau, kalau tak ada apa-apa benda urgent nak update, memang aku tak nampak dah laptop. Huhu!

Isnin lepas ofkos order banyak, sebab sabtu ahad cuti kan. Order yang hari Sabtu dengan hari Ahad tu campur sekali dengan hari Isnin, kebetulan pulak Selasa cuti Nuzul Quran, ada yang dapat bonus. So Isnin tu porject order besar-besaran kot. Hihi! Memang tak menang tangan langsung. Itupun Qery dah tolong balut barang-barang.

Pukul 4 keluar rumah, setel pos pukul 5 lebih camtu. Dah call mak nak berbuka sama. Bagitau takyah masak, aku beli je kat param. Punyala jem jalan. Nasib baik sempat sampai rumah sebelum berbuka. Pukul 7.15 kot sampai rumah mak. Kelam kabut hidang. Ngam2 azan terus boleh makan. Huhu!

Abang aku si Ateh tu tau aku nak makan kat rumah mak, dia dah siap2 belikan durian. Ekceli dulu aku tak suka durian sangat, tapi aku makan la seulas gitu. Tak ada la sampai tak makan langsung. Tapi tetiba masa ngandung hujung2 ni boleh pulak makan 3 4 5 6 ulas. Hehe! Tak brani la nak makan banyak-banyak. Panas kan..

Borak-borak kejap. Lepas tu terus ke Bukit Beruntung jumpa kawan Qery yang dah lama terpisah. Hihi! Takpe la. Nak ikutkan Selasa tu cuti, so aku bagi je la dia lepak, lagipun kawan Qery tu pun aku kenal jugak. Zaman2 bercinta tahun 2009 gitu dah kenal, then kawan dia tu pindah. So lama tak jumpa. Hamik kau, pukul 4.30 pagi baru balik rumah. Sahur terus tido. Huhu!

Hari Selasa punya cite entry lain lah. Nak cerita semalam mintak tolong Qery ketipkan kuku kaki. Aku dah rasa susah nak bongkok nanti perut senak. Tapi boleh je kalau nak lipatkan kaki. Saja mengada2 nak  Qery buatkan. Kekekekeke!

Qery pulak tak pernah ketipkan kuku orang. Aku cakap takpe, tak potong habis pun takpe. Asalkan pendek sikit. sebab rimas aku tengok kuku aku ni. Dia pun dalam keadaan rela terpaksa buat jugak la. Huhu!

Sekali, tengok dia berpeluh2 nak ketip, peluh kat dahi, kat tangan. Hahahaha! Kemain risau kalau terketip kulit kaki aku. Tapi memang dia ketip kulit aku pun. Sakitnyaaaaaaaa... Kahkahkah! Tapi aku buat muka rilex je, sebab nanti kang dia trauma nak ketipkan lagi. Qery ni memang jenis kasar tau. Jadi benda2 remeh yang biasanya perempuan buat, dia boleh buat, tapi kasar gila. Kita tuang air tak tumpah, dia mesti akan tumpah punya. Kadang2 aku perhatikannnn je. Kalau tumpah pun aku pandang je, saja biarkan dia buat, bagi dia biasa sikit.

Kalau dia bergurau, kadang2 dia rasa dia tepuk pipi aku manja2, tapi biasa la tangan lelaki kan kasar. Sakit jugak la pipi aku. Tapi tak ada la dia bagi penampar macam lempang ke apa. Dia kata dia suka pegang pipi sebab pipi aku lembik. Tapi tiap kali dia pegang pipi aku rasa macam kena tampar, haha!

Tapi tak kisah la, sebab dia jenis ringan tulang. Semalam perut rasa keras gila. Tak selesa nak tidur, tapi sebab penat sangat, terlelap jugak akhirnya. Huhu! Qery dah cuak2 takut sakit nak beranak ke apa. Aku bagitau perut keras je sebab baby banyak gerak. Kang kejap2 dia tengok aku ok ke tak. Lawak je rasa.

Ok lah. malas nak upload gambar. Nanti baru cerita pasal berbuka rumah kawan, lepas tu pasal tabita fake ori tu pun next entry. Byebyebye

Jul 12, 2014

Shopping Raya

Sebenarnya aku tak ada nafsu pun nak shopping baju raya. Tapi paksa jugak beli sebab aku perasan lately ni aku tak boleh berdiri lama sangat. Tumit sakit. Huhu! Tapi setakat jalan 3 4 jam okay la tak ada masalah cuma ada masa aku ajak Qery duduk sekejap rehat. Kalau dah berjalan dari tengah hari sampai malam i is cannot stand anymore. Huhu!

Mula-mula ingat nak beli last minit, tapi dah gini gayanya takyah la. Beli je sekarang. Mahal sikit pun telan ailio je. Lagipun tahun ni Qery blanje semua dari top to toe, auuwww suka sangat. Nak suruh Qery belikan, taste kami tak sama. Aku takut dia beli yang aku tak suka, plus dia tu suka sangat beli baju aku kecik. Dia bajet macam aku muat lagi. Atas memang muat, sampai ke perut fail. Dari membazir, baiklah aku pilih sendiri.

Beli pun kat The Mines, itupun cari asing, skirt biasa dengan baju. Pastu beli jubah selai. Singgah pulak Ampang park, beli jubah lagi tapi yang free size tu. Terjongkit sikit bahagian depan. Lantaklah. Sebab aku pakai inner kat dalam. Boleh la cover sikit. Tudung je belum beli. Qery kata dia dah belikan aku shawl online. Berdebar2 aku nak tengok shawl tu. Hahaha! Qery ni taste dia kan pelik sikit.

Oh cerita pasal taste kan. Aku bagitau Qery yang taste aku bagus, sebab tu aku dapat dia. *nak kata laki sendiri hensem, kahkah*. Pastu aku cakap la taste Qery buruk sebab tu dapat aku. *kutuk diri sendiri takpe*. Lepas tu dia cakap bukan buruk, tapi taste dia unik. Sebab tu dia pilih aku. 'hidung kemek, mata sepet, kan unik tu'. Selamber je dia punya unik. Nasib baik aku redha je. Haha!Kuih raya ada la beberapa balang dah beli.

Tahun ni singgah kedai baju lelaki, rasa sayu sangat. Selalunya kalau nampak baju kemeja yang lawa, mesti aku belikan untuk abah. Kali ni bila nampak terus rasa down. Huhu! Hati tu meronta sangat nak belikan untuk abah. Siap bayangkan kalau abah pakai mesti hensem sangat. Tapi tu la, bayangkan je la yang mampu pun. Terasa sangat sebab setiap kali nak raya mesti abah pesan belikan seluar baju seliper tali pinggang raya dia. Dia suka aku belikan sebab taste Qery memang kena sangat dengan jiwa abah. Selalu baju arwah abah aku suruh Qery pilih. Hihi! Mesti abah suka. kasut jogging abah pun kalau Qery pilih mesti abah suka sangat.

Baru-baru ni, ada satu malam tu kan, aku cakap dalam hati je, rindu betul kat abah.  Aku kesal sangat sebab saat2 akhir hidup abah aku mabuk teruk. Tak dapat nak buat apa sangat kecuali jenguk n tengok2 dia. Malam tu tidur, aku mimpi abah pegang tangan aku, bawak aku jalan-jalan. Dalam mimpi tu kan, boleh rasa panasnya tangan abah. Tapi aku tau tu mimpi, jadi aku diam dan bersyukur sangat dapat mimpi abah. Abah pun tak bercakap, dia senyum je. Haih dah takyah cite pasal arwah abah. Kang sedih pulak. Huhu!

Emak pulak tak sama taste dengan aku. Haha! Kalau aku beli ada je tak kena. Tahun lepas bawak mak shopping suruh pilih sendiri je senang. Tahun ni andak kata dia nak bawak mak shopping. Aku nak bawak macam dah tak larat pulak nak jalan. Tengok la camne nanti. Tak boleh nak janji. Huhu!

Tadi pegi Tesco, berbuka sana je. Lagipun nak beli tudung pakai kat spital. Aku kan takde tudung express yang jenis sarung tu. Semua shawl je. Dulu pernah beli kat situ tudung express tapi size S kecik sangat. Itu aku pakai kalau shawl jarang sangat ke apa. Tapi tak sesuai la nak pakai gitu je. Pendek kebeno. Jadi tadi cari size M dengan L. Alahai betul2 tutup dada. Cam tak selesa jugak. Sekali hamik kau beli size XL, terus boleh jadi ustajah tau. Hahaha! Labuh dia memang terbaik la kan. Selesa je aku pakai. Nanti kat spital senang orang datang sarung je tudung tu. Takyah nak berbelit bagai. Kalau ada saudara mara kawan2 datang jangan terkejut pulak ingat salah bilik tengok ada ustazah pilihan mana ni. Muahahaha!

Okla, saja nak membebel malam2 ni. byebyebye

p/s : sapa yang dapat free krim ibu putih (warna pink/putih) masa beli trial tabita tapi tak tau guna boleh singgah instagram sepetsshop tau. Baru je up kan cara pakai.

Jul 10, 2014

Salah info lah pulak

Hihi! Mujur ada readers yang concern tau. Semalam punya entry pasal last day poslaju tu salah ye kengkawan. Aku pun pelik jugak dengan kenyataan tu, sebab selalunya bahasa orang poslaju ni sopan santun sikit. 

So bila cek url yang kawan2 komen kat entry sebelum. Insyaallah ini sahih dari poslaju. 


Aku menasihatkan korang supaya jangan buat pembayaran last minit tau. Takut barang tak sampai pulak.  Aku tak kisah untuk pos barang korang. Cuma risau la barang tu lama kat poslaju, kot terpenyek ke, kena tindih dengan bungkusan berat ke, nanti dapat dah kemek-kemek.Huhu!

Semalam check-up dengan doktor, alhamdulillah tak ada apa. Mak dan baby sihat insyaallah. Semoga sihat la kami berdua walau apa rintangan yang mendatang. Eceaaa.. Hihi! Disebabkan puasa, maka tak ada apa nak cakap sangat dengan doktor, dah letih kan. Lagipun nak kejarkan masak. 

Amboi, semalam iolls masak ok. Mula-mula ingat kalau appointment dengan doktor lambat, kitorang makan kat luar je. Sekali sharp pukul 5 petang setel. Ok boleh la singgah pasar beli kuih2 dan lauk. Tetiba Qery tanya aku larat tak nak masak. Tanpa berfikir panjang, terus kata ok. Hehe!

Sebenarnya kesian kat laki aku ni, sepanjang ramandan aku tak pernah masak pun. Sebab tak larat berdiri lama. Tapi kat rumah ada sardin je. Acane? Nasib Qery ok. Dia cakap nak sardin, ayam goreng, sayur, air milo. Nasib baik senang. Baiklah, jom balik rumah terus.

Itupun masa masak aku dah terketar2 kaki. Aku suruh Qery tidur sebab malam tu tak tidur tengok bola. Pftt. Mengadu pening kepala bagai jadi pegila tido. Malam semalam tidur awal sebab aku rasa penat gila. Tapi terjaga pukul 12.30malam sebab Qery baru balik dari main badminton. Terus reply wasap customer. 

Pastu dah tak boleh tidur sampai pukul 4 pagi. Gerak Qery dia nak tengok bola. Belanda kalah kan. Aku takde sedih pun, walaupun dalam hati berharap Belanda menang kan. Hihi! Wateverla sapa menang pun. Tak ada kene mengena dengan aku. *ayat orang kalah*

Ekceli pagi ni aku nak mintak jasa baik korang, kalau ada yang sudi derma/sumbang rezeki korang. Bagi yang termampu pun takpe, tak kisah berapa amount, kalau rasa tak mampu, share kan info ni pun boleh. Korang tau kan saudara kita kat Palestin keadaannya macam mana. Setiap hari ada yang terkorban. Dari bayi sampai lah yang tua. Kita kat sini happy bersenang-senang, tapi dorang kat sana tengah hebat berjuang. 

 By @haniszalikha "Jangan tunggu orang, KITA tu buat dulu.

Aman Palestin telah melancarkan Tabung Kecemasan Gaza semalam dengan sasaran RM5 juta.

Akaun bank atas nama Aman Palestin Berhad ;

Bank Islam:12029010047880
Maybank:562263010787
CIMB: 8600460353
Bank Muamalat:12070005133717
RHB Bank:21245760004907
Bank Rakyat: 220806195922

Sila sumbangkan sebahagian rezeki Allah kepada anda ke nombor-nombor akaun berikut. #PrayForGaza #FundForGaza ." via @PhotoRepost_app

Aku tak sanggup nak share gambar yang kena bom semua. Rasa tak sampai hati. Walaupun itulah hakikatnya. Kalau korang nak tengok, boleh tengok kat hashtag prayforgaza tu k. Jangan lupa doakan sekali tau. 

Jul 9, 2014

Punyala tak sempat

Ya Allah, aku memang tak sempat , tak sempat dan tak sempat nak buat apa pun. Huhu! Nak update blog pun terkejar, banyak kot benda nak diceritakan. Nak up gambar kat instagram pun tak berapa sempat.Dari Isnin lepas aku nak buat pengumuman. Akan tetapi masa mencemburuiku. Ecehh... Hihi!

Aku harap semua yang order since minggu lepas dah dapat barangnya. Please sapa yang tak dapat lagi sila wasap aku ye. Aku takut aku tak pos barang korang je. Bila dah banyak2 order aku pun kengkadang cuai jugak. Huhu! Kalau ada tolong tolong tolong inform. Tapi kalau yang dah bagi tracking number, barang tak sampai, then boleh cek kat poslaju (track&trace) Klik SINI.

Okey, disebabkan barang2 banyak pending, ada sorang cusomer a.k.a reader ada bagi gambar notice dari POSLAJU.


Katanya di situ untuk yang confirm akan dapat parcel sebelum hari raya adalah pos pada 17hb July kan. Tak lama pun 17hb tu, next week Khamis kalau tak silap aku.

Tapi last pos aku maybe pada 22. So aku tak janji barang sampai bila kat korang. Semua atas risiko masing2 ye. Kalau nak selamat, silalah buat pembayaran sebelum jam 3 petang 17hb July tu. Hihi!

Sekarang semua stok available ye. Tabita (Exclusive, Regular, Trial Kecik n Besar), Aurawhite (Biasa n SE), Myracles Beauty, Maixara, Felinna (losyen n vit c), eh semua ada lah. Korang bagitau je nak apa. Aku boleh poskan terus, tapi dengan syarat pembayaran sebelum jam 3 petang. Gitu

Again bagitau, aku pos setiap Isnin sampai Jumaat. Ramai tanya bila nak buat diskaun beg. Ekceli beg dah tinggal sikit. Mungkin kalau sempat minggu ni aku up kat blog, kalau tak sempat isnin depan baru up ye.

Di akhiri dengan muka kengkonon penat lah sangat. Hehe!

Bye


Jul 2, 2014

Boring

Aku update waktu malam, tapi publish pagi esok. Saja nak bagitau malam ni super boring. Sebab Qery lepas Isya' terus tidur kejut tak nak bangun. Aku ni dah la nak borak-borak. Lepas tu tak ada kawan nak bercakap, dah tak senang duduk. Tengok tv pun boring, main game pun boring. Nak baring tak boleh nanti senak.

Puasa hari ke tiga berbuka kat rumah sendiri je. Dah plan dengan Qery, raya pertama rumah mak dia, raya ke dua rumah mak aku, raya ke tiga kat rumah sendiri. Macam tu lah rutin hariannya. Tapi tengok jugak macam mana, kalau hari yang rasa penat gila, berbuka rumah sendiri je la lagi senang.

Semalam rasa ok sikit puasa, tak rasa lapar cuma dahaga je la. Normal la tu. Dah buat kerja semua, duduk kat sofa then tanya baby dia larat tak, padahal aku yang tak larat kan. Kahkahkah! Bila tengok dia gerak-gerak tu maknanya ok la. Oklah nak, mak kau puasa jangan risau. Berlapang2 lah kau kat dalam tu, nanti dah berbuka dah sempit sikit kena himpit dengan makanan. Huhu! 

Memandangkan nafsu makan macam gorilla. Kat rumah aku dah terfikir-fikir nak makan apa. Teringat gulai kawah yang sedap tu. Macam kena repeat je. Muahahaha! Tiap kali beli gulai kawan mesti Qery ingatkan aku yang arwah abah suka gulai kawah. Terus rindu jekat arwah abah. Memang dari dulu pun, kalau puasa abah akan cari gulai kawah, mak masak la banyak n sedap mana pun, tetap abah akan beli gulai kawah feveret dia. Hihi! Ok dah takyah ingat.

So berfikir-fikir nak beli gulai kawah dengan siput sedut. Pastu nak minum air tembikai. Lepas tu kena beli rangka ayam untuk Qery sebab malam sebelum tu dia teringat2 rangka ayam. Whatever lah. Kena keluar awal kalau tak nak berbebut. Selalu kitorang pergi param pukul 4.30 camtu, so orang tak ramai dan banyak pilihan makanan lagi. Kalau kau datang pukul 6, memang tak nampak dah jalan raya. Nak jalan pun langgar bahu orang. Kedai pun tak nampak, semua dikerumuni. Huhu!

Sampai sana, memang kitorang tuju benda yang nak dibeli je. Sekali ada pakcik yang jual ulam naik lori. Pakcik tu memang dari tahun tahun lepas pun ada. Cuma kali ni puasa ke 3 baru dia ada. Aku syak dia sakit kot. Sebab dulu dia jual sendiri, kali ni dia bawak isteri dia tolong. Dia duduk je kat tepi. Peniaga2 lain ada jugak la yang dah kenal muka. Sebab selalu beli kat situ je pun.

Sekali balik-balik tengok Ohno banyak gilakot beli. Bila masa Qery beli kuih entah, aku ni takda la suka makan kuih sangat. Beli banyak pulak tu. Sudahnya, makan jugak la. Jangan membazir. Hihi! Dan aku up kan gambar kat ig n fb. 

 Rangka Ayam, Siput Sedut, Pucuk Paku, Gulai Kawah, Ayam Golek, Ulam, Kuih Muih, Air Tembikai

Gulai Kawah licin, Ayam rangka licin, ulam licin, sayur separuh je sebab aku je makan, Qery dia dah tak nampak dah sayur kalau ayam depan mata. huhu! Kuih pun separuh, ayam golek pun separuh, siput sedut separuh jugak.

Yang separuh tu makan masa sahur nanti. Kenyang gila perut aku. Lepas tu terus membuang sebab terlebih muatan. Haha!

Pastu terbaca komen Ceera kat fb.


Muahahaha! Terus aku teringat kuih yang dia beli kelmarin. Aku dengan Ceera puasa ke dua berbuka rumah mak. So dah janji la aku beli lauk, sebab mak tak masak, then Ceera beli kuih. Sekali kau tau tau la Qery ni suka nau beli kuih. Jadi ada la dua tempat, kuih ceera beli dan kuih aku beli.

Aku tanya la dia beli kat mana. Pastu dia cakap Ceras baru. Aku buat muka 'ek eleee ceras baru je, mesti tak sedap'  hahaha!

Lepas tu, masa ceera makan kuih yang dia beli, dia buat muka 'urghhh sedap sangat kuih ni, cuba kau rasa Na'

Aku pun rasa la sebab tiap kali dia makan dia akan 'ish sedapnya'. Psycho. Aku makan rasa biasa je. Sengaja nak suruh habiskan kuih beli kat kg ceras baru dia tu. Hahaha! Lepas tu bangga sebab kuih dalam pinggan dia luak banyak konon sedap sangat. Menyampah sangat. Huhu!

Ha tetiba cerita pasal kuih, sesuatu sangat.

Esok tak tau la nak makan apa pulak. Mungkin nasi kerabu je kot. Malas aku nak fikir. Pukul 5 nanti nak bangun sahur, Qery dia dah simpan roti john dia nak makan sahur. Aku la yang terpaksa habiskan lauk2 separuh tadi.. Ok la, nak tido, bye

p/s : tabita semua pos Khamis ye. Kecuali set trial kecik dan regular. Boleh pos harini. Kbye

Jul 1, 2014

Puasa Day 1

Pengalaman puasa hari pertama, walaupun hari Ahad tu agak bizi jugak bagi aku, tapi tetap tak boleh lawan semalam punya penat. 

Ahad lepas, disebabkan laki bini tengok bola dan tidur lepas subuh. Jadi bangun pun pukul 10 pagi. Kelam kabut bangun sebab nak kejarkan appointment dengan doktor tan. Kali ni pergi ke klinik dia kat Seri Kembangan. Tutup pukul 2 petang, lepas mandi, kemas2 rumah, basuh baju sidai baju, kitorang pun gerak dan sampai sana pukul 12 tengah hari.

Staff kat klinik dia aku kenal dalam 4 5 orang jugak, sebab semua ex-staff hospital masa aku kerja. Doktor Tan angkut staff hospital suruh kerja dengan dia. Dia select yang bagus2 je la. Huhu! Aku sampai pukul 12 tengah hari tu, dorang kata turn aku lagi 22 orang. OMG sangat. Tak kuasa aku nak tunggu situ. Lepas register aku pesan dengan dorang nanti sebelum jam 2 aku datang balik. Huhu!

Terus panjang akal ajak Qery pergi tengok perabot. Panasnya cuaca haritu, tapi gigih jugak la jalan survey. Tengok sofa, tengok meja makan. Kitorang adik beradik dah sepakat nak belikan barang2 perabut dalam rumah mak. Tu yang semangat kemain aku tengok barang. 

Hantar gambar kat wasap tunjuk sofa, tunjuk meja. Last-last aku tak tahan, terus terbeli kan mak meja rotan letak kat luar. Memang aku nak belikan pun kerusi letak kat luar, sebab terlalu kosong sangat pulak.

Aku malas nak upload gambar, kalau korang nak tau cerita pasal rumah mak renovate, Ceera ada update. korang baca kat SINI

Beli haritu jugak, and mintak orang tu hantar petang tu sebelum berbuka. Aku memang dah biasa beli perabut kat situ, so senang sikit nak deal dengan kakak tu. Plus dapat diskaun *sapa tak suka kan, haha*

Pukul 1.30 terus menuju ke klinik balik. Sampai sana pukul 1.50 gitu. Itupun masih ramai lagi. Turn aku dalam pukul 2.45 camtu. Doktor cek baby dah tak songsang. Timbang berat, test air kencing. Nasib baik semua ok. Oh tak kena minum air gula pun nasib baik. Muahahaha! Suka la kan, sebab aku dengar-dengar air gula tak sedap.

 
berborak2 dengan staff doktor tan
 
Then doktor kata berat baby 2.1kg. Ramai yang tanya aku dah berapa week, baru 34w ye. Masa 6 bulan berat aku 51 kan. masuk 8 bulan terus naik 56kg. Nurse tu dah takutkan aku, dia risau ada kencing manis ke apa kan. Tapi nasib baik takde. Doktor kata normal berat last minit naik. 

Balik tu dah pukul 3.30 camtu. Terus menuju ke pasar ramadhan, dalam pukul 4 lebih hujan turun lebat gila. Cuak jugak aku, sebab sebelum ni puasa kan pernah kejadian kemah terbang. Ada orang maut la apa la kan. Memang kencang sangat angin tu. Sampaikan nak jalan pun rasa kena tolak angin. Huhu! Petir takyah cita la. Kilat banyak kali jugak. Aku dah berzikir je jangan jadi apa2. Huhu!

Balik rumah pukul 6 camtu, laki bini tertidur dekat pukul 7 terjaga. Kelam kabut bersiap nak gi rumah mak mertua. Sebab mak mertua dah bagi ayat bunga2 suruh berbuka rumah dia, pujuk2 nak masakkan rendang ayam. Tak sampai hati pulak tak berbuka sana. Huhu! 


Mak mertua pulak jenis masak awal. Pukul 3 camtu dah start masak. Aku datang mentekedarah je. Nampak sangat menantu hantu. Haha! 

 Menantu yang tak tau malu, datang2 terus makan je. Kekeke!

Tapi berjaya jugak la puasa walaupun rasa penatnya, hausnya, laparnya, huhu! Tak sia2 makan sahur nasi berlaukkan ikan bilis dan 2 biji kurma. Air memang aku minum banyak sebelum tidur.


Aku fikir Isnin tak de la teruk sangat sebab aku buat kerja dalam rumah je, tapi silap tanggapanku...

Bersambung....