Followers

nuffnang

Video Iklan BB Cream By Seqy Beauty di TV9

Jun 29, 2013

PROMOSI

STICKY MODE SAMPAI CLEAR

PRE ORDER FELINNA INCHLOSS STOK LAMA.
Nak tau harga boleh wassap ye.
Barang akan di pos hari Rabu minggu depan. TQ

1 BTL RM75 (JIMAT RM14)
FREE POSTAGE
FREE LIP TINT

2BTOL RM140 (JIMAT38)
FREE POSTAGE
FREE LIP TINT

Maixara tinggal 20 botol sahaja.


Jun 27, 2013

Dah tak ada dayaaa..huhu!

Gila lah. Start hari Isnin aku dah macam orang gila. Terperap dalam bilik je. Mak pun tak masuk bilik aku sebab dia sibuk menjahit langsir. Setiap kali anak nak kawin, mesti mak akan jahitkan langsir baru. Jadinya, memang mak takkan masuk sampai la langsir siap. Dua2 bizi. 

Aku sebenarnya cukup malas + menyampah kalau korang mesej nak berkenalan. Bukan zaman aku dah. Kalau zaman SPM boleh la rasa tengah hot market ke apa kan. Kalau sekarang ni orang hantar mesej mengarut2, rasa nak masukkan tangan dalam fon tu, pastu lempangkan sapa yang mesej tu. tsk tsk

 Eja pun tak betul. Lepas tunak ngorat anak orang. Geli.

Yg ni so funny.

Tapi agak2 aku dah rasa tak boleh bla, semua aku regiter kan as spam.

Puas hati. Senang cerita. 

Aku dah la banyak keje. Dia boleh hantar mesej berkenalan. Memang itu la jawabnya. Huhu!


Sori la aku update sikit2, sebab memang dah takde kudrat nak fikir untuk update entry. Huhu!

Sapa-sapa nak order lagi boleh roger. Aurawhite still Rm150, dapat 10 free gifts termasuk postage
Myracles Beauty pun still dapat RM150 + 13 free gifts termasuk postage.
Trial tabita untuk harini limited stok, ada 17 set je. Sapa order set ke 18. Pos esok tau. Byeeee =)

Jun 24, 2013

Jerebu datang lagi

Takde sapa kot yang suka jerebu. Kecuali budak sekolah la sebab dapat cuti. Hihi! Aku tak nak komplen apa-apa pasal jerebu. Benda dah terjadi. Nak salahkan mana-mana pihak tu macam dah takde gunanya. Terima je la jerebu dengan hati yang terbuka. Kekeke! Kadang2 kite ni tak boleh nak menidakkan sesuatu perkara. Allah turunkan bala bencana mesti ada sebabnya. Kite yang terima dugaan ni fikir la sebaiknye yee...Bersyukur la Dia cuma duga dengan asap kan. Kalau dia bagi puting beliung, tsunami.. Haaa......cane?? Ustazah tidak berbayar. Hahaha!


Musim jerebu ni biasanya kita risau kat anak-anak kan. Sebab dorang yang senang infected. Anak ni kalau dah batuk, start la anak lain pun terjangkit. Lepas tu ikut turn la pulak, mak kena, pastu ayah. Lepas tu semua sakit. Hospital pun bizi la dengan nak supply ubat, doktor bizi, nurse bizi, farmasi bizi. Ubat batuk kahak memang top sale la masa musim jerebu sampai takde stok. Huhu!

Pastu kalau yang memang ada asma tu kena jaga lebih sikit, sebab lagi susah dorang nak bernafas. Memang risau memanjang la ibu bapa ni. Nak kerja pun tak tenteram. Kalau ada anak yang allergy skin. Start la naik rashes.Gatal sana sini sebab kulit kering. Ish macam-macam la kesan jerebu ni. Aku pun sekarang ni takut sangat kalau batuk. Batuk adalah perkara yang paling tak disukai. Harapnya sihat-sihat je la kan.

Jadi aku pun google la info pasal jerebu yang mungkin boleh bantu korang, mana yang tak tau tu kan. 

Nilai IPU Kualiti udara
0 - 50 Baik
51 - 100 Sederhana
101 - 200 Tidak sihat
201 - 300 Sangat tidak sihat
301 - 400 Berbahaya
401 - 500 Sangat berbahaya
Lebih 501 Darurat

Antara gejala akibat pendedahan kepada jerebu ialah:

Iritasi kerongkong dan batuk-batuk
Kesukaran bernafas atau hidung tersumbat
Iritasi di mata serta mata yang merah
Kulit terasa gatal

Antara perkara yang boleh dilakukan untuk mengelak masalah-masalah di atas ialah:

Jangan keluar rumah serta tutup semua pintu dan tingkap
Pakai topeng muka yang mempunyai penuras jika terpaksa keluar
Kurangkan pengunaan kenderaan terutama motosikal
Sentiasa basuh bahagian yang terdedah; mandi
Selalu minum air
Sediakan ubat jika anda mempunyai penyakit pernafasan 

Harini KL Selangor sekolah semua cuti kan.. Harini aku tak tau la berapa IPU kat KL. Ini semalam punye info. (23 Jun 2013 bacaan IPU sehingga jam 7 malam)

3 stesen pada tahap berbahaya:

• Muar, Johor (IPU 456)
• Bukit Rambai, Melaka (IPU 432)
• Bandaraya Melaka (IPU 351)

2 stesen pada tahap sangat tidak sihat:

• Pelabuhan Klang, Selangor (IPU 216)
• Port Dickson, N.Sembilan (IPU 295)

14 stesen pada tahap tidak sihat:

• Seri Manjung, Perak (IPU 110)
• Petaling Jaya, Selangor (IPU 157)
• Banting, Selangor (IPU 139)
• Shah Alam,Selangor (IPU 135)
• Kuala Selangor, Selangor (IPU 112)
• Batu Muda, KL (IPU 147)
• Cheras, KL (IPU 135)
• Putrajaya, W.Persekutuan (IPU 140)
• Nilai, N.Sembilan (IPU 136)
• Seremban, N.Sembilan (IPU 110)
• Kemaman, Terengganu (IPU 182)
• Paka, Terengganu (IPU 121)
• Indera Makota, Kuantan, Pahang (IPU 148)
• Balok Baru, Kuantan, Pahang (IPU 188)

Korang, kalau keluar tolong pakai topeng muka atau cover pakai kain basah. Tutup bahagian muka tu okeyh.. 

Sayangi diri anda setiap hari. 

=)

p/s : Aurawhite promosi free gifts. RM150 dapat 10 free gifts termasuk postage. (Free postage, free 3d mask, free black mask, free white mask, free naturgo mask, free eye mask, free lip mask, free shaker, free 1 lip tint, free 1 candy tint)

Jun 19, 2013

Terkenang sekejap. mihmih!


Hampir 5 bulan bertunang. Tinggal 2 bulan lebih je ni. I is seram la. Minggu ni ada cari rumah untuk disewa. Fikir punye fikir punye fikir, macam nak pilih rumah teres. Kalau boleh aku nak rumah condo. Tapi Qery kata condo memang privacy, tapi agak leceh. Sebab kereta parking jauh, lepas tu nak naik lif. Lepas tu dia kata nanti kalau stok sampai susah nak bawak masuk rumah. Betul jugak tu kan.. Dah dapat cari rumah teres, tinggal nak setuju atau tak je. 

Pastu aku dengan Qery masing2 macam tak dapat terima akan duduk bersama nanti. Pening kepala aku. Harap2 aku boleh la adapt cepat. Harap2 lagi aura rajin aku akan menyerap masuk ke dalam diri ini. Hihi! Aku dah cakap dengan Qery pasal mesin basuh. Aku kata la nanti kite beli la mesin basuh yang siap ada pengering. Kau nampak tak aku punye pemalas tu tahap apa.

Qery kata boleh je, tapi baju cepat rosak. Qery kata lagi rumah tu ada 3 bilik, kalau malas nak sidai kat luar, sidai je dalam bilik. Kegilaan ke apa sidai dalam bilik. Huhu!

Lepas tu aku cakap la nanti baju dia yang kemeja2 tu hantar je dobi. suruh gosok sekali. Kemainnn kan.. Pemalas tahap menangis. Haha! Saja la aku usik dia. Aku harap aku takde la sampai tahap tu. Basuh baju suami dapat pahala tauu *hembus hingus*

Satu lagi yang menjadi kan kepala aku pening. Nak cari barang hantaran. Aku ni dah la perempuan kampung, memang tak up to date langsung. Aku mana la tau beg mana yang new arrival, beg mana yang 6 8 bulan lepas. Daku tidak tahu. Lagi satu aku bukan peminat beg sangat. Beg apa pun aku boleh je pakai. Asalkan muat purse, payung, handfon, buku, dengan sampah. Sampah adalah wajib. Huhu!

Nak pilih kasut lagi aku pening. Semua kasut tinggi memang cantik. Tapi dah komfem2 aku tak pakai sangat. Kaki aku ni cepat melecet. Tu la pasal aku malas nak pakai kasut tinggi.

Pastu, aku dah lama gila tak masak. Kecuali hentam. Qery ni dia kalau masakan hentam dia agak susah nak makan. Dia cuma makan makanan yang dia biasa makan. Ish, kang ada yang aku pergi kursus memasak ni. Haha! Bukan la aku tak reti masak. Cuma takut tak kena tekak dia je. Dah la selera aku dengan dia tak sama. Ini semua phoyooooo

Haritu aku tersilap hantar mesej.  Nak hantar ke Qery, terhantar ke Ceera. Sebelum tu aku mesej Ceera, so aku tak tutup mesej tu. Dalam 2 jam macam tu, aku terus terfikir nak mesej Qery. Sebab memang aku jarang mesej orang lain pun. Qery aje la hari2. 


Terus Ceera publish kat IG dia. Kong ajo sangat pompuan ni. Haha! Tang nak mengena kan aku, tak berfikir panjang. Laju macam ferrari. 

Pukul 1 pagi pun aku tak tau Qery kat mana. Haha! Gila tak amik tau kan. Bukan apa, memang perangai orang pemalas macam ni la. Malas nak tanya. tapi takde la hari2 aku malas. Seminggu 2 3 kali tu ada la perasaan malas nak tanya. Sebab kdg2 memang dah tau dia main badminton smapai 1 2 pagi, lepas main futsal komfem la lepak dengan kawan2. I is tak kuasa nak kacau. 

Ok la. Bye

p/s : semua stok available.  =)

Jun 18, 2013

Sambutan Hari Bapa

Ahad lepas ada sambutan hari bapa. Sebenarnya macam plan last minit. Sebab masing2 dah tak de idea nak beli and buat apa. 

 Hadiah pun beli 2 jam sebelum celebrate. Huhu! Ayie la gi beli. Sebab dia je yang tau beli kat kedai mana. Aku tukang balut. Sebab aku memang ada banyak gila pembalut. 

 Gambar tak sharp ye, sebab Ajoi la ni, aku suruh amik gambar, dia suka je amik gambar gegar2. Tapi takpe, asalkan adaaa aku tepek jugak. Lantakkan..huhu!

 Sebelum nyanyi lagi befday.

 Abah aku memang comel sangat.

 Ololoooo...

 Mak aku suruh tiup lilin cepat sebab lilin dah pendek gila. 

 'SELAMAT HARI ABAH'

 bapak-bapak orang

 anak abah.

 sesi bukak hadiah.

 Yeay! Hadiah sama macam mak dulu. Haha!

Dapat phone je.

Ingatkan kami adik beradik nak belikan kerusi urut, tapi memandangkan abah dah kurus, tak berani pulak nak urut2 ni. 

selamat hari abah, terima kasih kerana menjadi abah yang baik. bagi makan minum yang cukup. kasih sayang yang terlebih2. sayang abah banyak2. Muah!

p/s : jangan bank in aurawhite. Aurawhite dah habis. Okbye

Jun 17, 2013

Selamat Pengantin Baru Iesmawida

Sabtu lepas sebenarnya aku takde plan pun. Sebab Qery kata dia exam sampai petang. So aku duduk rumah je la. Lagipun Ceera ada kat rumah. Memang melepak dengan dia je la. Borak2 entah apa2 kan. Tetiba aku bukak facebook, nampak status kawan aku i ies ni, dia tulis 'dah selamat menjadi isteri kepada bla bla *tak ingat nama* jemput datang malam ni pukul 8' Gittew. Aku terus macam...eh?????? Aku fikirkan dia punye sanding lepas zohor. Sekali lepas maghrib. Apa lagiiii....aku pun terus la mesej Qery.

S : Erm..kalau malam ni kite gi kenduri kawin ies rasa sempat tak?
Q : Kenapa tiba2?
S : Ingatkan kenduri dia tengah hari, tetiba tengok malam. Jom la pegi, sekejap pun tak pe.
Q : Ok

Phewwww... Qery tak suka plan last minit. Mihmih! Nasib dia kata okey. I dah peluh2 dah masa taip.

Pukul 7.30 baru kelam kabut siap, sebab dah janji dengan someone untuk collect baju2 yang aku dah tak nak pakai untuk sedekah pukul 8.  So plan aku malam tu adalah jumpe someone, kenduri kawin, dan jumpe Rika *bisnes partner dengan Kak Azlin (tabita) dari jakarta*. 
Pukul 8.05 macam tu Qery jemput aku, tetiba tukar plan. Kite gi kenduri dulu. Baru jumpa someone untuk collect baju2. Dah lapang sikit bilik aku ni. Sedekah 4 kotak, 3 plastik baju. Baru boleh napas. Mungkin akan ada second trip untuk derma. Tunggu aku rajin sikit. Sekarang ni malas lagi. Sebelum kawin ni, kurangkan baju-baju. Senang iolls nak pindah. Kahkahkah! Motif sangat kan...

Kenduri kawinnya kat Dewan Taman Maluri. Qery kata dia tau sebab pernah main badminton kat sana. Bagusla. Takde sesat-sesat. Lebih kurang pukul 8.30 sampai. Sampai2 terus amik nasi okey. lapa gila aku. haha!

Ies ni kawan aku masa sekolah teknik. Satu dorm masa tingkatan 4. Satu geng susah senang bersama. Ies ni memang baik gila la.  Dulu dia adalah atlit sekolah. Gila kuat lari. Nisbah larian aku dengan dia adalah 1:10. Tsk

G-gye, kawan pertama yang aku jumpa masa kat sekolah teknik. Dia jugakla orang pertama yang aku jumpa masa kat kenduri ni. Terus paksa dia tukar meja duduk sama2 aku. Haha! 

Sedang rancak makan sambil mengumpat. Ecewah..haha! Datang2 lah dayang2 ini. Sengaja datang lambat ke apa??

 Nisya kiri sekali adalah adik angkat aku masa kat teknik. Dah tembam tau. Takpe, aku tetap sayang dia. Kuikui! Sebelah-sebelah Nisya semua mak orang. Tak yang nak kenal sangat. Kenal dengan gadis yang duduk tu je boleh *senyum tangan tutup mulut*

Ngade tau dorang ni datang lambat2. nasib aku sempat tulis kat kad kawin.. kalau tak sentap sangat. Huhu!

 Ha inilah pengantinnyaaa..... Ies yang comel. Hihi!

Mesti tengah berdebar-debar masa ni kan. Muka tak tau nak senyum macam mana dah. haha!

Jalan pun ayu2 je, tak biasa tengok Ies jalan ayu. Selalu dia jalan pun macam lari. Haha!

Bila Ies tengah sanding, kami pun memulakan aktiviti biasa. 

Bersama Fatin dan G-gye

 Aku tak tau la kenapa Qery suka sangat guna camera yang terang2 ni. Ni semua dari camera Qery tau. Sebab dia je yang rajin amik gambar. Nak harapkan aku...tinggal harapan je la.

Fairuz yang semakin kurus.

Bersama Ecah ku sayannnnggggg
 Lama gila tak jumpa dorang ni, rasa happy sangat. TQ Qery sebab bawak gi kenduri. Hihi!

 Kasut K-Pop bukti kewujudan Qery. Huhu!

Jangan tanya kenapa aku pakai jubah. Aku pun tak tau ye. 

Selamat Pengantin Baru Iesmawida. Semoga hubungan diberkati Allah SWT. Aku sayang kau sampai bila2.Muah!

p/s : trial tabita untuk harini pun tinggal 6 set. Lepas tu esok baru boleh pos.

p/s/s/s: MSL pun still promosi.

Kbye

Jun 14, 2013

Tahniah dan Takziah

Semalam ada dua peristiwa. Satu baik satu lagi tak berapa nak baik.

Yang baiknya, Cik Intan aku nikah.Ingat tak Cik Intan yang aku pernah cerita, adik mak kat kampung yang jaga opah. Suami dia dah meninggal lebih kurang 4 tahun. Cik Intan tak de anak. Itu la yang buat kitorang happy sangat bila dia kata nak kawin. Sebab kalau dia kawin, adalah orang teman dia time sakit nanti. Insyaallah la kan. Jodoh jumpa masa pegi haji. Hihi! Tapi mak dengan abah tak dapat pegi sebab masing2 sakit. Call je dari rumah.

Yang buruknya, ayah abanglang meninggal dunia. Dah lama dah ayah abanglang sakit. Beberapa bulan ni masuk ICU. Harini pagi-pagi mak dengan Ode pergi Melaka sebab nak ziarah. Tak tau la sempat tengok jenazah ke tak sebab tukar schedulu. Mula2 kata nak kebumi lepas zohor, pastu tak jadi. Nak kebumi pagi pulak. Bagusla, lagi cepat lagi bagus kan.

Aku rasa dah lama gila tak pakai tudung bawal. Bila pakai rasa macam muka jadi lain. Tapi tetap la chantiq.. *mata ke atas*

Dan aku rasa memang aku demam. haritu lagi dah rasa-rasa. Masa buat hiv test tu kan kena cek tekanan darah. Tekanan darah aku rendah. Lepas tu dah start lemah, tapi boleh bla lagi la. Semalam malam terasa-rasa nak demam, tapi cam rasa ok. Acane?huhu!

Pagi ni bangun, okey la komfem demam. Makan la panadol 2 biji. Cek ubat abah luak tak. Nasib dia makan. Hihi! 

Jun 13, 2013

Gagal SPA

Tetiba sangat tajuk tu. Macam iklan kat TV. Gagal IPTA? Kini Kolej PTPTN ada. Haha! Ok tipu sangat kolej ptptn. Dulu masa aku kolej selalu la dengar iklan tu. Sekarang ni mungkin dia ubah ayat sikit kot..

Masa kat KPJ Selangor, aku ada apply SPA. Masa  tu apply ramai-ramai. Dengan kawan-kawan sekerja. Ada la dalam 6 orang macam tu kot. kalau tak silap la. Motif nak kerja kerajaan. Fikirkan benefits, lepas tu waktu bekerja dia tenteram sikit. Memang aku tau kerja kerajaan bizi n still ada shif. Tapi tak segila shif kat swasta la. Lagi satu gaji. Sebenarnya sekarang ni, gaji kerajaan dengan swasta adalah lebih kurang je. Jadi better aku pergi gov. Terjamin sikit masa depan. Gitu la.

Interview masa tu aku memang konfiden gila la sebab semua soalan boleh jawab. Aku dapat soalan yang memang part aku. Dulu aku jaga Dangerous Drug *dadah semua la*, so memang kalau orang tanya, takde la bebal sangat nak jawab kan. Jawab dengan konfiden dan yakin habis. Peratus nak dapat tu memang 99.99%. Sebab dalam website tu kata, antara calon 100 orang yang interview, dia nak 99 orang. Gitu. Memang la aku konfiden gila kan. Haha!

Keputusan dalam masa 2 minggu macam tu kot. Keputusan dapat ke tak boleh cek online. Masa ni kawan2 aku semuaaaaaaa dapat. Aku soranggg je tak dapat. Sedih gila kot. Haha! Rasa macam apa aku bodoh sangat ke sampai tak dapat kan. Kenapa aku tak dapat?? Kenapaaaa?? Menagapakah?? Kawan2 aku semua happy, aku pun happy la sebab dorang dapat kan.Tapi dalam happy tu ofkos la aku sedih sebenarnya. Bila kawan2 yang dapat SPa tu resign. Aku pun ikut resign sekali. Bukan sebab aku frust gila menonggeng. Tapi sebab aku dapat kerja kat spital Pantai. Dekat dengan rumah.

Jadi, aku pun gembira la dapat kerja kat spital yang dekat dengan rumah.. Yang tak best nya. Spital Pantai tu ikat aku dua tahun. Jadi aku pun tunggu la 2 tahun berkhidmat. Cukup2 2 tahun, takde makna la aku nak tunggu 2 tahun satu hari ke apa kan. Haha! Aku terus berambus. Sebab aku memang nak kerja bisnes online.

Bila sekarang ni fikir-fikir. Memang Allah tu dah bagi jalan kat kite. Kenapa kite gagal. Kenapa kite kena ikat contract 2 tahun. Sebab dia ada perancangan yang lebih baik. dia gagalkan aku SPA, supaya aku tak kena ikat dengan gov 5 tahun. Supaya aku tak rasa sayang nak resign.

Kenapa aku kena ikat contract 2 tahun kat Pantai. Supaya aku boleh cari pengalaman bisnes part time.  Pengalaman penat usaha cari customer, layan customer. Gitu.

Jadi kesimpulannya. Jangan la korang salahkan takdir atau tak dapat terima sesuatu yang berlaku.  Walaupun korang tak nampak dalam masa 2 3 tahun ni, mungkin korang akan buka mata dalam masa 4 5 tahun. Macam aku. Dulu aku tak tau kenaapaaa la nasib aku macam tu. Kenapa aku je yang kena. Kenapa asik aku je kena fikirkan solution masa kat tempat kerja. Rupanya..inilah cara Dia nak ajar kite.

Korang yang masih naik turun naik turun pergolakkan dalam kehidupan. Ecewah.Lempang satu kali. Aku nasihatkan..Sabar. Sabar tu lagi banyak ganjaran dia. Jangan asik fikir kenapa macam tu kenapa macam ni. Tapi fikir cara nak solve kan masalah tu.

Okey. Bersyukur apa yang ada..

Gagal Espiyem memang kena repeat balik ye. Tolong la jangan gagal.. Paling2 cukup makan pun jadilah. Huhu! Sian mak bapak. Okbye

Sapa yang ada cyst boleh la cuba Opti E plus.

Cuma nak kongsi dengan kawan-kawan yang ada masalah cyst. Aku tak de la gerenti 100% boleh merawat cyst. Tapi memang dah ada beberapa testimoni yang boleh kurangkan saiz cyst tu. Hihi! Tengah hari tadi ada sorang customer bagi feedback.

Sykur sangat.

Sekarang ni aku tengah tunggu sorang lagi kawan baik masa kat teknik bagi feedback. Sebab dia memang amik Opti E plus untuk rawat cyst dia. And dia ada jugak belikan mak dia 1 untuk supplement harian.

Kalau korang ada kawan2 yg ada masalah cyst pun boleh syor kan. Mana tau, bila makan Opti E plus, dah tak payah nak operate buang cyst lagi. Kite usaha je.. Hihi!

p/s : belum sebulan dah ada orang bagi testimoni tabita. Hihi! Dia kata seminggun pun dah nampak kesan positif. Sapa nak cantik macam artis indonesia kulit gebu boleh la try tabita. Trial set Rm130. Regular RM290. Exclusive RM330.

Dah beli hadiah hari bapa?

Semalam tengok andak upload gambat kat IG, rasa sedih je. Lepas tu dia bagi video pulak kat weechat. Lagi la aku sedih. Buat masa ni aku yang monitor ubat abah. Kapsul aprikot insyaallah sampai harini. Ubat selera makan kalau habis cecepat aku beli. Ubat tahan sakit yang mana sesuai dengan abah. Ubat steroid yang dia kena habiskan. Ubat muntah sebelum makan. Aku bukan tak percaya abah aku makan ubat ke tak.  Tapi sebab dah terlalu banyak ubat. Aku takut dia tersalah amik ubat je. 

Dulu aku pernah tanya dia mana ubat gastrik. Pastu dia tunjuk ubat muntah. Pening kepala aku. Huhu! Lagipun mata dia tak sharp sangat. Walaupun aku tulis kat plastik tu nama ubat dan cara makan, tetap dia macam tercari-cari. Haritu la cari ubat muntah. Dia kata dah habis. Aku pun cari la sama-sama dengan dia. Sekali ada je banyak lagi ubat muntah. Dan aku terus pelik, selama ni dia ingat ubat muntah tu yang mana. Pfttt...

Macam sekarang ni, aku rasa was-was. Setiap kali nampak muka abah je mesti aku tanya tadi makan ubat yang mana. Kang dia main tibai je ubat mana-mana asalkan makan..pun susah kan. Huhu! Mesti kena monitor jugak.

Abandak and Ode teman abah. Andak cakap abah makan 2 3 suap je. kat rumah ni memang abah makan bubur sikit je. Takde selera la kot.


Dah kurus. Kadang2 bila pegang tangan abah rasa nak nangis kat situ jugak. Huhu! Tapi sebab i cannot crying. Bukan sebab aku tak boleh nak nangis. Gila ke hape, tengok cerita korea kemain deras air mata ku. Hero heroin belum nangis. I dah sedu dulu kan... Tapi bila dengan family sendiri, masing2 ada ego sendiri. Macam aku, bukan aku tak sedih, tapi aku tak nak nangis, ofkos sebab nak nampak tabah dan cool gila, padahal dot dot dot kan. Hihi!

Nasihat kat abah tu memang everyday aku nasihat. Contoh bagitau dia apa yang dia tak boleh makan, apa yang perlu dia kurangkan. Walaupun aku tak bukan semua benda dia boleh ikut. Tapi tetap ingatkan dia. Sebab aku rasa, nak push memang tak boleh. Tapi kite dah dewasa. Nasihat je la mampu. Dengar tak dengar belakang kire. Hihi! Abah kalau aku nasihat, senyum memanjang. Pastu angguk-angguk.

Contoh aku tanya dia harini hisap berapa batang rokok. Dia kata dua batang. Aku cakap baguslah kurang kan. Tapi kalau boleh kurang lagi, lagi bagus. Pastu nampak dia dah tak hisap rokok dunhill n malboro. Dia hisap rokok daun. Hihi! Aku biarkan je. Pelan2 la kurangkan. Kalau sakit makan la ubat tahan sakit. Gituuu...

Kepada korang-korang yang belum beli hadiah hari bapa..Boleh la hadiahkan Opti E Plus. Buat masa ni abah aku tak berani makan banyak sangat supplement. Sejak dah tau sakit, dia stop makan semua supplement. Doktor suruh stop. Sebab takut banyak tindak balas dalam badan and abah tak boleh tahan. Yang biji aprikot ni pun curi2 makan tanpa pengetahuan doktor. Huhu!

Mak aku je yang still continue, sebab mak cakap makan Opti E Plus 2 biji sehari kaki dia dah boleh lipat lama. Gatal2 kat badan hilang. Lepas tu dulu kan kalau makan ayam nanti mesti gatal satu badan. Tapi baru-baru ni dia kata memang dah tak gatal langsung. Dulu masa makan sebiji sehari tak nampak sangat perubahan tu. Bila makan sebiji dua kali sehari, dia kata memang rasa ok sangat. Siap promote kat adik lelaki dia yang ada gout. Suruh beli and makan. Hihi!

Opti E ni bukan je baik untuk kesihatan, tapi bagus untuk kulit. Korang boleh refer Link ni untuk maklumat lanjut.


Byeeee =)

Jun 12, 2013

TQ Andak & Ode


Harini abah buat kimo, tapi aku tak hantar. Sebab andak dengan ode kata dorang boleh temankan abah. Abah ni dia ada hari-hari dia nak andak, ada hari dia nak aku. Tengok la mood dia macam mana. Hihi! Rasanya kimo harini pukul 1-2 petang macam tu, padahal andak dah pergi pukul 8 pagi. Rasanya banyak procedure untuk pertama kali buat kimo kot. Balik nanti aku tanya dia.

Andak dengan Ode ni la memang banyaaaaaak sangat membantu dari segi teman mak abah ke spital. Dari dulu lagi. Masa mak masuk IJN pun Ode dengan Andak jugak yang banyak bersusah payah uruskan hal hospital. Kalau mak ada appointment pun selalunya Ode dengan Ceera yang hantar. Tengokla, kalau Ceera free dia hantar, kalau tak free Ode hantar. Time abah pulak. Andak dengan Ode pun selalu teman bawak abah gi spital, tengok abah kat rumah. 

Bila tengok gambar abah rasa kesian je, sebab dah kurus sangat. Dulu kan dia gemuk sikit. Huhu!



 See? Ada rokok bersama-sama walauapa pun terjadi. Hihi!
Semua orang akan sakit tapi tak tau bila je.

p/s : Myracles Beauty harga promosi RM150 sampai 30 Jun 2013. Free postage, free 2pcs black shisedio mask, free 2pcs white shiseido mask, free 2pcs naturgo mask, free 2pcs eye mask, free 2pcs lip mask, free 1 lip tint, free 1 candy tint.

Semua set tabita adalah available. Nak beli loose pun boleh. Harini ada sorang pembeli trial tabita dah nampak kesan positive, terus beli yang exclusive. hihi! Korang yang belum cuba, boleh la cuba amik trial dulu k. =)

Baju

Tajuk harini nak cerita pasal baju.

Sejak aku kecik, aku memang tak banyak baju. Balik-balik itu jugak aku pakai. Nak kata baju baru tu memang jarang2 dapat kecuali hari raya. Pun tak de pulak perasaan meminta-minta nak baju baru ke apa. Sebab memang paham mak abah bukan banyak gila duit, lepas tu pun mak bukan keluar rumah sangat. Memang paham-paham la kan. Kalau itu baju yang ada, baju itu la pakai. Tapi takde la sedih sangat bajunya, sebab kalau baju Ceera yang dia dah tak muat, aku la tukang pakai. Hihi!

Aku selalu pakai baju dengan seluar Ceera sampai la Ceera kawin. Haha! Ko nampak tak kat situ. Nasibla sama saiz. Aku rasa Ceera dah redha je bila aku pakai baju dia kannn... Ofkos la masa tu mana ada duit nak beli baju. Mak abah pun tak pernah offer macam 'amik la duit ni buat beli baju'. Tak pernah tau. Kecuali kalau nak sekolah, nak raya. Dapat la merasa baju baru. Aku cuma merasa beli baju baru bile aku dapat duit raya. 

Duit raya tu la aku buat beli baju baru. Beli la baju RM19.90 pun dah rasa happy kot. Pastu asik pakai baju tu. Tapi rasa happy je la, takde rasa macam sedih sebab takde baju baru. Sebab aku rasa hidup aku masa tu normal. Sebenarnya kat sini, bukan aku mak abah aku tak mampu nak belikan aku baju baru, tapi aku yang tak pandai nak mintak-mintak.

Semua benda dari dulu lagi, sejak sekolah lagi, aku suka pakai duit aku sendiri. Masa sekolah mak offer nak bagi duit beli barang sekolah, macam beg sekolah, alatan tulis, aku mesti tak nak. Aku cakap aku boleh beli pakai duit raya. Tapi duit belanja memang hari-hari mintak okey. haha! Duit belanja sekolah tak yah cite, sekarang ni kite nak focus kat baju. Mihmihmih!

Start masuk asrama, kena pakai baju lengan panjang je. Aku takde banyak stok baju lengan panjang. So kumpul duit la pelan-pelan beli. Bila dah ada duit tu, outing la dengan kawan-kawan, kat pekan dia ada jugak jual baju lengan panjang. Boleh la beli selai selai. Tapi aku tak suka sangat beli kat situ, sebab takut nanti kang tersama dengan kawan2 pulak. Huhu!

Lepas tu masuk kolej. Masa ni pun dah ada duit sikit-sikit. Boleh la kalau nak beli baju harga RM50 ke bawah. Tapi takleh selalu ye. Makanan kat Shah Alam agak mahal. Kena pandai-pandai la nak hidup. Baju gi kelas banyak baju kurung je. Cuma aku kena beli banyak kemeja. Banyak pun aku rasa 5 helai je kot.  Hihi! Okey la tu kan. 

Bila dah kerja, boleh la beli baju sendiri. Dah boleh beli bukan setakat baju la. Boleh beli seluar, beg bla bla bla. Gitu. 

Sekarang. Aku rasa aku ada 20 helai baju yang tak pakai-pakai lagi. Dan aku rasa sangat kurang ajar perangai aku ni. Bila fikir-fikir, eloklah kalau aku sedekahkan je baju-baju yang aku tak nak pakai ni kat orang yang memerlukan. Tapi aku tak tau nak bagi sapa. Kalau korang ada alamat atau boleh bagitau aku mana-mana tempat yang kite boleh dermakan. Tolongla bagitau ye. Bagi kurang sikit baju aku ni. 

Baju ni memang keperluan, tapi kalau dah sampai tahap menimbun tu. Aku rasa elok la sedekah je. Tak payah la buat pre love pun takpe. Kalau korang rasa mampu je nak beli baju lain. Korang boleh sedekah. Kadang2 kite mungkin tak perlukan sangat baju ni, mungkin ada orang lain yang betul2 perlukan baju tapi tak mampu nak beli. 

Oh lupa sangat.

Kalau korang nak buat sumbangan untuk Rumah Perlindungan Poshe (rumah perlindungan kanak-kanak yatim pembawa HIV) , korang nak sumbang barang atau wang ringgit, boleh contact 
-AISYAHATUN MASTURA-
017-5760117
afmaries@yahoo.com

Dorang memerlukan RM8000 untuk pindah ke rumah yang baru.  Dorang memerlukan duit tu untuk beli barang2 kat bawah ni.



RM10 pun dah dapat ringankan beban dorang. Bila fikir-fikir, sedih kan. Apalah perasaan dorang ni. Tak pernah mintak untuk dapat penyakit HIV. Tapi dorang kena terima dan lalui semua ni. Berat betul dugaan.


PROGRAM CSR “LOVE AND HOPE”

Sukacita dimaklumkan bahawa Program Tanggungjawab Sosial Korporat (CSR) “Love and Hope” akan diadakan di Rumah Perlindungan POSHE (Positive Shelter Home) pada 30 Jun 2013 (Ahad).

Untuk makluman, Rumah Perlindungan POSHE adalah sebuah rumah perantaraan (half-way-home) dan rumah perlindungan untuk kanak-kanak yatim pembawa HIV. Rumah tersebut kini mempunyai 10 orang kanak-kanak yatim dalam lingkungan umur antara 11 tahun hingga 18 tahun yang menjadi mangsa HIV Positif yang diwarisi dan mereka bergantung sepenuhnya pada ubat-ubatan.

Antara aktiviti yang akan dijalankan pada hari tersebut adalah pembelian beberapa peralatan baru seperti katil, almari baju, tilam, cadar, bantal, peti ais, mesin basuh, dan almari buku serta mewujudkan sebuah Perpustakaan Mini bagi tujuan kemudahan pembelajaran berterusan bagi kanak-kanak yatim tersebut,.

Sehubungan itu, jasa baik dan kerjasama daripada semua amat diharapkan bagi bersama-sama menyumbang mengikut keupayaan yang ada  untuk membantu kanak-kanak yatim ini supaya mereka juga dapat menikmati kehidupan yang sempurna seperti kanak-kanak yang lain. Sumbangan ini amatlah penting bagi meniupkan semangat kepada kanak-kanak tersebut supaya mereka tidak merasa tersisih dan terpinggir dek kerana kekurangan dan kemiskinan hidup.

“Berinfaqlah wahai anak Adam, niscaya engkau akan diberi balasan/ gantinya” (HR. Bukhari dan Muslim)

*********************************************

Jom bersedekah =)

Rasul SAW bersabda :

1. “Sedekah itu petunjuk (cermin)” maksudnya sedekah itu menunjukkan (mencerminkan) bahwa pelakunya memiliki keimanan yang baik dan percaya dengan hari pembalasan (qiyamat) karena ia pasti melakukannya dengan mengharapkan pahala dan pahala adanya di akhirat. Sebagian ulama berpendapat ‘dihari kiamat nanti orang yang bersedekah memiliki tanda yang khusus’.

2. “Musnahkan segala kesumpekkan hidup kalian dengan bersedekah niscaya Allah SWT akan melapangkan kesempitan-kesempitan kalian dan menolong kalian kalian dari musuh-musuh kalian”.

3. “Bersedekahlah,karena didalamnya terdapat 6 manfaat yaitu 3 didunia dan 3 di akhirat,adapun 3 didunia diantaranya :
a.menambah (keberkah) rezeki
b.memperbanyak harta.
c.memakmurkan (melapangkan) rumah.

Adapun 3 diakhirat yaitu :
a.menutupi aib (kejelekan waktu didunia)
b.menjadi naungan atas kepala.
c.menjauhi dari api neraka.

4.”Sesungguhnya sedekah seorang muslim itu menambah keberkahan umur dan menghindarkan mati konyol (su’ul khatimah)dan Allah SWT menghilangkan dari dirinya sifat sombong,kefaqiran dan keangkuhan”.

5.”Bersedekah dapat memadamkan (panasnya) dosa”.

6.”Sesungguhnya setiap terbit matahari ada dua malaikat yang berdoa,salah satunya berdoa ‘wahai Allah,gantilah harta orang yang bersedekah’ dan yang lainnya berdoa ‘wahai Allah,hancurkanlah harta orang yang tidak bersedekah’ “.

7.”Bersedekah akan membendung 70 pintu bencana (malapetaka)”.

8.”Lakukanlah sedekah dipagi hari karena musibah tidak akan menimpa pelakunya (dirinya,keluarganya dan hartanya)”.

9. “Sesungguhnya sedekah itu akan memadamkan panasnya alam (siksa) kubur untuk pelakunya”. Jadi sedekah bermanfaat untuk 3 alam yaitu : 1.alam dunia 2.alam barzah 3.alam akhirat.

10. “Tidaklah berkurang harta yang disedekahkan melainkan bertambah,bertambah dan bertambah”. ulama mengatakan bahwa 3 hal yang digemari iblis dan tentaranya yaitu :
1.Mukmin yang membunuh mukmin lainnya.
2.Orang yang mati kafir (su’ul khatimah).
3.Orang yang takut susah/fakir (sehingga menghalanginya dari bersedekah).

*tetiba jadi ustazah di pagi hari. hihi*

Jun 11, 2013

Sempat order lagi.. =)

Semua trial set bogel. Sebab semalam amik stok lupa nak bagi beg dia sekali. Mihmih! Jadinye...harini tunggu beg dia. Tapi dont worry tau. Tetap harini aku pos. 

So sapa-sapa yang nak order sehingga jam 6 petang masih di pos harini ye. Cuma kena cepat2 bank in sebelum jam 6 la. Lepas tu kite pos esok pulak. Gittew

Trial set ni bukan korang yang baru-baru nak cuba je boleh beli. Kalau korang nak jadikan dia travel set pun boleh. Yela kan set exclusive atau regular besau sangat. Boleh la kalau nak kemana-mana bawak yang ni je. Jimat ruang.

Kalau yang dah beli, sekali lagi diingatkan, simpan resit pembelian, amik gambar sebelum selepas.. Hihi! Mana tau aku tetiba baik hati nak bagi set exclusive free ke kan. Hati manusia siapa yang tau kan..Ecewahh..haha! Dah la masa tu dekat nak puasa. Mana la tauuu tetiba aku baik hati. *tetiba la sangatttt* kekeke..

Kbye

HIV Test

Korang yang dah kawin mesti pernah buat HIV test ni kan. Procedure dulu aku tak tau la macam mana. Start tahun bila kena buat test HIV ni pun aku tak tau, tapi bagus jugak kan. Sebelum kawin kite nak tau la kite ni normal ke tak. Hihi. Mana la tauuuuu kan, kite rasa kite okey, tapi sebenarnyaaaa.... haaa.. 

Sapa-sapa yang nak kawin atau belum kawin boleh la baca mana tau dapat tolong mana-mana kan. Apa yang perlu korang buat untuk HIV test..

1. Print borang HIV. Korang boleh google sendiri dan download. Lepas tu baru print.
2. Pergi mana-mana Klinik Kesihatan terdekat dengan rumah, bayar RM1. bawak bersama-sama dengan borang yang korang print tu.
3. Cakap nak buat ujian HIV sebab nak kawin. Nanti korang akan diberi satu lagi borang untuk diisi.
4. Tunggu sehingga turn korang, dorang akan amik tekanan darah, amik darah. Dan result terus tau, takyah tunggu-tunggu sehari. Sebab dorang guna alat yang macam buat pregnancy test tu. Terus dapat result serta merta.
5. Buat HIV test dalam masa 3 bulan ke tarikh perkahwinan. Sebab result dia dah takde value kalau ko buat lebih dari 3 bulan. Paham??

Contoh ko nak kawin bulan 12 ni, tetiba ko nak buat HIV test sekarang. Tak pasal2 je nanti nak nikah dah tak laku. Kalau nikah bulan 12, buat la bulan 10. Bulan 11 12 pun takpe, jangan rajin gila buat bulan 9. Okeyhh...

Semalam aku buat HIV test, Qery pun buat kat situ. Dua-dua takut. Seram okey, padahal memang la takde buat apa-apa kan. Tapi tetap aku seram. Haha! Tak sampai sejam pun, tunggu turn semua. Dapat dah result. Best!

Darah dia amik sikit je. Macam ko tercucuk pin tudung kan. Lepas tu ko picit darah kat jari bagi keluar. Sikit je kan...

 Lagi 3 bulan.

Dalam masa 3 bulan ni, aku kena terima pelan2 bahawa lepas kawin, 100% kena dengar cakap Qery. Jangan nak degil sangat. Jangan nak ikut kepala sendiri je. Kena banyak sabar. Kena bayak redha. Walaupun sekarang aku macam tak boleh terima lagi. haha! Persediaan memang perlu banyak dari segi mental. OMG dah la Qery ni psycho. 

Tapi sapa suruh kau nak kawin dengan lelaki psycho kan. Takde orang paksa. Ko yang nak kawin. Ko pun lebih kurang je Sepet. Lagi psycho kot. Ok tanamkan dalam hati. Qery baik. Qery baik sangat. Qery baik sangat sangat. Qery terlalu baik. Qery sangat sangat sangat baik. Qery paling baik. Qery tersangatlahhhhhhhhh baik. Qery BAIKLAAHHH SANGATTT... *mata ke atas*

Kbye

Jun 10, 2013

Makbul dalam diam..gittew

Sempena 1 Syaaban ni, nak bersyukur je rasa..hihi! Meh nak share kat sini pulak.

Sabda Rasul S.A.W : "Barangsiapa berpuasa sehari dalam bulan Syaaban, diharamkan Allah tubuhnya dari api neraka. Dia akan menjadi rakan taulan Nabi Allah Yusuf di dalam syurga. Diberi pahala oleh Allah seperti pahala Nabi Ayub dan Nabi Daud. Jika dia berpuasa sebulan dalam bulan ini, dimudahkan Allah akan saat matinya, dan terlepas dari kegelapan alam kubur, bebas dari hura-hara Munkar dan Nakir, ditutup Allah akan aibnya, dan diwajibkan syurga ke atasnya."

Ok dah. Aku rasa korang tau kot aku ni tak berkawan sangat. Bukan bermakna aku takde kawan yeah. Kawan aku ramai, tapi aku tak berkawan sangat mungkin atas faktor aku kerja online. Aku tak jumpa orang. Keluar pun dengan family and Qery. Kalau macam nak lepak jalan-jalan, memang belum lagi terlintas nak lepak keluar dengan kawan-kawan. Gittew. Paling2 pun nak shopping ajak Qery, kalau bosan dengan Qery, aku akan ajak adik beradik. Camtu.

 Tapi selalu lepas solat, aku mesti doa mohon Allah bagi aku kawan yang baik-baik. Dekatkan aku dengan orang yang baik-baik. Jauhkan aku dengan orang yang berhasat dengki. Memang setiap kali lepas solat, mesti doa macam tu. Memang aku sendiri tau aku tak ramai pun kawan, tapi tetap nak doa macam tu. Haha!

Lepas yang aku share ayah aku sakit. Berpuluh email masuk, wassap, mesej kat fon, mesej kat facebook mintak aku sabar. Ada yang share pengalaman, share info, share doa-doa. Rupanya Allah dah makbulkan doa-doa aku, dalam aku tak sedar. Walaupun kawan-kawan yang aku tak nampak, Silent reader yang senyap-senyap. Alhamdulillah semua baik-baik belaka. 

Terharu sorang-sorang je lepas baca. Ada yang sempat reply, ada yang tak sempat nak reply. Sorry kalau yang tak sempat nak reply tu tau. Memang aku appreciated sangat. Apa yang korang share tu semua aku dah list kan dalam buku. Macam biji aprikot, durian belanda, habbatussauda, air zam-zam, kurma, carrot, brokoli, taugeh, banyakkk sangat.Hihi!

Macam haritu aku cari biji aprikot, 5 kedai aku cari, kedai organic, kedai ahso, farmasi, last-last give up and tanya kat facebook. Kebetulan Kak Hasween kata ada jual kat cafe hospital ampang. Terus aku pergi. Syukur gila ada lagi sebotol. Terus aku beli. Senyum sampai telinga. Tapi pahit sikit kan. Ada yang cakap capsule aprikot lagi bagus. Tapi aku tak tau mana nak cari capsule apricot tu. Dah cari banyak kedai. Tak jumpe. Huhu!

Ada akak yang baik hati siap cakap boleh pos durian belanda kalau nak. Semoga semua-semua manusia yang baik hati ni dapat pembalasan yang baik jugak. Aminnnnn... =)

Lung cancer ni adalah salah satu cancer yang paling susah nak survive, tapi kite anak beranak akan cuba ikhtiar sebaik mungkin.Insyallah. TQ semua yang bagi semangat. I love you.

p/s : trial set tabita (repacking) sapa order and bayar selepas pukul 10.30pagi tadi, semua pos esok. TQ

Kursus Kawin setel

Alhamdulillah. Akhirnya setel jugak kursus kawin. Benda yang paling malas aku nak attend. Sebab kena duduk dan dengar 2 hari. Aku dah set kat kepala hotak sejak dulu lagi kursus kawin adalah boring. Jadi bila nak melaksanakan tu rasa macam tak best gila. 

Sapa yang belum pernah masuk kelas kursus kawin, ada dua hari. Sabtu dan Ahad. Sabtu macam half day, pukul 2 petang sampai 6.30 macam tu. Hari Ahad dari 8 pagi sampai 6.30 petang. 

Qery dah ada sijil kursus kawin pun, aku yang takde. Aku cakap takpe aku pergi sorang. Tapi dia nak pergi lagi sekali teman. Aku suke je. Kihkih!

Sabtu. Ceramah bosan sikit. Nasib baik berapa jam je. Penceramah sepatutnya dua orang, tapi sorang tak datang. So penceramah yang datang tu cover sampai balik. Agaknya dia pun penat, so dia bagi balik awak pukul 5.30. Alhamdulillah sangat. Haha!

Ahad. Aku dah la dapat tidur 3 jam je. Dapat pulak hari tu satu hari kena duduk. Alahai..aku mintak Qery belikan air dengan gula2 sebelum pergi, so kalau ngantuk boleh la tahan lagi. Ahad ada 4 penceramah.

Penceramah pertama. Loghat Ganu pekat sangat, lepas tu suara perlahan, cakap kemain laju. Aku sampai dah tersengguk2 tahan ngantuk. Serius memang ngantuk gila. part dia 2 jam. 2 jam aku struggle supaya jangan tidur. Bukan aku sorang je okey, semua orang pun menguap2. 

Lepas tu minum petang 20minit. Aku tak minum pun. Aku terus gi blok C sebab nak masuk toilet. Sakit perut. Memerut kat blok lain sebab nak privacy. Kat tempat kursus tu memang ada toilet,tapi paham2 la ye. Kang aku masuk, orang lain dah tak boleh masuk dah. Haha!

Penceramah ke 2. Yang ni funny. Suara kuat. antara top ranking penceramah kat Jakim kalau tak silap la. Kalau tak silap....sebab aku pun tak ingat sangat. 

Penceramah ke 3. Paling lawak. Rasa nak gelak sampai keluar gigi. Prof Madya Dr Mohd Nor Mamat. Dalam bidang psychology. Memang lagi kelakar dari Jozan. Haha!Aku sampai beli buku dia ok. Buku dia tu adalah best selling. Kalau korang ada konflik rumah tangga, wajib beli buku ni. Sebab apa yang dia cakap tu memang 99% betul. Sapa yang belum kawin lagi bagus beli, sebab kita nak prepare apa yang sepatutnya kita perlu. Sebab bila benda dah jadi, susah sikit nak betulkan. 

Buku tu bertajuk TAKLUK HATI PASANGAN. tolong beli ye. Hihi!

Penceramah ke 4 pun funny gila. Rasa nak gi lempang je ustaz2 ni. Namanya Ustaz Suhaini Ahmad Wakid. Yang ni nampak rilex je. Tapi ayat2 dia memang lawak habis.

Tapi kalau boleh vote mana paling kelakar, ofkos la aku pilih penceramah ke 3. Haha! Rasa macam nak pergi je ceramah2 dia kalau dia ada buat la.Siap amik contact number dia okeyhhh... Korang boleh google sendiri tentang  Prof Madya Dr Mohd Nor Mamat. Kalau ada masalah suami isteri. Orang yang paling best untuk nasihat adalah ustaz ni. Hihi!

Balik-balik ceramah tu, Qery cite dulu dia punye penceramah pun ustaz yang sama. Ustaz ni memang lawak dan bijak. Umur 30 lebih dah ada title prof madya doktor. Kite??? Apa pun tak boleh. Haha!

Sapa-sapa nak kursus kawin, boleh la try cari Pusat Bimbingan Sri Permaisuri. tempat dia takde la best mana. Tapi penceramah dia super best. Sazzy Falak pun buat kat sini. Yusri pun. Erra pun. Mihmih! Lisa i tak sure. K la. Byeeeeee

p/s : Aurawhite still RM150 free postage, free shaker, free 10pcs mask, free lip tint. Semua produk dari Felinna, Myracles Beauty, dan Maixara layan dapat free lip ting dan masks.

Jun 7, 2013

TQ korang.. =')

Entry pagi tadi emosi ke? Hihi! Actually aku okey je masa tulis entry tu. Takde nangis ke apa. Cuma rasa nak share je. Tapi rupanya ramai je yang ada pengalaman sama. Dah alang2 macam tu. Minta korang share boleh... Aku memang ada google makanan apa yang tak boleh makan, but mungkin korang yang ada pengalaman ada tau lebih dari apa yang aku dapat ni.


If dapat membantu, aku tersangatlah menghargainye. Hihi! Sebab kadang2 aku blur. Bila ahli keluarga kite sendiri yang terlibat, walaupun kita ada basic knowlegde, tapi still macam kite tak tau apa-apa. Bila blur memang akan jadi macam ni. Terus macam kau tak pernah belajar apa pun. Hehe! Paham tak? 

Lung cancer. Sebab abah aku perokok tegar. Since kecik merokok. Budak kampung memang selalunya dari kecik dah merokok. Mak aku kata anggaran dalam 60 tahun jugak abah merokok. So paham-pahamla. Alhamdulillah la memang abah takde sakit lain, macamkencing manis atau darah tinggi ke apa. So memang dia survive untuk lung cancer je.

Okey la. Aku sebenarnya rushing harini. Nak buat HIV test. Barang korang petang ni baru pos. So sapa-sapa nak order boleh lagi order. TQ yang wassap semata2 bagi semangat. TQ TQ.

I love u walaupun tak pernah jumpa. Byeeeee =)

Abah sakit apa?

Lately ni memang aku ada cerita, abah aku sakit. Tapi tak pernah lagi bagitau apa sebenarnya sakit abah kan.

Bulan 4 haritu, abah dah sakit dalam 2 bulan. batuk non stop,sakit kat dada sampai ke belakang. Muntah. Sampai berat turun 10kg. Abah ni jarang macam ni. Dia walaupun sakit, dia tetap akan bukak kedai. Kedai tu macam kehidupan dia dah. Kalau raya pun, cuti 2 hari je. Lepas tu dia akan bukak macam biasa.

Sejak sakit tu, slow-slow dia tutup kedai. Mula-mula dia bukak pagi dengan petang je. Pukul 5 terus tutup dan rehat kat rumah. Kedai tu kalau abah aku sihat, memang beroperasi dari 7 pagi sampai 10 malam everyday. Tak de cuti. Tapi bila aku perasan yang abah aku ni macam pelik sikit. Jadi kite memang tau dia memang sakit.

Next week pulak dia dapat bukak sampai tengah hari je, then dia balik kejap kejap sebab tak tahan panas katanya. Balik pun tidur. Plus masa tu gigi palsu abah patah. Tu yang lagi dia tak boleh nak makan sangat. Setakat bubur. Terus hilang selera makan.

Berat turun lagi. dan lagi dan lagi. Ada satu hari tu, dia jadi pelupa. Pagi-pagi mintak kunci kedai. Padahal kunci tu ada dalam poket seluar yang dia tengah pakai. Seminggu tu ada dua kali dia jadi macam tu. Sebagai anak yang tinggal serumah, haruslah perasan kan perubahan dia tu. Dengan setiap malam dia batuk, duduk kat singki dapur sebab nak muntah. Pukul 3 4 pagi. Nasib la aku tak tidur. Kadang2 aku turun tengok sebab macam teruk je bunyi dia. 

Berapa banyak kali jugak dia kata tak tahan sakit. Before tu kite ke HUKM. doktor suspek TB. Tapi dalam kahak takde virus TB. Ubat TB memang ada makan, and side effect dia memang takde selere makan, dan badan jadi sakit-sakit. So abah melalui semua fasa tu. Hati sapa la yang tak sedih tengok abah sendiri macam tu. Dari semalam elok-elok sihat, tetiba je terus sakit teruk. Makan ubat TB je la.

Lepas tu, kitorang anak beranak tak percaya abah ada TB. Sebab kalau TB mesti semua anak beranak effected. Ofkos. TB ni senang berjangkit.Tapi aku emak okey. Alang2 abah dah sakit teruk, kite semua decide ke swasta. Cek abah sebenarnya ada sakit apa, sebab kalau nak tunggu gov memang appointment lambat lagi. Sebelum menyesal kalau jadi apa-apa, better kite cari inisiatif lain. 

Masuk Pantai, doktor kata calcium terlalu tinggi. So abah kena kurangkan calcium tu. Then doktor suruh buat ct scan. Aku pun bawak abah buat ct scan. Next week follow up dengan doktor. Doktor admit lagi untuk buat biopsi. Bila dah buat. Baru tau sebenarnya abah ada cancer. 

Doktor terus tulis surat ke HUKM. Untuk buat appointment dengan dua orang doktor. Satu doktor Hayati, sorang lagi doktor oncology. Semalam appointment dengan doktor oncology. Aku Kakcik dengan Andak teman abah ke spital. 

Bila sampai turn, aku abah dengan kakcik je masuk. Andak kena tunggu luar sebab anak-anak dia ada.  Doktor tu baca semua report. Dia kata abah kena buat kimo. So abah sign tanda setuju la kena buat kimo. Perasaan aku? Aku redha..

Semua benda ni aku dah fikir, kalau bagus result dia aku terima, kalau buruk result dia, aku redha. Aku dengan mak aku memang kite dua2 dah bincang, kite terima walau apa pun terjadi. Sebab abah dah cancer stage 4. Aku cuma doa, yang abah sempat tengok aku kawin. Tu je.

Sebab tu aku ada sedikit serabut, hihi! Walaupun aku dalam blog macam happy-happy. Tapi sebenarnya dalam hati i is so sad. 

 

Kepada customer yang disayangi, kalau macam tetiba aku ada emosi ke, im so sorry, hihi! Memang kehidupan ada sedikit kelam kabut, aku still okey. Still boleh separatekan hal peribadi dengan bisnes. Mihmihmih!

Oh ada yang mintak opinion pasal nak tabita ke nak myracles ni Sepet. Macam ni, Tabita kesan dia tersangatlah cepat. korang boleh tengok seawal 3 minggu. Dan kalau Myracles, kerana Myracles tak menggunakan langsung bahan kimia, ofkos kesan dia takde la seawal 3 minggu ko dah nampak muka floles. Takde la. Mungkin kena guna sampai 3 bulan macam tu baru boleh nampak beza ketara. Semua terpulang kat tangan masing-masing. Kalau rasa wedding nak dekat, boleh la guna tabita dulu, and bila dah rasa kulit okey, boleh stop and guna myracles pulak. Gitu. 

Tak kisah. Aku okey je mana-mana. Haha! Kbye

Jun 6, 2013

Salam Israk Mikraj

Semalam rasa penat gila, tak tau la kenapa. Pagi tu pukul 10 macam tu mak ketuk pintu bilik suruh tengok-tengokkan abah sebab mak ada appointment kat hospital ampang. Aku takdela duduk 24H depan abah aku kan, patutnya semalam janji dengan Qery nak buat ujian HIV. So cancel. Sebab mak balik pun pukul 2 macam tu. Aku dah start packing barang.

Petang tu dah pos, terus gi survey barang-barang hantaran.Tapi takde lagi yang memuaskan hati. Takpe, ada masa kite round tempat lain. Pastu ke alamanda. makan je kat sana. Jalan sikit, pastu balik rumah dalam pukul 8.30. Aku balik tu terus tertidur. Bangun-bangun tengok pukul 3 pagi.

Kelam kabut update blog. Huhu! Kang kalau aku teruskan tidur. Memang tak berupdate blog ni, sebab pagi ni aku dah kena gerak ke spital, abah ada appointment dengan doktor. 

Ada yang dah start pakai Tabita? Ada rasa muka macam pedih-pedih?Itu normal ye.. Pedih, tegang, then mengelupas. Ikut je step dia. Kalau tahan dapat la result yang memuaskan. kalau tak tahan boleh stop. Itu sebab aku suggest sapa yang baru nak cuba-cuba amik set trial. Tapi ada je yang memang dah lama guna, terus beli exclusive set. Pilihan masing-masing. Hihi!

Start guna produk tabita. Lebih nice kalau korang stop pakai barang mekap. Sampai lah pengelupasan itu berakhir. Lepas tu kalau korang nak pakai mekap pun takde hal.

 Minggu ni aku dah stop pakai mekap. Gambar ni kan Qery wassap dari camera dia, bila aku transfer dia tak jadi sharp. Kenapa eh? 

Area yang ketara tegang adalah kawasan mulut dah hidung. Memang normal. Aku pun sama. Jangan risau sangat. Huhu! Nak cantik cepat kan...


Okey lah. Nanti kalau ada masa aku update lagi.

Ha sebelum aku terlupa. Sapa yang beli tabita dari aku. 3 testimoni terpilih akan dapat FREE SET TRIAL. So aku memerlukan gambar sebelum dan selepas. Syarat2 dia nanti baru buat, saja nak ingatkan korang suruh amik gambar sebelum selepas. Resit pembelian jangan buang. Simpan, sebagai bukti korang beli dengan aku k. 

Aurawite still aku minum. Yang ni tak boleh tinggal. Kbye

Eh lupa, Selamat menyambut hari Israk Mikraj.Selamat bercuti kepada yang cuti.

Jun 5, 2013

Bukan Cadle Light Dinner.Huhu!

Semalam lepas postage, dalam pukul 6 macam tu aku dengan Qery gi Sogo. Pastu keluar Sogo dalam pukul 8 macam tu. Aku dah kebulur. Dari pagi tak makan lagi ni. Perut dah bunyi-bunyi.

Ingat nak makan kat Tesco, terbayang-bayang dah yee mee dia. Pastu Qery kata kalau Tesco kena patah-patah balik. dia malas. Ok fine. Pastu ajak makan asam pedas linda onn. Pun Qery kata kena patah-patah balik. Aaaa stress la aku kan. Dah la semua nya aku suka dia reject. Last-last dia kata makan kat Bora Ombak.

Baiklah, dah lama tak makan sini, sebab menu dia macam dah tukar sikit, dulu sedap tau. Sekarang ni dah so so je. Tukar chef kot. Entahla. Sampai sekarang aku tak berapa sangat makanan kat Bora Ombak ni. Tapi ramai orang buat kenduri kawin kat sini sebab suasana dia.

 Cantik kannnn... Ok air lychee dia melampau besar. Aku pikirkan kecik. Sekali datang begituuuu... Takpelah. Kucing lalu lalu pun tengok je air lychee iolls. Nak sikit lettew.

 Kemain lilin. Bukan meja aku je tau. Semua meja ada lilin. Huhu! Tapi best jugak. Boleh feel feel. Order makanan. Borak2 sikit dengan Qery. Sekejap je makanan sampai.

Makanan sampai bersama-sama dengan pemuzik ini. aku tak tau panggil apa. Hihi!

 Dorang nyanyi 3 lagu. Suara gadis ini (Mira kot nama dia, sebab masa aku upload gambar kat IG, ada yang kenal katanya nama dia Mira), suara dia tersangat merdu hokeyhhh. 



Jun 4, 2013 | by sepetnoh on Keek.com

 Lepas dorang nyanyi je, terus kitorang amik contact number ketua dia. Kekeke! Tak sia-sia datang sini.

Jadi suasana menjadi sangat romantik. Nak bercinta pun best je. Lepas tu aku upload gambar kat IG, tulis la 'i love him'

 Pastu semua macam pelik-pelik aku romantik. Hahaha! Eksekiusmi, i tengah feeling bercinta ni, tolonggg la mengerti. Aku jiwang tau sebenarnya, hati mudah terusik. Auww..lempang kang. Haha!

Ok lah. Nanti kite jiwang lagi di lain hari. Jangan pelik tau. Kalau korang pelik, aku pun terpaksa pelik jugak. 

Sapa-sapa nak berjiwa romantik seperti aku, tolong pergi Bora Ombak. Tolong okey. siap mintak tolong lagi. haha! Tapi brader ni ada malam dari hari Rabu sampai Ahad je. Hari Isnin dengan Selasa kite romantik tempat lain. Kbye..